ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται οι ζυμώσεις ενόψει των συναντήσεων στη Γενεύη

Από τη συνάντηση που έγινε αρχές Νοέμβρη στην Ελβετία
Από τη συνάντηση που έγινε αρχές Νοέμβρη στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι πρωτοβουλίες των κινήσεων αποτελούν βασικό ζητούμενο των πυκνών συναντήσεων, μπροστά στις επαφές για το Κυπριακό που θα γίνουν το Γενάρη στη Γενεύη. Ασφάλεια και Εγγυήσεις παραμένουν στο επίκεντρο των διεργασιών, καθώς ο συμβιβασμός που θα προκύψει σε αυτά (αν προκύψει) θα επηρεάσει ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά τους τελικούς όρους της συμφωνίας και στα υπόλοιπα κεφάλαια της προωθούμενης διχοτομικής «λύσης» (Εδαφικό, όροι λειτουργίας των δύο «συνιστώντων κρατιδίων» κ.τ.λ.). Την Τρίτη το απόγευμα, αναμένεται νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι στη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» που αρχίζει στις 12 Γενάρη στη Γενεύη, την Αγκυρα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Καλίν είπε ακόμα ότι «στην περίπτωση που γίνουν τα σωστά βήματα μπορώ να πω ότι έχουμε πλησιάσει πολύ στη λύση».

Την ίδια στιγμή, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στις 14 Δεκέμβρη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Επίσης, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι μια πρώτη «διερευνητική» συνάντηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είχαν προχτές οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Χτες, αναμενόταν να κάνει ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που μεταξύ άλλων θα επισκεπτόταν και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» που «αλωνίζει» στην περιοχή.

Δεν θέλει ευρεία συμμετοχή το ψευδοκράτος

Γυρνώντας από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι συνάντησε θετική ανταπόκριση και επιθυμία για συμβολή σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Οσον αφορά τη συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι δεν θα είναι ίδιο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά με ένα καθεστώς παρόμοιο με εκείνο του Μπούργκενστοκ (σ.σ. πόλη της Ελβετίας όπου είχε φιλοξενηθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος παράλληλων συναντήσεων πριν παρουσιαστεί και επίσημα το «σχέδιο Ανάν»). Επέμεινε ότι στη διάσκεψη θα πάρουν μέρος οι δύο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και οι «ενδιαφερόμενες πλευρές που εάν χρειαστεί θα προσκληθούν», αλλά και ότι δεν είναι απαραίτητο η σύνθεση να διευρυνθεί γιατί τότε, «μπορεί αντί να συμβάλει να προκαλέσει ζημιά».

Τέλος, ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις του διευθυντή Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνα Κασίνη, στο σταθμό «ΑΣΤΡΑ», ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην αγορά φυσικού αερίου, ότι αυτό θα έχει θετικές εξελίξεις στα γεωπολιτικά της περιοχής, ότι η λύση του κυπριακού είναι πολύ κοντά αλλά και ότι η Τουρκία πρέπει να εμπλακεί στη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Λιλλήκα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του κυπριακού κόμματος Συμμαχία των Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 12 Γενάρη 2017 και ανταλλάχθηκαν σκέψεις για πλευρές της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις και ανησυχίες του ΚΚΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που έχουν ως βάση τους ένα συνομοσπονδιακό - διχοτομικό σχέδιο, δύο «συνιστώντων κρατών», το οποίο διαιωνίζει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής - κατοχής και δεν οδηγεί σε πραγματική επανένωση του νησιού και του λαού της Κύπρου.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον καθορισμό της Διάσκεψης για το Κυπριακό με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και με σοβαρά θέματα να παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που παραπέμπει σε προσπάθεια επίσπευσης λύσης στη βάση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων, οι οποίες κλιμακώνονται προκλητικά το τελευταίο διάστημα.

Επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, για Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση προς όφελος του λαού της Κύπρου χωρίς να αποχωρήσουν πλήρως τα τουρκικά και όλα τα άλλα ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων.

7η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Ξεκίνησε χτες, στη Θεσσαλονίκη, η 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας. Στη Συνάντηση συμμετέχουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας. Το σύνθημα της φετινής Συνάντησης είναι «Καμία εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!».

Οι τακτικές, ετήσιες συναντήσεις των Κινημάτων Ειρήνης των τριών χωρών ξεκίνησαν το 2010 και διεξάγονται με τη στήριξη και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η φετινή Συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται μέσα σε μια περίοδο επικίνδυνης όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Τα θέματα αυτά, συνολικά, αλλά και ειδικότερα οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών κινημάτων των τριών χωρών.

Στη χτεσινή συζήτηση αναδείχθηκε η πίστη ότι μία μόνο δύναμη μπορεί να βάλει φραγμό σ' αυτήν την πολιτική - οι λαοί και το μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα. Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός των αγώνων σε καθεμιά χώρα και ο συντονισμός των κοινών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ συμμετέχουν ο πρόεδρός της, Σταύρος Τάσσος, η γενική γραμματέας, Ελπίδα Παντελάκη, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Ζώκας, και τα μέλη της Γραμματείας Χρήστος Μαργανέλης και Γρηγόρης Αναγνώστου.

Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας συμμετέχουν η πρόεδρός της, Ζουχάλ Οκουγιάν, ο γραμματέας, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης, Μπουρχάν Αλκασάλ.

Στην αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης συμμετέχουν η πρόεδρός του, Σίλβα Τιγγιρίδου, το μέλος της Γραμματείας, Στέλιος Σοφοκλή και το μέλος Αγγέλα Σοφοκλή.

Τις εργασίες παρακολουθούν ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, αναφερόμενη ανάμεσα σε άλλα στο Κυπριακό, σημείωσε: «Υποστηρίζουμε λύση που θα προβλέπει ανεξάρτητο κυπριακό κράτος, με μία Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια, μία Διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες». Επίσης, τόνισε ότι «στην πρώτη γραμμή της πάλης μας είναι η ακύρωση της κατάπτυστης απαγόρευσης της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του συνόλου των κατασταλτικών μέτρων στη χώρα αυτή».

Η Ζουχάλ Οκουγιάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας της, στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παρεμβαίνει η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας μετά την απαγόρευση της δράσης της, αλλά και στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Σημείωσε πως «η Επιτροπή Ειρήνης συνεχίζει να ζητά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων απ' όλες τις ξένες χώρες, το τέλος της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία, το κλείσιμο των διεθνών στρατιωτικών βάσεων».

Η Σίλβα Τιγγιρίδου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, αναφερόμενη στο Κυπριακό, σημείωσε πως «εμείς παλεύουμε για μια λύση που θα μπορεί πραγματικά να επανενώσει τα εδάφη και την οικονομία της Κύπρου και όλο το λαό της Κύπρου και μπορεί να επιτευχθεί έξω από αποπνικτικές προθεσμίες και ελεύθερη από εγγυητές και προστάτες».

Παρέμβαση για το Προσφυγικό έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης, σήμερα Σάββατο, προγραμματίζονται:

  • Στις 9.30 π.μ., κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • Στις 10 π.μ., μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.
  • Στις 12 μ. επίσκεψη στον καταυλισμό προσφύγων στα Βασιλικά.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αντιδράσεις για τους στρατιωτικούς

Σε προχτεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ πρέσβης Χουσεΐν Μιουφτιούογλου εξέφρασε νέες αντιδράσεις για τη μη έκδοση των πέντε στρατιωτικών που η Τουρκία θεωρεί συνεργούς των πραξικοπηματιών φέτος τον Ιούλη. Οπως υποστήριξε «δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας που απορρίπτει την έκδοση των πέντε από αυτά τα άτομα, ενώ αποδέχεται το αίτημα της έκδοσης των άλλων τριών. Ως χώρα που έχει ζήσει τις αρνητικές συνέπειες μιας στρατιωτικής χούντας στο παρελθόν που θα μπορούσε για αυτό να επιδείξει συμπάθεια με την Τουρκία αυτήν την περίοδο, προσδοκούμε από τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία».

Στον Αρειο Πάγο οι αποφάσεις

Χτες, στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση και κατά της προχτεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των 2 τελευταίων Τούρκων αξιωματικών, θεωρώντας πως έπρεπε να αποφανθούν υπέρ της έκδοσης των δύο.

Ο Αρειος Πάγος θα λύσει τελικά οριστικά εντός των επόμενων ημερών το θέμα των αντικρουόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ