ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
Χρυσόψαρα

Μεγάλη χαρά κάνουν ορισμένοι για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, παρουσιάζοντας την κυβερνητική εναλλαγή ως απαρχή μιας «νέας εποχής», όπου ο κόσμος θα είναι πιο ειρηνικός και ασφαλής, επειδή θα εκλείψει ο «αστάθμητος παράγοντας» του «τραμπισμού» και επειδή τα ηνία της διακυβέρνησης περνάνε σε πιο «προοδευτικές» προσωπικότητες, λόγω και των φυλετικών τους χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα η νέα αντιπρόεδρος του Μπάιντεν. Φαίνεται πως όλοι αυτοί - και ειδικά κάτι ΣΥΡΙΖΑίοι του διαδικτύου - έχουν μνήμη χρυσόψαρου ή κάνουν ότι δεν θυμούνται ότι: Η Μαντλίν Ολμπράιτ υπήρξε η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί προεδρίας Κλίντον, αλλά σε τίποτα δεν την εμπόδισαν το χρώμα του δέρματός της και το φύλλο της να αιματοκυλήσει τη Γιουγκοσλαβία. Ο Κόλιν Πάουελ υπήρξε επίσης ο πρώτος Αφροαμερικανός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπους, αλλά δεν δίστασε ούτε στιγμή να επέμβει στο Αφγανιστάν. Η Κοντολίζα Ράις υπήρξε η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά «έδωσε ρέστα», εγκαθιστώντας στρατό κατοχής στο Ιράκ. Και τέλος, ο Μπ. Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, συμμετείχε ενεργά στη διάλυση της Συρίας. Οι προσδοκίες επομένως που προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό δεν είναι μόνο φρούδες, αλλά και επικίνδυνες, σε μια περίοδο που οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί κλιμακώνονται στην περιοχή και είναι αναγκαία όσο ποτέ η οργάνωση της πάλης, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στο τιμόνι των ΗΠΑ.

Επιλεκτικά...

Και τι δεν ακούσαμε από την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στους εκπαιδευτικούς, που έγινε το περασμένο Σάββατο και εξελίχθηκε τελικά σε φιάσκο λόγω της μεγάλης αποχής: Οτι στη «νέα ψηφιακή εποχή» το μέλλον είναι η «e-συμμετοχή» στα κοινά, ότι «έτσι εξασφαλίζεται η πιο πλατιά δημοκρατία». Οτι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής «πρωτοπορεί» προσφέροντας την υποδομή για τέτοιες διαδικασίες, με στόχο να γενικευτούν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οτι έτσι θα συμμετέχουν περισσότεροι... Πράγματι, λοιπόν, η κυβέρνηση αποδείχθηκε ικανότατη στο να διοργανώσει τις ηλεκτρονικές εκλογές, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τις αντιρρήσεις όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την άρνηση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν. Τέτοια είναι η πρεμούρα της να καθιερώσει τις «εκλογές του πληκτρολογίου», ως μέρος των συνολικότερων ανατροπών που προωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, επιδιώκοντας πάνω απ' όλα να χτυπήσει τη συλλογική οργάνωση και δράση. Απόδειξη εξάλλου ότι δεν δίνει δεκάρα για τη συμμετοχή είναι ότι πάει να νομιμοποιήσει μια εκλογική διαδικασία στην οποία δεν συμμετείχε ούτε ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς, όταν για να αποφασίσει απεργία ένα σωματείο με τους νέους νόμους, πρέπει να ψηφίσουν υπέρ το 50%+1 των ταμειακά εντάξει μελών του!

... «ταλέντα»

Η κυβέρνηση όμως δεν αποδείχτηκε το ίδιο ...ταλαντούχα στη διοργάνωση της τηλεκπαίδευσης, αφήνοντας χτες χιλιάδες μαθητές να κρέμονται μπροστά στις οθόνες, περιμένοντας μάταια το σύστημα να ανταποκριθεί. Οσοι βέβαια διέθεταν την αναγκαία υποδομή, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει σε όλους έναν υπολογιστή ή ένα τάμπλετ, όπως διεκδικούσαν από την πρώτη στιγμή εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, βλέποντας το «λοκντάουν» στα σχολεία να έρχεται. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έβγαλε και ανακοίνωση, συστήνοντας στους χρήστες του διαδικτύου να αποφεύγουν το «σερφάρισμα» για ψυχαγωγικούς λόγους τις ώρες που γίνεται η τηλεκπαίδευση, για να μην καταρρεύσει το δίκτυο. Οταν πρόκειται λοιπόν να αξιοποιήσει την πανδημία ως πρόσχημα και ως ευκαιρία για παραπέρα ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα μέσα και παίζει την τεχνολογία στα δάχτυλα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν χρειαστεί να εξασφαλίσει ακόμα και τα αυτονόητα στους μαθητές, που «λούζονται» μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς τα αδιέξοδα από την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών τους.

Απορία

Και τι δεν «έσυραν» τις προηγούμενες μέρες - πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με καθυστέρηση περίπου 5 ημερών - τα αστικά επιτελεία στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, με τις επιστολικές ψήφους (που σημειωτέον... ακόμα μετράνε σε μερικές Πολιτείες). Τι για «τριτοκοσμικό σύστημα» είπαν, τι για «ευάλωτο» σύστημα σχολίασαν, τι για κάλπες που βρέθηκαν σε... χωράφια κατέγραφαν τα ρεπορτάζ. Και την ίδια ώρα, με μια γερή δόση ειρωνείας, ακόμα και σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητούσαν απ' όλες τις πλευρές... να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μπροστά στο πρωτοφανές μπάχαλο. Κι ήταν τόσο το «ξεσπάθωμα», που μείναμε με την απορία: Αλήθεια, οι ίδιοι πριν από ένα χρόνο δεν ήταν που στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων παρουσίαζαν το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ ως «πρότυπο» για την επιστολική ψήφο, την οποία πρότειναν η κυβέρνηση και άλλα κόμματα; Με αυτό το «ατράνταχτο» επιχείρημα δεν μίλαγαν τάχα για «εκσυγχρονισμούς» και καταφέρονταν ενάντια σε όσους αντιδρούσαν, όπως έκανε το ΚΚΕ; Τότε βέβαια το «νταούλι» βάραγε σ' άλλο σκοπό, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να βγάλει ο λαός συμπεράσματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1483 Γεννιέται ο Γερμανός κληρικός και θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, εισηγητής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού.

1918 Στο Βερολίνο συγκροτείται νέα κυβέρνηση, το Σοβιέτ των Πληρεξουσίων του Λαού, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η αστική εξουσία ωστόσο - με ευθύνη των τελευταίων - παραμένει άθικτη.

1933 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 7 συντάκτες με την κατηγορία ότι με τα δημοσιεύματά τους υποκινούσαν τους αυτοκινητιστές να συνεχίσουν την απεργία τους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.

1938 Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1923 έως το 1938.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με έδρα τη Βουδαπέστη.

1954 Ο Γ. Γρίβας, τέως επικεφαλής της δοσιλογικής - αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ», φτάνει κρυφά στην Κύπρο με καΐκι από τη Ρόδο και ιδρύει την ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

1965 Σημειώνεται ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ στην Ιστορία των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και περιοχές άλλων εννέα Πολιτειών βυθίζονται στο σκοτάδι (συνολικά 30.000.000 άνθρωποι).

1968 Παλαίμαχοι αγωνιστές του ΚΚΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, με την οποία καταδικάζουν τη φραξιονιστική - διασπαστική δράση των αναθεωρητών και καλούν σε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τη γραμμή και την καθοδήγηση του Κόμματος.

1976 Συριακές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν χωρίς αντίσταση τη Βηρυτό.

1982 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ αναδεικνύεται ο Γιούρι Αντρόποφ.

1989 Ο ΓΓ του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τοντόρ Ζίβκοφ, αναγκάζεται σε παραίτηση. Η αντεπανάσταση επικρατεί στη Βουλγαρία.

...και σαν χτες

1799 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης με πραξικόπημα ανακηρύσσεται Πρώτος Υπατος της Γαλλίας («18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη»).

1866 Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην επαναστατημένη Κρήτη.

1917 Εκδηλώνεται η αντεπαναστατική κίνηση των Κερένσκι και Κρασνόφ κατά των επαναστατημένων Ρώσων εργατών και της νεαρής σοβιετικής εξουσίας, που κερδίζει συνεχώς νέες θέσεις.

1918 Εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες κατακλύζουν το κέντρο του Βερολίνου (Γερμανική Επανάσταση). Η μοναρχία της Γερμανίας ανατρέπεται και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β' εγκαταλείπει τη χώρα. Ο πρίγκιπας Μαξ αναθέτει την πολιτική διαχείριση της αστικής εξουσίας στους Σοσιαλδημοκράτες.

1918 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της επαναστατικής οργάνωσης του «Σπάρτακου» στη Γερμανία, «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»).

1938 Τη νύχτα της 9ης προς 10 Νοέμβρη οι ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων»).

1960 Ο Τζον Κένεντι εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1970 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ Ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας (1958 - 1969).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ