ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο

Το απαράδεκτο γεγονός ότι εκατοντάδες απόφοιτοι προπονητές με πτυχίο Πανεπιστημίου είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβασή τους στο επάγγελμα και προκειμένου να την αποκτήσουν καλούνται να ακριβοπληρώσουν σεμινάρια αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζοντας τις συνέπειες του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ζητά το πτυχίο Πανεπιστημίου να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου.

Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου καθορίζεται και κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία για τους αποφοίτους Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών με συγκεκριμένους τομείς Διδακτικής και Αρχές Εκπαίδευσης στο Ποδόσφαιρο. Αυτοί οι απόφοιτοι είναι προπονητές ποδοσφαίρου, όπως αναφέρεται στα διπλώματά τους.

Η UEFA, μέλος της οποίας είναι και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό για τους προπονητές (UEFA Coaching Convention) που έχει υπογραφεί από τις ομοσπονδίες - μέλη της, προβλέπει ως νόμιμους προπονητές μόνο όσους είναι κάτοχοι της ταυτότητας UEFA. Αυτό για την Ελλάδα αφορά όσους έχουν ολοκληρώσει τα ολιγοήμερα σεμινάρια της ΕΠΟ, για τη συμμετοχή στα οποία πρέπει να πληρωθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 750 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με το πτυχίο.

Αποτέλεσμα είναι να απαγορεύεται σε αρκετές εκατοντάδες απόφοιτους προπονητές με πτυχίο Πανεπιστημίου να ασκούν το επάγγελμά τους ως προπονητές ποδοσφαίρου σε επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, παρότι ακόμα και στο άρθρο 3, παράγραφο 4 «UEFA Coaching Convention 2020» αναφέρεται ότι «δεν θίγει το δικαίωμα ενός συμβαλλόμενου μέρους να αποδεχτεί οποιαδήποτε εθνικά προσόντα ή ισοδύναμα προσόντα αναγνωρισμένα βάσει της εθνικής ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σκοπούς των εγχώριων αγώνων ή άλλων δραστηριοτήτων προπόνησης στην επικράτειά του». Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί με επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (5/9/2019) ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, χωρίς να απαντήσει ποτέ.

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της πολιτικής των ελληνικών και όλων των κυβερνήσεων που στοιχιζόμενες στις κατευθύνσεις ΕΕ και FIFA - UEFA, αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό ως εμπόρευμα, που πρέπει να αποφέρει και το αντίστοιχο κέρδος και κατά συνέπεια με αντίστοιχο τρόπο και όρους αγοράς αντιλαμβάνονται και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή. Είναι άλλωστε η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ για τον αθλητισμό, που υιοθετήθηκε το 2007, αυτή που αναγνωρίζει τον οικονομικό ρόλο του αθλητισμού, ένα ρόλο που τον εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο καθιστώντας τον «εμπορικό προϊόν» με συμβολή 4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Επιτροπή το παρακάτω ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο άμεσο αίτημα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, χωρίς επιπλέον σεμινάρια ή πιστοποιητικά και καταρτίσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση;».


CHAMPIONS LEAGUE
Kαταγγελία της Μπασακσεχίρ για ρατσιστικό σχόλιο

Το σχόλιο του τέταρτου διαιτητή προκάλεσε την έντονη αντίδραση και αποχώρηση της Μπασακσεχίρ

INTIME SPORTS

Το σχόλιο του τέταρτου διαιτητή προκάλεσε την έντονη αντίδραση και αποχώρηση της Μπασακσεχίρ
Σοβαρή καταγγελία για ρατσιστικό κρούσμα διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια του προχτεσινού ματς Παρί Σεν Ζερμέν - Μπασακσεχίρ, για την 6η αγωνιστική του 8ου ομίλου του Champions League. Οπως καταγγέλλει η τουρκική ομάδα, ακούστηκε ρατσιστικό σχόλιο με αποδέκτη μέλος του επιτελείου της, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο και να διακοπεί η αναμέτρηση.

Οπως υποστηρίζουν στην Μπασακσεχίρ, στο 18ο λεπτό του αγώνα ο τέταρτος διαιτητής, Ρουμάνος Σεμπαστιάν Κολτσέσκου, χρησιμοποίησε την έκφραση «νέγρος» («ala negru» στα Ρουμανικά) για τον βοηθό προπονητή της τουρκικής ομάδας, Πιέρ Γουεμπό. Αυτή τη λέξη φέρεται να είπε για να υποδείξει στον πρώτο διαιτητή και συμπατριώτη του, Οβίντιου Χάτσεγκαν, τον υπαίτιο έντονης διαμαρτυρίας στον πάγκο της Μπασακσεχίρ λίγο πριν. Η λέξη εξόργισε τον Γουεμπό, ο οποίος ξέσπασε κατά του Κολτσέσκου, ζητώντας του εξηγήσεις και φωνάζοντας επανειλημμένως «γιατί με είπες νέγρο;». Ο Γουεμπό είδε την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή, το μέρος του όμως πήραν και παίκτες της Παρί.

Ο Κολτσέσκου αρνήθηκε τις κατηγορίες περί ρατσισμού, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παρεξήγηση, καθώς η λέξη «negru» στα Ρουμανικά σημαίνει απλά «μαύρος». Στο πλευρό του στάθηκαν και οι συνάδελφοί του διαιτητές του αγώνα. Από την άλλη, ο πρόεδρος του Αντιρατσιστικού Συμβουλίου της Ρουμανίας σε δήλωσή του έκανε λόγο για «ξεκάθαρα ρατσιστικό σχόλιο (...) δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία».

Από την πλευρά της η UEFA όρισε τη συνέχεια του αγώνα για χτες στις 19.55 και ανακοίνωσε διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό. Σε σχετική ανακοίνωση περιορίστηκε να αναφέρει ότι θέση της είναι πως ο ρατσισμός και κάθε είδους διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο.

Θέση για τα όσα έγιναν στο Παρίσι πήρε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μέσω Twitter καταδίκασε το γεγονός και κάλεσε την UEFA να πάρει μέτρα. Σημειωτέον, η Μπασακσεχίρ θεωρείται η αγαπημένη ομάδα του Ερντογάν.

Αύξηση του ρατσισμού στα γήπεδα

Ο,τι και να λέει πάντως η UEFA περί φαινομένων ξένων προς το ποδόσφαιρο κ.λπ., η πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο - εμπόρευμα που υπηρετεί, και σε ό,τι αφορά το θέμα του ρατσισμού, τη διαψεύδει. Τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων, κυρίως στις τάξεις των φανατικών οπαδών αλλά και μεταξύ παικτών, προπονητών και μελών ομάδων, ενώ παράλληλα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις εξέδρες φασιστικά - ναζιστικά μορφώματα και σύμβολα.

Περιστατικά όπως αυτά αποτελούν μία ακόμα πλευρά του όλου οικοδομήματος του σημερινού ποδοσφαίρου και εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα των λογικών που κυριαρχούν σε αυτό. Οπως άλλωστε έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος για την εξυπηρέτηση απώτερων σκοπών, πέραν των καθαυτό ποδοσφαιρικών ανταγωνισμών.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΙΟΣ ΤΣΑΤΣΑΛΙΔΗΣ
ΒΑΙΟΣ ΤΣΑΤΣΑΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας, του ΕΠΟΝίτη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΒΑΪΟΥ Νικ. ΤΣΑΤΣΑΛΙΔΗ, της συζύγου του ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ - ΤΣΑΤΣΑΛΙΔΗ, μαχήτριας του ΔΣΕ, που χάσαμε πρόσφατα, και του θείου μας ΔΗΜΗΤΡΗ Ηλ. ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ, πολιτικού πρόσφυγα για πολλά χρόνια στο JABLONEC-NAD-NISOU της Τσεχίας, προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ωρωπού, για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Νίκος - Αθανασία Τσατσαλίδη

***

Ο Δ. και η Κ. προσφέρουν 50 ευρώ στη μνήμη του μονάκριβου παιδιού τους ΓΙΑΝΝΗ που χάθηκε πρόωρα.

***

ΦΩΤΟ

Στις 19/12/2020 συμπληρώνονται 36 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη μας μάνα και γιαγιά ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΗ. Στη μνήμη της τα παιδιά της Πασχαλίνα και Ζήσης και τα εγγόνια της Βιργινία και Δάφνη προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Βότση.

***

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας συναγωνιστή ΧΡΙΣΤΟ ΧΑΝΤΖΙΟ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας σε ηλικία 74 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 25/11/2020 στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, σε κλειστό οικογενειακό κύκλο λόγω κορονοϊού.

Γεννήθηκε στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Οι γονείς του ήταν αγρότες. Από μικρός έζησε την αδικία και την τρομοκρατία του εκμεταλλευτικού συστήματος, συγγενικά του πρόσωπα είχαν συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ. Οταν τελείωσε το σχολείο, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Για να βοηθήσει την οικογένειά του αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη. Επιασε δουλειά σε λιθογραφείο, είχε την τύχη να πέσει σε καλούς μαστόρους που του έμαθαν τη δουλειά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ένας τεχνίτης με καλή ειδίκευση, διαθέτοντας πάντα απεριόριστη φαντασία, καλλιτεχνική ευαισθησία, ενσωματώνοντας τη μυική και σωματική του δύναμη για να επιφέρει κάθε φορά το απαιτούμενο και επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά τα χαρίσματα τον έκαναν περιζήτητο στα καλλιτεχνικά λιθογραφεία.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΗ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΗ
Ολα τα χρόνια συμμετείχε στους ταξικούς αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος με συνέπεια και σταθερότητα. Ως εργαζόμενος μέσα από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αργότερα ως απόμαχος της δουλειάς μέσα από τις συνταξιουχικές οργανώσεις, ενώ παράλληλα ήταν εκλεγμένος στην Επιτροπή Ειρήνης του Β΄ Διαμερίσματος μέχρι το θάνατό του. Το 1989 - 1991 υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος και έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος του. Ετσι θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Προσφέρουμε στη μνήμη του 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, αντί για λουλούδια στον τάφο του, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, εκφράζοντας τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Παπαδόπουλος


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ ΤΣΑΤΣΑΛΙΔΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ ΤΣΑΤΣΑΛΙΔΟΥ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ