ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΕ
Ξένη σημαία για το λαό η αστική διαχείριση της κρίσης

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μόνο μια εξουσία μπορεί να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, με το λαό πρωταγωνιστή, η εργατική λαϊκή εξουσία
Μόνο μια εξουσία μπορεί να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, με το λαό πρωταγωνιστή, η εργατική λαϊκή εξουσία
Συνέντευξη Τύπου για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις εξελίξεις που σηματοδοτούν οι αποφάσεις της πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας, έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ. Ο «Ρ» παρουσιάζει την εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους.

«

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι όλα αυτά που ακούγαμε από τη χορωδία ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περί της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, τις διάφορες φούσκες και τους κερδοσκόπους, περί καζινοκαπιταλισμού και περί κρίσης της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ή αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος λόγω αδιαφάνειας και επίορκων πολιτικών που χρηματίζονται, αφέθηκαν στην άκρη και τώρα γίνεται λόγος περί κρίσης χρέους. Τα χρέη, δηλαδή, και τα ελλείμματα των κρατών, τάχα, έφεραν την κρίση. Οτι άδειασαν τα κρατικά ταμεία λόγω κακής διαχείρισης και διαφθοράς.

Η αποκάλυψη των μύθων

Ας είναι καλά το Spiegel που αποκάλυψε για τα 600 δισ. ευρώ από ελληνικές καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας, χώρια άλλες καταθέσεις, στις τράπεζες στην Ελλάδα, σε εταιρείες κ.λπ. Οι καταθέτες δεν είναι εργαζόμενοι μισθωτοί, ούτε μικροεπαγγελματίες και φτωχοί αγρότες. Να πού πήγαν τα χρήματα και μάλιστα νόμιμα, αφού τη νομιμότητα τη διαμορφώνουν οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους.

Μερικοί νάρκισσοι περί του ανανεωτισμού άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο συστημική κρίση, όπως και ο κύριος Παπανδρέου, ώστε να δείξουν ότι κάτι βαθύτερο συμβαίνει και να προσπεράσουν την αντίκρουση από την πλευρά μας (ή ακόμα και από αστούς αναλυτές που για τους δικούς τους λόγους ομολογούν και μερικές αλήθειες) ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν έχει ουσιαστικά περιθώρια να διαχειριστεί την κρίση για να περάσει σε δυναμική ανάκαμψη.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Εχει προ πολλού απομακρυνθεί από την περίοδο της ακμής του, είναι σε πορεία βάρβαρης αντιδραστικοποίησης και σήψης, θέμα που δεν μπορεί να περιορίζεται στην "κακή" Μέρκελ ή στον "κακό" Σαρκοζί. Τα περί συστημικής κρίσης αποτελούν επίσης φιλολογία, καθώς στέκουν στην επιφάνεια και κρύβουν την ουσία της κρίσης καπιταλιστικής υπερσυσσώρευσης.

Οι δήθεν ανατρεπτικές θεωρίες ότι η λαϊκή πάλη μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω χωρίς να κατευθύνεται στην ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, στην καλύτερη περίπτωση εκφράζουν ουτοπία, αν και πέρασε ο καιρός των ουτοπικών θεωριών, δεν υπάρχει δικαιολογία γι' αυτές πέρα από τη συνθηκολόγηση και το συμβιβασμό.

Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους, ακόμα και το αίτημα για τη διαγραφή, η έξοδος από το ευρώ, αποκομμένες από το ποια εξουσία θα τις επιχειρήσει, καταλήγουν αντιλαϊκά, είναι αδιέξοδες. Τελικά, είναι αφομοιώσιμες από το σύστημα, καθώς οδηγούν στην ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, στη λογική της ομοσπονδοποίησης, που είναι αντιδραστικοποίηση, σε μορφές νέου επαχθούς δανεισμού με την επαναγορά ομολόγων.

Αλήθεια, ο ΣΥΝ θα θεωρήσει επιτυχία την ομοσπονδοποίηση ή θα επιχειρήσει να κάνει το διαχωρισμό περί προοδευτικής και αντιδραστικής ομοσπονδοποίησης της ΕΕ; Βολεύει ο διαχωρισμός της μορφής από το περιεχόμενο τους πάσης φύσεως καιροσκόπους.

Να πληρώσει η πλουτοκρατία, όχι ο λαός

Αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης δεν είναι η διόγκωση του δημόσιου χρέους ορισμένων κρατών - μελών, ούτε μόνο η διαχείριση της κρίσης.

Εχουμε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που διογκώνει την κρίση και όχι κρίση χρέους. Η αναγωγή της κρίσης τώρα σε κρίση χρέους ισοδυναμεί με κάλεσμα του λαού να υπερασπισθεί μια ξένη γι' αυτόν σημαία, τη σημαία της αστικής διαχείρισης, και να δεχτεί αγόγγυστα την πιο αντιδραστική επίθεση που έχει δεχθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο λαός δεν πρέπει να πάρει μέρος στο διάλογο ή τον αντίλογο για τον τρόπο, το μέγεθος και το χρόνο που ο ίδιος θα επωμισθεί τα πρόσθετα βάρη.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα καλυφθεί το χρέος, δεν χρωστούν τίποτε, δεν πρέπει να το αναγνωρίσουν. Να το διαγράψουν σαν δικό τους πρόβλημα, βεβαίως να αποκαλύψουν την αιτία του και στη βάση αυτή να οικοδομήσουν κίνημα με τις δικές τους απαιτήσεις. Το δημοσιονομικό πρόβλημα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και στην Ελλάδα δεν προκλήθηκε γιατί ικανοποιήθηκαν οι λαϊκές ανάγκες ή επειδή, όπως κυνικά ισχυρίζονται, οι εργαζόμενοι, που έχουν παράγει τεράστιο πλούτο, ζούσαν με δανεικά.

Αν η υπόθεση του χρέους και των ελλειμμάτων κατανοείται ως πρόβλημα του ίδιου του λαού, τότε ο λαός θα μοιάζει με τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί.

Βεβαίως, θα πει κάποιος, όταν το χρέος χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να δικαιολογούνται αντιλαϊκά μέτρα, τότε ίσως (τάχα λέμε εμείς) καλό είναι οι εργαζόμενοι να υποδεικνύουν πώς θα γίνει η αποπληρωμή του. Αλλο οι εργαζόμενοι να υποστηρίζουν να πληρώσει η πλουτοκρατία και μόνο, να μη δεχτούν να πληρώνουν, να βρίσκουν τρόπους απειθαρχίας και ανυπακοής, και άλλο να διαπραγματεύονται πώς θα γίνει η διαχείριση του χρέους. Το χρέος πρέπει να αποτελέσει κρίκο αφύπνισης, καταγγελίας και αφετηρία αντεπίθεσης, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αιτία των λαϊκών προβλημάτων και μάλιστα ως πρόβλημα καθεαυτό.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει στάση πληρωμών στο λαό

Ακόμα και αν το δημόσιο χρέος μειωθεί με κάποια ρύθμιση θα είναι προσωρινό, θα αυξηθεί και πάλι όσο δεν καταργούνται οι αιτίες που το διογκώνουν.

Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ την ερχόμενη δεκαετία, η συνολική επιβάρυνση του ελληνικού κράτους για επιτόκια προσεγγίζει τα 170 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ένα χειρότερο σενάριο, το δημόσιο χρέος να εκτοξευθεί πάνω από το 250%.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το λαό γιατί υιοθετεί μορφές πάλης εναντίον των αυξήσεων των διοδίων, των εισιτηρίων κ.λπ. Με ποιο δικαίωμα το κάνει;

Η ίδια η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει στάση πληρωμών στο λαό, με τις περικοπές επιδομάτων ανεργίας, την αύξηση των νοσηλίων με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με στάση πληρωμών του Δημοσίου στις κατασκευές, αυξημένα τιμολόγια στις πρώην ΔΕΚΟ κ.λπ.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εμφανίσει σαν μια διαπραγματευτική επιτυχία τη διασφάλιση της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για καθαρή προσπάθεια εξαπάτησης. Και μ' αυτή τη λύση θα πληρώσει το δημόσιο χρέος η εργατική τάξη και ο λαός που δεν ευθύνονται και δεν ωφελήθηκαν. Το μεγάλο κεφάλαιο που είχε 50 δισ. κέρδη την πενταετία πριν την κρίση και 15 δισ. κέρδη την πρώτη χρονιά της κρίσης, όχι μόνο δε θα βάλει το χέρι στην τσέπη αλλά θα λάβει και νέα πακέτα κρατικής ενίσχυσης.

Με την επιμήκυνση, ο λαός θα πληρώσει τελικά πολύ περισσότερα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ευρωομόλογο είναι επίσης μορφή δυσβάσταχτου και μακροπρόθεσμου δανεισμού, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις του επιτοκίου. Ανάλογα θα είναι τα πράγματα με το "κούρεμα".

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί η αντιπολίτευση περί "κατοχής" και "υποτέλειας", ομολογεί ότι πρόκειται για "αλλαγές που εμείς εντάξαμε στο πρόγραμμά μας, χωρίς να μας τις επιβάλλει κανένας εξωγενής παράγοντας". Προτιμά να πει την αλήθεια από το να κατηγορηθεί με ένα αναχρονιστικό επιχείρημα, πολύ περισσότερο που θέλει να περάσει την αντίληψη του "νέου πατριωτισμού", που είναι συνώνυμος με την ιμπεριαλιστική πολιτική.

Θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Η Σύνοδος αποκάλυψε ότι τα μέτρα της ΕΕ δεν αφορούν το χρέος, αλλά την όλο και πιο εξευτελιστική τιμή της εργατικής δύναμης με στόχο την ανταγωνιστικότητα.

Οι γερμανικές προτάσεις για το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ" στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στόχος είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ απέναντι σε αναδυόμενες ισχυρές δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία) που έχουν διασφαλίσει πολύ φθηνή εργατική δύναμη αλλά και απέναντι στις ΗΠΑ. Η ανταγωνιστικότητα μια προϋπόθεση έχει: Ο λαός να φθάσει στο κατώτατο σημείο των δικαιωμάτων, να του ρουφάνε το αίμα και αυτός να ανεβάζει την παραγωγικότητά του.

Οι διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων των κρατών - μελών δεν αφορούν την προάσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση επίθεσης της εργατικής τάξης έχουν ήδη συμφωνήσει. Οι προτάσεις για το Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τα διάφορα σενάρια διαχείρισης του χρέους αφορούν τον επιμερισμό βαρών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και τραπεζικών ομίλων, για ένα μέρος του κεφαλαίου που θα απαξιωθεί, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Δεν πρόκειται για νέα στρατηγική, αλλά για συνέχεια της στρατηγικής της Λισαβόνας. Εφαρμόστηκε με την "Ατζέντα 2010" στη Γερμανία, την περίοδο που δεν είχε εκδηλωθεί η κρίση και δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα διόγκωσης του δημόσιου χρέους.

Η ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας, η επίτευξη της πλήρους διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μέχρι το 2014, θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και νέα συμπίεση των μισθών για τους εργαζόμενους του κλάδου. Θα επιταχυνθεί η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία και η παράδοση λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιωτικούς ομίλους.

Τα λαϊκά στρώματα θα σηκώσουν νέα πρόσθετα βάρη, για να διασφαλισθεί η πολύμορφη κρατική στήριξη των τραπεζών και των επενδύσεων "πράσινης ενέργειας" και κτιριακών παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίθεση χωρίς ημερομηνία λήξης

Ο ισχυρισμός της ελληνικής κυβέρνησης ότι "το θέμα δεν αφορά κυρίως την Ελλάδα, που έχει ήδη εφαρμόσει το 90% των προτεινόμενων μέτρων", είναι αποπροσανατολιστικός.

Η επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, δε θα ανακοπεί χωρίς οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση. Ετοιμάζεται η γενίκευση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, η νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και νέα αλλαγή προς το χειρότερο του πρόσφατου αντιλαϊκού νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με στόχο την απαξίωση και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Προβλέπεται να απαλειφθεί ακόμα και η στοιχειώδης γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ και η συμμετοχή των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης βαδίζει χέρι - χέρι με την αύξηση του κινδύνου για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη στην περιοχή. Δεν αποτελεί ριζοσπαστική καταγγελία η κατηγορία της υποτέλειας και εθελοδουλίας, η αναγωγή των προβλημάτων στη δράση της γερμανικής "μπότας" και τα περί κατοχής.

Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε τρεις παράγοντες:

α) Τη μεταβολή του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που επιταχύνθηκε λόγω της εκδήλωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης (π.χ. άνοδος της Κίνας).

β) Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που εμπλέκει όλο και πιο πολύ τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Π.χ. δίνει προτεραιότητα στα δυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό νότο έναντι του ρωσικού σχεδίου Σάουθ Στριμ.

γ) Την τάση της ελληνικής άρχουσας τάξης που είναι πρόθυμη να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα που αφορούν τα σύνορα και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, για να προωθήσει τα συμφέροντά της (κόμβος μεταφοράς, επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, κέρδη συνεκμετάλλευσης).

Σημειώνουμε την άρνηση της κυβέρνησης να ανακηρύξει ΑΟΖ και να δώσει μάχη οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Σημειώνουμε, επίσης, τη διαφαινόμενη όξυνση σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου - Ισραήλ - Κύπρου - Τουρκίας - Λιβάνου (με στήριξη του Ιράν) κ.λπ. και τις αλυσιδωτές πιθανές επιπτώσεις στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης

Εχει σημασία ο προσανατολισμός και η μαζικότητα του κινήματος και όχι αποκλειστικά οι μορφές πάλης με αιτήματα είτε συντεχνιακά κυριολεκτικά, είτε αμυντικά, είτε διαχειριστικά. Βεβαίως, ο ανεβασμένος αγώνας απαιτεί ανεβασμένες μορφές πάλης. Το θέμα είναι όμως ο αγώνας να κατευθύνεται, πρέπει να κατευθύνεται στο θέμα της εξουσίας, ανεξάρτητα πώς θα εκδηλώνεται κάθε φορά ή σε κάθε φάση ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσα στα δύο βασικά αντίπαλα στρατόπεδα που υπερασπίζονται τους δύο διαφορετικούς δρόμους ανάπτυξης.

Κανείς κλάδος μόνος του, αμυντικά - συντεχνιακά κ.λπ. Τώρα συντονισμός (υγεία - μεταφορές - αγροτικά - ενέργεια - συλλογικές συμβάσεις ιδιωτικού τομέα κ.λπ.).

Ορόσημο αποτελεί η μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Ο πραγματικός αντίπαλος και η γραμμή ρήξης "Αποδέσμευση απ' την ΕΕ με λαϊκή εξουσία"

Προέχει η αλλαγή συσχετισμού δύναμης στο επίπεδο της κοινωνίας, στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, παντού, στη δημιουργία μαζικού λαϊκού μετώπου που αντιπαρατίθεται στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης από τη σκοπιά της πάλης για την κοινωνικοποίηση, τον παραγωγικό συνεταιρισμό, τον πανεθνικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο μια εξουσία μπορεί να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, με το λαό πρωταγωνιστή, η εργατική λαϊκή εξουσία. Οσο πιο κοντά έλθει τόσο θα απομακρύνουμε τα χειρότερα, θα ξεκινήσει η απόπειρα της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία δείχνουν ότι ούτε ένα βήμα εμπρός δεν μπορεί να γίνει χωρίς το λαό, ταυτόχρονα όμως αν ο λαός δεν έχει βάλει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία, τότε όσο και αν παλεύει, ο αγώνας του μπορεί να αξιοποιηθεί από την αστική τάξη και τους συμμάχους της για εναλλαγή και τίποτε άλλο.

Είναι άλλο πράγμα να έχεις μερική επιτυχία ή και αποτυχία λόγω συσχετισμού δύναμης, και άλλο πράγμα να μην παλεύεις για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Και αλλαγή συσχετισμού δύναμης σημαίνει ότι αυτή πρέπει να έχει στόχο την εργατική λαϊκή εξουσία».


Πολιτικοποιημένα αιτήματα όχι συντεχνιακά

-- Σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής σας, ζητήσατε από τους εργαζόμενους και από το λαό να κάνει «στάση πληρωμών». Ας υποθέσουμε ότι δεν πληρώνω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, για πέντε μήνες, για ένα χρόνο, δε θα έρθει κάποια στιγμή που θα πληρώσω το λογαριασμό τριπλά; Αφού δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά.

-- Σε προσωπικό επίπεδο δε λύνονται αυτά τα ζητήματα. Αλλά να πάρουμε και μια πλευρά. Υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να πληρώσει; Δεν είναι μόνο ζήτημα επιλέγω να μην πληρώσω. Στριμώχνομαι μεν, στερούμαι, αλλά επιλέγω να μην πληρώσω. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, αν όχι τώρα, θα γίνουν πολύ περισσότεροι σε 2, 3, 4 χρόνια που δε θα έχουν να πληρώσουν. Να το ξεκαθαρίσω, δεν είναι ένα χούι που έχουμε εμείς για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική με το «δε θα πάω να πληρώσω τη ΔΕΗ», ενώ έστω στριμωγμένη μπορώ να πάω να την πληρώσω. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μπορώ. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή.

Επομένως, το θέμα «δεν πληρώνω, κάνω στάση πληρωμών» περιλαμβάνει μια σειρά μορφές πάλης που ανεβάζουν τη συσπείρωση και την πίεση για να αντιπαλέψεις συνολικά και ριζικά αυτή την πολιτική. Είναι μέσα στις μορφές πάλης.

Οι μορφές πάλης πρέπει σήμερα να είναι πιο ανεβασμένες, αλλά όχι τα αιτήματα να είναι συντεχνιακά. Οταν έχεις πολιτικοποιημένα αιτήματα, αιτήματα που μετατρέπονται σε μια αντεπίθεση με στόχο την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης, θα έχεις και ανεβασμένες μορφές πάλης. Πώς θα γίνει δηλαδή; Μπορεί να είναι κι άλλες. Ξέρεις ο λαός τι μπορεί να βγάλει; Οι μορφές πάλης δε γράφονται, δεν καθορίζονται μέσα από τα κομματικά γραφεία.

Μην απομονώσουμε δηλαδή τη μορφή πάλης από το στόχο. Αν ο στόχος σου είναι απλώς να μην πληρώσεις μερικούς μήνες, τον πέμπτο μήνα, τον έκτο μήνα θα πας να το πληρώσεις, τι θα κάνεις;

Μαζική κινητοποίηση με σταθερότητα

Δεν είναι αυτοσκοπός το «δεν πληρώνω». Είναι ενταγμένος μέσα σε μία γραμμή συγκεκριμένη. Και να επικεντρώνουμε ορισμένα πράγματα. Δωρεάν εισιτήριο σε αυτούς που πάνε 6 με 8. Δεν μπορείς να πεις να μην πληρώνει κανένας εισιτήριο και ποτέ, αλλά μέσα από αυτή την προσπάθεια επικεντρώνεις αν θέλεις σε αυτό το θέμα.

'Η όταν λέμε να αποδεσμεύεται η παροχή υπηρεσιών Υγείας από το αν έχω βιβλιάριο και κάρτα εργασίας και αυτά τα 100 μεροκάματα που έχουν βάλει. 'Η όταν λέμε να μην πληρώνεις τα 5 ευρώ. Αν το δεις τυπικά, θα σου πει ο άλλος: Μα 5 ευρώ δεν είναι και τρομερό στα νοσοκομεία. Μα τα 5 ευρώ αύριο θα γίνουν 25. Και τα 5 ευρώ τα έβαλαν για να καλλιεργήσουν την άποψη της συνευθύνης και της συμμετοχής, ότι είναι υπόθεση όλων το χρέος.

Μορφές πάλης και αιτήματα όχι για να δημιουργείς μια ανακατωσούρα. Αν το κάνεις για ανακατωσούρα και για εντυπώσεις, ζημιά θα κάνεις. Αλλά πώς θα πεις «δεν είναι δικό μου θέμα το χρέος, δεν το δημιούργησα, δεν πληρώνω»; Και όχι μόνο δεν πληρώνω, ζητάω να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία όλο το συσσωρευμένο χρήμα που υπάρχει, όλος ο συσσωρευμένος πλούτος, είτε είναι χρήμα είτε είναι μηχανήματα είτε είναι ακίνητα είτε είναι δάση, ό,τι και να 'ναι.

Αλλιώς, μεμονωμένα τέτοια αιτήματα, όταν δεν δημιουργούν προϋποθέσεις μιας πάλης τέτοιας που χρειάζεται σήμερα, θα γίνουν λίγο χαριτωμένα αιτήματα, συμπαθητικά, αλλά δε θα κινητοποιούν τον κόσμο με σταθερότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ