ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσιάζει το φαρμάκι της εμπλοκής ως «φάρμακο»

Χέρι χέρι με το τουρκικό Ναυτικό και με τη σημαία του ΝΑΤΟ αλώνιζε η φρεγάτα «Σπέτσαι» στην Ανατ. Μεσόγειο τις προηγούμενες μέρες (φωτ. από τη συνεκπαίδευση με το Ισραήλ)
Χέρι χέρι με το τουρκικό Ναυτικό και με τη σημαία του ΝΑΤΟ αλώνιζε η φρεγάτα «Σπέτσαι» στην Ανατ. Μεσόγειο τις προηγούμενες μέρες (φωτ. από τη συνεκπαίδευση με το Ισραήλ)
Την αιτία των μεγάλων κινδύνων, την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ως «λύση» και ασπίδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα συνεχίζει να παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, μετέχοντας χτες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας το δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες» και ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτώβρη, όπου γινόταν αόριστα λόγος για «επιλογές» και «μέτρα» που μπορεί να εφαρμόζονταν κατά της Αγκυρας.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι και οι όποιες κυρώσεις - για τις οποίες ο πήχης έχει αρχίσει ήδη να πέφτει - εντάσσονται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία για να «τρέξουν» οι διευθετήσεις στην περιοχή και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει πάντα το διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία» αλλά «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικού, ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης σε τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ επιστράτευσε το ρόλο που θέλει να παίξει η ΕΕ στην περιοχή, ζητώντας η ιμπεριαλιστική ένωση να «κατανοήσει την ισχύ και την αξιοπιστία που θα πρέπει να έχει ως διεθνής παίκτης». «Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για την ΕΕ αν δεν τηρήσουμε τις αποφάσεις μας» για την Τουρκία, είπε.

Αναφερόμενος δε στο προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «δεν είναι ικανοποιητικό» και επανέλαβε το θέμα επιβολής ενός ευρωενωσιακού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Τέλος, έθιξε το ζήτημα των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ενωσης από την Τουρκία, τονίζοντας ότι «η Τελωνειακή Ενωση θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Τουρκία».

«Μπροστάρηδες» στα επικίνδυνα σχέδια μέχρι την Ινδία

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, παρουσίασε τις «προκλήσεις και προοπτικές» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την αναβάθμισή της μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Τόνισε την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι έκλεισε ζητήματα όπως η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και το γεγονός ότι συμφώνησαν με την Αλβανία να πάνε για τα ζητήματα αυτά στη Χάγη, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα προς την Τουρκία για το «πώς μπορούν δύο χώρες να λύσουν φιλικά τις διαφορές τους». Χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» τη νέα Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, αναφέροντας ότι βάσει αυτής «εκσυγχρονίζεται» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που πλέον «γίνεται χρήσιμο για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ», όπως είπε. Μίλησε ακόμα για «επαναφορά του ισχυρού λόγου» της ντόπιας αστικής τάξης στα Δυτικά Βαλκάνια και για υλοποίηση στόχων όπως η «επέκταση της ΕΕ» εκεί.

Αλλά και στα νότια, έβαλε σκοπό «να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη κατανόηση στην περιοχή μας, πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, έως τον Περσικό και την Ινδία ακόμα», όπως ακριβώς απαιτούν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για ανακοπή της επιρροής Κίνας και Ρωσίας. Πέρα από χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, κατονόμασε κι άλλες χώρες - στόχους για «σύσφιξη» σχέσεων, όπως το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι σύντομα θα την επισκεφτεί με τον υπουργό Αμυνας για υπογραφή μιας συμφωνίας ανάλογης με αυτή της στρατιωτικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ.

Ολα αυτά τα παρουσίασε σε αντιδιαστολή υποτίθεται με το ρόλο της Τουρκίας, την οποία παρουσίασε ως «ταραξία της περιοχής» και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η κυβέρνηση με χτεσινές διαρροές έφτανε να κομπάζει για τις «επενδύσεις πολέμου» που προβλέπει ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ για την Ελλάδα, και για την πρόβλεψη να κατασκευαστεί ένα νέο Κέντρο Επικοινωνιών του Ναυτικού των ΗΠΑ στη Σούδα, όπως αποκάλυπτε προχτές ο «Ριζοσπάστης».

Στην πρεμούρα τους να δείξουν ότι είναι ο «προτιμώμενος εταίρος» στην υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, παρέπεμπαν στη διάταξη περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος «S-400», καθώς και στο «λεκτικό για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο καλείται ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία». «Η εν λόγω αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα συμμαχικά συμφέροντα και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας», έλεγαν, αποσιωπώντας ότι η ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου «μεντεσέ» στην υλοποίηση των αμερικανικών σχεδιασμών βάζει το λαό στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων.

Σηκώνει μαζί με την Τουρκία τη σημαία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, σε μια επίδειξη... ΝΑΤΟικής συνοχής «επί του πεδίου», η φρεγάτα «Σπέτσαι» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκλήρωσε χτες τις εκτεταμένες ΝΑΤΟικές περιπολίες που πραγματοποιούσε από τις 25/11 στην Ανατολική Μεσόγειο, επικεφαλής της επιχείρησης «Sea Guardian», ελέγχοντας τις κινήσεις πλοίων αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε στενή συνεργασία με μονάδες και του τουρκικού Ναυτικού. Στη δύναμη συμμετείχαν το βουλγαρικό «Smeli» και το βρετανικό «Trent», με ταυτόχρονη υποστήριξη υποβρυχίων από Ελλάδα και Τουρκία, όπως και από αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), η «Sea Guardian» «παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για το ΝΑΤΟ για την προβολή σταθερότητας σε όλη τη Μεσόγειο και για τη διατήρηση της επίγνωσης της κατάστασης στη θάλασσα», μεταξύ άλλων και με τη στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής, μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, «Σπέτσαι» και «Smeli» πραγματοποίησαν εκπαίδευση με τα πλοία του ισραηλινού ΠΝ «Lahav» και «Romah», για την «ανάπτυξη θαλάσσιας ιατρικής υποστήριξης» στη ΝΑΤΟική επιχείρηση. Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε δραστηριότητες όπως έρευνα και διάσωση (SAR) και μεταφορά με ελικόπτερα τραυματισμένου προσωπικού σε ισραηλινό νοσοκομείο, ενώ η «αλληλεπίδραση» μεταξύ ΝΑΤΟικών και ισραηλινών μονάδων συνεχίστηκε με επίσκεψη στο λιμάνι της Χάιφα και κατόπιν νέες περιπολίες στη Μεσόγειο.

Οπως τόνιζε o διοικητής της MARCOM, αντιναύαρχος Κeith Blount, «το Ισραήλ έχει υπάρξει σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς και ενεργό μέλος του επονομαζόμενου "Μεσογειακού Διαλόγου" του ΝΑΤΟ».

Αλλωστε, πριν η αρμάδα καταπλεύσει στο Ισραήλ, είχε δέσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, επίσης χώρας - μέλους του λεγόμενου «Μεσογειακού Διαλόγου» του ΝΑΤΟ, ο οποίος - όπως τονίζεται από τη MARCOM - «βασίζεται σε δύο πυλώνες: Στον πολιτικό διάλογο και στην πρακτική συνεργασία στην περιοχή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ