ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μονόδρομος η νίκη

Μπορεί όπως ήρθαν τα πράγματα η μετάβαση του Ολυμπιακού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, πράγμα που σημαίνει και συνέχιση της ευρωπαϊκής του πορείας, να μην εξαρτάται μόνον από αυτόν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν κάποια αποστολή. Σήμερα στο Τορίνο με αντίπαλο τη Γιουβέντους (21.45, ΜΕΓΚΑ) αυτό που πρέπει να κάνουν οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι να νικήσουν, άσχετα με το τι θα γίνει στον αγώνα Ρεάλ Σοσιεδάδ-Γαλατάσεραϊ. Και αυτό είναι που τονίζει ο Ολεγκ Προτάσοφ στους παίκτες του τις τελευταίες μέρες. Οτι μπορούν να φύγουν νικητές από το «Ντέλε Αλπι». «Πάμε να παίξουμε με μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο. Θα έχουμε δύσκολο έργο αλλά πάμε να παίξουμε ελεύθερα, να κάνουμε το παιχνίδι μας κι ό,τι βγει... Δεν υπάρχει άγχος ούτε νιώθουμε ότι βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Αν δεν κερδίσουμε δεν πρόκειται να μας πει κανείς τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός κατά την αναχώρηση της αποστολής από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οσο για την άσχημη εικόνα της Γιουβέντους τον τελευταίο καιρό και εάν αυτό δίνει ένα παραπάνω πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό για σήμερα, ο Προτάσοφ φάνηκε κατηγορηματικός. «Μπορεί η Γιουβέντους να έχει άσχημα αποτελέσματα στα τελευταία παιχνίδια όμως αυτό δε λέει κάτι, ίσως και να είναι χειρότερα για μας καθώς πλέον έχει περισσότερους λόγους για να διεκδικήσει τη νίκη. Εμείς θα την κοντράρουμε, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι, θα παλέψουμε για το θετικό αποτέλεσμα. Το παιχνίδι θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για τον Ολυμπιακό. Η Γιουβέντους θέλει τη νίκη ή την ισοπαλία για να τερματίσει πρώτη στον όμιλο».

ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ
Επιβαρύνει το περιβάλλον

Συζητήθηκε χτες στην επταμελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας και του δήμου που στρεφόταν κατά της κατασκευής και επέκτασης του γηπέδου της ΑΕΚ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος επικρατείας Π. Πικραμένος, υποστήριξε ότι η νομοθεσία που επιτρέπει την κατασκευή του γηπέδου και του πολυλειτουργικού κέντρου (εστιατόρια, κινηματογράφοι, καταστήματα κλπ.), προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και επομένως είναι παράνομη. Παράλληλα, πρότεινε η υπόθεση να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας ανέφερε ότι η κατασκευή του γηπέδου θα επιβαρύνει το περιβάλλον της περιοχής, το έργο θα κατασκευαστεί με συντελεστή δόμησης 2, όταν ο συντελεστής δόμησης για το στάδιο Καραϊσκάκη είναι 0,9 και για το ΟΑΚΑ ήταν 0,4. Επίσης, διέψευσε τους ισχυρισμούς της διοίκησης ότι το έργο θα χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς δεν αρκούν τα χρονικά περιθώρια.

Με κοινή γραμμή εμφανίστηκαν στο δικαστήριο η ΑΕΚ, ο Οργανισμός «Αθήνα» 2004», το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της «Αθήνα 2004» ισχυρίστηκε ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί για τις προπονήσεις κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2004.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Γ. Σπυρόπουλος του Συνδέσμου Φθιώτιδας κληρώθηκε να διευθύνει την αναμέτρηση Αρη - Ολυμπιακού. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής θα σφυρίξουν: ΟΦΗ - ΑΕΚ (Δούρος), Καλλιθέα - Αιγάλεω (Ζωγράφος), Χαλκηδόνα - ΠΑΟΚ (Τσίκινης), Ξάνθη - Ιωνικός (Καμινάρης), Πανιώνιος - Ακράτητος (Κεμπαρίδης), Πανηλειακός - Ηρακλής (Νταμπώσης), Παναθηναϊκός - Προοδευτική (Τακίδης).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Με την πλάτη στον τοίχο

Μια ακόμη ευκαιρία ώστε να παραμείνει ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης στους «16» της φετινής Ευρωλίγκα έχει ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μάλαγα σήμερα στα Πατήσια (19.10). Ομως αυτή η ευκαιρία δεν είναι σαν τις άλλες. Αν και σήμερα οι «πράσινοι», που είναι ήδη με την πλάτη στον τοίχο, δεν καταφέρουν να γευτούν τη χαρά της νίκης, τότε το όνειρο της πρόκρισης θα μοιάζει μακρινό. Και αυτό καλύτερα απ' όλους το ξέρει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση στην Ευρωλίγκα και πρέπει απαραιτήτως να κερδίσουμε τη Μάλαγα. Ξέρουμε καλά αυτή την ομάδα, αφού κράτησε τους περισσότερους παίκτες από το περσινό ρόστερ της, ενώ πρόσθεσε περισσότερη δύναμη κάτω από τα καλάθια με την απόκτηση του Ουόλτερ Χέρμαν. Εμείς έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά αν παλέψουμε και διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας και στα 40 λεπτά του αγώνα, τότε θα μπορέσουμε να κερδίσουμε».

Οσον αφορά τους αντιπάλους των «πρασίνων», μπορεί μόλις την περασμένη εβδομάδα να πέτυχαν την πρώτη τους νίκη μετά από τέσσερις ισάριθμες ήττες, εντούτοις αυτό φαίνεται να τους άνοιξε την όρεξη και δηλώνουν αισιόδοξοι για τον αγώνα της Αθήνας.

Χόρτασαν υποσχέσεις

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, έως χτες, αποδείχνονται οι υποσχέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Λιάνη, στους περίπου 70 εργαζόμενους γυμναστές στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού του Δήμου Λάρισας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν όλα τα οφειλόμενα, τόσο σε αυτούς όσο και στα πολλά ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής. Οι μέρες περνάνε όμως και οι συγκεκριμένοι 70 απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και έναν περίπου χρόνο(!) καλούνται να χορτάσουν με λόγια. Ταυτόχρονα, οι γυμναστές αυτοί εργάζονται στα συγκεκριμένα προγράμματα λίγες ώρες άρα πληρώνονται ανάλογα, ενώ δεν προσμετρούνται οι ώρες τους ως προϋπηρεσία.

Η κατάσταση αυτή υπάρχει λίγο-πολύ σε όλη τη χώρα με τα συγκεκριμένα προγράμματα. Την ώρα που περισσεύουν οι υποσχέσεις και εξαγγελίες για μέγιστο ενδιαφέρον της κυβέρνησης αναφορικά με το μαζικό αθλητισμό ή δαπανώνται εκατομμύρια σε συνέδρια που γίνονται σε πολυτελή ξενοδοχεία, με θέμα το ...μαζικό αθλητισμό.

ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ - ΠΑΟ 1-3
Ορθιος στο... φινάλε

Οταν αποφάσισε να θυμηθεί τον καλό εαυτό του στην Ευρώπη ήταν σίγουρα αργά για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο κάτι κέρδισε... Οι «πράσινοι» στον τελευταίο αγώνα της Α' φάσης στο Τσάμπιονς Λιγκ νίκησαν εκτός έδρας τη Ρέιντζερς με 3-1 και κατάφεραν έστω και την ύστατη ώρα να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία στο ΟΥΕΦΑ. Αν και βρέθηκαν να χάνουν με 1-0 από τους γηπεδούχους εντούτοις ανέκαμψαν, ιδιαίτερα στο Β` μέρος, και πήραν μια πολύτιμη νίκη. Σ' αυτό συντέλεσε και η έμπνευση του Γιτζάκ Σουμ να αντικαταστήσει το μέτριο Σανμαρτεάν με τον Επαλέ, που έδωσε άλλον αέρα στο χώρο του κέντρου. Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού οι Σκοτσέζοι φάνηκαν πιο απειλητικοί ελέγχοντας το χώρο της μεσαίας γραμμής. Ενα λεπτό πριν το ημίωρο προηγήθηκαν στο σκορ χάρις στο γκολ του Μολς. Παρ' όλα αυτά οι παίκτες του ΠΑΟ γρήγορα ξεπέρασαν το σοκ και στο 31' με εκπληκτικό σουτ του Ζουτάουτας ισοφάρισαν. Στην επανάληψη οι «πράσινοι» απέκτησαν ταχύτητα στην επίθεση και πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Αφού έχασαν δυο πολύ καλές ευκαιρίες στο 50' με τον Σαμπάνη και στο 59' με τον Κωνσταντίνου (δοκάρι), στο 62' με ένα σουτ-κεραυνό του Μπασινά πήραν «κεφάλι» στο σκορ. Τη νίκη εδραίωσε στο 80' ο Κωνσταντίνου, όταν εκμεταλλεύτηκε άψογη πάσα του Επαλέ.

ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ: Κλος, Ρίκσεν, Μολς, Κχιζασβίλι (65' Βανόλι), Μπολ, Καπούσο, Ρος (84' Ντάφι), Μπεργκ, Λόβενκρατς, Χιουζ, Μπέργκ (70' Οστενσταντ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Μόρις, Σεϊταρίδης, Μινχ, Γκούμας, Ζουτάουτας, Σανμαρτεάν (46' Επαλέ), Κωνσταντίνου, Μπασινάς, Σαπάνης (77' Βλάοβιτς).

Γκάφα

Γκάφα ολκής από το Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σε χτεσινό δελτίο Τύπου «βάφτισαν» τον θρυλικό Κουβανό Ολυμπιονίκη στα 400 και 800 μέτρα Αλμπέρτο Χουαντορένα αθλητή του... ύψους. Ο ίδιος το ξέρει; Και μη χειρότερα.

Θέμα γοήτρου

Σε αξιοπρεπές φινάλε στη φετινή ευρωπαϊκή έξοδό τους, προσβλέπουν στην ΑΕΚ. Στην αυλαία των υποχρεώσεων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχονται τη Μονακό (21.45, MEGA EXTRA) και παρά το γεγονός ότι έχουν αποκλειστεί, επικαλούνται δύο λόγους - κίνητρα για καλή εμφάνιση και προσπάθεια για νίκη. Ο βασικός, που πάντως δε βροντοφωνάζουν, είναι τα χρήματα που δίνονται ως μπόνους και θ' αποτελέσουν μια τονωτική ένεση για όλους. Ο δεύτερος είναι... φιλοσοφικού περιεχομένου, αφού μιλούν (εκτός τερέν) για το γόητρο.

Οπως ο Μπάγεβιτς, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: «Πρέπει να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι από τη διοργάνωση. Να παίξουμε καλά απέναντι σε μια ομάδα που όσες απουσίες κι αν έχει είναι πάντα επικίνδυνη γιατί μπορεί να αντικαθιστά παίκτες. Πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε να μείνει στον κόσμο η καλή παρουσία των προηγούμενων ετών. Γνωρίζω ότι φέτος είμαστε η χειρότερη ομάδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Είχαμε δύο διαφορετικές πορείες. Ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε και αρνητικά και θετικά συμπεράσματα. Ολα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα. Η ΑΕΚ που είδα κόντρα στην Ξάνθη όμως, μου άρεσε. Ηταν από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό σοβαρή, δυνατή και με ομαδικότητα. Ετσι πιστεύω να είμαστε και αύριο (σ.σ. σήμερα)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ