ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2017

Η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, μαζί με τους τσακωμούς για το ποιος έχει την καλύτερη συνταγή για να καθαρίσει ο «διάδρομος των επενδύσεων» από εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, «για να έρθουν επιτέλους οι επενδυτές» και η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε κατά τη χτεσινή, τέταρτη συνεδρίαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που συνεχιζόταν έως αργά χτες το βράδυ.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψαν ότι το περιεχόμενο των κοκορομαχιών είναι μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα, αναδεικνύοντας με συγκεκριμένα στοιχεία το ταξικό περιεχόμενο και του φετινού προϋπολογισμού, που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που φορτώνονται στην πλάτη του λαού για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ απηύθυναν κάλεσμα για οργάνωση της πάλης, με κατεύθυνση του αγώνα την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και των δυνάμεων που το υπηρετούν.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση καλλιεργεί μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις στο λαό

Eurokinissi

Με σχόλιο επί των προχτεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού άρχισε τη χτεσινή παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Οπως είπε, και μόνο το ότι «υπάρχει πλεόνασμα εσόδων επιβεβαιώνει τη σκληρή και βάρβαρη λιτότητα που συνέχισε η κυβέρνηση, ακολουθώντας το έργο των προηγούμενων. Δηλαδή με τον τελευταίο νόμο η κυβέρνηση αφαίρεσε 8,5 δισ. απ' τις τσέπες των εργαζομένων και επέστρεψε 650 εκατομμύρια ευρώ». Κατήγγειλε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι «να εξαγοράσει συνειδήσεις και κυρίως να καλλιεργήσει μόνιμα, δεν θα το πετύχει βεβαίως, μειωμένες απαιτήσεις και μειωμένα κριτήρια για το τι σημαίνει σήμερα βιοτικό επίπεδο, δικαιώματα στη ζωή, στη δουλειά κ.λπ.».

Στην ίδια γραμμή «πλεύσης» κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα

Η Αλέκα Παπαρήγα στηλίτευσε και τις επαναλαμβανόμενες συγκρίσεις που κάνει η κυβέρνηση ανάμεσα στην ίδια και στις προκατόχους της, υπογραμμίζοντας πως αυτό «επιβεβαιώνει ότι κινείστε στην ίδια γραμμή πλεύσης, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές υπάρχουν» και για το λόγο αυτό δεν αναγνωρίζει «ποιες είναι οι σημερινές ανάγκες των εργαζομένων (...) Γιατί όταν μιλάει για συσσίτια και για κουπόνια, αυτό δεν είναι η αναγνώριση των αναγκών των εργαζομένων».

Επιπλέον, σημείωσε πως η κυβέρνηση ούτε στα λόγια δεν αναγνωρίζει ότι ο παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος, αλλά «αντίθετα μιλάει για κοινωνική συνοχή, για πολιτική σταθερότητα. Τι θα πει κοινωνική συνοχή; Για κοινωνικούς εταίρους, που μάλιστα θα κάτσουν στο τραπέζι και θα διαπραγματεύονται ισότιμα τις συλλογικές συμβάσεις και την αναδιανομή των κερδών και του πλούτου κ.λπ., αυτά τα λέγανε τα κλασικά, τα παραδοσιακά, όπως έχουν ονομαστεί, δεξιά κόμματα, τα φιλελεύθερα, τα σοσιαλδημοκρατικά τα κλασικά, αυτά που γνωρίσαμε κ.λπ., γιατί σήμερα βεβαίως ηγέτης της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας, επέκρινε την «ακατάσχετη ηθικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων, που χρεώνουν την καπιταλιστική κρίση «στην ανικανότητα, στη λαμογιά, στην κομματοκρατία, στη ρουσφετολογία, στο διορισμό των δικών μας των παιδιών, στο μεγάλο κράτος, στο έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα», σημειώνοντας πως κι αυτό επιβεβαιώνει ότι κινούνται στην ίδια γραμμή πλεύσης, αφού «βγάζουν λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα, κρύβοντας ότι «είναι μέσα στο DNA του η κρίση».

Τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες

Αναφερόμενη στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων σε συνδυασμό με τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα, την παραγωγικότητα της εργασίας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας κ.λπ., τόνισε πως όταν τα άλλα κόμματα μιλούν για αναπτυξιακές δυνατότητες εκεί που υπάρχει «συγκριτικό πλεονέκτημα», υποδεικνύουν στην πραγματικότητα τομείς και κλάδους που συμφέρουν τα μονοπώλια να βγάλουν κέρδος και να διαθέσουν τα λιμνάζοντα, τεράστια αποθέματα σε χρήμα και δεν εννοούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τα περί γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος της χώρας, σημείωσε ότι η Ελλάδα «μπλεγμένη ήταν, παραμένει και ίσως εμπλακεί ακόμα περισσότερο σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε ιμπεριαλιστικές πιέσεις και επεμβάσεις κ.λπ. που γίνονται σε μια σειρά χώρες».

Σχολιάζοντας την κατηγορία που η ΝΔ απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε: «Απαντά η κυβέρνηση, όχι κύριοι, εμείς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δίνουμε 100%, δεν ιδιωτικοποιούμε τις επιχειρήσεις, εμείς θα τις παραχωρήσουμε για εκμετάλλευση, θα γίνουν έργα υποδομής και μετά θα τις πάρουμε πίσω. Κοιτάξτε να δείτε, τώρα, και κράτη αλλά και μονοπωλιακά μεγαθήρια, δεν αγοράζουν για πάντα (...) δεν είναι κορόιδα, εδώ το κινητό τηλέφωνο απαξιώνεται σε έξι μήνες, θα πάρουν τα αεροδρόμια για 20 χρόνια (...) και στη συνέχεια θα τα παρατήσουν γιατί κρίκος έχει γίνει ένα άλλο λιμάνι, ενδεχομένως στη Μάλτα, δεν ξέρω εγώ πού αλλού, και αυτά θα τα αφήσουν, δεν θα έχουν καμία αξία».

Την ακροδεξιά την τρέφει το σύστημα

Αναφερόμενη στις κραυγές περί ανόδου της ακροδεξιάς, υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει κι εμάς μας απασχολεί αυτό, πρώτους απ' όλους, γιατί έχουμε και μια ιστορία και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, αλλά οι ακροδεξιές απόψεις δεν είναι γέννημα μόνο της φιλελεύθερης πολιτικής, είναι γέννημα της πολιτικής και των ανταγωνισμών και της ιδεολογίας και της πρακτικής του δίδυμου φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (...) έτσι γίνεται, η ιστορία αυτό έχει δείξει. Κι απ' αυτή την άποψη, ο ανταγωνισμός που υπάρχει σήμερα μέσα στη Βουλή, και με κύριους πόλους τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας βασικός παράγοντας, δεν λέω ότι είναι ο αποκλειστικός, τροφοδότησης των ακροδεξιών απόψεων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η ΝΔ από ταξικό ένστικτο συκοφαντεί, διαβάλλει και χτυπά το κίνημα και την ιστορία του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το απονευρώνει και κάνει λαθρεμπόριο, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ παλιά. «Ολα αυτά ναι, θρέφουν ακροδεξιές απόψεις. Γιατί εγκλωβίζετε προς το παρόν το λαό ανάμεσά σας (...) Και δεν μου λέτε η συνεργασία σας με τους ΑΝΕΛ δεν οδηγεί στην ενδυνάμωση των ακροδεξιών απόψεων; (...) Γιατί τώρα λέτε όλοι, τα κεφάλια μέσα γιατί μεγαλώνει η ακροδεξιά, όλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όλοι με τη ΝΔ, που δεν είναι και τόσο ακραία, γιατί ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί, βρέθηκε ο καινούργιος κίνδυνος. Αυτό τον κίνδυνο τον τρέφετε εσείς, δεν τον τρέφει γενικά η φτώχεια, τον τρέφετε με μηχανισμούς, τον τρέφετε με την πολιτική σας, τον τρέφετε με όλη την προσπάθεια που κάνετε για να βγάλετε λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα», υπογράμμισε.

Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» μπλέκει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες

Για τις διαρκείς αναφορές στο διεθνές δίκαιο, επεσήμανε ότι κάποτε υπήρχε ένα διεθνές δίκαιο όταν υπήρχε ένας άλλος συσχετισμός μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που έφερε τα αποτυπώματα της πίεσης του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά σήμερα έχει γίνει κουρέλι. «Απ' το '73 και μετά, το ΝΑΤΟ ανέχεται τις διεκδικήσεις της Τουρκίας; Γιατί π.χ. δεν είχατε καμία αντίρρηση και δεν κάνατε καμία διαμαρτυρία στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που λέει βρείτε τα μεταξύ σας Ελλάδα και Τουρκία. Αυτά τώρα να φοράμε τις στολές παραλλαγής - εμείς δεν λέμε να κάνετε πόλεμο - αλλά "το ράβετε", γιατί; Γιατί θέλετε επενδύσεις για να επανέλθει η καπιταλιστική κερδοφορία, γιατί θέλετε να αναδείξετε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα μπλέξει την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη ζημιά που κάνετε, κι αυτό το κάνετε συνειδητά, όχι η κυβέρνηση μόνο και τα άλλα κόμματα, όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος. Είναι να πείσετε το λαό ότι δεν μπορεί να επιβάλει το δίκιο του (...) σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, για ένα πράγμα, να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι έχει τη δύναμη και να εμποδίσει ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και να επιβάλει το δικό του δρόμο. Δεν είναι εύκολος, αλλά είναι πολύ πιο εύκολος απ' αυτά που επιφυλάσσει η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων τα επόμενα χρόνια. Ερχονται νέα μνημόνια (...) Η μόνη ικανότητα που έχει αναδείξει η κυβέρνηση είναι ακριβώς η ικανότητα χειραγώγησης του λαού (...) Σ' αυτή την ικανότητα είστε αρκετά καλοί, όχι όμως για πολύ (...) Δεν μπορεί ο καπιταλισμός να δώσει αυτό που έδωσε πριν 50 χρόνια και 40, έχει τελειώσει, θα γίνεται πιο αντιδραστικός, πιο αδυσώπητος και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη που είναι και σύμμαχοι μεταξύ τους, θα είναι τόσο οξυμένες που δεν θα μπορεί να κάνει παραχωρήσεις ούτε ίσως ενδεχομένως και ανοιχτών συσσιτίων».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Τα ελλείμματα του λαού είναι τα κέρδη του κεφαλαίου

«Τα πρωτογενή πλεονάσματά σας είναι τα ελλείμματα της λαϊκής οικογένειας», επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, παρουσιάζοντας κωδικοποιημένα τα στοιχεία που περιέρχονται στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό τα οποία, όπως τόνισε, «δείχνουν από ποιους τα παίρνει η κυβέρνηση και σε ποιους τα δίνει», για να εξυπηρετήσει την καπιταλιστική κερδοφορία, ξεζουμίζοντας την εργατική τάξη και το λαό.

Ενδεικτικά είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρέθεσε στην ομιλία του. Σύμφωνα με αυτά, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει:

-- Διόγκωση των φορολογικών εσόδων κατά 2,3% (από 45,8 δισεκατομμύρια να φτάσουν τα 46,86 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ νέοι αντιλαϊκοί φόροι μπαίνουν στη ζωή των λαϊκών οικογενειών από τη νέα χρονιά (καύσιμα, τηλέφωνα, τσιγάρα, καφέ κ.λπ.).

-- Απογείωση σε ποσοστό 14,5% των άμεσων φόρων, ενώ οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), αναμένεται να διογκωθούν κατά 5,6% και από 25,1 δισ. να φτάσουν τα 26,4 δισ.

-- Νέες φορολογικές απαλλαγές ύψους 20,4 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο.

-- Διόγκωση των δαπανών για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

-- Μείωση κατά 7% της φορολογίας στα κάθε είδους νομικά πρόσωπα, δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή, από 3,49 δισεκατομμύρια που ήταν το 2016 θα πάνε στα 3,24 δισεκατομμύρια το 2017. Σε αυτό να προστεθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα δισεκατομμυρίων ΕΣΠΑ, Γιούνκερ κ.λπ.

-- Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ 586,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ποσά των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» είναι μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε αυτήν τη χρονιά «θα αρπάξετε ολόκληρα 570 εκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς συνταξιούχους», τόνισε.

-- Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού για το υπουργείο Υγείας είναι μειωμένες κατά 109 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μείον 2,4%. Από 4,37 δισεκατομμύρια το 2016 πήγαν στα 4,26 δισεκατομμύρια το 2017.

-- Μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2016, δηλαδή μείωση 38%. Ενώ από τους συνταξιούχους θα αφαιρεθεί πρόσθετο ποσό 717 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

-- Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 230 εκατομμύρια ευρώ.

-- Μείωση κατά 7 εκατ. ευρώ σε βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

-- Για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», αν και προβλέπει δαπάνη ύψους 760 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός εγγράφει ποσό χρηματοδότησης 571 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των περικοπών που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο αναζητούν περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ επιπλέον, γεγονός που κουμπώνει με τον προωθούμενο εξορθολογισμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

Πρόκληση και κοροϊδία οι κυβερνητικές εξαγγελίες

«Πρόκληση και κοροϊδία», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στην παρέμβασή του. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, την ώρα που ψηφίζει έναν ακόμα προϋπολογισμό με νέους φόρους και περικοπές για το λαό μας και ετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα με τη δεύτερη «αξιολόγηση», δίνει ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα στους πιο εξαθλιωμένους που η ίδια η πολιτική της δημιουργεί.

«Θέλετε επίσης και με αυτή σας την ενέργεια να πείσετε το λαό να ξεχάσει κάθε έννοια δικαιώματος και να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα, δηλαδή με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός», είπε, αναφέροντας πως «η εξαγγελία αυτή έγινε από την κυβέρνηση και μετά τη μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική απεργία». Συμπλήρωσε πως «οι συνταξιούχοι θα δώσουν την απάντησή τους για αυτήν την κοροϊδία στο μεγάλο συλλαλητήριο που ετοιμάζουν στις 15 Δεκέμβρη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβαράθρωση των αποδοχών των εργαζομένων στα χρόνια της κρίσης καθώς και την κατάρρευση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων. Σχολιάζοντας τα περί «σκληρής μάχης» που δίνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, τόνισε πως μαζί με όλα τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, έχουν δεσμευτεί απέναντι στο κεφάλαιο και στους εταίρους ότι δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς στα Εργασιακά.

Ο Κ. Στεργίου υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που βάζει το ζήτημα της κάλυψης «εδώ και τώρα» των απωλειών που είχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι την προηγούμενη περίοδο, της επαναφοράς των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, της κατάργησης των αντιλαϊκών μέτρων. Επίσης, προέβαλε την ανάγκη να αγωνιστεί η εργατική τάξη και ο λαός, για να απαλλαγούν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με «πολικό αστέρα» τους στόχους της αστικής τάξης

Η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ικανοποίηση των στόχων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών στην ποντοπόρο ναυτιλία και στην κρουαζιέρα, των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, για λογαριασμό του οποίου φορτώνει με άλλα 4 δισ. ευρώ αντιλαϊκά μέτρα το λαό, διαφάνηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις υπουργών κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προϋπολογισμού.

Ολοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, κάνοντας σαφές ότι αυτό προϋποθέτει θυσίες χωρίς τέλος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, στο βωμό της κερδοφορίας των «επενδυτών».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στην «ορθότητα της κυβερνητικής στρατηγικής να δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα βοηθήσει στη ρευστότητα των τραπεζών, στη σταδιακή μείωση των επιτοκίων δανεισμού και, τρίτον, στη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων». Μάλιστα, παρουσίασε ως επίτευγμα ότι «συνεχίζεται η δημοσιονομική σταθεροποίηση της οικονομίας και η περιστολή των κρατικών δαπανών», προφανώς για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ σημείωσε ότι στόχος των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» που προωθεί η κυβέρνηση είναι η «μέγιστη δυνατή άντληση χρηματοδοτικών πόρων και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Τη σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας» εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, τονίζοντας ότι για «τη μετεξέλιξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας», στόχο που θέτει η αστική τάξη, για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει δεκάδες πρωτοβουλίες όπως η συνέχιση «για τον αγωγό ΤΑΠ, την Αλεξανδρούπολη, τον αγωγό που θα πηγαίνει προς τα βόρεια, Βουλγαρία - Ρουμανία», ενώ, αναφερόμενος στην υπόθεση της ΔΕΣΦΑ σημείωσε ότι έως τώρα προσέκρουε στους όρους της «ενεργειακής ένωσης» της ΕΕ.

«Η κατεύθυνσή μας είναι η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου υποδομών που θα μεταμορφώσει τη χώρα σε διεθνές κέντρο συνδυασμένων μεταφορών», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης. Οπως ανέφερε, «αυτό το μεγάλο πρόγραμμα υποδομών θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και με εργαλεία που μας παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το πρόγραμμα Γιούνκερ. Θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης, με προνομιακούς όρους».

«Δίνουμε προτεραιότητα στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας», σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά. «Αυτό αποτυπώνεται - είπε - στην κατάθεση φακέλων, μέσα στο 2016, στην αρμόδια Υπηρεσία, στην ΕΥΠΑΤΕ, 142 προτάσεων νέων επενδύσεων, ξενοδοχείων και ειδικής τουριστικής υποδομής. Εξ αυτών, 101 προτάσεις αφορούν σχέδια νέων ξενοδοχείων και υφιστάμενων άνω των τριακοσίων κλινών στις κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστέρων. Νομοθετήσαμε σειρά ρυθμίσεων για να βελτιώσουμε πάνω απ' όλα την καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ