ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ενισχύεται η καταστολή και σε βάρος των κρατουμένων

Την ίδια στιγμή που θερίζει ο κορονοϊός, η κυβέρνηση έχει αφήσει για 34 φυλακές μόλις 67 νοσηλευτές και 9 μόνιμους γιατρούς

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας» του υπουργείου, με το οποίο η κυβέρνηση ενισχύει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της αντιδραστικής σωφρονιστικής της πολιτικής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην Ολομέλεια και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, βάφτισε τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως «σεβασμό στην προσωπικότητα και ασφάλεια των φυλακών, κρατουμένων και εργαζομένων» και ως «βελτίωση των συνθηκών κράτησης».

Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο προβλέπει συνοπτικά:

Αυστηροποίηση των όρων για την άσκηση του δικαιώματος της άδειας των κρατουμένων, αλλά και του χρόνου διάρκειάς της.

Αυστηροποίηση των όρων για τη μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές και κατηγοριοποίηση των κρατουμένων ανάλογα με το αδίκημα που διέπραξαν και όχι με βάση τη συμπεριφορά τους.

Στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με 130 διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς πρόβλεψη για πρόσληψη κοινωνικού επιστήμονα, εγκληματολόγου, ψυχιάτρου - ειδικότητες που απουσιάζουν από όλα τα καταστήματα, γεγονός που μαρτυρά και τη συνολική σωφρονιστική αντίληψη της κυβέρνησης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η αύξηση της φοίτησης στη Σχολή Αστυφυλάκων από 5 εξάμηνα, που είναι σήμερα, σε 3 χρόνια, ενώ περιέχει και ρυθμίσεις για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καταθέτοντας διάφορες προτάσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, όταν ως κυβέρνηση ακολούθησε λίγο πολύ την ίδια πολιτική με αυτή της ΝΔ. Καταψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις από την πολιτική της κυβέρνησης. «Κερασάκι στην τούρτα» ήταν οι προτάσεις της Ελ. Λύσης να μεταφερθούν οι κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες «σε φυλακές τύπου Αλκατράζ σε ξερονήσι».

Αποθήκες ψυχών και υγειονομικές βόμβες

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις του ενισχύουν «την κατασταλτική και τιμωρητική λογική» και πρόσθεσε πως οι φυλακές «όχι μόνο παραμένουν αποθήκες ψυχών, αλλά στις συνθήκες της πανδημίας μετατρέπονται και σε υγειονομικές βόμβες, λόγω του έντονου συγχρωτισμού και της απουσίας βασικών μέτρων προστασίας της υγείας των κρατουμένων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτές». Επεσήμανε δε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει την καταστολή σε βάρος των εργαζομένων με πρόσχημα την πανδημία, σε 34 σωφρονιστικά καταστήματα, σε συνθήκες υπερπληθυσμού, υπάρχουν μόλις 67 νοσηλευτές και 9 μόνιμοι γιατροί!

Ζήτησε από την κυβέρνηση να πει πώς δικαιολογεί την αυστηροποίηση των όρων για την άσκηση του δικαιώματος της άδειας και τη μείωση του χρόνου, όταν «σύμφωνα με τα στοιχεία που εισέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, κατά το 98% δεν παραβιάζεται από τους κρατούμενους», αλλά και για την «αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη μεταγωγή των κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές, που εκτός των άλλων θα πολλαπλασιάσουν τις συνθήκες ασφυξίας και υπερπληθυσμού στα κλειστά καταστήματα κράτησης».

Συνεχίζοντας τόνισε πως η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επιβεβαιώνει «ουσιαστικά ότι η αντεγκληματική πολιτική για σας εξαντλείται στον τρόπο τήρησης της τάξης και όχι βέβαια στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην ομαλή προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για τη Σχολή Αστυφυλάκων, επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλος από το δόγμα «νόμος και τάξη», τον αυταρχισμό και την καταστολή του λαϊκού κινήματος, όπως έδειξε το όργιο καταστολής σε βάρος των συμβολικών εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Υπάρχουν όμως «και αισιόδοξα μηνύματα», τόνισε, καθώς αστυνομικοί αμφισβήτησαν και καταδίκασαν την καταστολή, όπως και την επίθεση σε βάρος των προσφύγων και των κατοίκων στα νησιά.

«Η αστυνομία πρέπει να ασχολείται με την αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι με την καταστολή του λαού», υπογράμμισε και κάλεσε τους αστυνομικούς να οργανώσουν την αντίστασή τους, να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους μέσα από τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις, να συμπορευτούν με το λαό.

Τέλος, σε σχέση με τις διατάξεις για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας, ανέδειξε τη «σφαγή» που έχει γίνει στις συντάξεις και στα αποθεματικά των Ταμείων από όλες τις κυβερνήσεις.


ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Παρέμβαση με αφορμή τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

«Τη στιγμή που τα κενά στις οργανικές θέσεις των Δικαστικών Υπαλλήλων είναι τεράστια και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα Δικαστήρια της χώρας, είναι τουλάχιστον άτοπο να προωθούνται τέτοιες διατάξεις και να προβλέπονται κατηγορίες υπαλλήλων που δεν θα έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο εργασίας».

Τα παραπάνω τονίζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις προβλέψεις του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ αναφέρει:

«Στην τελευταία συνάντηση του Προεδρείου της Ενωσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία ειδικής κατηγορίας Δικαστικών Λειτουργών που θα συνεπικουρούν το έργο των ήδη υπηρετούντων. Αναφερθήκαμε επίσης διεξοδικά στην πρόταση για σύσταση "δικαστικής αστυνομίας", ενός σχεδίου που εκκρεμεί από την δεκαετία του 1980 και τοποθετηθήκαμε θετικά στην προοπτική πρόσληψης μόνιμων δικαστικών υπαλλήλων που θα συνεπικουρούν δικαστές και εισαγγελείς κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων (π.χ. εξειδικευμένων γραφολόγων, ψυχολόγων και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων).

Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι στον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων υπάρχει πρόβλεψη για δύο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων - βοηθών των Δικαστικών Λειτουργών με καθήκοντα που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της Δικαιοσύνης: Δικαστικοί υπάλληλοι που θα κάνουν τη συγκέντρωση νομολογίας και νομοθεσίας και υπάλληλοι που θα κάνουν επαφές με άλλα Δικαστήρια και θα ασκούν καθήκοντα επικοινωνίας με τον Τύπο! Η συγκέντρωση της νομολογίας και της νομοθεσίας, που αφορά συγκεκριμένη υπόθεση, αποτελεί ένα από τα κύρια καθήκοντα των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις τράπεζες νομικών πληροφοριών, έχουν πλήρως εξοικειωθεί εδώ και δεκαετίες. Οι δε επαφές των Δικαστηρίων με άλλα Δικαστήρια γίνεται από τις αιρετές διοικήσεις τους και η επικοινωνία με τον Τύπο καλύπτεται από τις Δικαστικές Ενώσεις. Είναι εξάλλου αδιανόητο να καλούνται Δικαστικοί Υπάλληλοι να ερμηνεύουν δικαστικές αποφάσεις και να εκπροσωπούν Δικαστικούς Λειτουργούς». Και καταλήγει ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το ζήτημα πριν την κατάθεση του Κώδικα στη Βουλή.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
«Δεν σας φοβόμαστε, ούτε θα σκύψουμε το κεφάλι»

Απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη με αφορμή το όργιο καταστολής την περασμένη Κυριακή

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε και χτες από το βήμα της Βουλής το γνωστό παραλήρημα ότι «ο νόμος είναι νόμος» και «θα εφαρμοστεί» ότι «ζητάτε από την αστυνομία να μην εφαρμόσει το νόμο; Ολίγον νόμιμη ή ολίγον παράνομη δεν υπάρχει», είπε σχετικά με το όργιο καταστολής τόσο κατά τις συμβολικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο όσο και για τον δολοφονημένο Αλ. Γρηγορόπουλο.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις για απαγόρευση των συναθροίσεων, ακόμα και αυτές των 3 ατόμων, «προχωρά σε γενικευμένη καταστολή με στόχο να χτυπήσει όποιον αντιδρά» στη βάρβαρη πολιτική και να αποσείσει τις εγκληματικές της ευθύνες για το πώς εξελίχθηκε η πανδημία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία λέει στον λαό να καθίσει στα αυγά του, ενώ αυτή, για τη σωτηρία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων από την καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία, δεν έχει σταματήσει να παίρνει μέτρα - οδοστρωτήρα συνθλίβοντας εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. «Δεν έχετε αναβάλει ούτε ένα μέτρο, τόνισε, από αυτά που είχατε αποφασίσει. Τρία νομοσχέδια τη βδομάδα που συντρίβουν τον λαό και δημιουργούν προϋποθέσεις να συγκρατηθούν και να ανέβουν τα κέρδη του κεφαλαίου».

«Εχετε, πρόσθεσε, περάσει παπάδες. Νομοσχέδια για διαδηλώσεις, αντεργατικά μέτρα, ετοιμάζετε 10ωρα, να μην πληρώνονται οι υπερωρίες. Και τι λέτε στον λαό; Εσείς τη μάσκα. Αλλά όχι ως υγειονομική προφύλαξη, ως φίμωτρο».

Επισήμανε ότι η καταστολή σε βάρος των λαϊκών αγώνων εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και διαρκώς ενισχύεται, υπενθυμίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τα δικά του έργα.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που θα έπρεπε να είχε πάρει η κυβέρνηση (ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ελέγχους στους χώρους δουλειάς, αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ κ.ά.), αν ήθελε πράγματι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

«Δεν σας φοβόμαστε, ούτε θα σκύψουμε το κεφάλι», «το δίκαιο κατακτήθηκε με αγώνες και απειθαρχία στους αντιλαϊκούς νόμους», τόνισε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ