ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ
Σοβαρά ερωτήματα από τη στάση της κυβέρνησης

ΚΚΕ: Υπάρχει νομοθετική λύση, να δοθεί η εκπαιδευτική άδεια

Πλήθος ερωτημάτων δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση στην υπόθεση Ρωμανού, επισήμανε χτες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρύθμιση δεσμεύσεων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών», στο οποίο έχει κατατεθεί και η τροπολογία του υπουργείου που αφορά την παρακολούθηση μαθημάτων από κρατούμενους με τηλεδιάσκεψη.

Οπως σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, «μετά και τη σημερινή (σ.σ. χτες) απόρριψη της προσφυγής του Νίκου Ρωμανού από τον Αρειο Πάγο, νομίζουμε ότι σήμερα, τώρα, πρέπει να δοθεί λύση. Χτες, έπρεπε να δοθεί λύση. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που εμείς πολιτικά έχουμε για τις πράξεις του συγκεκριμένου, που φυσικά το έχουμε πει, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το λαϊκό κίνημα, ούτε με τους κοινωνικούς αγώνες, ούτε με τίποτα από όλα αυτά, εδώ μιλάμε για το δικαίωμα ενός κρατούμενου, ενός νέου ανθρώπου να σπουδάζει και να μορφώνεται. Η πρόταση του κ. Πανούση με την τροπολογία την οποία κατέθεσε, κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση».

Η τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ο Γ. Γκιόκας μιλάει ότι σε περίπτωση άρνησης του αρμοδίου Συμβουλίου για τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακής μπορεί να χορηγήσει άδεια.

«Ειπώθηκε - συνέχισε - και από τον δικηγόρο του Ρωμανού ότι δέχεται και την ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό βραχιολάκι και κατά συνέπεια πρέπει να υπάρχει δέσμευση από τη μεριά του υπουργείου Δικαιοσύνης, τεχνικής υλοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

Οπως φαίνεται από την πρώτη στιγμή υπήρχαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος. Και το γεγονός ότι δεν υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα από αυτά που εμείς είχαμε και τα οποία είχαμε διατυπώσει. Γιατί αφέθηκε εδώ και ένα μήνα να σέρνεται μία κατάσταση, να επιβαρύνεται και να κινδυνεύει η υγεία ενός ανθρώπου, να ρίχνεται λάδι στη φωτιά και γενικότερα να υπάρχει ένας αποπροσανατολισμός σε μία περίοδο που υπάρχουν πολύ σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, σε μία περίοδο που υπάρχουν νέα μέτρα και ο λαός μας πρέπει εκεί να στρέψει την προσοχή του».

Τροπολογία για τηλεδιάσκεψη

«Εμείς - τόνισε - δε συμφωνούμε με την τηλεδιάσκεψη και τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Γιατί στόχος είναι να σπρωχτεί εκβιαστικά σε αυτήν τη λύση και ο συγκεκριμένος κρατούμενος και ο οποιοσδήποτε κρατούμενος και να αποκρουστεί η πίεση για την παροχή κανονικής εκπαιδευτικής άδειας. Δημιουργείται ένα πλαίσιο, με βάση το οποίο, πολύ πιο φειδωλά από τη μεριά των αρμοδίων οργάνων θα χορηγείται εκπαιδευτική άδεια. Με το φόβο δηλαδή της απόδρασης ή της μη επανόδου του κρατουμένου, σε συνδυασμό με την ψευτοδιέξοδο που δίνετε με τα μαθήματα και την τηλεδιάσκεψη θα δίνονται ακόμα περισσότερο με το σταγονόμετρο οι εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους πέρα από το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της συμμετοχής του κρατούμενου στην εκπαιδευτική διαδικασία ως στοιχείο από μόνο του της κοινωνικής επανένταξης. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η τροπολογία (σ.σ. για την τηλεδιάσκεψη)». Οπως τόνισε η τροπολογία έχει και πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής. Επισήμανε ότι στα ΤΕΙ δεν υπάρχουν αίθουσες και καθηγητές, υπάρχουν λίστες αναμονής στα εργαστήρια και θα στηρίζουν τα ΤΕΙ μαθήματα εξ αποστάσεως και εξετάσεις στις φυλακές και στους κρατούμενους;»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από την αρχική προκλητική στάση του ίδιου και της κυβέρνησης, δηλαδή επανέλαβε ότι αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Υπερασπίστηκε την τροπολογία του, γιατί τάχα στηρίζεται στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ενώ όσον αφορά το «βραχιολάκι» θα εφαρμοστεί εν καιρώ καθώς το Δημόσιο είναι στα δικαστήρια με τις εταιρείες που συμμετείχαν στο σχετικό διαγωνισμό. Και, βέβαια, απέρριψε τις τροπολογίες που έδιναν μια κάποια λύση στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού.

Αναλαμβάνετε πολιτικές ευθύνες

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα γεγονός. Ενας νέος άνθρωπος πεθαίνει. Εχετε την πολιτική βούληση να το λύσετε ναι ή όχι. Αν θέλετε να δώσετε λύση να τη βρούμε απόψε τη νύχτα. Να βρούμε μία νομοθετική ρύθμιση. Οποιος δεν το κάνει αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και τις διαστάσεις του». Αυτά επισήμανε ανάμεσα σε άλλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας χτες αργά το βράδυ στη συζήτηση που συνεχιζόταν στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που εισάγει την τηλεδιάσκεψη για τους κρατούμενους που σπουδάζουν. Συζήτηση που όπως ήταν αναμενόμενο επικεντρώθηκε στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού.

Κίνηση «ελιγμού» υπήρξε και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο κατατέθηκε νομοθετική βελτίωση που προβλέπει την επίσπευση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής επιτήρησης, το λεγόμενο «βραχιολάκι», πιλοτικά για τους σπουδαστές κρατούμενους.

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης ο οποίος πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία.

ΕΒΡΟΣ
Τεράστιες οι ζημιές από την πλημμύρα

Ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στη λογική του κόστους, που επιβάλλει την απουσία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλονίκη, στον Εβρο και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ένας 63χρονος έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στο δρόμο από Λαγκαδίκια για Σχολάρι, στη Θεσσαλονίκη. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και μια γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε μετά από ώρα ζωντανή, όμως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υποθερμία.

Οι πληγές από την κακοκαιρία πολλαπλασιάζονται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Προβλήματα και ζημιές σημειώθηκαν και χτες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον Εβρο

Πάνω από το όριο συναγερμού παρέμενε για πέμπτη μέρα χτες η στάθμη του ποταμού Εβρου. Στο νότιο τμήμα έχει «αγγίξει» τα 6,30 μέτρα (στο σταθμό μέτρησης Πετάλου). Περισσότερα από 60.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. Αυτό σημαίνει τεράστια οικονομική καταστροφή για τους αγρότες καθώς υπάρχει ασυγκόμιστη παραγωγή.

Στις πληγείσες περιοχές του νομού περιόδευσε χτες κλιμάκιο της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Επισκέφθηκε τα χωριά Βύσσα, Σοφικό, Ρήγιο, Πύθιο, Πετράδες, Ισαάκιο, Κισσάριο, Αμόριο, Λάβαρα. Διαπίστωσε τις μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και γεωργικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, κ.λπ.), τις ζημιές σε αντλιοστάσια, οδοποιία, γεωτρήσεις.

Τα στελέχη του ΚΚΕ στις συζητήσεις τους με το λαό της περιοχής, κατήγγειλαν τις ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, αλλά και τις ευθύνες των τοπικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται αδιαμαρτύρητα.

Κάλεσαν το λαό να απαιτήσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών και την αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές.

ΙΛΙΟΝ - ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Επείγει η πλήρης λειτουργία του

Η πολιτική επιλογή υποβάθμισης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (ΕΚΑ), στο Ιλιον, σε όφελος των ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης όπου αναγκάζονται να στραφούν οι ασθενείς, καταγγέλθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου και Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Στο πλαίσιο αυτής της υποβάθμισης εντάσσεται και το κλείσιμο του κολυμβητηρίου που χρησιμοποιούνταν τόσο από τους ασθενείς του Κέντρου. Την Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι θα επιδιώξουν συνάντηση με τη Διοίκηση του ΕΚΑ, απαιτώντας άμεσες λύσεις. Αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις, το Σάββατο 18 Δεκέμβρη θα μεταβούν στο υπουργείο Υγείας.

Οπως επισημάνθηκε, η τραγική έλλειψη προσωπικού και υποδομών, σε συνδυασμό με το κλείσιμο του κολυμβητηρίου, από τον περασμένο Μάη, σηματοδοτούν κινδύνους για τους ασθενείς, που στερούνται την απαραίτητη θεραπεία αποκατάστασης, απομακρύνοντας έτσι το ζητούμενο της πλήρους ένταξής τους στην κοινωνία. Πολλοί, δε, εξαναγκάζονται να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταματόπουλος, εκ μέρους των Λαϊκών Επιτροπών, «περιέκοψαν τα κονδύλια ώστε να οδηγήσουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, όπου δίνουν μέχρι και 3.000 ευρώ το μήνα».

Ο Χ. Χουρδάκης, πρόεδρος της ΣΕΑΑΝ, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι πισίνες, ως ένα από τα βασικά μέσα αποκατάστασης. Συμπλήρωσε πως κανείς δε νοιάστηκε για το ότι ένα βασικό θεραπευτικό μέσο και ένα μέσο άθλησης σταμάτησε να λειτουργεί. Αντίθετα, ο κόσμος εξωθείται στον ιδιωτικό τομέα. Αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς στο ΕΚΑ και την έλλειψη προσωπικού, σημείωσε ότι δεν τους παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη. Οπως ενημέρωσε, οι ασθενείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό.

Τέλος, ο Γ. Κομματάς, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, είπε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα των αναπήρων και των οικογενειών τους οι αξιοπρεπείς υπηρεσίες. Κάλεσε σε συνέχεια και μαζικοποίηση του αγώνα για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου.

Απορρίφτηκε πάλι το αίτημα του Ρωμανού

Aπεργία δίψας ξεκινάει από σήμερα, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο επί 31 μέρες απεργός πείνας Ν. Ρωμανός, μετά από τη χτεσινή απόρριψη από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Θεοδώρου, της αίτησης του κρατούμενου, που ζητούσε να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Ο δικηγόρος του, μετά από τη γνωστοποίηση της απόρριψης, δήλωσε: «Ενας ακόμα δεσμός του Νίκου Ρωμανού με τη ζωή έσπασε».

Χτες, κατατέθηκε κοινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ - Ανεξάρτητων για τον 21χρονο κρατούμενο απεργό πείνας. Στην τροπολογία ζητούν να αποσαφηνιστεί το καθεστώς χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών και να εξασφαλιστεί η χορήγησή τους. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά, ενώ στην περίπτωση απόρριψης θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση. Προτείνεται μάλιστα ότι, σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας, ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας. Η τροπολογία υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ