ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την προμήθεια και διάθεση του υγειονομικού υλικού

Πλήρη ενημέρωση για την προμήθεια και τη διάθεση του υγειονομικού υλικού από την Περιφέρεια Αττικής, και για την κάλυψη όλων των εργαζομένων της με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», θέτοντας ξανά το θέμα προς συζήτηση στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, τόνισε πως «η πανδημία δεν προσφέρεται για δημόσιες σχέσεις και το γνωρίζουν πλέον αρκετοί και από προσωπική εμπειρία». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την προμήθεια και τη διάθεση του υγειονομικού υλικού - γάντια, μάσκες, απολυμαντικά κ.λπ. - και ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση στις σχετικές παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα.

Συνεχίζοντας επισήμανε πως από την Περιφέρεια Αττικής στάλθηκαν μέχρι και στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας 3.000 μάσκες και 2.000 γάντια, προφανώς για δημόσιες σχέσεις. Αναλυτικά ζητήθηκε: Πλήρης πίνακας όλων των προμηθειών Μέσων Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, απολυμαντικά, γυαλιά) με στοιχεία ποσοτήτων, διάθεσής τους με τα αιτήματα που τα συνόδευαν, καθώς και των ποσοτήτων που υπάρχουν ως απόθεμα σήμερα. Επίσης, τι δωρεές έχει αποδεχτεί η Περιφέρεια Αττικής μέχρι σήμερα και πού έχουν διατεθεί οι όποιες ποσότητες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε ακόμα δύο σημαντικά θέματα προ ημερήσιας διάταξης στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το ένα αφορά τις συνεχιζόμενες εργασίες στην Πειραϊκή: «Συνεχίζονται οι καταγγελίες κατοίκων της Πειραϊκής ότι οι εργολάβοι μπαζώνουν ασταμάτητα, αδιαφορώντας για τις λάσπες που διαρρέουν από το δήθεν προστατευτικό πλέγμα, έχουν ρυπάνει τη θάλασσα σε μεγάλη έκταση και μάλιστα επιχωματώνουν δίπλα στο μνημείο του Θεμιστοκλή. Καταγγέλλουν επίσης ότι τόσο η διοίκηση του δήμου Πειραιά όσο και σύμβουλοι άλλων παρατάξεων, που συμφώνησαν και ψήφισαν τις "σωτήριες" λύσεις, αδιαφορούν ...συνεπαρμένοι από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα των ημερών.

Μετά την επίσκεψη κλιμακίου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους χώρους όπου γίνονται οι εργασίες και τη διαπίστωση των όσων καταγγέλλονται από τους κατοίκους, ζητάμε για άλλη μια φορά να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της 9ης Δεκέμβρη, επειδή η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα δημιουργήσει ίσως μη αναστρέψιμα προβλήματα για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Η διοίκηση πρέπει να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε με απόφασή του να απαιτήσει: Να διακοπεί κάθε παράνομη (μη αδειοδοτημένη) εργασία, και συγκεκριμένα: α) Η διακίνηση αδρανών υλικών μέσω του οδικού δικτύου του Πειραιά, β) οι επιχώσεις και βυθοκορήσεις στη γύρω θαλάσσια περιοχή, που δεν ελέγχονται από κανέναν υπεύθυνο φορέα (π.χ. ΕΛΚΕΘΕ), και να τοποθετηθούν τα αναγκαία πλωτά φράγματα με πετάσματα από τον κύριο του έργου ΟΛΠ ΑΕ. Να προστατεύσει το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και να επιβάλει όπου απαιτείται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους υπεύθυνους».

Φαληρικός Ορμος

Το δεύτερο αφορά τον Φαληρικό Ορμο. Στο αίτημα συζήτησης αναφέρεται:

«Το 2016 το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων της Περιφέρειας Αττικής. Από τότε με πολλαπλά αιτήματά μας έχουμε ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ληφθούν αποφάσεις σε ανοιχτή δημόσια διαδικασία, καθώς πρόκειται για ένα έργο που δεσμεύει ένα τεράστιο ποσό του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής.

Δυστυχώς για το λαό της περιοχής και της Αττικής γενικότερα, η συζήτηση αυτή τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει γίνει, ούτε με διοίκηση Δούρου ούτε με διοίκηση Πατούλη. Στις 4 Νοέμβρη 2020 η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αττικής, με αφορμή μια κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου, στην οποία θα έκαναν παρέμβαση ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κατέθεσε εκ νέου αίτημα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου.

Παρά τη δέσμευση τόσο του περιφερειάρχη όσο και του προέδρου του Συμβουλίου, παρότι έχει περάσει ένας μήνας από το αίτημά μας, το θέμα για άλλη μια φορά δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Προφανώς για τη διοίκηση είναι πιο σημαντικό να ενημερώνονται τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου - Ταύρου για την εξέλιξη των έργων από την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει ενημερωθεί, συζητήσει και αποφασίσει για το σύνολο του έργου».

ΠΙΕΡΙΑ
Ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και παρέμβαση της ΤΕ Πιερίας του Κόμματος

Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Πιερίας βρέθηκαν εκτεθειμένοι και αβοήθητοι λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων. Η κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες μέρες την περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν για άλλη μια φορά προβλήματα και καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, υποδομές (αγωγοί ύδρευσης) και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο δήμος Κατερίνης (η πόλη και τα χωριά Σβορώνος, Αρωνάς, Λαγόρραχη και Μιλιάδη), τα χωριά του δήμου Δίου - Ολύμπου (Δίον, Κονταριώτισσα, Καρίτσα, Γρίτσα Λιτοχώρου) αλλά και οικισμοί του παραλιακού μετώπου, όπως η Παραλία, η Ολυμπιακή Ακτή, ο Κορινός, όπου η θάλασσα κυριολεκτικά βγήκε στη στεριά και πλημμύρισε τους δρόμους.

Ο ποταμός Λεύκος (Πέλεκας), που διασχίζει την πόλη της Κατερίνης, παρουσίασε αυξημένη ροή, με τμηματικές καταρρεύσεις πρανών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έσπασαν αγωγοί ύδρευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο πόσιμο νερό σε περιοχές όπως ο Σβορώνος, το Τόξο, η Εξοχή, ο Τρίλοφος, η Ρητίνη και ο Αγιος Δημήτριος. Καταστροφές καταγράφηκαν και σε αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως στα ορεινά χωριά, ενώ στον Σβορώνο υπήρξαν απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο, εξαιτίας της υπερχείλισης ενός καναλιού.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ τονίζει ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της διοίκησης της Περιφέρειας και των δήμων, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος». Γι' αυτό, εξηγεί, δεν ιεραρχείται ως προτεραιότητα η κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσει δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πιερίας αναδεικνύουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών.

Ζητούν να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% για τις καταστροφές που υπέστησαν και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές - γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες, καθώς και την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού κ.ά., πάγωμα χρεών.

Επίσης να παρθούν μέτρα έκτακτης επιχορήγησης στους πληγέντες δήμους και στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, ώστε να ενταχθούν στα τεχνικά τους προγράμματα και στους προϋπολογισμούς τους για το 2021 έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Πιερίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Από κινητοποίηση κατοίκων στη Σάμη ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Από κινητοποίηση κατοίκων στη Σάμη ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας και της δημοτικής αρχής Σάμης να εγκατασταθούν πάση θυσία και εν μέσω καραντίνας ανεμογεννήτριες στη θέση Ξερακιάς (πρόσφατα αποτράπηκε η εγκατάστασή τους, μετά την κινητοποίηση κατοίκων και φορέων) καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς (συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ο Σύλλογος Συνταξιούχων, το Σωματείο Τουρισμού - Επισιτισμού).

Επισημαίνει ότι «με κατανεμημένους ρόλους και με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων (ενισχυμένων από άλλες περιοχές της χώρας για την περίσταση), με μπλόκα και συνεχείς ελέγχους, έχουν κάνει την ευρύτερη περιοχή της Σάμης στρατοκρατούμενη, προκειμένου να προλάβουν λαϊκές αντιδράσεις. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό και τους κατοίκους της περιοχής του δήμου Σάμης αλλά και όλου του νομού, ενόψει της εκ νέου προσπάθειας εγκατάστασης των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών, απειλώντας με συλλήψεις και πρόστιμα, εκμεταλλευόμενοι τις απαγορεύσεις που επιβάλλει το lockdown.

Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες και αποκλειστικές, και τους αποκαλύπτουν. Σε αγαστή συνεργασία κάνουν τα πάντα για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των ομίλων και της καπιταλιστικής "πράσινης" ανάπτυξης, υποθηκεύοντας την ασφάλεια και τη ζωή του λαού της περιοχής και όλου του νομού. Αφού επιστράτευσαν την ωμή και προκλητική προπαγάνδα μερίδας ΜΜΕ, που ταύτιζαν το λαϊκό συμφέρον με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αφού έδωσαν το "πράσινο φως" στη νέα εγκατάσταση ανεμογεννητριών με τις ανάλογες αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προβάλλοντας τα ανταποδοτικά οφέλη και τις επαρκείς υδρολογικές μελέτες, αφού επιστράτευσαν καλοπληρωμένες γνωμοδοτήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τη "μηδενική συνεισφορά των αιολικών πάρκων στις πλημμύρες" (!), άνοιξαν διάπλατα και τον ασκό της βίας και της καταστολής».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον διαχρονικό ρόλο των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών και σημειώνει ότι «ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματά μας θα δικαιωθεί κόντρα στα σχέδιά τους, γιατί είναι αγώνας δίκαιος και αφορά τη ζωή και την ασφάλεια του λαού του δήμου Σάμης και όλης της Κεφαλονιάς».

Εικόνες καταστροφής στον Αστακό

Εικόνες καταστροφής άφησε χτες πίσω του ανεμοστρόβιλος που έπληξε τον Αστακό Αιτωλίας. Ο ανεμοστρόβιλος, ο οποίος συνοδευόταν και από τεράστιους όγκους νερού, προκάλεσε ζημιές σε στέγες σπιτιών, σε τέντες και στέγαστρα. Κεραμίδια έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα, δέντρα ξεριζώθηκαν ή έσπασαν και έκλεισαν δρόμους, αντικείμενα κατέληξαν πάνω σε τζαμαρίες, ενώ παρασύρθηκαν τέντες και στέγαστρα. Μηχανήματα του δήμου Ξηρομέρου βρίσκονταν στους δρόμους για την αποκατάσταση των ζημιών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org