ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγχαρητήρια επιστολή για το αποτέλεσμα του ΚΚ Βενεζουέλας στις βουλευτικές εκλογές

Σε συγχαρητήρια επιστολή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα του ΚΚ Βενεζουέλας στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκέμβρη αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σάς εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του και σας συγχαίρει για το σημαντικό αποτέλεσμα των 168.743 ψήφων (2,7%) που επιτύχατε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (ΚΚΒ), μαζί με τις οργανώσεις που συγκροτούν τη Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική, έδωσε μια πολύ σκληρή πολιτική μάχη στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της καπιταλιστικής κρίσης, έχοντας επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό από τα αστικά ΜΜΕ και την προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων να αποκρύψουν την υποψηφιότητά του.

Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί σημαντικό γεγονός πως εκλέχτηκε κομμουνιστής βουλευτής, που θα μπορέσει να αναδείξει ακόμα πιο πλατιά, και μέσα στην Εθνοσυνέλευση, τη φωνή του ΚΚΒ, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και τους αγώνες τους.

Οι βουλευτικές εκλογές έδωσαν αφορμή για νέες επιθέσεις στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μιλά για εκλογές - "φάρσα" μετά από όσα παρακολούθησε όλος ο πλανήτης πριν από λίγες βδομάδες. Στην ίδια άθλια γραμμή της στήριξης του χρεοκοπημένου πραξικοπηματία Γκουαϊδό και των αντιδραστικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα συντάχθηκε και η ιμπεριαλιστική ΕΕ. Είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις θα κλιμακωθούν και με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ καταδικάζει για μία ακόμη φορά τις επιθέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας που είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις στη χώρα του.

Εκφράζουμε ιδιαίτερα την αλληλεγγύη μας στο ΚΚΒ και θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα τις κοινές πρωτοβουλίες σε διμερές, πολυμερές και διεθνές επίπεδο.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες καταγγελίες για πραξικόπημα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, στη συνέντευξη Τύπου
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, στη συνέντευξη Τύπου
Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε την Τρίτη ότι τη μέρα των εκλογών αντιδραστικές δυνάμεις σε συνέργεια με την κυβέρνηση της Κολομβίας σχεδίαζαν δολοφονία του, πληροφορία που έφτασε από πηγή στις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, και γιαυτό άλλαξε τελευταία στιγμή το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. Ανακοίνωσε επίσης ότι αρχίζει η ανασυγκρότηση της χώρας, ενάντια στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Την Τετάρτη άλλωστε ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σαμουέλ Μονκάδα, κατήγγειλε ότι ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, μέσα από την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών σχεδιάζει ένα νέο πραξικόπημα. Οπως έχει γίνει γνωστό, οι αντιδραστικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Γκουαϊδό έχουν ξεκινήσει ένα διαδικτυακό «λαϊκό δημοψήφισμα» που θα ολοκληρωθεί στις 12/12, ενώ σε μηνύματά τους δεν έχουν αποκλείσει τη στρατιωτική ξένη επέμβαση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Μονκάδα κατήγγειλε και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) ότι ετοιμάζει πραξικόπημα ανατροπής του Μαδούρο, ανάλογο με αυτό που έγινε στη Βολιβία.

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η κυβέρνηση Μαδούρο με την ενισχυμένη πλειοψηφία (67,8%) του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή - που ορκίζεται στις 5 Γενάρη - ετοιμάζει τα επόμενα βήματα συμβιβασμού με την οικονομική ολιγαρχία στο όνομα της αντιμετώπισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, με «κορωνίδα» τον λεγόμενο «νόμο ενάντια στον αποκλεισμό».

Αυτήν την πολιτική, που επιδεινώνει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, εξανεμίζει το εισόδημά τους και χτυπάει ό,τι κατακτήσεις υπήρχαν, καταδίκασε στην πρώτη της μετεκλογική συνέντευξη η «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική», η συμμαχία που συγκρότησε το ΚΚ Βενεζουέλας με άλλες δυνάμεις που παλεύουν για να μην πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα και για την προοπτική του σοσιαλισμού. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής (αφού το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, που εκπροσωπούσε και όλη τη συμμαχία, πήρε πάνω από 168.000 ψήφους και 2,7%), υπογράμμισε ότι μέσα στις συνθήκες αποκλεισμού και φίμωσης της συμμαχίας από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ είναι «νίκη αξιοπρέπειας» η αντιπροσώπευσή της στη νέα Βουλή, που θα αποτελέσει βήμα για να ακούγεται η φωνή των εκμεταλλευόμενων. Ετσι, ανήγγειλε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους, μέτρα για την ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής και σθεναρή αντίσταση στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος κρατικών επιχειρήσεων στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο.

Καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί σε δύο επαρχίες, ενδέχεται η «Εναλλακτική» να έχει άλλη μια έδρα στη Βουλή. Χτες άλλωστε πραγματοποιούνταν εκλογές σε κοινότητες ιθαγενών, που θα έχουν εκπροσώπηση στη 277μελή Βουλή, ενώ η μερίδα της αστικής αντιπολίτευσης που διαφώνησε με το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ από τις δυνάμεις του Γκουαϊδό συγκεντρώνει σχεδόν 30%. Στελέχη της σε δηλώσεις τους κάνουν λόγο για ανάγκη «εθνικής συμφιλίωσης», «άρσης των ξένων κυρώσεων» και ταυτόχρονα «μεγαλύτερου ανοίγματος σε ξένους επενδυτές».

ΣΟΥΔΑΝ
Υπογράφτηκε η συμφωνία για τη ρωσική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα

ΜΟΣΧΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή στο Σουδάν της δεύτερης (μετά από εκείνη στο Ταρτούς της Συρίας) ρωσικής ναυτικής βάσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, με τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία που έχει σε μια περίοδο που φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας στις 8/12 μεταξύ Σουδανών και Ρώσων αξιωματούχων.

Η συμφωνία, που αναφέρεται ως «αμυντική», προβλέπει ελλιμενισμό έως και 4 πολεμικών πλοίων δίχως να αποκλείονται τα πυρηνοκίνητα εφόσον τηρούν αυστηρές συνθήκες περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Μία από τις βασικές λειτουργίες της βάσης της Ρωσίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι ο ανεφοδιασμός και η επισκευή πολεμικών της πλοίων. Οι εγκαταστάσεις της βάσης θα γίνουν σε μία μεγάλη έκταση που θα δοθεί δωρεάν από τις σουδανικές αρχές για να κατασκευαστούν ναυπηγείο, αποθήκες πολεμικών υλικών και υποδομές για την παραμονή και εργασία έως και 300 Ρώσων στρατιωτικών και υπαλλήλων διοικητικού προσωπικού για τουλάχιστον 25 χρόνια με δυνατότητα 10ετούς παράτασης.

Κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Σε μια περίοδο ιδιαίτερης όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών για την «πίτα» δισεκατομμυρίων που θα αποφέρει η πώληση εμβολίων κατά του Covid-19, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με έδρα στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης.

Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του οργανισμού τονίζοντας πως ξεκίνησε άμεσα η διενέργεια έρευνας για την ταυτότητα, εντοπισμό και σύλληψη των δραστών σε συνεργασία με αστυνομικές, δικαστικές αρχές και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί εάν κατά την επίθεση των χάκερ υποκλάπηκαν πολύτιμα δεδομένα σε σχέση με την έγκριση των εμβολίων των φαρμακευτικών εταιρειών «Pfizer» / «BioNTech» και «Moderna» από τον ΕΜΑ.

ΙΡΑΝ
«Ανησυχίες» για το πυραυλικό του πρόγραμμα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας χτες με έκθεσή του για την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε πως από την ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και άλλων δεδομένων σε τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους που βρέθηκαν στη Λιβύη, ο ένας έφερε χαρακτηριστικά του ιρανικής κατασκευής πυραύλου «Dehlavieh».

Τόνισε πως στον επίμαχο πύραυλο δεν υπήρχαν δεδομένα για την ημερομηνία παραγωγής, ούτε εάν αυτός μεταφέρθηκε στη Λιβύη πριν την απόφαση 2231 που εξέδωσε το 2015 ο ΟΗΕ για το Ιράν, που μεταξύ άλλων προέβλεπε την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων έναντι της Τεχεράνης τον περασμένο Οκτώβρη. Παρ' όλα αυτά, κάλεσε το Ιράν να αντιμετωπίσει τις «ανησυχίες» για το πυρηνικό και βαλλιστικό του πρόγραμμα και να επιστρέψει «στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του 2015», μολονότι αυτή παραβιάζεται από τις ΗΠΑ μετά τη μονομερή αποχώρησή τους το 2018.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε πάντως χτες η ανάρτηση σε ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν λογαριασμό Vahid Online, που έδειχνε την έπαρση σημαίας του Ισραήλ στην εξωτερική όψη ενός κτιρίου που συνοδευόταν από πλακάτ που έγραφε... στα Αγγλικά: «Σε ευχαριστούμε Μοσάντ». Η πρωτοφανής αυτή κίνηση φαίνεται πως συνδέεται με τη δολοφονία του «αρχιτέκτονα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέχ. Ο λογαριασμός αποποιήθηκε την «πατρότητα» της πρωτοβουλίας και ότι αναδημοσίευσε.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατήγγειλε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι μέσα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει συμπεριλαμβάνονται εισαγωγές σε φάρμακα, εμβόλια, υλικά και εξοπλισμό απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το σκληρό παζάρι κλιμακώνεται

Τα σκληρά παζάρια Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταφέρθηκαν με τη μορφή «φιλικής συνομιλίας μεταξύ δύο ηγετών» στο χτεσινό δείπνο που παρατέθηκε στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Του δείπνου είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Το αποτέλεσμα δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο η Μέρκελ δήλωσε το απόγευμα με νόημα πως «εάν η βρετανική πλευρά θέτει όρους που δεν θα μπορέσουμε να δεχθούμε, τότε είμαστε έτοιμοι να φύγουμε δίχως συμφωνία». Ο δε Βρετανός πρωθυπουργός ήταν επίσης «αιχμηρός» σε αντίστοιχη δήλωση τονίζοντας πως «οι φίλοι μας στην ΕΕ επιμένουν για την ώρα πως αν περάσουν ένα νέο νόμο στο μέλλον με τον οποίο δεν συμμορφωθούμε, θα έχουν το αυτόματο δικαίωμα να μας τιμωρήσουν. Και επιμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θα έχει κυρίαρχο έλεγχο επί των υδάτων της για αλιεία». Και κατέληξε: «Δεν νομίζω ότι αυτοί είναι όροι που οποιοσδήποτε πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα έπρεπε να αποδεχθεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ