ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προχωρούν οι συζητήσεις, ετοιμάζουν το νέο εφαρμοστικό νόμο

«Μετέωρη» η επιστροφή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνάντηση των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Την ίδια ώρα, πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αποδείξεων λιανικής, στη βάση των οποίων αποδίδεται η προβλεπόμενη επιστροφή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε στο «παρά πέντε» την ύπαρξη νομοθετικού κενού για τα εισοδήματα του 2015, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είχε εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2014, χωρίς ωστόσο να ανανεωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση για την παράτασή της αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς, για την ώρα, να παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις επιστροφές φόρου στα λαϊκά νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις που κατατίθενται άμεσα στη Βουλή, περιλαμβάνουν:

-- Από 1/1/2016 η έκπτωση φόρου θα κατοχυρώνεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μέσω των αγορών λιανικής, που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών και τραπεζικών συναλλαγών και όχι με τις αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

-- Καθορίζονται οι διαδικασίες για την άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

-- Στις χρηματικές δωρεές μέχρι 5.000 ευρώ που διενεργήθηκαν από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες σε εγγόνια, από την έναρξη των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2015, δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς.

-- Λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Προς ιδιωτικοποίηση και ο ΑΔΜΗΕ

Την ίδια ώρα, το 49% του ΑΔΜΗΕ, ως πρώτη δόση, προορίζεται για εκχώρηση σε ιδιώτες «επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία, στην οποία το κράτος θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους, οι οποίες παραμένουν υπό διαβούλευση, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από τη διαμόρφωση της διοίκησης της νέας εταιρείας.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Κερδοφόρες συνεργασίες για τα μονοπώλια των τριών κρατών

Εμφαση στις «εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής», γύρω από τις οποίες εκδηλώνονται σφοδρότατοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Από τις κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνάντησης Κορυφής

Eurokinissi

Από τις κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνάντησης Κορυφής
Η ενίσχυση κερδοφόρων συνεργασιών και η αναβάθμιση της θέσης των επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, όπου εκδηλώνονται με σφοδρότητα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των διαύλων μεταφοράς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης κατά σειρά Συνάντησης Κορυφής του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και των Προέδρων της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι, και της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.

«Στο πλαίσιο της τριμερούς, αλλά και των διμερών συναντήσεων που είχαμε, επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι τρεις χώρες μας βρίσκονται σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αποσταθεροποίηση και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Οπως είπε, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα διεθνή ζητήματα. «Τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό (...) εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, στη Λιβύη και την Υεμένη. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ειρήνη στη Συρία, με όρους που θα επιτρέψουν τη συμφιλίωση για την ανοικοδόμηση της χώρας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις διεθνείς πρωτοβουλίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό, όπως ο ISIS» πρόσθεσε, διαμηνύοντας εκ νέου την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ενεργό συμμετοχή στον εξελισσόμενο πόλεμο στη Συρία, προκειμένου να εξασφαλίσει «μερτικό» το εγχώριο κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, τέλος, την υποστήριξή του στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Αιγύπτου.

Στο επίκεντρο η Ενέργεια και η μεταφορά της

Για το καθαυτό αντικείμενο της τριμερούς που απασχολεί την εγχώρια αστική τάξη, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η περιοχή έχει «τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες εάν εκμεταλλευτούμε και αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να προχωρήσουμε με πολύ σημαντικά βήματα σε μια κατεύθυνση συνανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς μας».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «μιλήσαμε για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Για την ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOHR και την περαιτέρω αξιοποίησή του στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση των αγωγών Ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο, του TAP, του IGB, αλλά και πιθανών νέων αγωγών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό είναι δυνατόν και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Φωτογραφίζοντας» τις ενστάσεις της Τουρκίας, αλλά και κλείνοντας το μάτι σε άλλους ενδιαφερόμενους, ανέφερε ότι «η συνεργασία μας αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών. Κάθε άλλο, αποτελεί μία ανοιχτή πρόκληση, θα έλεγα εγώ, και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά και για προώθηση συνεργιών προς όφελος των λαών και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η ανάπτυξη της διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας,«με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών μας ανταλλαγών και των θαλάσσιων μεταφορών». Συζητήθηκαν οι αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας Διώρυγας του Σουέζ και η ανάπτυξη, ταυτόχρονα, των ελληνικών λιμανιών, αλλά και η ενίσχυση της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα. «Αναδείξαμε, επίσης, τις δυνατότητες που διανοίγονται στις τρεις χώρες μας για αμοιβαίες επενδύσεις», σημείωσε.

Για την επιτάχυνση των συνεργασιών στα πεδία αυτά αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης, ενός συμβουλίου που θα συναντιέται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφωνήθηκε ακόμα η δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα «γαλάζιας οικονομίας» (παράκτιος τουρισμός, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια).

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «στην επόμενή μας συνάντηση, που (...) θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, ελπίζουμε όχι απλά θα επιβεβαιώσουμε τη βούλησή μας για κοινή δράση και συνεργασία, αλλά και θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο (...) το οποίο πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων».

Προσήλωση στα... οφέλη για το κεφάλαιο

Απ' την πλευρά του, ο Α. Φ. Αλ Σίσι εξέφρασε την ευαρέσκειά του «για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου σε πολλούς τομείς, οι οποίοι εξασφαλίζουν πολλές ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ναυτιλίας, όπου προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία σ' αυτούς τους τομείς που θα αποδώσουν τα οφέλη...».

Με τη σειρά του, τάχτηκε στο πλευρό της επιχείρησης «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπερασπίστηκε την «εξεύρεση δίκαιης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος», αλλά και στα θέματα «της Συρίας και της Λιβύης», όπως και του Κυπριακού.

Τέλος, ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «απόλυτα επιτυχή ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους» τη συνάντηση.

«Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Υπογραμμίσαμε - θα πρέπει να πω - την κοινή μας αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος ZOHR στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο (...) Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να αρκέσουν τις ανάγκες πολλών, όχι μόνο των Ευρωπαίων, αλλά και άλλων από τους γείτονές μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κοροϊδεύουν ότι τα παζάρια τους αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα

Τις ενδοκαπιταλιστικές διαφωνίες που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εκμεταλλεύονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στην προπαγάνδα τους ενόψει των νέων αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Κρύβουν ότι οι διαφωνίες αυτές δεν αφορούν στα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται, ώστε να κερδίσουν χρόνο για το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής επίθεσης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στο «Πρώτο Πρόγραμμα», δήλωσε με σκόπιμη ασάφεια: «Επομένως, εμείς συνομιλούμε και συνομιλούμε θεσμικά, όπως έχουμε συμφωνήσει και παλεύουμε για τις θέσεις που εμείς νομίζουμε ότι είναι υπέρ του συμφέροντος της χώρας και αυτό θα κάνουμε συνεχώς. Δεν είναι θέμα να βάλουμε τον τίτλο. Εχουμε διαφωνίες. Μέχρι πού θα φτάσουν οι διαφωνίες και μέχρι πού φτάνουν κάθε φορά, είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε».

Απ' την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, υποσχέθηκε ότι «το 2016 μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης, αν γίνουν κάποια πράγματα τα οποία έχουμε προγραμματίσει και βρίσκονται εκτός συμφωνίας». Δεν έκανε βεβαίως τον κόπο να εξηγήσει ότι χάριν αυτής της ανάκαμψης που οραματίζονται, ακονίζουν «τσεκούρι» για τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Περισσότερο ειλικρινής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Real FM», υπερασπίστηκε την υλοποίηση της πολιτικής που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Νομίζω ότι το συμφέρον της χώρας και της κυβέρνησης είναι να επισπεύσουμε, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, την προώθηση όσων έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει και στο Προσφυγικό και στα θέματα της υλοποίησης της συμφωνίας, με την υιοθέτηση της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων. Αυτό θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις αρχές του '16, την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή σε ένα επόμενο στάδιο της Ελλάδας και στην ποσοτική χαλάρωση, στο πρόγραμμα "Ντράγκι", που είναι απαραίτητο για να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς», ανέφερε.

Το παραμύθι της διαπραγμάτευσης αναπαρήγαγε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, (ρ/σ «Κόκκινο») υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με την έννοια ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αποφάσισε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε μια αντίληψη που έλεγε ότι η Ελλάδα θα δέχεται αυτά που της ζητούν οι δανειστές, χωρίς να προβάλει αντιστάσεις και χωρίς να προσπαθεί η ίδια να επιβάλει τις δικές της θέσεις»!

Και πρόσθεσε, ρίχνοντας νερό στο μύλο της προσπάθειας να καλλιεργηθεί στάση αναμονής στο λαό: «Οπότε, νομίζω ότι αυτά που θα δούμε το επόμενο διάστημα και με τη μάχη που έχει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στα ανοιχτά ζητήματα, αλλά και με το δρόμο τον οποίον η ίδια η Ευρώπη θα επιλέξει να πάρει και στο Προσφυγικό και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών».

ΚΟΙΝΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015»
Στρατιωτικές προετοιμασίες «πακέτο» με τις μπίζνες...

Ακριβώς την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα οι επαφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Α. Φ. Αλ Σίσι, καθώς και η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στη θαλάσσια περιοχή του νότιου - νοτιοανατολικού Αιγαίου, του Κρητικού και του Λιβυκού Πελάγους, βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015», στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Την ανακοίνωση έκανε χτες το ΓΕΕΘΑ, μια μέρα μετά τις αναφορές του Αιγύπτιου Προέδρου για το «εξαιρετικό επίπεδο και στη στρατιωτική συνεργασία» ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι οι μπίζνες των ελληνικών και αιγυπτιακών μονοπωλίων και η επιδίωξή τους για «γεωπολιτική αναβάθμιση» στην ευρύτερη περιοχή πάνε «πακέτο» με τη «στρατιωτική διπλωματία» και τις ανάλογες προετοιμασίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση του συμφερόντων τους...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2015» πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Δεκέμβρη. Σε αυτήν συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με 2 φρεγάτες, 1 πυραυλάκατο, 12 εξόδους «F-16» και 2 εξόδους ελικοπτέρων «Super puma» και οι αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις με 1 φρεγάτα, 2 πυραυλάκατους και 18 εξόδους «F-16».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας - συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τεχνικές ασκήσεις, ασκήσεις πυρών, ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας, ασκήσεις θαλάσσιας αποτροπής, ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών, ασκήσεις έρευνας - διάσωσης».

Να σημειωθεί εξάλλου ότι προχτές Τρίτη, παρασχέθηκε εκπαίδευση σε αντικείμενο «θαλάσσιας αποτροπής» σε προσωπικό πληρωμάτων των αιγυπτιακών πολεμικών πλοίων στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα.

Συνάντηση Καμμένου - Σίσι

Τη σύνδεση των μπίζνες των μονοπωλίων Ελλάδας και Αιγύπτου με τις προετοιμασίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του χτες το απόγευμα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Α. Φ. Αλ Σίσι.

«Με ιδιαίτερη χαρά θέλω να πω ότι έχουμε ξεκινήσει την αμυντική συνεργασία, εδώ και πάρα πολύ καιρό» ανέφερε, για να τονίσει στη συνέχεια: «Σήμερα το πρωί είχαμε κοινή αεροναυτική άσκηση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, προετοιμαζόμαστε για την ΑΟΖ, γιατί πλέον τα θαλάσσια σύνορά μας θα ενωθούν με τον καθορισμό της Οικονομικής Ζώνης».

Περιγράφοντας, μάλιστα, την επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επεκτείνει την ακτίνα δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα περισσότερο στη Μέση Ανατολή, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ανέφερε ότι «τα κοινά γυμνάσια επεκτείνονται και με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος ή άλλες moderate (σ.σ. "μετριοπαθείς") χώρες της Μέσης Ανατολής» και πρόσθεσε: «Ενα σημαντικό θέμα που αφορά την Αμυνα είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των ελληνικών και των αιγυπτιακών θαλάσσιων συνόρων, για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων, διότι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας περνάει μέσα από αυτή την περιοχή. Από κοινού, λοιπόν, σχεδιάζουμε κοινές ασκήσεις, κοινές εκπαιδεύσεις και παράλληλα κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Βασικά σημεία της «Διακήρυξης» της Τριμερούς

Το μεγαλύτερο μέρος της λεγόμενης «Διακήρυξης των Αθηνών», της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, καταλαμβάνει η περιγραφή των εξελίξεων στα κράτη της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (Κύπρος, Παλαιστίνη, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Λίβανος κ.λπ.), με ευχές για επίλυση των σχετικών με τα κράτη αυτά ζητημάτων, με πλήρη απόκρυψη βέβαια των βαθύτερων αιτιών τους και εξωραϊσμό των υπαίτιων για τη διαρκή υποδαύλισή τους.

Χαρακτηριστικά, εκφράζεται πλήρης υποστήριξη στη «συνολική, συλλογική και στοχευμένη δράση της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» και καλούνται «όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν ενεργά και αποτελεσματικά αυτή την απειλή και να επιταχύνουν τη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας». Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, η δέσμευση των τριών κρατών «για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/Da'esh) καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους διεθνούς δικαίου». Πρόκειται βέβαια για το συνασπισμό των ΗΠΑ, των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή, ο οποίος πρωτοστατεί στην κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης συνολικά στη Μέση Ανατολή.

Διακηρύσσεται, επίσης, η δέσμευση για «στενό συντονισμό και συνεργασία στα πολυμερή φόρα», αλλά και για συνέχιση «των προσπαθειών περαιτέρω προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου». «Αναγνωρίζουμε τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου. Συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο (...) αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνεται.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως αναφέρεται στη Διακήρυξη, η ύπαρξή τους «μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο εν λόγω σκοπός θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της προσχώρησης των χωρών της περιοχής στις παγιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Αναγνωρίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία και οι τρεις χώρες είμαστε συμβαλλόμενα μέρη, συμφωνούμε να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών μας».

Διακηρύσσεται ακόμα η ενίσχυση της συνεργασίας σε ναυτιλία και τουρισμό που χαρακτηρίζονται «ζωτικά στοιχεία της οικονομίας των χωρών μας» με σκοπό «να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στην υλοποίηση κοινών έργων, με τη συμμετοχή φορέων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών για τη μεταφορά τόσο εμπορευμάτων όσο και επιβατών».

Στη βράση κολλάει το σίδερο...

Και επιχειρηματικό συνέδριο παράλληλα με την Τριμερή

Μια μέρα πριν την Τριμερή, πραγματοποιήθηκε το Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας - Αιγύπτου, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα και βασικότερα θέματα αποτέλεσαν οι δυνατότητες επενδύσεων, επιχειρηματικών συνεργασιών και περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα «σε σχέση με τις προοπτικές που δημιουργούνται με τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ».

Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με ομιλίες τους προς τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ προηγουμένως χαιρετισμούς είχαν απευθύνει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Α. Σαλμάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρουσίασαν την αναπτυξιακή διάσταση της Διώρυγας του Σουέζ, το νέο επενδυτικό νόμο της Αιγύπτου, καθώς και τη βιομηχανική ανάπτυξη του νέου Port Said. Στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συνεδρίου, υπογράφηκε Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών Ελλάδας - Αιγύπτου, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας, καθώς και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένος Δαμιέττης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας και την υποστήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Συνεδρίου έλαβαν χώρα περισσότερες από 80 συναντήσεις Β2Β μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων στους τομείς των κατασκευών, δομικών υλικών, οικιστικής ανάπτυξης, ενέργειας, διαχείρισης υδάτων, λιπασμάτων, βιομηχανίας φαρμάκων, βιομηχανίας τροφίμων, αγροτροφίμων, συμβουλευτικών υπηρεσιών, ναυτιλίας και τουρισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ