ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η ολονυχτία έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Η διαμαρτυρία θα συνοδευτεί με φασολάδα, φακές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Σε ολονύχτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προχωρούν σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. και θα κρατήσει έως αργά τη νύχτα. Αιχμή της είναι η διεκδίκηση της επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης, για τις οποίες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν: «Τα Δώρα για τους συνταξιούχους δεν είναι κόστος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά απόθεμα από το αίμα και τον ιδρώτα τους κατά τον εργάσιμο βίο».

Επίσης, οι απόμαχοι της δουλειάς βρίσκονται σε θέση μάχης μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επέλαση κυβέρνησης, τρόικας και εργοδοσίας. Υπογραμμίζουν πως στον πόλεμο αυτό θα απαντήσουν με τα δικά τους «όπλα»: Την εμπειρία τους από τα χρόνια που μετρούν όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στον αγώνα, το δίκιο τους αλλά και την ευθύνη που έχουν απέναντι στη νέα γενιά, που η αντιλαϊκή πολιτική τη θέλει να μη γνωρίσει τι σημαίνει σύνταξη και συνολικά Κοινωνική Ασφάλιση. Για όλα τα παραπάνω οι συνταξιούχοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση έχουν απευθύνει το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ. «Στεκόμαστε δίπλα στους απόμαχους της δουλειάς, διεκδικώντας ενιαία τα δικαιώματά μας!», αναφέρουν, ενώ έχουν ορίσει σημείο συνάντησης στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καπνικαρέας.

Στη συγκέντρωση θα γίνουν ομιλίες από τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων και χαιρετισμοί από σωματεία και φορείς. Την κινητοποίηση θα συνοδεύσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ο Μ. Ανδρουλιδάκης, ο Γ. Ανδρεάτος, η Ρ. Αντωνοπούλου, ο Β. Λέκκας, ο Β. Κορακάκης και ο Γ. Σαρρής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνταξιουχικών ενώσεων να πλαισιώσουν καλλιτεχνικά τη σημερινή διαμαρτυρία τους. Παράλληλα, τα συνταξιουχικά σωματεία, με τη βοήθεια του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, έχουν φροντίσει να στηθεί στο Σύνταγμα και πλούσιο τραπέζι, με φασολάδα και φακές, βραστό κρέας και άλλους μεζέδες.

Συνταξιουχικές συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι οργανώνουν εκδήλωση, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μπουφέ και κρασί και οργανώνεται από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΔΕΗ - ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Στη Λάρισα, συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο Βόλο, οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Μαγνησίας οργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στο Ηράκλειο Κρήτης κινητοποίηση οργανώνουν οι συνταξιούχοι στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2014
Ενας στους δύο με εισόδημα κάτω από 800 ευρώ μεικτά

Μόλις 3.460 επιχειρήσεις, το 1,60%, συγκεντρώνουν το 45% των μισθωτών της χώρας

Τη συνέχιση της δραματικής συρρίκνωσης μισθών και ημερομισθίων και μέσα στο 2014, καθώς και τη σταθεροποίηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με αυτά, από τις ετήσιες καταστάσεις προσωπικού μισθωτών, ωρών απασχόλησης και μισθών, που κατέθεσαν 214.409 επιχειρήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι:

  • Το 21,81% των μισθωτών, δηλαδή 333.918 εργαζόμενοι, από τους συνολικά 1.531.179, έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά, καθώς απασχολούνται με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.
  • Από 501 έως 600 ευρώ μεικτά λαμβάνουν 137.113 μισθωτοί (8,95%).
  • Από 601 έως 700 ευρώ μεικτά 137.376 μισθωτοί (8,97%).
  • Από 701 έως 800 ευρώ μεικτά 129.257 μισθωτοί (8,44%) του συνόλου των μισθωτών. Δηλαδή το 26,36% λαμβάνει μισθό κάτω από το επίπεδο των κατώτερων ορίων που προέβλεπε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2012 και καταργήθηκαν με την ΠΥΣ της κυβέρνησης Παπαδήμου, το Φλεβάρη του ίδιου έτους.

Συνολικά, συνυπολογίζοντας και τους μισθωτούς με μερική απασχόληση, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους το 2014 έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα κατώτερα όρια της ΕΓΣΣΕ του 2012.

Η κατάσταση δεν αλλάζει ουσιαστικά ούτε για τους μισθωτούς που ξεφεύγουν απ' αυτά τα μίζερα όρια, καθώς μόλις το 17,4% έχει μισθό πάνω από 1.500 ευρώ μεικτά. Συνολικά, η μεικτή μηνιαία μισθολογική δαπάνη των επιχειρήσεων για το 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς, φτάνει στα 1,595 δισ. ευρώ! Δηλαδή, ο μέσος μηνιαίος μισθός μεικτά, χωρίς να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος που αναλογεί, μόλις που οριακά ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το 20% στο οποίο ανέρχονται οι εισφορές του μισθωτού προς το ΙΚΑ και ένας μέσος φόρος, προκύπτει ότι οι μέσες μηνιαίες καθαρές αποδοχές για το σύνολο των μισθωτών Ιδιωτικού Δικαίου στη χώρα μας το 2014, δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ!

Σύνταξη ούτε στα όνειρα!

Ταυτόχρονα, και μέσα στο τρέχον έτος, έχουμε σταθεροποίηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας στο 20%, δηλαδή ένας στους πέντε εργαζόμενους δουλεύει από 1 έως 20 ώρες. Το 14,17% απασχολείται από 10 έως 20 ώρες και το υπόλοιπο περίπου 5% λιγότερες από 10 ώρες τη βδομάδα. Από 20 έως 35 ώρες τη βδομάδα, απασχολείται το 10,6% και μόνο το 69,5% εργάζεται πάνω από 35 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή έχει πλήρη ή σχεδόν πλήρη εργασία.

Απ' αυτήν την άποψη, η σχεδιαζόμενη αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για το δικαίωμα στη σύνταξη, από τα 4.500 ένσημα στα 6.000, ισοδυναμεί με καταδίκη σε γεράματα χωρίς κανένα εισόδημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών νέων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνη», ο αριθμός των επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς, φέτος σε σχέση με το 2013, αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ ο αριθμός των μισθωτών κατά 11,65%. Παρά, όμως, την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, η συντριπτική τους πλειοψηφία απασχολεί μικρό αριθμό εργαζομένων, καθώς το 89,5% έχει από 1 έως 10 εργαζόμενους.

Ομως, στον αντίποδα παρατηρείται έντονη συγκέντρωση εργαζομένων και κατά συνέπεια κεφαλαίου σε όλο και λιγότερο αριθμό επιχειρήσεων. Ετσι, μόλις 518 επιχειρήσεις, με 250 και πάνω η κάθε μία εργαζόμενους, απασχολούν το 26,34% του συνόλου των μισθωτών, ενώ ακόμα 2.942 επιχειρήσεις με προσωπικό από 50 άτομα έως 249 απασχολούν το 18,67% των μισθωτών.

Ετσι προκύπτει ότι μόλις 3.460 επιχειρήσεις, το 1,60%, συγκεντρώνουν το 45% των μισθωτών της χώρας. Επιπλέον, ένας στους τρεις μισθωτούς συγκεντρώνονται σε τρεις μόλις κλάδους (λιανικό εμπόριο 13,28%, χονδρικό εμπόριο 10,27% και υπηρεσίες εστίασης 9,94%).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα αντιασφαλιστικά σχέδια

Ερώτηση για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούν συγκυβέρνηση - ΕΕ - τρόικα κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Κομισιόν. Σ' αυτή σημειώνει: «H ελληνική κυβέρνηση μαζί με την τρόικα συμφωνούν σε νέο γύρο σφαγής των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, υλοποιώντας προαποφασισμένα μέτρα που περιέχονται στα μόνιμα μνημόνια της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα τα νέα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα που προβλέπουν: Αύξηση του χρόνου κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 15 σε 20 χρόνια εργασίας, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους, με πρώτα θύματα τις γυναίκες (μητέρες ανήλικων παιδιών κ.ά.), κατάργηση του ΕΚΑΣ, παράταση για ακόμα τουλάχιστον 3 χρόνια στο πάγωμα όλων των συντάξεων κ.ά.

Αποδεικνύεται με όλα αυτά ότι κάθε διαχείριση που έχει στόχο τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πατάει στο πτώμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. H EE, με την Επιτροπή και την ΕΚΤ συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της τρόικας, που από κοινού με την ελληνική συγκυβέρνηση σχεδιάζουν και υλοποιούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Τι απαντάει η Επιτροπή στη λαϊκή οργή και αγανάκτηση για τα μέτρα αυτά που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους, για τους οποίους πλέον, με δεδομένη την εκρηκτική ανεργία και τους όρους γενικευμένης ελαστικής εργασίας, οδηγούν στην κατάργηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος;».

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί στην παναττική συγκέντρωση, που διοργανώνουν σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ