ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Αμα σου βάζει γυαλιά η κόρη σου...

Εβαλαν λυτούς και δεμένους. Απείλησαν, αποσιώπησαν. Το ονόμασαν «κομμουνιστική κινητοποίηση» - ίσως γιατί μόνιμα στοιχειώνει στο νου τους το γνωστό «φάντασμα» - τελικά ...τζίφος. Απλά, οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι φοιτητές βγήκαν στο δρόμο. Μαζί κι όσοι από τους δασκάλους τιμούν τον τίτλο, λίγοι αυτοί, αλλά διακριτοί, πραγματικοί φάροι. Μόνο να 'βλεπες μέσα στο τρένο αργά το μεσημέρι με τι σεβασμό μιλούσαν τα παιδιά στον «κύριο», που πήγε μαζί τους στη διαδήλωση και πώς έλαμπε αυτός, καταλάβαινες τι αξία έχει να 'ναι Δάσκαλος ο δάσκαλος...

Και δεν ήταν πέντε εδώ και δέκα εκεί, αυτοί που βγήκανε στο δρόμο. Χιλιάδες και χιλιάδες σ' όλη τη χώρα. Πήδηξαν κάγκελα, έσπασαν λουκέτα, κάναν πέρα ασφαλίτες και «νηφάλιους» καθηγητές, εφάρμοσαν με λίγα λόγια αυτό που είχαν αποφασίσει μέσα στις ίδιες τις μαθητικές τους κοινότητες, στα πενταμελή και δεκαπενταμελή: Στις 9 Δεκέμβρη, χτες δηλαδή, δεν πάμε εκδρομή, δεν πάμε στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων», δε μας πιάνουν απειλές για απουσίες και αποβολές, πάμε διαδήλωση! Δώσαν μάθημα γερό τα παιδιά, πήραν όμως κι ένα: Οτι μια τσούλα του κερατά είναι η δημοσιογραφία των αστών. Μια τσούλα της εξουσίας, όπως κι αν φορά τα «αντιεξουσιαστικά» της. Θα πείτε, βέβαια, οι γνωρίζοντες, εδώ δεν τολμάνε να απεργήσουν ούτε καν τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, θα 'χουν κότσια να πούνε μπράβο στα παιδιά;

Κι αν αναρωτιέται κάποιος γιατί αυτά τα σχόλια, αφού η στήλη υπάρχει ως σχόλιο για την εμφάνιση του χτεσινού Τύπου, είναι από αηδία. Δε θέλουμε να σχολιάσουμε τίποτα από τον χτεσινό Τύπο. Οταν «συνάδελφοι» - κι έχουν ευθύνη, μην αρχίσουν να λένε ότι τ' αφεντικά τους μόνο φταίνε - φτάνουνε να εξαφανίζουνε το μέλλον, γιατί αυτό κάνανε και χτες, ε, σ' αυτούς δεν πρέπει ούτε φτύσιμο. Αμα δεν μπορείς, αδερφέ μου, να 'σαι τίμιος ούτε με τον γιο σου, άντε μπες στον αργυρώνητο τάφο σου.

Οσο για σένα αναγνώστη, εσένα του άλλου Τύπου, δες την κατάντια των καθηγητών και διδάξου. Αμα δεν μπορείς να νιώσεις αυτό που ως και τα μαθητούδια το 'νιωσαν και βγήκανε στο δρόμο, μην το ψάχνεις παραπέρα, ξεγελάς τον εαυτό σου, δήθεν διαμαρτυρόμενος. Ετοιμος, ήδη, να πας να τους χειροκροτήσεις, εταίρος του ΣΕΒ νιώθοντας - σα δεν ντρεπόμαστε... - μαζί στο χειροκρότημα, χώρια στη μάσα.

Στενεύουνε τα όρια της ανοχής, αδερφέ μου. Πάρε θέση. Εστω και μόνο για να τιμήσεις την κατάφαση που δήλωνε ο στίχος: Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία...

Για να μη σου πω τι έλεγε χτες για τον πατέρα του ο γιος, όντας ήδη Κνίτης ο μπόμπιρας!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΟΥ

ΧΤΥΠΑΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΑΡΙ: «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι αριστερός, είναι απλώς πιο έξυπνος από τους υπουργούς που εισηγούνται συντηρητικές μεταρρυθμίσεις. Η ενδεχόμενη επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην εποχή του Τάκου Μακρή δεν τον συμφέρει. Θα δημιουργήσει περιβάλλον αναταραχής και ενδεχομένως κοινωνικές εντάσεις που θα βλάψουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Αυτή την εποχή ο ΣΕΒ προτρέπει την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για ανατροπές σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, η φορολογία και το Ασφαλιστικό...» (η εκδοχή του Γ. Λακόπουλου στο «ΒΗΜΑ»).

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΕΣ: «Μη φανταστεί κανείς βεβαίως ότι έπιασε ξαφνικά τον κύριο Οδυσσέα Κυριακόπουλο ο πόνος για το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων. Αλλη είναι η αγωνία του. Με το νομοσχέδιο αυτό αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού σε κομμάτια της αγοράς όπου δραστηριοποιούνται οι ΔΕΚΟ. Το ανακάτεμα της τράπουλας θα φέρει ανατροπές στον "ανταγωνισμό των ολίγων" που ευδοκιμεί επί δεκαετίες στη χώρα μας. Και τούτο διότι η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ είναι το πρώτο βήμα για να μπουν (μέσω μελλοντικών αποκρατικοποιήσεων) στο παιχνίδι νέοι παίκτες, εγχώριοι και αλλοδαποί (...) Επειδή λοιπόν ένα κομμάτι καλομαθημένων δεν αντέχει ότι το τοπίο σιγά - σιγά αλλάζει, έχουμε αυτές τις αντιδράσεις» (η εκδοχή του Μανώλη Κοττάκη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΙ ΣΚΟΥΖΟΥΝ; «Αραγε οι εργοδότες διαφωνούν με την άρση της μονιμότητας, για τους νεοπροσλαμβανόμενους, στις υπό μεταρρύθμιση ΔΕΚΟ ή με τη μείωση των αποδοχών, που αποτελούν τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου; Αλλά μήπως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί με τις ανωτέρω ρυθμίσεις που αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα του επίμαχου νομοσχεδίου; Εμείς, πάντως, δεν καταλάβαμε κάτι τέτοιο, από τις τελευταίες τοποθετήσεις του, που επικεντρώθηκαν στην έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, εκ μέρους της κυβέρνησης και στην πρόθεσή της να ελέγξει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα» (ο Λευτέρης Κανάς στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ» υπέρ του κεφαλαίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καμπανάκι στην κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ: Ολοι ίδιοι είναι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ η δυσαρέσκεια: 75%

Η ΝΙΚΗ: Απορρύθμιση παντού

ΤΑ ΝΕΑ: 5.000 δάνεια την ημέρα για τις γιορτές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΣ με τη στήριξη της κοινωνίας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ το έλλειμμα των ΔΕΚΟ!

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Η ΑΥΓΗ: Μπόνους 200 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ τα έσοδα και οι συνταξιούχοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΑΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΕΘΝΟΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ προς ιθαγενείς

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Τα F16 είναι καλά και πολύ οικονομικά»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δεν έχετε άλλο χρόνο για τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΤΣΑΔΑ από Καραμανλή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δε διεκδικείς, δεν παίρνεις

«Είναι γνωστό ότι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι από ετών (...) Είναι συνεπώς απαράδεκτο το σταθερό καθεστώς να μην εισπράττουν σε εύλογο χρόνο ούτε καν τα δεδουλευμένα τους (...) Η πολιτεία οφείλει στους καθηγητές περσινά δεδουλευμένα, που υπολογίζονται άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουν ακόμα, παραμονές των χριστουγεννιάτικων διακοπών, καταβληθεί οι αποζημιώσεις για την απασχόλησή τους στο πρόγραμμα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης του τρίτου τριμήνου της περσινής σχολικής χρονιάς. Δεν έχει καταβληθεί η μικρή εφάπαξ αποζημίωση στους καθηγητές που συμμετείχαν στην πιστοποίηση του προγράμματος "κοινωνία της πληροφορίας"» (η Γιούλη Μανώλη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Εχει περάσει στο DNA μας...

«Ετσι όπως βρίσκεται σε αμηχανία όλη η πολιτική σκηνή, έχουμε την εντύπωση ότι πάλιν αναδεύεται ένα επίσης γνώριμο θηρίο της δημόσιας ζωής - βέβαια σκιά, και αυτό του παλιού του εαυτού - που είναι ο αντιαμερικανισμός. Αντανακλαστικό εύκολης αποφυγής των προβλημάτων ουσίας, οσάκις ξεπερνούν το ανάστημα των πολιτικών μας, ο αντιαμερικανισμός είναι παράγωγο και της αγαρμποσύνης των ΗΠΑ (και) στην περιοχή μας» (ο Α. Δ. Παπαγιαννίδης στο «ΒΗΜΑ»).

Δηλαδή, πόσα πήρε ο υπουργός;

«Το πλήρες κείμενο της κατάθεσης του τέως υψηλόβαθμου στελέχους της γαλλικής εταιρείας Thales Μισέλ Ζοσράν ενώπιον του αντιεισαγγελέα της Νίκαιας τον περασμένο Μάιο, δημοσιεύει στο φύλλο της με σημερινή ημερομηνία η εφημερίδα Le Monde. Σύμφωνα με αυτήν, ο εκπρόσωπος της θυγατρικής εταιρείας THINT κ. Ρωμανός του είπε ότι για την εξασφάλιση του συμβολαίου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας "πρέπει να προβλέψουμε προμήθεια 7% ως 10% για τον υπουργό Αμυνας". Επιπλέον τον ενημέρωσε ότι "χάσαμε αυτό το συμβόλαιο γιατί λαδώσαμε πολύ χαμηλά" ενώ οι Αμερικανοί "στόχευσαν πιο ψηλά"» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ