ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Η περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στο νησί ξεκίνησε από τα Χανιά, όπου το πρωί της Παρασκευής, επισκέφτηκε τις φυλακές του Ιτζεδίν, τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, αποτίοντας φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, αλλά και απαιτώντας τη συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ στα Χανιά, όπου και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ το βράδυ της Παρασκευής μίλησε σε εκδήλωση - συνεστίαση των Τομεακών Επιτροπών Χανίων και Ρεθύμνου του Κόμματος, στις Βρύσες Αποκορώνου.

Η επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στην Κρήτη συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο.

Ολοι στη μάχη για δυνατό ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση - συνεστίαση των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου του ΚΚΕ

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Με το σύνθημα αυτό άνοιξε η αυλαία της εκδήλωσης - συνεστίασης των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Το καλωσόρισμα απηύθυνε ο Αλέκος Μαρινάκης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χανίων και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους συνέβαλαν με τις προσφορές και τη βοήθειά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος πρόσφερε στον Δημήτρη Κουτσούμπα μια έκδοση αφιερωμένη στην πόλη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ.

* * *

Ακούμε τα κυβερνητικά στελέχη, που πλασάρουν το παραμύθι του «τέλους των μνημονίων», να λένε ότι «μέχρι τώρα υλοποιούσαμε όσα ήμασταν υποχρεωμένοι από τους δανειστές, τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να μοιράσουμε δίκαια τον πλούτο και να ανακουφίσουμε όλους όσοι έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης»!

Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων.

Μόνο που το κυβερνητικό πρόγραμμα της «επόμενης μέρας» περιλαμβάνει ό,τι και αυτό της προηγούμενης.

Αφήνει άθικτους τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, αναλλοίωτο το αντεργατικό οικοδόμημα - που έχτισαν βέβαια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το αποπεράτωσε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και μαζί με όλα αυτά, περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, δεσμεύσεις - θηλιά στο λαιμό του λαού.

Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα φτάνουν μέχρι το 2060.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα υλοποιηθούν και σ' αυτό δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους εταίρους της.

Το αντίθετο. Γι' αυτό την επαινούν όλοι.

Για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει μέχρι κεραίας όλα τα αναγκαία για τη στήριξη του κεφαλαίου μέτρα που έχει συμφωνήσει.

Το ίδιο βέβαια θα κάνει και η ΝΔ, η οποία, τονίζοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια», καθησυχάζει τόσο τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και το κεφάλαιο στη χώρα μας.

Και όταν αναφερόμαστε στη στήριξη του κεφαλαίου, αναφερόμαστε στα πακέτα των δισεκατομμυρίων, στα ταμεία και στα λεγόμενα «χρηματοδοτικά εργαλεία», με τα οποία η κυβέρνηση «ταΐζει» την καπιταλιστική κερδοφορία μέχρι την άρση των εμποδίων για τη σύσταση επιχειρήσεων, ώστε το κεφάλαιο να μη δίνει λογαριασμό για την υγεία και την προστασία των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμαστε στον «αναπτυξιακό» νόμο, στο πρόγραμμα επενδύσεων, στις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις.

Ολα αυτά μεταφράζονται με μια φράση: «Ζεστό κρατικό χρήμα, νέα προνόμια για τα κέρδη των ομίλων».

Και η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν συμβιβάζεται ούτε με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, ούτε με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, ούτε βέβαια με την επιστροφή στους εργαζόμενους των δικαιωμάτων τους, που τσαλαπατήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Το αντίθετο. Προϋπόθεση για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους οι καπιταλιστές είναι να μείνουν όλα όπως έχουν, τσακισμένοι οι μισθοί και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα κεφάλια μέσα.

Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει με το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας.

Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς.

Το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο ΣΕΒ, που μετά τον ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί κι αυτός το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Ο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία, παρά τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας της, παραμένει χαμηλότερος του ελληνικού, λέει.

Η πορτογαλική κυβέρνηση και η πλειοψηφία των «κοινωνικών εταίρων» συμφώνησαν να μην εφαρμόσουν για 18 μήνες ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων, οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα απ' αυτά της Ελλάδας και οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις «τρέχουν».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν χαλάει χατίρια στο κεφάλαιο.

Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας, το έχει κάνει σημαία της.

Για τον κατώτατο μισθό ενεργοποίησε το νόμο Βρούτση της ΝΔ, που τώρα ονομάζεται νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, καταργεί τη διαπραγμάτευση και ορίζει την όποια αύξηση με Υπουργική Απόφαση.

Οσο για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που δήθεν επανέφερε, αυτές αφήνουν εκτός την πλειοψηφία των εργαζομένων στους κλάδους, ιδιαίτερα όσους δουλεύουν σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς.

Χώρια που με τα «αντίμετρα» που διαφημίζει, ετοιμάζει νέα μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και επιδότηση 100% στις ασφαλιστικές εισφορές για την πρόσληψη εργαζομένων.

Η «επόμενη μέρα» είναι για το λαό ίδια με την προηγούμενη.

Με τους μισθούς στα επίπεδα της φτώχειας.

Τις συντάξεις να απειλούνται συνεχώς με νέες μειώσεις.

Τους πλειστηριασμούς να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, μετά και την κατάργηση του τελευταίου πέπλου προστασίας, που ήταν ο νόμος Κατσέλη.

Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος κι αν βρεθεί στην καρέκλα της αστικής διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.

Μπορεί όμως να αλλάξει, αν το αποφασίσει αυτός που μπορεί τα αλλάξει όλα. Ο ίδιος ο λαός.

Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα

Και από δω από την Κρήτη, τα Χανιά, που χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστές την έχουν μετατρέψει και με τη βάση της Σούδας σε ορμητήριο πολέμου, θέλουμε να βροντοφωνάξουμε:

«ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Και γι' αυτό καλούμε σε ξεσηκωμό το λαό και τη νεολαία.

Η λειτουργία της βάσης της Σούδας αποκαλύπτει, χρόνια τώρα, τα ψέματα διαχρονικά των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τώρα τα σερβίρει στο λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

Πως οι ξένες βάσεις δήθεν αποτελούν «εγγύηση για την ασφάλεια του λαού μας, την ειρήνη στην περιοχή».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Οι βάσεις είναι ορμητήρια πολέμου, ξερνούν φωτιά και θάνατο σε βάρος άλλων λαών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βάση της Σούδας.

Κι αυτά που τα προηγούμενα χρόνια σας λέγανε εδώ, στην Κρήτη, για να αποδεχτείτε τους φονιάδες των λαών, τα λένε τώρα σε όλη τη χώρα, όπου θέλουν να εγκαταστήσουν νέες βάσεις.

Λένε πως οι βάσεις, αυτό το φονικό εργαλείο καταστροφής και πολέμου, «θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών» σε μια σειρά τομείς!

Αυτή η επιχειρηματολογία, που στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο αποτυπώθηκε με τη γνωστή χιουμοριστική ατάκα «καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα» και το «κορίτσια ο στόλος», ξανασερβίρεται.

Ιδιαίτερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τον Ινδικό Ωκεανό.

Μέσα στο 2016, στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικανικού Ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο η χρήση της βάσης αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απαιτούν την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, με την οποία καθορίζεται η χρήση των εγκαταστάσεων της βάσης, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής έχει μιλήσει για τη σημασία που έχει η βάση της Σούδας για τις ΗΠΑ, λέγοντας:

«Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου στο οποίο έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής»

Ο ίδιος έχει τονίσει επίσης ότι στο πλαίσιο της αυξανόμενης «αμυντικής συνεργασίας» της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας, διότι η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο «υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας».

Με κυνικό και προκλητικό τρόπο, είπε ότι «η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτήν τη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου».

Στην εφημερίδα της βάσης, του Οκτωβρίου 2017, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό Ναυτικό χρησιμοποίησε τα τούνελ που υπάρχουν εκεί, για φύλαξη ενεργών πυρομαχικών.

Επίσης, ότι πύραυλοι «Tomahawk» μετακινήθηκαν από τα τούνελ κάτω στην προβλήτα Κ-14 και φορτώθηκαν στο πλοίο «USS Porter».

Ακόμη, ότι σε άλλες περιπτώσεις, με τη συνεργασία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αμερικανικών πλοίων, φορτώθηκαν πυρομαχικά από τις προβλήτες στο Μαράθι για μεταφορά τους σε πλοία εν πλω.

Προφανώς, είτε αυτά τα ίδια τα πυρομαχικά έπεσαν εναντίον της Συρίας τον Απρίλη 2017, είτε αναπλήρωσαν εκείνα με τα οποία βομβαρδίστηκε η Συρία.

Κι όλα αυτά βέβαια δεν ξεπλένονται με τις δήθεν αγαθοεργίες που κάνουν οι μισθοφόροι των ΗΠΑ, όπως ο καθαρισμός ακτών ή το σφουγγάρισμα στο γηροκομείο Χανίων.

Ιδιαίτερο ρόλο στη Σούδα έχει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Μέσω αυτού μεγιστοποιείται η εμπλοκή κρατών - μη μελών του ΝΑΤΟ σε ναυτικές επιχειρήσεις.

Το ΚΕΝΑΠ αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Σούδα είναι ένα ορμητήριο των μακελάρηδων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Εχει ξεκάθαρα επιθετικό - δολοφονικό ρόλο στους πολέμους που εξαπολύουν ενάντια σε λαούς της περιοχής, με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτα.

Μόνο σε περιπέτειες και συμφορές εμπλέκει η Σούδα τον ελληνικό λαό.

Η παρουσία εδώ των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, είναι εχθρική προς τον ελληνικό λαό. Τέτοια ήταν ανέκαθεν, τέτοια θα είναι πάντα.

Αν με όλα τα παραπάνω συνυπολογιστούν και οι εθνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα, καθεμιά με τις ιδιαίτερες δυνατότητές της, και είναι αξιοποιήσιμες από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως είναι ο Ναύσταθμος Κρήτης, η 115 πτέρυγα μάχης, το αεροδρόμιο των Χανίων, το Ναυτικό νοσοκομείο Κρήτης κλπ, κάνουν συνολικά τη βάση της Σούδας έναν παράγοντα μεγάλης ισχύος στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για τις επιδρομές τους σε βάρος ξένων λαών, με τους οποίους δεν έχει τίποτα να χωρίσει ο ελληνικός λαός.

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδέχονται επίσης να αναλαμβάνει η χώρα τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Διακινδυνεύουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτή η πολιτική δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, όπως λένε τα παπαγαλάκια τους, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών.

Θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων.

Αλλωστε, η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα.

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.

Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Ολοι στη μάχη για δυνατό ΚΚΕ, για τη νίκη.

«Μπροστάρης - καθοδηγητής στον ταξικό αγώνα, το τιμημένο ΚΚΕ, ολόκληρο αιώνα».

Εμάς δεν μας πτοεί ο αντικομμουνισμός του ταξικού εχθρού.

Είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι τελικά, και παρά τις σημερινές δυσκολίες,

«Σαν οργισμένος ποταμός το προλεταριάτο,

θα ενωθεί και θάρθουνε στη Γης τα πάνω - κάτω».

Με τους εργαζόμενους στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ

Από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους
Από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους
Στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχθηκε το Σωματείο των εργαζομένων. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη επίσης από τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ, τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, και τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος και μέλος του Γραφείου Περιοχής, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης.

Μιλώντας στη συνέχεια στους εργαζόμενους, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι χρειάζεται ενιαία να αντιμετωπίζουν το σύνολο των προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, από την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, που για την πλειοψηφία των εργαζομένων σημαίνει μισθούς πείνας και εργασιακή ζούγκλα, μέχρι τη φοροληστεία, το τσεκούρι σε Υγεία και Πρόνοια, τα άλλα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Τόνισε ακόμη πως είναι άλλο πράγμα η πάλη για το καλύτερο, έστω και για μικρές ανάσες ανακούφισης στο λαό, πάλη στην οποία το ΚΚΕ δίνει τον καλύτερό του εαυτό με κάθε μέσο και στη Βουλή, και διαφορετικό πράγμα η επανάπαυση που καλλιεργεί η κυβέρνηση και οι υποσχέσεις για ανάπτυξη, που δεν θα είναι δίκαιη και επιπλέον είναι επισφαλής, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, που θα επιδράσουν και θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία, βυθίζοντάς τη σε μικρό χρονικό διάστημα σε νέα κρίση.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμη πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο ουσιαστική ανάσα για τους εργαζόμενους σημαίνει να ξηλωθούν οι πάνω από 1.000 αντιλαϊκοί νόμοι των τριών μνημονίων, πράγμα για το οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει καμία υπόσχεση από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά αντίθετα υπάρχουν οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060, η εποπτεία ανά τρίμηνο κ.ο.κ.

Αναφέρθηκε ακόμα στις κυβερνητικές εξαγγελίες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ζητάει από τους συνταξιούχους να πουν κι «ευχαριστώ» γιατί παραμένουν οι 21 έως τώρα μειώσεις στις συντάξεις και απ' τους εργαζόμενους για την ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση για τον κατώτατο μισθό, που παλιότερα χαρακτήριζε «νόμο - δολοφόνο» και που σηματοδοτεί διαμόρφωση του κατώτατου μισθού χωρίς διεκδίκηση αλλά με υπουργική απόφαση, ενώ λέει ότι επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις, την ίδια ώρα που στους κλάδους αυτούς υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές ελαστικές εργασιακές σχέσεις και απ' έξω μένουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι ενοικιαζόμενοι από διάφορα δουλεμπορικά γραφεία κ.ο.κ.

Σε άλλο σημείο, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και στους μεγάλους κινδύνους που δημιουργεί για τον ελληνικό λαό η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει καταντήσει την Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Ενώ στάθηκε και στην ιστορική πείρα, που δείχνει ότι μεγάλες οικονομικές κρίσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν στον καπιταλισμό, προσπαθούν να τις λύσουν με πολέμους.

«Γι' αυτό κι εμείς λέμε και προσπαθούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να πάμε σε άλλο σύστημα, σε άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της παραγωγής και των υπηρεσιών, όπου το κριτήριο να είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος. Να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να ενισχύσουν παντού το ΚΚΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις να παλέψουν και για το σήμερα, για να υπάρξει βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, των μισθών, να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι, και κυρίως να ανοίξει ο δρόμος για το ιδανικό που πρέπει και μπορεί να γίνει πράξη.

Στον ιστορικό χώρο των φυλακών του Ιτζεδίν

Με επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Κρήτη.

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε από στελέχη της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και της Τομεακής Επιτροπής Χανίων στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, στην οποία κλείστηκαν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Είδε τα κελιά των κρατουμένων, τους χώρους όπου βασανίστηκαν, την απομόνωση και τα κελιά που περνούσαν την τελευταία νύχτα οι κρατούμενοι πριν οδηγηθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στους τοίχους των τελευταίων υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε λίγα λουλούδια στην είσοδο του φρουρίου, υπό το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Το φρούριο Ιτζεδίν, παρά τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία, δεν είναι σήμερα ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό, ενώ η εγκατάλειψη του χώρου αποτυπώνεται και στην απουσία στοιχειώδους συντήρησης του μνημείου.

Από το χώρο των φυλακών ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή μας επίσκεψη, εδώ στις φυλακές του Ιτζεδίν, δεν είναι μόνο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης στους ήρωες της ταξικής πάλης, στους κομμουνιστές, στους αγωνιστές που βασανίστηκαν σε αυτά εδώ τα κάτεργα. Είναι, κυρίως, για να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε ότι αυτό εδώ το ιστορικό μνημείο των Χανίων θα πρέπει να φύγει από το Υπερταμείο. Θα πρέπει να αποκατασταθούν όλες οι εγκαταστάσεις, γιατί είδαμε ακριβώς τι συμβαίνει εδώ σήμερα, και κυρίως να αποκατασταθεί στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να έχει επισκεψιμότητα από τα παιδιά μας, από τα εγγόνια μας, από τους κατοίκους, από όλη την Ελλάδα, από τουρίστες του εξωτερικού, έτσι ώστε να βλέπουν την Ιστορία αυτού του τόπου, γιατί είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά - πολιτιστικά μνημεία αυτής της περιοχής, συνολικά της πατρίδας μας».

Λίγα λουλούδια στην είσοδο των φυλακών
Λίγα λουλούδια στην είσοδο των φυλακών
Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Το Σάββατο 10 Νοέμβρη

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής διοργανώνει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» στην Αγία Βαρβάρα (Θεμιστοκλέους και Κρήτης 71).

-- Η ΤΟ Κατασκευών Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Η ΚΟ Ταύρου Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 9 μ.μ. στα παλιά δημοτικά σφαγεία, «Αίθουσα 7» (Πειραιώς και Επταλόφου).

-- Η ΚΟΒ Μενεμένης Θεσσαλονίκης καλεί σε συνεστίαση - γλέντι, στις 9 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Μενεμένης.

Την Κυριακή 11 Νοέμβρη

-- Η ΚΟΒ Ιθάκης καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση στις 6 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος.

-- Η ΚΟΒ Γκύζη Αττικής καλεί σε πολιτική συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο καφενείο «Βλάχος» (πλατεία Γκύζη). Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.

-- Η ΤΟ Περιστερίου Αττικής διοργανώνει συνεστίαση στις 12.30 μ.μ., στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

-- Οι ΚΟ Νέας Σμύρνης Αττικής καλούν σε συνεστίαση, στις 12.30 μ.μ., στο 2ο - 3ο Λύκειο Ν. Σμύρνης (Νικομηδείας 7-9).

Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη, στις 7 π.μ., ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τρίτη 13 Νοέμβρη, στις 2.30 μ.μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Συνεχίζεται η επίσκεψη

Η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Κρήτη, που ξεκίνησε την Παρασκευή, συνεχίζεται το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

Σάββατο 10/11:

  • Στις 12 μ., χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.
  • Στις 6.30 μ.μ., ομιλία σε σύσκεψη της ΤΕ Ηρακλείου, με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά», στο Μέγαρο Ντορέ (5ος όροφος, πλατεία Ελευθερίας) στο Ηράκλειο.

Κυριακή 11/11

  • Στις 2 μ.μ., ομιλία σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ