ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Ηταν τάγμα εφόδου αυτό που τους επιτέθηκε... είναι ναζί»

«

Ηταν τάγμα εφόδου αυτό που τους επιτέθηκε... είναι ναζί», τόνισε η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Π. Καραγιαννίδου, στη χτεσινή δικάσιμο της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής σχετικά με τη δομή και την ιεραρχία της οργάνωσης. Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση:

Πολιτική Αγωγή: Πού εντάσσονται ιδεολογικά όσα επικαλείται η Χρυσή Αυγή; Εχετε ακούσει σε σχέση με το φασισμό και την εμπειρία της χώρας τι ήταν τα Ες-Ες; Οταν στην επίσημη εφημερίδα τους γράφουν «είμαστε πιστοί στρατιώτες του ισόθεου Αδόλφου Χιτλερ», πού παραπέμπει αυτό;

Μάρτυρας. Οτι είναι ναζί...

Υπεράσπιση χρυσαυγιτών: Δεν ντρέπεστε...

Πρόεδρος (Μ. Λεπενιώτη): Επιτέλους, δεν είναι αυτή συμπεριφορά μεταξύ συναδέλφων. Είσαστε δικηγόροι εδώ μέσα, κάνετε τη δουλειά σας, δεν είναι δυνατόν να λέτε «δεν ντρέπεστε», δεν είναι συμπεριφορά αυτή...

Πολιτική Αγωγή: Η τακτική τους σκοπό έχει την τρομοκράτηση της μάρτυρα.

Τα παραπάνω, αλλά και τα όσα επιβεβαίωσε και χτες η αυτόπτης μάρτυρας στα όσα μέχρι τώρα έχει καταθέσει στο δικαστήριο, για τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης των χρυσαυγιτών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και κατά τη διάρκεια της άφιξης του Ρουπακιά στο σημείο της επίθεσης, προκάλεσαν τη... μήνιν των συνηγόρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών, που προσπάθησαν να πλήξουν την αξιοπιστία της, φτάνοντας στο σημείο ν' αμφισβητήσουν και την παρουσία της στο σημείο το βράδυ της δολοφονίας! Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίδραση της οικογένειας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού προκάλεσαν και ερωτήσεις ευτελούς και προκλητικού επιπέδου τύπου: Μετά το μαχαίρωμα τι έκανε ο Φύσσας; Ηταν υπερκινητικός μετά το μαχαίρωμα;

«Τι έκανε ο Παύλος Φύσσας μετά την επίθεση; Αυτό ρωτήσατε;» ρώτησε έκπληκτη η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Χρυσαυγίτικες προκλήσεις...

Ο συνήγορος υπεράσπισης του χρυσαυγίτη Καζαντζόγλου, Β. Οπλαντζάκης, με μια μεζούρα που άνοιξε μέσα στο δικαστήριο, άρχισε να μετρά με τη βοήθεια του συνηγόρου του Ρουπακιά την απόσταση, με βάση τις εκτιμήσεις της μάρτυρα, από εκεί που βρισκόταν η ίδια μέχρι το σημείο της επίθεσης και της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Τελικά κατέθεσε αίτημα για αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας.

Επιπρόσθετα, επειδή η μάρτυρας ήξερε για επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπως είχε καταθέσει και σε προηγούμενη δικάσιμο, συνεχίστηκαν στο ίδιο ύφος οι προκλητικές ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης, του τύπου «είστε πολιτικά ενταγμένη κάπου», «είναι πολιτικοποίηση ή είναι ενδιαφέρον»! Αποτέλεσμα οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής να σηκωθούν όρθιοι, φωνάζοντας ότι «αυτά αναβιώνουν στρατοδικεία της χούντας». Τέλος, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι με φοιτητικά συνθήματα το «ό,τι κινείται σφάζεται», που είπε ο πυρηνάρχης Πατέλης στο αποκαλυπτικό βίντεο για τη δομή και την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών επιδόθηκαν στο προσφιλές τους άθλημα του αντικομμουνισμού, φτάνοντας στο σημείο να ρωτούν τη μάρτυρα αν ξέρει τι είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ή να δείξουν γι' ακόμη μια φορά φωτογραφία από δημόσια εκδήλωση της ΚΝΕ επίδειξης μαχητικών αθλημάτων από αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες... «Εδώ θα δικάσουμε το κατηγορητήριο, θα θέλατε να κάθεται το ΚΚΕ (σ.σ. στο εδώλιο), αλλά δεν κάθεται...» φώναξε η Πολιτική Αγωγή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στη Σόφια υπό τις... ευλογίες των ΗΠΑ

Στη Σόφια θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, για να παραστεί στην τελετή υπογραφής της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας (FID) για το διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB από τις εταιρείες διαχείρισης του έργου, ενώ θα πραγματοποιήσει και συνάντηση με την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, T. Πέτκοβα, όπου θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Ο αγωγός IGB, συνολικού μήκους 182 χλμ., θα συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών, από την Κομοτηνή μέχρι τη Stara Zagora, έχει σχεδιαστεί να δέχεται ετησίως περί τα 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και το διαχειρίζονται η «BULGARIAN ENERGY HOLDING», που ανήκει κατά 100% στο βουλγάρικο Δημόσιο και η «IGI Poseidon», τις μετοχές της οποίας διαμοιράζονται η ΔΕΠΑ και η ιταλική «Edison».

Το έργο έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ιδιαίτερης σημασίας για την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια. Ιδιαίτερα «θερμό» ενδιαφέρον για την υλοποίησή του έχουν επιδείξει και οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν τη σύνδεσή του με τον ΤΑΡ και την τροφοδοσία του με αζέρικο φυσικό αέριο, αλλά και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη νέα εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG που σχεδιάζεται στη Β. Ελλάδα. Από άποψη γεωπολιτικής σημασίας, το έργο συνδέεται με τη σταδιακή «απεξάρτηση» της Ανατολικής κυρίως Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και τη δημιουργία στο μέλλον του λεγόμενου «κεντρικού αγωγού» φυσικού αερίου, που θα ενισχύει τις ανάγκες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην κατασκευή του IGB και τη σύνδεσή του με τον ΤΑP υπογράμμισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτηρίζοντας και τους δύο αγωγούς «πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα», τα οποία όχι μόνο θα ενδυναμώσουν την ελληνική οικονομία, αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως «τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Αρση ασυλίας Μιχαλολιάκου

Την άρση ασυλίας του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική παραγγελία για την τέλεση αξιόποινων πράξεων που αφορούσαν παρακίνηση σε χρήση βίας. Από τους 203 παρόντες βουλευτές «υπέρ» της άρσης ψήφισαν 195, «κατά» 6 και 2 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Συγκεκριμένα, η δικογραφία αφορά ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου το 2011, στην οποία αναφερόταν σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι πρέπει να... γίνουν «σαπούνια» και αυτοί και τα... «εβραιόπουλά τους», απειλώντας ότι «θα σας σπάσουμε τα κεφάλια», ότι «είμαστε πιο ακραίοι απ' όσο νομίζετε» και άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι βουλευτές που καταψήφισαν, είναι από την Ενωση Κεντρώων Γιώργος Καρράς, Δημήτρης Καβαδέλλας, Μάριος Γεωργιάδης και Θεοδώρου Μεγαλοοικονόμου, ο Κώστας Κουκουδήμος της ΝΔ και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Η ψήφος μου κατά της άρσης της ασυλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου δόθηκε εκ παραδρομής», αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Λίγο νωρίτερα, συνεργάτες του υπουργού μετέφεραν την έκπληξή του και έκαναν λόγο για «προφανές λάθος».

Η Ολομέλεια απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Π. Καμμένου σχετικά με μήνυση που αφορά σε πολεοδομικές παραβάσεις. Κατά την ψηφοφορία «υπέρ» ψηφίσαν 21, «κατά» 157 και «παρών» 25 βουλευτές. Το ΚΚΕ, από την αρχή, δηλαδή και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει ψηφίσει «παρών» γι' αυτή την υπόθεση.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των τρίχρονων εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κόμματος
ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ: Για την ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα

Εκδήλωση - ημερίδα, στο πλαίσιο των τρίχρονων εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, με θέμα «Η ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 13/12, στις 10.30 π.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Η εξέγερση του Σεπτέμβρη του 1941 στη Δράμα αποτελεί κορυφαία πράξη αντίστασης απέναντι στην τριπλή φασιστική κατοχή στη χώρα μας. Ανεξάρτητα από την κατάληξη και παρ' όλα τα αντίποινα, η θυσία των εξεγερμένων άνοιξε τη σελίδα της ηρωικής προσφοράς του ελληνικού λαού, με πρωτεργάτες τους κομμουνιστές, στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

-- Χαιρετισμό από στέλεχος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

-- Ομιλία - παρέμβαση από την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εισήγηση από τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, με θέμα «Η εξέγερση του 1941, οι ρίζες και η διεθνής διάστασή της».

-- Εισήγηση από τον Νικόλαο Γεωργιάδη, διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Δράμα, Σεπτέμβρης 1941, η πρωτοπόρα εξέγερση που συκοφαντήθηκε».

-- Προβολή βίντεο για τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1941.

-- Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με αρχειακό υλικό από την περίοδο 1940 - 1949.

ΤΕ Λευκάδας: Για τα 80 χρόνια από το αιματηρό συλλαλητήριο των αμπελουργών

Διήμερες εκδηλώσεις για τα «80 χρόνια από το αιματηρό συλλαλητήριο των αμπελουργών της Λευκάδας το 1935», πραγματοποιεί η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας έμπρακτα το ρόλο των κομμουνιστών, του ΚΚΕ, στην πρωτοπορία των λαϊκών αγώνων.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-- Το Σάββατο 12/12, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, ομιλία από τον Δημήτρη Πιτσιάβα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού.

-- Την Κυριακή 13/12, στις 7 μ.μ. στο πρώην Δημαρχείο της Καρυάς, εκδήλωση - λαϊκό γλέντι, αφιερωμένη στον κομμουνιστή Νιόνιο Καρφάκη, ο οποίος σκοτώθηκε από τον αστικό στρατό που επιστρατεύθηκε για να καταστείλει το συλλαλητήριο.

ΠΟΤΑΜΙ
Τα στελέχη του λένε «ναι» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας

Χίλια πεντακόσια στελέχη του πήραν μέρος στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που διενήργησε το Ποτάμι για σειρά πολιτικών ζητημάτων, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του. Σε ποσοστό 90% αυτοπροσδιορίζονται «ως Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί ή Κεντροδεξιοί σε ποσοστό 86%». Το 69% πιστεύει ότι δεν πρέπει το Ποτάμι να εμπλακεί σε συζητήσεις για τα μείζονα ζητήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 85% πιστεύει ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Το 82% πιστεύει ότι το Ποτάμι πρέπει να πει «ναι υπό όρους» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση εκλογών η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι ότι πρέπει να κατέβει αυτόνομο, αν και ένα 12% πιστεύει ότι πρέπει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), ένα 27% πιστεύει ότι το Ποτάμι πρέπει να συμμετάσχει σε φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ενώ 1% τάσσεται υπέρ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά ενόψει και του συνεδρίου το Φλεβάρη, η συντριπτική πλειοψηφία (71%) υποστηρίζει την πρόταση το κεντρικό συλλογικό όργανο να συγκροτείται από απευθείας εκλεγμένους εκπροσώπους των οργανώσεων και όχι από εκπροσώπους των συνέδρων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org