ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στην Αμαλιάδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη

Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλη εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη οργανώνει την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στη γενέτειρά του Αμαλιάδα (στο κλειστό γυμναστήριο), η ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Προς το χώρο της συγκέντρωσης θα γίνει πορεία, με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, θα γίνει απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Εκθεση αρχειακού υλικού - φωτογραφίας - ντοκουμέντων

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού - φωτογραφίας - εντύπων - ντοκουμέντων στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, από αύριο Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2015. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Τα υλικά της έκθεσης φωτίζουν τη δράση και την προσφορά του Ν. Μπελογιάννη στους εργατικούς και αγροτικούς αγώνες στην περιοχή, στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ. Παρουσιάζουν την άφοβη και μαχητική του στάση απέναντι στην τρομοκρατία, στα βασανιστήρια, τις δίκες και στο εκτελεστικό απόσπασμα του μετεμφυλιακού αστικού κράτους, τα οποία τον ανέδειξαν σε ένα παγκόσμιο σύμβολο ανυπότακτης ηρωικής κομμουνιστικής στάσης, τροφοδότησαν ένα τεράστιο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης και ενέπνευσαν κορυφαίους ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικούς και διανοητές απ' όλο τον κόσμο.

Με πρόσκλησή τους, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και οι Τομεακές της Οργανώσεις καλούν όλους/όλες να επισκεφτούν την έκθεση ατομικά ή ομαδικά και ιδιαίτερα τα σχολεία και τις σχολές, τους εκπαιδευτικούς, όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του λαού μας και του τόπου μας. Παράλληλα με την έκθεση θα διατίθενται ημερολόγιο του 2016 αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη καθώς επίσης και τα σχετικά βιβλία του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής».

Πούλμαν για την Αμαλιάδα

Για τη μετάβαση στην Αμαλιάδα δρομολογούνται τα παρακάτω πούλμαν:

ΑΧΑΪΑ

-- Πάτρα, 8 π.μ. από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα

-- Ρίο, 8 π.μ. από το παλαιό Δημαρχείο

-- Αίγιο, 7.30 π.μ. από τέρμα Μητροπόλεως

-- Δυτική Αχαΐα, 8.30 π.μ. από κόμβο Κ. Αχαΐας, Πευκάκια

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

-- Αγρίνιο, 6.00 π.μ. από παλιό σιδηροδρομικό σταθμό

-- Βόνιτσα, 5.00 π.μ.

-- Αμφιλοχία, 5.45 π.μ.

-- Αιτωλικό, 6.00 π.μ. στο σταθμό

-- Μεσολόγγι, 6.30 π.μ. από τη ΔΕΗ

ΗΛΕΙΑ

-- Ζαχάρω, 8.15 π.μ. φανάρια

-- Κρέστενα, 8.30 π.μ. διασταύρωση

-- Πύργος, 9.00 π.μ. πλατεία ΟΤΕ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

-- 7.30 π.μ. στο Λιμάνι

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

-- Αργοστόλι, 6.30 π.μ. στο πάρκινγκ του ΚΤΕΛ

Επίσης, υπάρχουν τα παρακάτω ραντεβού για οργανωμένη μετακίνηση με ΙΧ:

-- Βάρδα, 8.45 π.μ. από το Δημαρχείο

-- Κάτω Παναγία, 8.45 π.μ. από το καφενείο της Κλειώς

-- Λεχαινά, 9.00 π.μ. κεντρική πλατεία

-- Γαστούνη, 9.00 π.μ. Κέντρο Υγείας

-- Βαρθολομιό, 9.00 π.μ. από το μαγαζί Κόμβος

-- Ανδραβίδα, 9.00 π.μ. πιάτσα ταξί

-- Αρχαία Ολυμπία, 8.45 π.μ. σταθμός ΟΤΕ

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 6.30 π.μ. από την Ομόνοια. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 697.42.78.797 και 698.17.82.935.
  • Μετά το πέρας της εκδήλωσης για τον Ν. Μπελογιάννη, η ΤΕ Ηλείας θα πραγματοποιήσει συνεστίαση στο κέντρο «Δεμίρης Royal» στο 75ο χιλιόμετρο ΕΟ Πάτρας - Πύργου (Μαραθιά Αμαλιάδας).
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενταγμένες στον εορτασμό των 97 χρόνων απ' την ίδρυση του Κόμματος, αλλά και αφιερωμένες στις πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Σε εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, στις 7 μ.μ., θα παρουσιαστούν σύντομο ιστορικό αφιέρωμα στην ίδρυση του Κόμματος με τη συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας το Νοέμβρη 1918, ποιητικό - λογοτεχνικό αφιέρωμα στα 97 χρόνια του ΚΚΕ και θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, Νεκτάριος Τριάντης. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

-- Με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, οι ΤΟ Τρικάλων του Κόμματος διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα «Η εξέγερση στα Τρίκαλα το Φλεβάρη του 1925», στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο του Δήμου Τρικκαίων (έναντι ΔΕΗ). Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα.

Αύριο, Παρασκευή

-- Η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 70χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, για να τιμήσει τον Παναγιώτη Κορναράκη (Κορνάρος), αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη», που εκτελέστηκε με τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής από τους φασίστες Γερμανούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., έξω από τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείο Σφακοπηγαδίου Κισσάμου. Θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Κορναράκη, μέλος του ΤΓ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, ιστορικό αφιέρωμα και έκθεση από τη δράση του.

Το Σάββατο 12/12

-- Οι Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για το Δεκέμβρη του '44, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι». Θα μιλήσει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την εργατική τάξη και τη στρατηγική του ΚΚΕ

Το Σάββατο 12 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Ημερίδα με θέμα: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 12/12, στις 10 π.μ., στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

-- Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».

-- Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».

Παρεμβάσεις με θέμα:

-- «Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του», από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο χώρο θα υπάρχει η έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 13/12, στις 10.30 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145), με θέμα: «Οκτώβρης του 1917. Κόμμα - Τάξη - Επανάσταση. Μηνύματα της Ιστορίας για το παρόν και το μέλλον».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο χώρο, επίσης, θα λειτουργήσουν δύο εκθέσεις φωτογραφίας:

-- Για το ρόλο της εργατικής τάξης στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες τον 20ό αιώνα στη χώρα μας, με υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ της περιόδου 1870 - 1935, με θέμα «Πρώτα βήματα - πρώτες μάχες».

-- Για την καθοριστική συμβολή των πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης της Ρωσίας στην επιτυχία της εξέγερσης του Οκτώβρη του 1917 και στα πρώτα βήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ο Γ. Μαρίνος στην Ισπανία

Στην Ισπανία βρίσκεται από χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ) και λίγο πριν από τις εκλογές της 20ής Δεκέμβρη.

Ο Γ. Μαρίνος θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με την ηγεσία του ΚΚΛΙ και θα πάρει μέρος σε σειρά πολιτικών εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Θα επισκεφτεί επίσης χώρους δουλειάς και θα συναντηθεί με εκπροσώπους μαζικών φορέων.

Εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία οργανώνει εκδήλωση, με αφορμή τα 100 χρόνια της γέννησης του κομμουνιστή, ήρωα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, Νίκου Μπελογιάννη, και προς τιμήν των 97χρονων του ΚΚΕ, το Σάββατο 12/12 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του ιστορικού χωριού πολιτικών προσφύγων «Μπελογιάννης», στην Ουγγαρία.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Kώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολιτικά κι αντάρτικα τραγούδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ