ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ξεσκεπάζουν και απορρίπτουν την απάτη των κυβερνητικών εξαγγελιών

Καλούν εργαζόμενους και συνταξιούχους να δυναμώσουν τον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών τους και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους

Την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, εξαγγέλλοντας την εφάπαξ καταβολή ορισμένων ψίχουλων σε ένα τμήμα τους, την ώρα που μονιμοποιεί και ενισχύει τη διαχρονική λεηλασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων συνολικά των εργαζομένων και του λαού, μεταξύ άλλων και με το νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό του 2017, καθώς και τα αντεργατικά μέτρα που περιλαμβάνει η δεύτερη «αξιολόγηση», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, σχολιάζοντας τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι με έκτακτο διάγγελμά του προχτές, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να αποδώσει εφάπαξ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους το ποσό των 617 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο δηλαδή 385,6 ευρώ, από την «υπεραπόδοση» στα ματωμένα πλεονάσματα που «πέτυχε» μέσα από τη νέα απογείωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, τη λεηλασία των συντάξεων και συνολικότερα το παραπέρα πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Οπως διευκρίνισε χτες το υπουργείο Εργασίας, τα ποσά θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη (κύρια και επικουρική) κάτω από 850 ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται και ο φόρος) και θα κλιμακώνονται αντίστροφα. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα αποδοθεί θα είναι η διαφορά μεταξύ του ποσού των 850 ευρώ και της σύνταξης που λαμβάνουν (συνυπολογίζοντας και το φόρο που αντιστοιχεί). Δηλαδή, αν π.χ. ένας συνταξιούχους έχει εισόδημα από σύνταξη ή συντάξεις (κύρια και επικουρική) 500 ευρώ, θα λάβει ως εφάπαξ ενίσχυση μόλις 350 ευρώ...

Χαρακτηριστικό, βέβαια, ως προς τις συνέπειες των μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν παρθεί σε βάρος των συνταξιούχων, τόσο από τη σημερινή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι το στοιχείο που καταγράφεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, δηλαδή ότι το 60,32% των συνταξιούχων (1.591.332 άτομα) παίρνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ...

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το προσωρινό πάγωμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (μέτρο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση), ως «αντάλλαγμα» για τη μετατροπή τους σε χώρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

ΠΑΜΕ: Σπάει κάθε ρεκόρ εξαπάτησης η κυβέρνηση

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση σπάει το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο στο άθλημα της εξαπάτησης. Την ίδια στιγμή που με το φετινό προϋπολογισμό μόνο για το 2017 επιβάλλονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα ύψους 1,64 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να αναφέρεται σε 13η σύνταξη, προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα πραγματικά στοιχεία είναι τόσο ξεκάθαρα που η κυβέρνηση ξεπερνά και το μύθο του ανεκδότου με το Χότζα.

Θυμίζουμε:

  • Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, θα ανέλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα 6,016 δισ. ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
  • Επίσης, με το νόμο 4387 του 2016, όσο και με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ για 176.000 συνταξιούχους, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 το καταργεί για τους υπόλοιπους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με το συνολικό τσεκούρι να φτάνει τα 2,39 δισ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάργησε την κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ, με αποτέλεσμα να δίνονται συντάξεις που φτάνουν τα 270 - 300 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που έκαναν αίτηση μετά τις 13/5/2016, θα έχουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις έως 35%, ενώ το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2017 πρέπει να έχει τελειώσει ο επανυπολογισμός που αφορά και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και όσους έχουν καλύτερες συντάξεις, δηλαδή θα υπάρξει νέα μεγάλη σφαγή για όλους.
  • Πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, ένας εργαζόμενος με 4.500 ένσημα και με συντάξιμο μισθό 600 ευρώ έπαιρνε σύνταξη 619 ευρώ. Μετά την ψήφιση του νόμου, η σύνταξη, κύρια και επικουρική, είναι 455 ευρώ, λιγότερη δηλαδή κατά 164 ευρώ το μήνα και συνολικά απώλεια 2.000 ευρώ το χρόνο, που ισοδυναμεί με 3 συντάξεις.
  • Τέλος, ο πρόσφατος νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό αναφέρει ξεκάθαρα πως οι συντάξεις θα δίνονται 12 φορές το χρόνο, που σημαίνει πως το παραμύθι της 13ης σύνταξης απευθύνεται σε μικρά παιδιά.

Η χτεσινή απεργία, οι μεγάλες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα αναγκάζουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς και στο γνώριμο τρικ της εξαπάτησης. Στόχος είναι να καταλαγιάσει την αγανάκτηση, για να μπορέσει πιο εύκολα να περάσει τα άγρια μέτρα που προετοιμάζονται, τη νέα λαϊκή αφαίμαξη που έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους άλλους "θεσμούς".

Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να οργανώσουν την πάλη τους για την ανάκτηση των απωλειών, για διεκδικήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Να μη συνηθίσουμε τη ζωή με τα ψίχουλα και τη μίζερη ζωή».

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο απαντάνε οι συνταξιούχοι

«Με ψίχουλα δεν μας κοροϊδεύετε», είναι η απάντηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ), που την Πέμπτη 15/12 διοργανώνουν στην Αθήνα νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:

«Η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, προκειμένου να κατευνάσει την οργή των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προσπαθεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια με μερικά ψίχουλα, όπως έκαναν και άλλες κυβερνήσεις, από αυτά που έχουν αφαιρεθεί διαχρονικά από τις λεηλατημένες συντάξεις μας.

Τη στιγμή που έχουν αφαιρεθεί δισεκατομμύρια από τις τσέπες των συνταξιούχων με τις διαρκείς περικοπές. Τη 13η, τη 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ, τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις, την αφαίρεση των μερισμάτων μας...

Τη στιγμή που μόνο πρόσφατα, με την αφαίρεση του ΕΚΑΣ, το κούρεμα σε εφάπαξ, επικουρικές, μας άρπαξαν ακόμα 700 εκατομμύρια...

Τη στιγμή που ο προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει αυτόματο κόφτη και αυτοχρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, που το ύψος φτάνει το 1,6 δισ...

Τη στιγμή που η εξαφάνιση του ΕΚΑΣ για το 2017 πλησιάζει τα 450 εκατομμύρια, που αν λάβουμε υπόψη τις περικοπές από την αύξηση των εισφορών υγείας, τότε η αφαίμαξη φτάνει και ξεπερνά τα 3,9 δισ...

Τη στιγμή που οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, όχι όμως τα ασφαλιστικά μας ταμεία...

Ερχονται να μας πετάξουν πίσω κάποια ψίχουλα και αυτά στη λογική του διαχωρισμού των συνταξιούχων.

Δεν θα σταματήσουν εδώ: Επονται η περικοπή της "προσωπικής διαφοράς", η εξαφάνιση των επικουρικών και επιδομάτων προς χάριν της δεύτερης "αξιολόγησης", καθώς και η εφαρμογή νέων μέτρων με βάση τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα του 3,5%, που συζητούν την εφαρμογή τους πέραν του 2018. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι με ψίχουλα δεν ξεγελιόμαστε.

Απαιτούμε τώρα και μπροστά στα Χριστούγεννα να καταβληθούν κανονικά τα δώρα μας στο ακέραιο, 13η και 14η σύνταξη.

Την επαναφορά του ΕΚΑΣ σε όλους τους δικαιούχους.

Την πλήρη αποκατάσταση των συντάξεών μας και ό,τι άλλο μας έχει αφαιρεθεί.

Καλούμε τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά και αποφασιστικά μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση, στις 15/12/16, στις 5 μ.μ., στα Προπύλαια και την πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο».

Κοροϊδεύουν προκλητικά το λαό καλλιεργώντας αυταπάτες

Στο γνώριμο σκηνικό της διανομής του «κοινωνικού μερίσματος», όπως είχε κάνει το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επανέρχεται τις μέρες αυτές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει βέβαια και της περαιτέρω απογείωσης σε σειρά από ειδικούς φόρους που φορτώνονται στη μαζική λαϊκή κατανάλωση. Από τη συγκεκριμένη γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2017, η κυβέρνηση με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «εξαιρεί», για την ώρα, τις ανατιμήσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, που παρέμεναν ακόμη στο προηγούμενο καθεστώς. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι και των συγκεκριμένων νησιών, όπως βέβαια και συνολικά ο λαϊκός πληθυσμός της χώρας θα ξεζουμίζονται από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια, νέας και παλαιότερης κοπής.

Σε αυτό το φόντο, οι όποιοι «ελιγμοί» από τη συγκυβέρνηση συνιστούν μια ακόμη απάτη ολκής, στην προσπάθεια να «στρεψοδικήσει» για το κεντρικό ζήτημα, από την αχαλίνωτη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

«Ματωμένα» πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι δήθεν «παροχές» προέρχονται από την υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενα απειροελάχιστο τμήμα από αυτό το «υπερ-προϊόν» της φοροληστείας του λαού, σε συνδυασμό και με την κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών (συντάξεις, Πρόνοια, Υγεία κ.ά.) «διαφημίζεται» από τη συγκυβέρνηση ως «κοινωνική πολιτική» σε «ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού.

Και, βέβαια, οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές. Μεταξύ άλλων, τα «έργα και οι μέρες» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιλαμβάνουν και τα εξής:

Στα 5,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση φτάνουν οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, που ήδη έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, όπως αυτές απεικονίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Πήρε δηλαδή 5,7 δισ. ευρώ φοροληστεύοντας το λαό και μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις, για να επιστρέψει 617 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους! Τέτοια αναδιανομή κάνει...

Από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς - συνταξιούχους προβλέπεται ενίσχυση της φοροληστείας με 1 δισ. ευρώ.

-- Στα 1,3 δισ. ευρώ προβλέπεται η πρόσθετη φοροαφαίμαξη από την απογείωση του ΦΠΑ (24% από 23%) που νομοθετήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

-- Από την περικοπή του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να «εξοικονομήσει» 2,4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2019, στερώντας το από 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Στα 105 εκατ. ευρώ φτάνουν οι «εξοικονομήσεις» του κρατικού προϋπολογισμού, μόνο από την καρατόμηση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που ξεκίνησε από τον περσινό χειμώνα. Επιπλέον, από το φετινό χειμώνα ξεκίνησαν οι νέες ανατιμήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας.

Ερχονται και τα νέα αντιλαϊκά χαράτσια

Από την 1η Γενάρη 2017, αυξάνονται τα χαράτσια ή επιβάλλονται νέα στις παρακάτω κατηγορίες:

Σταθερή τηλεφωνία. Επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό, επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τιμολογίων. Πάνω σε αυτό θα φορτώνεται και ο ΦΠΑ, με την τελική επιβάρυνση να υπολογίζεται κοντά στο 6% (54,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017). Το εν λόγω μέτρο αποτελεί συνέχεια αυτού που ήδη εφαρμόζεται στην κινητή τηλεφωνία.

Καύσιμα κίνησης. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,70 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο (439,6 εκατ. ευρώ).

Ανατιμήσεις στον καφέ. Επιβάλλεται ΕΦΚ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τις λιανικές τιμές από 10% μέχρι 20%, ανάλογα με την κατηγορία (62 εκατ. ευρώ).

Αύξηση φόρων σε τσιγάρα, προϊόντα καπνού και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκατ. ευρώ) κ.ά.

«Κατανόηση» και «αστερίσκοι» από την Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αν. Μπράιτχαρντ.

Η ίδια πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το Μεταναστευτικό», ενώ τόνισε πως «δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος». Παράλληλα, υπενθύμισε πως το «πρόγραμμα» περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων», καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕSM), Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι «οι ανακοινώσεις που έγιναν χτες βράδυ από τον Ελληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων», ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, «το θέμα δεν συζητήθηκε στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι νησιώτες δεν δέχονται το νέο κυβερνητικό εκβιασμό

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα νησιά του Αιγαίου:

«Με νέο εμπαιγμό και εκβιασμό επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αγανάκτηση του λαού των νησιών του Αιγαίου και να αποσπάσει την ανοχή του στη συνεχιζόμενη φορολογική του εξόντωση και στην επικίνδυνη πολιτική που συνδιαμόρφωσε με την ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εκτός του ότι είναι προσωρινή, την παρουσίασε ότι είναι ένα αντάλλαγμα στη μετατροπή των νησιών σε χώρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Κανένας νησιώτης δεν πρέπει να παγιδευτεί και να αποδεχτεί αυτόν τον κυβερνητικό εκβιασμό.

Η έκπτωση του ΦΠΑ δεν χαρίστηκε στους νησιώτες. Κατακτήθηκε μετά από πολύχρονες και επίμονες παρεμβάσεις του ΚΚΕ και μαζικές διεκδικήσεις του λαού.

Ηταν ένα δίκαιο και αναγκαίο μέτρο ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Κατακτήθηκε πολύ πριν ξεσπάσει η άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τα εισοδήματα και άρα σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο. Δεν είχε ούτε έχει καμιά σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και είναι απαράδεκτη η συσχέτιση που κάνει ο πρωθυπουργός.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των νησιών πρέπει να απαντήσουν στην κυβέρνηση: Απαιτούμε και να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου και να μην γίνουν τα νησιά μας χώρος εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων.

Συνένοχοι για αυτά που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιώτες είναι και η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, γιατί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ.

Κοροϊδία προς τους συνταξιούχους αποτελούν και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη "13η σύνταξη" και τα περί δικαίωσης αυτών που υποφέρουν, γιατί αυτά που τους δίνει πίσω, μόνο στους εξαθλιωμένους συνταξιούχους και για μια φορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα τους πήρε έως τώρα, και από αυτά που θα τους πάρει με τις νέες περικοπές και μέτρα του 2017!

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα των νησιών να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση στο εισόδημα και στα βασικά τους δικαιώματα.

Για να καταργηθούν τώρα ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και ο ΕΝΦΙΑ. Για αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και να καταργηθούν τα προνόμιά τους. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.

Για σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να βάλουμε τέλος στο σφαγείο διαρκείας που στήνουν μαζί κυβέρνηση - ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου».

Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ και την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., απ' την ΤΟ Μενιδίου - Φυλής, στο ΠΟΚΕΝ του Κόκκινου Μύλου (Φιλαδελφείας 217).

-- Στις 6 μ.μ., απ' την ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιάσμου.

-- Στις 7 μ.μ., απ' την Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει η Αγγελική Τσώλου, Γραμματέας της ΤΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 6.30 μ.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Πάτρας και ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας και οι αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., απ' τις ΚΟ Καλλιθέας, στον κινηματογράφο «Καλυψώ» (Γρ. Λαμπράκη και Καλυψούς).

-- Στις 6.30 μ.μ., απ' τις ΚΟ Μεταμόρφωσης, στο Συνεδριακό Κέντρο Δηλαβέρη, στη Μεταμόρφωση.

-- Στις 11 π.μ., απ' την ΚΟ Μαρκόπουλου του ΚΚΕ, στον κινηματογράφο «Αρτεμις», στην πλατεία Μαρκοπούλου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

-- Στις 7 μ.μ., απ' την ΤΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Οαση».

Τη Δευτέρα 12/12

-- Στις 6.30 μ.μ., απ' την ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής, στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42, Αθήνα).

Την Τρίτη 13/12

-- Στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Κατασκευών Δ. Αθήνας του ΚΚΕ και την Οργάνωση Κατασκευών της ΚΝΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Πετρουπόλεως & Εθν. Αντίστασης - Στάση Δημαρχείου με Α11, Β11, 700).

-- Στις 7.30 μ.μ., απ' την Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Αποκόρωνα και Σφακίων Κρήτης διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση - συνεστίαση στο Δημοτικό Σχολείο Ραμνής. Θα προηγηθούν αποκαλυπτήρια μνημείου με τα ονόματα όλων των εκτελεσθέντων και δολοφονημένων ανταρτών του ΔΣΕ από τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αμαρίου Ρεθύμνου διοργανώνει εκδήλωση στο κέντρο «Πάνακρον» (Σχολή Ασωμάτων, Αμάρι). Ομιλητής θα είναι ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΚΟ Αλιβερίου διοργανώνει συνεστίαση στο «Κτήμα Κέκη», στο Νεοχώρι, με μουσική από τον Βαγγέλη Ρέτσα και την παρέα του.

-- Στις 9 μ.μ., η ΚΟ Ηγουμενίτσας διοργανώνει γλέντι στο μαγαζί «ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚO» στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟ Π. Φαλήρου διοργανώνει εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρας (Αγ. Βαρβάρας 24) με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία - η θέση του ΚΚΕ για το 12χρονο σχολείο» και ομιλήτρια την Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή της, στο ΤΕΙ Καβάλας (φοιτητική λέσχη).

Αύριο, Κυριακή

-- Στη 1 το μεσημέρι, στη Χωροταξία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση - λαϊκό γλέντι. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Αμυνταίου Φλώρινας του ΚΚΕ οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, στις 11.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «ΑΤΕΡΟΝ», όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Ζιώγα «Η Εθνική Αντίσταση σε Φλώρινα - Καστοριά 1941 - 1944». Την παρουσίαση θα κάνει ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γιάννης Βήττας.

-- Οι Οργανώσεις Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν συνεστίαση, στη 1 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

-- Στις 11 π.μ. , στο Δημαρχείο Περάματος η ΚΟΒ Περάματος καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις - πόλεμος - Προσφυγικό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 12/12

-- Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η ματωμένη Κυριακή του Δεκέμβρη στην Αθήνα και τα Δεκεμβριανά της Σάμου», στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σάμου. Θα μιλήσει ο Κώστας Τζίχας, μέλος της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, και θα προβληθεί βίντεο με το χρονικό των Δεκεμβριανών στην Αθήνα.

Συζήτηση με καλλιτέχνες για τις διεθνείς εξελίξεις

Τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ» (Τροίας 34 και Πατησίων 113) η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις και η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Το 14ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Σήμερα, Σάββατο (έναρξη στις 8.30 π.μ.) και αύριο Κυριακή (λήξη στις 2 μ.μ.), στο αμφιθέατρο «Αντωνιάδη» της ΑΣΟΕΕ (Πατησίων), πραγματοποιείται το 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στο συνέδριο, που γίνεται κάθε 3 χρόνια, θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 300 αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι από τα δεκάδες παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε όλη την Ελλάδα.

Αλλάζει χώρο το γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr»

Λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο που ανακοινώθηκε αρχικά (1ο ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας) μετακινείται το γλέντι των Οργανώσεων του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», που θα γίνει αύριο Κυριακή, στη 1 μ.μ., στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Ο νέος τόπος συνάντησης για όσους θέλουν να διασκεδάσουν με καλό φαΐ, κρητικό κρασί και ζωντανή μουσική για μερακλήδες, είναι το «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού Διασποράς» (ΠΠΙΕΔ) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, στη Λεωφόρο Δεκελείας 152, στο άλσος. Πληροφορίες και προσκλήσεις στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε άμιλλα η ΚΟ Κρήτης με την ΚΟ Πελοποννήσου

Θετικά απαντά η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ στο κάλεσμα της ΚΟ Πελοποννήσου για την άμιλλα στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος. Στην απάντησή της η ΚΟ Κρήτης αναφέρει: «Είναι τιμή μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η ανοιχτή πρόσκλησή μας σε άμιλλα βρήκε ανταπόκριση από την ΚΟ Πελοποννήσου. Μια Οργάνωση με πολύ μεγάλο ιστορικό και αγωνιστικό φορτίο. Θα βάλουμε τα δυνατά μας να φανούμε άξιοι αντίπαλοι, εμπνευσμένοι από τη γνωστή ρήση "Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ