ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
Σε φάση σύνθεσης των διαφορετικών αντιλαϊκών προτάσεων

Εντείνονται τα παζάρια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο

Eurokinissi

Εντείνονται τα παζάρια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο
Σε διαδικασία σύνθεσης των διάφορων αντιλαϊκών προτάσεων και των «μειγμάτων» πολιτικής, έχουν περάσει τα παζάρια και οι συνεννοήσεις σχετικά με τις εκκρεμότητες της «αξιολόγησης».

Σε κάθε περίπτωση, η σύνθεση των αντιλαϊκών προτάσεων συγκυβέρνησης - Ευρωζώνης - ΔΝΤ εστιάζει στους άξονες που αφορούν στο χρονοδιάγραμμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, στην άμεση νομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως και στο ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους.

Πέρα από τα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής, που αφορούν στην ενίσχυση της φοροληστείας του λαού και τη μείωση των (ήδη κουτσουρεμένων) κρατικών κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες, οι «εκκρεμότητες» της διαπραγμάτευσης αφορούν τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, στα ζητήματα της Ενέργειας, στις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην πορεία ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χτες βράδυ, για σήμερα Παρασκευή, ή τις αμέσως επόμενες μέρες, προγραμματίζεται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς και με άλλους «θεσμούς» του κουαρτέτου.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, δεν μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, αλλά ο σύμβουλός του Π. Νικολαΐδης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εναλλαγή των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης έγινε σε «συνεννόηση και συμφωνία» με τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας, Τ. Βίζερ.

Στρατηγικές συμπλεύσεις και κόντρες για το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, ταυτόχρονα με τις μεταξύ τους συμπλεύσεις σε ό,τι αφορά τους άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, συνεχίζουν τη διελκυστίνδα γύρω από τα ζητήματα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Ειδικότερα:

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, τονίζει ότι «ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», συμπληρώνοντας πως για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, επισήμανε ότι η «εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική», λέγοντας πως «σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ». Παράλληλα, επανέλαβε ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η «έλλειψη ανταγωνιστικότητας», ζήτημα για το οποίο συμπλέει και η πλευρά του ΔΝΤ με άξονα την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που στοχεύουν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ, υπογραμμίζει ότι το ελληνικό κρατικό χρέος «δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία». Σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Financial Times», σημειώνει ότι το ΔΝΤ καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το χρέος, επειδή «δεν μπόρεσε έως τώρα να ενσωματώσει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του κόσμου».

«Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει, «ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM». Παράλληλα, δίνοντας έμφαση στις «διευκολύνσεις» της Ευρωζώνης, έστεψε τα βέλη στην πλευρά του ΔΝΤ: «Χώρες εκτός της Ευρωζώνης δεν μπορούν να βασίζονται σε τέτοιες διασφαλίσεις. Μόλις τελειώσουν οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ, βρίσκονται μόνες τους. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ταμείο έχει δίκιο να επιμένει ότι πρέπει να διασφαλίζεται νωρίς η βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το άρθρο του Κλ. Ρέγκλινκ, καταλήγει με την επισήμανση πως τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης έχουν δανείσει έως τώρα το ελληνικό κράτος με 174 δισ. ευρώ και όπως, χωρίς περιστροφές, αναφέρει «δεν θα είχαμε δανείσει τέτοιο ποσό, εάν δεν θεωρούσαμε ότι θα παίρναμε πίσω τα χρήματά μας».

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του, Τζ. Ράις, προτάσσει την άμεση νομοθέτηση των επόμενων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, με έμφαση στις περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οπως είπε, το ΔΝΤ ζητά την άμεση νομοθέτησή τους, προκειμένου αυτές να εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση «βρέξει - χιονίσει»

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι τα συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα σχεδιάζονται να εφαρμοστούν «βρέξει χιονίσει», ανεξάρτητα από την όποια έκβαση των αντιλαϊκών στόχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ανεξάρτητα και από τις εφεδρείες του υπό διαμόρφωση αναβαθμισμένου «δημοσιονομικού κόφτη».

Επιπλέον, ανοιχτά ομολογείται ότι τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα θα εφαρμόζονται και σε περιβάλλον ανάκαμψης της οικονομίας, σε συνδυασμό βέβαια και με όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις «μόνιμου χαρακτήρα».

Σχολιάζοντας το άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ στους «Financial Times», ο Τζ. Ράις παρέπεμψε στο συμπέρασμα της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κρατικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο».

Ο ίδιος συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρωζώνη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια. Και βέβαια, σε σύμπλευση με την Ευρωζώνη, υπογράμμισε πως «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των παζαριών με την Ευρωζώνη, σχετικά με τον «τρόπο» διαχείρισης του κρατικού χρέους, τόνισε «υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».

Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι «για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της Ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης».

Παρέμβαση του ΣΕΒ για το Grexit

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως «αναποτελεσματική, ανεπιθύμητη και ανέφικτη», επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο κόστος είναι ότι η χώρα μας θα περιθωριοποιηθεί και οι Ελληνες θα φτωχοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Επιπλέον, οι βιομήχανοι τονίζουν ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη και «οι αναταράξεις στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας θα συμπέσουν κατά πάσα πιθανότητα με μία επέκταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο. Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ελλάδα που θα μείνει εκτός νυμφώνος, χωρίς την προστασία της συμμετοχής της σε ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν πως «μια έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με μονομερή διαγραφή του χρέους από την πλευρά μας, δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους. Το χρέος είναι απαιτητό σε ευρώ και αν δεν εξυπηρετείται κανονικά, τότε η χώρα μας θα απομονωθεί στη διεθνή κοινότητα».

Εκθεση για την Ελλάδα από τη «Moody's»

Η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των χωρών της Ευρωζώνης, που είναι οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας, είναι αρνητική για το αξιόχρεο της χώρας, επειδή αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί ένα ή περισσότερα δυσμενή αποτελέσματα, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's». Σε αυτό το πλαίσιο, οι κίνδυνοι που εντοπίζονται αφορούν:

«Αν και αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών αυξάνεται, δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και τη μικρή πλειοψηφία της στη Βουλή», όπως επισημαίνεται.

Μία άλλη αρνητική συνέπεια, προσθέτει, είναι «το μικρό χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, που αυξάνει τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του χρέους που θα ωριμάσει στο επόμενο διάστημα», προσθέτοντας: «Δεν αναμένουμε μία χρεοκοπία, επειδή αυτό δεν είναι στο συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών. Αντίθετα, είναι πιθανότερο ότι θα βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, όπως συνέβη το 2015. Επισημαίνεται, ότι το ελληνικό κράτος έχει μεγάλες λήξεις χρέους τον Ιούλη, 2,7 δισ. σε ιδιώτες ομολογιούχους καθώς επίσης και 3,9 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την έκθεση, αυξάνεται από το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος μετά τις γερμανικές εκλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί τα διάφορα σενάρια γύρω από τη διαπραγμάτευση, για να προετοιμάσει το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και να εκβιάσει το λαό να τα αποδεχτεί, μια δουλειά που έχει μάθει πολύ καλά να κάνει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ