ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δώρο στους εφοπλιστές ο ελεύθερος απόπλους των πλοίων
  • Προκλητική απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
  • Ελπίδα Παντελάκη: Πάρτε πίσω την απόφαση, είναι ζήτημα ζωής

ICON

Ενα ακόμα κομμάτι στο «παζλ» της πολιτικής εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων προσθέτει η κυβέρνηση, σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών του ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση να επιτρέπει τον απόπλου των πλοίων για περιοχές που επικρατούν άνεμοι άνω των εννιά μποφόρ, εφ' όσον υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του πλοιάρχου ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία σε περιοχές με μικρότερης έντασης ανέμους.

Τη νέα χαριστική απόφαση στους εφοπλιστές κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή η Ε. Παντελάκη, αλλά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, απολογούμενος, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η φιλοεφοπλιστική αυτή απόφαση γίνεται για την «εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού»!

Απαντώντας στην Ερώτηση είπε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στα ήδη ισχύοντα, αφού αντίστοιχες αποφάσεις έχουν υπογράψει οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ το 1985 και το 1987.

Παραγνωρίζοντας τους προφανείς κινδύνους που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση τόσο για τους επιβάτες όσο και τους ναυτεργάτες ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφαλείας «λόγω της ποιότητας των πλοίων». Συγκεκριμένα είπε ότι όταν βγήκε το απαγορευτικό απόπλου που ισχύει σήμερα τα πλοία ήταν μήκους 75 μέτρων και σήμερα υπάρχουν πλοία με 212 μέτρα μήκος, κάτι που κατά τον υπουργό δε δικαιολογεί καμία ανησυχία. Κατά τον υπουργό, με βάση την απόφαση, εκεί που η ΕΜΥ επιτρέπει γιατί οι άνεμοι που πνέουν είναι μικρότεροι από εννιά μποφόρ, από εκεί θα μπορεί να πηγαίνει το πλοίο παρακάμπτοντας την περιοχή του απαγορευτικού για να πάει στον προορισμό του. Αντί πάρει πίσω την απόφασή του ο υπουργός είπε ότι σε αυτήν απλώς θα προσθέσει ότι εκτός από την υπεύθυνη δήλωση του πλοιάρχου, για τον απόπλου θα απαιτείται και δήλωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

«Βάζετε σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα»

Η ουσία της υπουργικής απόφασης είναι ότι «έχετε υποχωρήσει στις πιέσεις των ακτοπλόων και των εταιριών βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η Ε. Παντελάκη καλώντας τον υπουργό να αποσύρει την απόφασή του.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού ότι η απόφαση πάρθηκε για την εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών τόνισε ότι δεν ήταν το απαγορευτικό που δημιούργησε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στον ακτοπλοϊκό στόλο.

Το απαγορευτικό του απόπλου, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, επιβλήθηκε σωστά στην Ελλάδα γιατί εδώ έχουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα όπου 150 νησιά έχουν άμεση σύνδεση, γιατί τα πλοία είναι υπερήλικα και άθλια, γιατί οι λιμενικές εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες, γιατί κυριαρχεί η εντατικοποίηση της εργασίας των ναυτικών και γιατί οι έλεγχοι του υπουργείου είναι αποδεδειγμένα διάτρητοι.

«Αυτό και μόνο το εφιαλτικό τοπίο είναι αρκετό να δημιουργήσει προβλήματα από αυτήν την απόφασή σας η οποία ουσιαστικά θέλει να εξυπηρετήσει τους ακτοπλόους που θέλουν να μην είναι δεμένα τα καράβια τους και να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους και τους επιβάτες», είπε χαρακτηριστικά η Ε. Παντελάκη. Κατήγγειλε δε ότι με την απόφαση μετακυλίεται η ευθύνη στον πλοίαρχο, ο οποίος αν δεν ακολουθήσει τις εντολές δεν είναι πλοίαρχος στο καράβι το επόμενο διάστημα.

Οσο δε για τον ισχυρισμό του υπουργού ότι σήμερα υπάρχουν πλοία πάνω από 75 μέτρα και άρα παρέχουν ασφάλεια, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι και οι ίδιοι οι ειδικοί τονίζουν ότι το μέγεθος του καραβιού δεν είναι απόλυτος δείκτης ασφαλείας, αφού χρειάζεται συνυπολογισμός πολλών παραγόντων.

Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση, κατέληξε η Ε. Παντελάκη, γιατί είναι ζήτημα ασφάλειας, είναι ζήτημα ζωής και γι' αυτό είναι ανάστατοι οι πλοίαρχοι και ο κόσμος στα νησιά.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ξεδιπλώνονται δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις με θέμα την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα:

Σήμερα, Σάββατο:

- Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Palatino», με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.

Αύριο, Κυριακή:

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κόρινθο. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, στις 6.30μ.μ., στο Δαφνί. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στα Μονόσπιτα. Θα μιλήσει η Ιωάννα Σοφρόνωφ, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 12 Δεκέμβρη:

-- Η ΝΕ Κιλκίς, στις 7 μ.μ., στο Αναψυκτήριο στο Χέρσο. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δήμου Ιεράπετρας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη:

-- Η ΚΟ Βοιωτίας στον Ορχομενό, στο κέντρο «Αχλαδιά», στις 7 μ.μ.

-- Η ΚΟ Βοιωτίας στη Θήβα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, στις 7 μ.μ.

Την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη:

- Η ΝΕ Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ (Μεγάλου Αλεξάνδρου). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Τρικάλων, στις 7 μ.μ., στο «Φρούριο». Ομιλητής ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 18 Δεκέμβρη:

- Η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο το Γ' Συνέδριο της ΠΟΑΟ

To Γ' Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Πατησίων 76), με συμμετοχή 200 περίπου αντιπροσώπων από όλες τις ΕΑΜογενείς Οργανώσεις που ανήκουν στην Ομοσπονδία, καθώς και με πολλούς προσκαλεσμένους.

Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να παραστούν τα κόμματα, οι εκπρόσωποί των οποίων θα έχουν στη διάθεσή τους το βήμα για σύντομο χαιρετισμό. Προσκλήσεις έχουν σταλεί ακόμα, στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR), στην ARAC Γαλλίας, στις Αντιφασιστικές Οργανώσεις Βουλγαρίας, Σερβίας - Μαυροβουνίου, FYROM, Ρουμανίας, Αλβανίας. Και οι ξένοι αντιπρόσωποι, όσοι έρθουν, θα απευθύνουν στο Συνέδριο σύντομο χαιρετισμό.

Επίσης, προσκλήσεις στάλθηκαν σε πολλές προσωπικότητες, φίλους της Αντίστασης και συναγωνιστές στους αγώνες. Καθώς και σε πολλούς μαζικούς φορείς και στις αντιστασιακές ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα οργανωθεί και έκθεση αντιστασιακού βιβλίου. Προσκλήσεις έχουν σταλεί στα ΜΜΕ και στον Τύπο γενικότερα.

Με τους απολυμένους της Νάουσας

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σήμερα Σάββατο, θα επισκεφθεί τη Νάουσα, όπου στις 4 μ.μ. στο εργοστάσιο ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ «Β» θα έχει συνάντηση με τους απολυμένους εργαζόμενους της επιχείρησης και τις απολυμένες εργάτριες της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ».

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα «Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές - η πολιτική συσπείρωσης του ΚΚΕ», θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αποθήκη 1 στο Λιμάνι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ