ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΗΣΙΩΤΕΣ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγώνας για ακτοπλοΐα προς όφελος του λαού

Μαζική συγκέντρωση χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση νησιωτών και ναυτεργατών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση νησιωτών και ναυτεργατών
«ΟΧΙ άλλα "ΣΑΜΙΝΑ"», «Ως πότε θα πληρώνουμε ακόμα και φόρο αίματος για τα κέρδη των εφοπλιστών». Οι φράσεις αυτές, που ακούγονταν από την ντουντούκα, συμπλήρωναν το σκηνικό και έδιναν το στίγμα της μαζικής, αγωνιστικής κινητοποίησης, που έγινε χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου νησιώτες από Ικαρία και Φούρνους μαζί με ναυτεργάτες, συγκεντρώθηκαν στον ντόκο, μπροστά στο πλοίο της γραμμής, «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», εκφράζοντας αγωνιστικά την οργή τους για την απόσυρσή του και την αντικατάστασή του από το 40χρονο πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»!

Το υπουργείο Ναυτιλίας, κάνοντας δεκτή την αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic SeaWays» (HSW), να αποσύρει το «ΜΥΚΟΝΟΣ», επειδή δεν εξυπηρετεί την κερδοφορία της, αποφάσισε να δρομολογηθεί το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της ΑΝΕΚ, ένα από τα πιο γέρικα πλοία της ακτοπλοΐας, υποβαθμίζοντας παραπέρα την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ικαρίας και Φούρνων από κοινού με τις ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων, Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και ΠΕΣ ΝΑΤ.

Οι φορείς έχουν απαιτήσει από τις δημοτικές αρχές των νησιών να πάρουν θέση. Ωστόσο οι δήμαρχοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) συναντήθηκαν προχτές με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, «εισέπραξαν» την ...«καλή του διάθεση» και έφυγαν, ενώ γνώριζαν για τη χτεσινή κινητοποίηση.

Δεν θα μας γυρίσουν μισό αιώνα πίσω

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Λευτέρης Κουτούφαρης ανέφερε: «Αγωνιζόμαστε για να μη μας γυρίσουν 50 χρόνια πίσω. Το "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" μας ξυπνάει τις μνήμες από το ναυάγιο του "ΣΑΜΙΝΑ", ενώ έχουν κόψει και την εσωτερική συγκοινωνία των νησιών μας». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φουρνιωτών Γιώργος Μαρούσης ανέφερε τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των Φούρνων, καθώς το χειμώνα μένουν για μεγάλο διάστημα χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση - «δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουμε» σημείωσε - κατάσταση που θα επιδεινωθεί με την αντικατάσταση.

Ο Θωμάς Παπάς, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», σημείωσε ότι «οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ναυτεργάτες, μαζί με τους νησιώτες παλεύουμε για φτηνές, ασφαλείς απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που στο όνομα των κερδών των εφοπλιστών καταδικάζει νησιά στην απομόνωση και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Τσακαλίας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ικαρίας.

Αποφάσισαν επί τόπου νέα αγωνιστική κινητοποίηση την ημέρα που θα δρομολογηθεί το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου με ανακοίνωσή του καλεί τα συνδικάτα, τους φορείς των αγροτών, των αυταπασχολουμένων, γυναικών, φοιτητές, επιτροπές αγώνα σε λαϊκό μέτωπο για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών.

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», για την καταδίκη των νησιών «σε ακτοπλοϊκό και αεροπορικό αποκλεισμό», «που επιβάλλεται από τα μονοπωλιακά συμφέροντα στην ακτοπλοΐα και τις αεροπορικές συγκοινωνίες και προωθείται από τους αντιλαϊκούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ και την πλήρη απελευθέρωση».

Επισημαίνει ότι η δρομολόγηση του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» είναι το κερασάκι στην τούρτα και σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με συναντήσεις με τους εφοπλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό. Τονίζει ότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος «δεν υπάρχει σωτηρία». «Ο μόνος δρόμος είναι η λαϊκή οργάνωση και η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη λαϊκή εξουσία. Με καράβια, αεροπλάνα, τρένα λαϊκή ιδιοκτησία», «με ναυπηγοεπισκευαστική και αεροναυπηγική βιομηχανία κοινωνικοποιημένη για την παραγωγή και συντήρηση σύγχρονων μέσων μεταφοράς. Με ενιαίο δημόσιο φορέα συγκοινωνιών με εργατικό και λαϊκό έλεγχο».

Ως άμεσα αιτήματα θέτει:

  • «Επαρκή ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες για επικοινωνία και μεταφορές.
  • Μείωση των εισιτηρίων στο 50%.
  • Απρόσκοπτη σύνδεση του νησιού μας με Πειραιά - Βόρεια Ελλάδα και ενδονησιωτική σύνδεση.
  • Υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες».
ΚΤΕΟ «SIOKAR»
Απολύει και ψάχνει πιο φτηνούς εργάτες

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τελειωμό δεν έχουν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε όλη τη χώρα και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της εταιρείας ΚΤΕΟ SIOKAR στα Τρίκαλα.

Οπως κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, η εν λόγω εταιρεία αύξησε τις δραστηριότητές της κατά 13%, αλλά παρ' όλα αυτά ζήτησε από μια μερίδα εργαζομένων να δηλώσουν στο ΙΚΑ ότι εργάζονται τετράωρο αντί για οκτάωρο και όταν αυτό δεν έγινε δεκτό επιχείρησε να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία με μείωση των μισθών, την ίδια στιγμή που ζητούσε νέο προσωπικό. Μάλιστα, επειδή οι εργαζόμενοι πήραν μέρος στη 48ωρη απεργία του Οκτώβρη άρχισαν οι απολύσεις και ήδη έξι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτσούκος είπε απλώς ότι υπήρξε μια προσπάθεια συνεννόησης με την επιχείρηση, η οποία απέτυχε παρά το ότι, όπως ανέφερε, η Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλίας άσκησε «τεράστιες πιέσεις στην εργοδοσία». Οπως ανακοίνωσε, προχτές το δικαστήριο δικαίωσε τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλαν για την πρόθεση της εργοδοσίας «να πάει σε διαλείπουσα εκ περιτροπής απασχόληση».

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να προστατεύσει τους εργαζόμενους θα προχωρούσε σε μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας, την οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι στους δικαστικούς αγώνες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτεί την ανάκληση απόλυσης στο «Ζάρα»

Την απόλυση εργαζόμενης που έκανε χτες η εργοδοσία του Ομίλου «Ζάρα» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την άμεση ανάκλησή της και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν συνολικά ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και το κεφάλαιο.

Την απέλυσε, σημειώνει ο Σύλλογος, «γιατί προειδοποιούσε τους εργαζόμενους για τη στρατηγική του ομίλου, που είναι η συρρίκνωση των καταστημάτων, αρχίζοντας από Ομόνοια και Κοραή και θα συνεχίσει και με άλλα καταστήματα και κατά επέκταση τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Κρατούσε αξιοπρεπή αγωνιστική στάση, έχει οργανώσει πολλούς εργαζόμενους στο σωματείο της, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, και αυτή της η δράση τρομάζει τον όμιλο».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Μέχρι τις 15 Δεκέμβρη οι εκλογές

Στην κάλπη για την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και στην Ομοσπονδία προσέρχονται οι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η εκλογική διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 15 Δεκέμβρη, θα διεξαχθεί στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.(Το Σάββατο 10/12 και Κυριακή 11/12 από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.). Επίσης, κάλπη θα στηθεί στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ σήμερα Πέμπτη 8/12 και ώρες 4-6 μ.μ. και στην Αμφιλοχία στο παράρτημα του σωματείου την Κυριακή 10/12 και ώρες 12-7 μ.μ.

Η «Πανοικοδομική Ενότητα» απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση από τα κόμματα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου που έχει οδηγήσει τα σπίτια των οικοδόμων στη φτώχεια και εξαθλίωση, στην αύξηση της ανεργίας στον κλάδο αναδεικνύει την ανάγκη παραπέρα μαζικοποίησης και συσπείρωσης στο σωματείο.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Για τις εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Στον αντιδραστικό ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΥΣ) και στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτά, αναφέρεται ανακοίνωση των ταξικών δυνάμεων με αφορμή τις εκλογές που γίνονται σε αυτά σήμερα στις Περιφέρειες και στις 13 Δεκέμβρη στην Τοπική Διοίκηση.

Ξεκαθαρίζουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταψηφίσουν τον αντιδραστικό και αντεργατικό θεσμό των ΥΣ, γι' αυτό πρέπει στις εκλογές να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια - σημειώνεται στην ανακοίνωση - είναι μηχανισμός του κράτους που υλοποιεί τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές. Στις σημερινές συνθήκες, ο έλεγχος και η παρέμβαση των εργαζομένων στα κρατικά όργανα μπορεί να γίνει μόνο με όρους κινήματος, μέσω των εκπροσώπων τους από τα σωματεία. Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, με μαζικές παραστάσεις και κινητοποιήσεις στα κατά τόπους ΥΣ, οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν το δικαίωμα της ενημέρωσης για το τι συζητιέται στα ΥΣ και για την κατάργηση του απόρρητου σ' αυτά.

Ακόμα οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, «το μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού» και να γυρίσουν την πλάτη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλλιεργούν αυταπάτες ότι τα ΥΣ είναι φορείς εργατικού - λαϊκού ελέγχου.

Κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων 10 μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους, προγραμματίζει η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στη «FORMPLAST» με τη συμβολή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας. Σήμερα Σάββατο προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 10 το πρωί στο Πολύκαστρο Κιλκίς και την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί στην Αξιούπολη Κιλκίς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ