ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε ακόμα πιο μαζικά

Ανακοίνωση με αφορμή τις προθέσεις δημοτικής αρχής για απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Παρέμβαση και από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

«Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε ακόμα πιο μαζικά». Με αυτόν τον τρόπο απαντά με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ στην επιχείρηση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμπλευση της δημοτικής παράταξης της ΝΔ, να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την πρωτοβουλία που εξάγγειλε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας, δήμαρχος κ. Καμίνης, στην οποία συμφώνησε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κακλαμάνης, σχετικά με την ψήφιση νομοσχεδίου που θα απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Με προσχήματα και προφάσεις ότι ένας τέτοιος νόμος είναι αναγκαίος, γιατί τάχα οι διαδηλώσεις μειώνουν την αγοραστική κίνηση, οι παραπάνω παρατάξεις θέλουν να θέσουν στο απυρόβλητο τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των προηγούμενων γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, καθώς και της σημερινής (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑ.Ο.Σ.), που οδήγησαν και οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον Καιάδα της ανεργίας, που περικόπτουν δραστικά μισθούς και συντάξεις και οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους.

Να θέσουν στο απυρόβλητο αυτές τις πολιτικές που ερημώνουν και την αγοραστική κίνηση και βουλιάζουν τους μικρομεσαίους μαγαζάτορες στην απόγνωση. Αυτές τις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια και ξεθεμελιώνουν τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Να είναι όμως σίγουροι και οι εμπνευστές τέτοιων αντιλαϊκών τερατουργημάτων, αλλά και οι πάτρωνές τους στην κυβέρνηση ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να τα διπλώσει και γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι οι εργαζόμενοι στην πράξη θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο.

Για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης που αποφασίζει το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι κλπ.».

Με αντίστοιχη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας τονίζει:

«Στόχος τους δεν είναι να προστατεύσουν τους μικρομεσαίους, στόχος τους είναι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει, που διεκδικεί, που βάζει στόχους, που δρα για τη συσπείρωση δυνάμεων απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Γνωρίζουν ότι οι αγώνες έχουν αποτελέσματα, προκαλούν διεργασίες, ωριμάζουν συνειδήσεις, αλλάζουν συσχετισμούς, συσπειρώνουν δυνάμεις, δημιουργούν προϋποθέσεις για άνοδο της ταξικής πάλης και παίρνουν τα μέτρα τους. Οσο το ΠΑΜΕ θα κερδίζει έδαφος και κύρος μέσα στους εργαζόμενους, τόσο οι προσπάθειες για καθυπόταξη του κινήματος θα πέφτουν στο κενό. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούν να το βάλουν στη στρούγκα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΝΕΩΡΙΟΥ
ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Δυναμική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων, επίθεση που τροφοδοτεί η άγρια αντιλαϊκή πολιτική και της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με την εκ περιτροπής εργασία, με δύο μέρες τη βδομάδα δουλειά, που έχει εξαγγείλει η εργοδοσία και συγκεκριμένα οι αραβογερμανικές πολυεθνικές ΑDM και «Thyssen Krupp» στις οποίες έχει παραδοθεί το ναυπηγείο. Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου πληρώνονται εδώ και ένα χρόνο με έναντι.

Στα πλαίσια της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με πούλμαν από τα ναυπηγεία και κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού» ήταν το σύνθημα που επικρατούσε από το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, οι οποίοι για άλλη μια φορά τους μοίρασαν υποσχέσεις για προσωρινές λύσεις μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ που το κράτος θα μοιράσει σε ιδιώτες.

«Οι ιδιώτες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και βάζουν ταφόπλακα στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Θοδωρής Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και πρόσθεσε: «Αφού ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια στην κυριολεξία, σήμερα ετοιμάζουν το κύκνειο άσμα. Σήμερα στην κινητοποίηση των εργαζομένων, στην απεργιακή κινητοποίηση, το υπουργείο, η κυβέρνηση, το μόνο που είχε να μας πει είναι ότι επεξεργάζεται πρόγραμμα μέσα από το ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή καραβιών για τις άγονες γραμμές και θα τα μοιράσει στους ιδιώτες. Πιστεύουμε ότι είναι πρόκληση, είναι θράσος. Λύση σήμερα για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας είναι η επαναφορά τους κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «NEWSPHONE»
Μπαράζ απολύσεων τις τελευταίες μέρες

Χτες απέλυσε εργαζόμενη, αμέσως μόλις έμαθε ότι ήταν επικεφαλής της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Αττικής

Την εργοδοσία της εταιρείας «Newsphone», που τις τελευταίες μέρες κάνει συνέχεια απολύσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Μία από τις απολύσεις που έκανε χτες αφορούσε εργαζόμενη και έγινε αμέσως μόλις η εργοδοσία έμαθε ότι είναι επικεφαλής της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ.

Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ, της Λαϊκής Επιτροπής στην Καλλιθέα (εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρείας) και απολυμένοι προχώρησαν σε εξόρμηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, καταγγέλλοντας τις απολύσεις και καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία έλεγε στους εργαζόμενους που σχολούσαν εκείνη την ώρα να φύγουν από την πίσω πόρτα γιατί ήταν δήθεν χαλασμένη η μπροστινή πόρτα, μπροστά από την οποία γινόταν η εξόρμηση. Ο πραγματικός λόγος ήταν για να μην έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο.

Οπως αναφέρει το ΣΕΤΗΠ στην ανακοίνωσή του χτες το πρωί η επικεφαλής της Σωματειακής Επιτροπής καλούσε τους εργαζόμενους να μη δεχθούν να υπογράψουν τις απολύσεις και να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο. Η εργοδοσία την κάλεσε για να απολογηθεί για τη δράση της αυτή και όταν έμαθε τη συνδικαλιστική της ιδιότητα την απέλυσε!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πανελλαδική στάση εργασίας στις 15 Δεκέμβρη

Στις 15 Δεκέμβρη όρισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ την πραγματοποίηση της πανελλαδικής στάσης εργασίας που είχε αποφασίσει στην τελευταία συνεδρίασή της ύστερα από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Η στάση θα είναι τρίωρη από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τα εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας, προχωρώντας σε γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις και την οργάνωση της πάλης από τα κάτω και την κλιμάκωσή τους.

Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει πυρήνας αντίστασης ενάντια στις εφεδρείες, τις απολύσεις, το πετσόκομμα των μισθών και την κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης ο ένας κλάδος με τον άλλο, με το σύνολο των εργαζομένων, το μόνο δρόμο που μπορεί να δώσει αποτελεσματική αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική - αντιλαϊκή ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ