ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΟΦΤΕΞ»
Σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας

Σε μαζική Γενική Συνέλευση, που έγινε χτες, εγκρίθηκε ομόφωνα το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσε η διοίκηση του Σωματείου

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στη «Σόφτεξ»
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στη «Σόφτεξ»
Σε μια μαζική συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου στο Βοτανικό, οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ» συζήτησαν χτες όλα τα ενδεχόμενα που αφήνει ανοιχτά η στάση της εργοδοσίας, έξι μήνες μετά την καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων από πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, εγκρίνοντας ομόφωνα την εισήγηση του επιχειρησιακού σωματείου, κατέληξαν σε πρόγραμμα δράσης, για να διασφαλίσουν τις θέσεις δουλειάς και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια να πληγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, που με κόπο και αγώνες έχουν κατακτήσει.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, δείγμα της ανησυχίας που υπάρχει, αλλά και της διάθεσης των εργαζομένων να αγωνιστούν, με οργανωτή το σωματείο τους.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο Δημήτρης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις κινήσεις που έγιναν έως τώρα και τη στάση της εργοδοσίας, η οποία ενισχύει τις υποψίες ότι κάτι κακό σχεδιάζει πίσω από την πλάτη τους.

Οπως είπε ο Δ. Κατσιγιάννης, όταν έπιασε η φωτιά τον περασμένο Ιούλη, η εταιρεία υποσχόταν ότι από Σεπτέμβρη θα ξεκινούσαν οι εργασίες αποκατάστασης. Μετά το καλοκαίρι, έγιναν επισκευές στο μηχανοστάσιο από τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η σκεπή που κατέρρευσε από τη ζέστη και τις φλόγες, «χάσκει» ακόμα, ενώ η επισκευή της είναι προϋπόθεση, για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των μηχανών.

Τον πρώτο καιρό, η δικαιολογία για τις καθυστερήσεις, από την πλευρά της εργοδοσίας, ήταν ότι «περιμένει να λήξει η υπόθεση με τις ασφαλιστικές». Υστερα, απέφευγε μέχρι και να συναντήσει το Σωματείο. Τώρα, τόσους μήνες μετά, καμιά χρονοτριβή δεν δικαιολογείται. «Στη συνάντηση που είχαμε σαν διοίκηση την περασμένη Δευτέρα, μας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της εταιρίας είναι οριακή. Σε ερώτηση για το τι σκοπεύει να κάνει με το εργοστάσιο, ο γενικός διευθυντής έσκυψε το κεφάλι και δεν έβγαλε άχνα!», είπε ο Δ. Κατσιγιάννης.

Ολο αυτό το διάστημα, οι περίπου 60 εργαζόμενοι στις τέσσερις βάρδιες του τμήματος που παραμένει εκτός λειτουργίας, συνεχίζουν κανονικά να πηγαίνουν στη δουλειά. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η εργοδοσία καταβάλλει κανονικά τους μισθούς σε όλο το προσωπικό, μεγαλώνει τις υποψίες ότι οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της θα επιχειρηθεί «στα μουλωχτά» την περίοδο των γιορτών, όταν το εργοστάσιο θα κλείσει για λίγες μέρες.

Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Γι' αυτό το λόγο, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε χτες ομόφωνα κανένας να μη λείψει φέτος τα Χριστούγεννα από το πόστο του, ακόμα και την περίοδο που το εργοστάσιο δεν θα δουλεύει. Με βάρδιες, οι εργαζόμενοι θα έχουν καθημερινή παρουσία, μέρα και νύχτα, καθώς υπάρχει ο φόβος «αν φύγουμε, όταν γυρίσουμε να βρούμε μόνο τις κολόνες, ούτε καν τα ντουβάρια», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος στη Γενική Συνέλευση.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο θα καλέσει Συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Καθοριστικό ρόλο σ' αυτό θα παίξει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν χτες και πήραν το λόγο στη Συνέλευση.

«Τι θα μας σώσει συνάδελφοι;», είπε κλείνοντας την εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης του Σωματείου ο Δ. Κατσιγιάννης. «Αυτό που είναι δοκιμασμένο: Ο αγώνας, σε συντονισμό με άλλα σωματεία, για να γίνει το εργοστάσιο ταμπούρι. Ο αγώνας μπορεί να τραβήξει μακριά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Να αποφύγουμε παγίδες που μπορεί να στήσει η εργοδοσία. Να απαιτήσουμε από την εταιρεία σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και επαναλειτουργίας της μονάδας που έκλεισε λόγω της πυρκαγιάς. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της γι' αυτήν την εξέλιξη».

Η πρόταση του σωματείου, που εγκρίθηκε ομόφωνα, είναι να γίνει τη Δευτέρα τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία.

«Στην κινητοποίηση της Δευτέρας να φροντίσουμε να μην είμαστε μόνο εμείς. Να φέρουμε τις οικογένειες, τα παιδιά μας, συγγενείς και φίλους. Να δείξουμε στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ενωμένοι και μέχρι τέλους τη μάχη για να κρατήσουμε τις δουλειές και τα δικαιώματά μας», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, παρουσιάζοντας την πρόταση της διοίκησης στη Συνέλευση.

«Δεν θα τους χαριστούμε!»

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ακούστηκαν γνώμες για το πώς καλύτερα θα οργανωθεί ο αγώνας και θα ανέβει η πίεση σε εργοδοσία και κυβέρνηση. «Δεν θα τους χαριστούμε, πάμε για μάχη. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της που μας έλεγε προεκλογικά ότι "έρχεται η ελπίδα"... Εμείς ξέραμε ότι αυτό που έρχεται είναι κόλαση για τους εργαζόμενους και αυτό επιβεβαιώνεται και στη δική μας περίπτωση», είπε ένας εργαζόμενος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου.

«Εχουμε ένα όπλο - συνέχισε - την ταξική μας οργάνωση μέσα από το Σωματείο, που την κληρονομήσαμε από τους παλιούς εργαζόμενους και εμείς την πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν όλα δίπλα μας και εμείς να μένουμε στο απυρόβλητο. Αυτό το ξέραμε και καμιά εξέλιξη δεν μας αιφνιδιάζει».

Στη Συνέλευση ειπώθηκε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ» είναι «φάρος» για τον κλάδο, αφού το Σωματείο πέτυχε με τους αγώνες του να διατηρήσει το επίπεδο των μισθών, να αποσπάσει μικρές αυξήσεις, να μη συντριβούν δικαιώματα που σε άλλους χώρους έχουν ξεχαστεί. Γι' αυτό, όπως ειπώθηκε, «ο αγώνας που θα δώσουμε θα πρέπει να είναι υποδειγματικός, να δίνει κουράγιο και παράδειγμα σε όλους»...

Παίρνοντας το λόγο, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ο Λεωνίδας Σακκάς είπε ανάμεσα σε άλλα: «Οπως εμείς τώρα συζητάμε εδώ για το τι θα κάνουμε για να αποκρούσουμε την επίθεση, με τον ίδιο τρόπο κυβέρνηση και εργοδοσία συζητάνε κάπου αλλού για τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουν, ώστε να προχωρήσουν όποια σχέδια έχουν στο κεφάλι τους.

Οπως εμείς έχουμε τους δικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους άλλων εργοστασίων και κλάδων, έτσι και η εργοδοσία έχει τους δικούς της, τους βιομήχανους ακόμα και στον ίδιο κλάδο, που δε θα διστάσουν να της συμπαρασταθούν, προκειμένου να συντρίψουν τον αγώνα και να "παραδειγματίσουν" κι άλλους. Επομένως, μιλάμε για σύγκρουση ταξική και έτσι πρέπει να βλέπουμε αυτόν τον αγώνα.

Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση, η σημερινή και οι προηγούμενες, έχουν δώσει πολλά όπλα στους εργοδότες για να καταπατούν δικαιώματα. Οι ομαδικές απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, οι διαθεσιμότητες, οι ατομικές συμβάσεις, είναι μερικά μόνο από αυτά. Εμείς δεν παζαρεύουμε τι θα χάσουμε. Οπου τα σωματεία και οι εργαζόμενοι μπήκαν σ' αυτήν τη λογική, ο κατήφορος δεν είχε πάτο. Δείτε τη Χαλυβουργία στο Βόλο και δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις».

Αγώνας με προοπτική

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε, επίσης, η ανάγκη να απαντηθεί κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να χρεώσει στους εργαζόμενους τυχόν αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το εργοστάσιο. «Θα γίνει προσπάθεια να απομονωθεί ο αγώνας μας, να συκοφαντηθούν γενικά οι αγώνες, με το επιχείρημα ότι κλείνουν τα εργοστάσια. Εχουμε την πείρα να απαντήσουμε. Η στάση της εργοδοσίας όλο αυτό το διάστημα υποψιάζει για τις πραγματικές της προθέσεις. Ούτε πρόκειται να δεχτούμε υποχώρηση από τα κεκτημένα του αγώνα μας, στο όνομα τάχα να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό», ειπώθηκε στη Συνέλευση.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως είπε, «θα συμβάλουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων που οι ίδιοι θα πάρετε συλλογικά, μέσα από το Σωματείο σας και τις Γενικές σας Συνελεύσεις. Αυτός είναι ο ρόλος του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Για να έχει ένας αγώνας προοπτική, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις: Το Σωματείο να έχει τη θέληση να συγκρουστεί και σωστό προσανατολισμό, να αξιοποιείται σωστά η πείρα, να υπάρχει Ομοσπονδία που θέλει και μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση και το συντονισμό, να υπάρχει στήριγμα συνολικά από το κίνημα στον κλάδο και γενικότερα. Μ' αυτές τις προϋποθέσεις ξεκινάτε τον αγώνα σας και αυτό είναι μια καλή αρχή».

Ο Γ. Πέρρος έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας τα εξής: «Πρέπει να βγουν συμπεράσματα για το ποιος πληρώνει την κρίση. Οι πολυεθνικές νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους. Δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν για τα δικαιώματα, ούτε καν για τη ζωή των εργαζομένων. Ενα θεό έχουν, σ' αυτόν προσκυνάνε: Το καπιταλιστικό κέρδος. Εκεί πάνω παρεμβαίνει η κυβέρνηση, για να τους εξασφαλίσει ακόμα καλύτερους όρους αναπαραγωγής των κερδών τους, χτυπώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επομένως, αγώνας με ταξική συνέπεια και αντοχή. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος που ανοίγεται μπροστά σας και σ' αυτόν το δρόμο το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να λείψει λεπτό από το πλευρό σας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ