ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Τα ευρύτερα γεωστρατηγικά σχέδια φουντώνουν την ένταση
  • Αιφνιδιαστική αποστολή του Γάλλου Προέδρου στη Σ. Αραβία
  • Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Κατάρ ζήτησαν χτες από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στα ΗΑΕ

Copyright 2017 The Associated

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στα ΗΑΕ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Οξύνεται σταθερά η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τον Λίβανο να βρίσκεται στο επίκεντρο γεωστρατηγικών σχεδίων διαφόρων δυνάμεων που εκφράζονται με την αντιπαράθεση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, αλλά σχετίζονται με την επόμενη μέρα στις εστίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που προηγήθηκαν σε Συρία και Ιράκ.

Στη Βηρυτό στελέχη του κόμματος «Κίνημα του Μέλλοντος» του (παραιτηθέντος στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο) Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι απαίτησαν από τον τελευταίο να επιστρέψει αμέσως στον Λίβανο και να εξηγήσει επακριβώς τους λόγους που τον έκαναν να παραιτηθεί, πέρα από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Ιράν περί σχεδίου δολοφονίας του. Εδειξαν μάλιστα να συμμερίζονται τη θεωρία πως ο Σαάντ Χαρίρι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ενδίδοντας σε εκβιασμούς ή πιέσεις της σαουδαραβικής μοναρχίας και πως έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι χτες ο Λιβανέζος πρωθυπουργός συνάντησε στο Ριάντ τον Γάλλο πρέσβη και διπλωμάτες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αλλα πρακτορεία μετέδωσαν πως οι Δυτικοί διπλωμάτες του ζήτησαν, και αυτοί, να εξηγήσει γιατί παραιτήθηκε έτσι ξαφνικά... Το μυστήριο, στο μεταξύ, φουντώνει και από το γεγονός πως ο Χαρίρι δεν έχει κάνει έως τώρα την προσπάθεια να διαψεύσει τα σενάρια περί κατ' οίκον περιορισμού του στη Σαουδική Αραβία, ενώ διαψεύστηκαν και οι προχτεσινές πληροφορίες περί μετάβασής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ταξιδιωτική οδηγία και ο Μακρόν στη Σ. Αραβία

Αίσθηση προκάλεσε, επιπλέον, χτες η αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν, με την οποία κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν «το συντομότερο δυνατόν» τον Λίβανο, δίχως άλλες εξηγήσεις.

Επιπλέον, φάνηκε να μετατρέπεται αιφνιδίως σε παρατεταμένη «ειδική αποστολή» στον Περσικό Κόλπο η αρχική διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που έγινε με αφορμή τα εγκαίνια του εντυπωσιακού νέου Μουσείου του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι. Χτες βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος αφού συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας, έκλεισε συμφωνία για την πώληση δύο κορβετών από το γαλλικό ναυπηγικό όμιλο «Naval Group» στο στρατό των ΗΑΕ και παρακολούθησε οικονομικό φόρουμ, ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι μεταβαίνει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για συνάντηση με τον 32χρονο πανίσχυρο υπουργό Αμυνας, υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής και διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για να συζητήσει «την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή» και ιδιαίτερα στο Ιράν, τον Λίβανο, την Υεμένη.

Πριν φύγει για το Ριάντ, ο Μακρόν εξήγησε σε συνέντευξη στην αραβόφωνη εφημερίδα «Ittihad» ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί και ότι, αντίθετα, χρειάζονται «νέες διαπραγματεύσεις» για το ιρανικό βαλλιστικό, πυραυλικό πρόγραμμα.

Παρέμβαση Σίσι

Νωρίτερα, στο Σαρμ ελ Σέικχ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι αναφέρθηκε και αυτός στην κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό και στον Λίβανο, λέγοντας ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην περιοχή «που ήδη αντιμετωπίζει πολλές αναταραχές», γιατί «η εμπειρία με τον πόλεμο είναι πικρή και έχει πάντα πολύ σκληρές συνέπειες». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση «μέσω διαλόγου», αν και επανέλαβε στη συνέχεια την υποστήριξή του στη στενή σύμμαχο της κυβέρνησής του, τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι «η ασφάλεια στον Κόλπο είναι κόκκινη γραμμή» για το Κάιρο.

Οι συλλήψεις στο Ριάντ

Στο Ριάντ, το ίδιο 24ωρο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το πρόσφατο πογκρόμ κατά πρώην και νυν αξιωματούχων, υπουργών και πριγκίπων αφορά 208 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα επτά αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι από πράξεις διαφθοράς και κατάχρασης δημοσίου χρήματος τις τελευταίες δεκαετίες, 201 κατηγορούμενοι απέκτησαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι έχουν ανασταλεί 1.700 τραπεζικοί λογαριασμοί και ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί σε περιορισμό σε πολυτελή ξενοδοχεία του Ριάντ.

ΣΥΡΙΑ
Τελευταίες μάχες κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ανακατέλαβε χτες ο στρατός της χώρας ανακοινώνοντας ότι «απελευθέρωσε πλήρως» την πόλη Αλ Μπουκαμάλ (ή Αμπού Καμάλ) που βρίσκεται περίπου 140 χλμ. νοτιοανατολικά της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, ανακοίνωσε χτες ότι η Μόσχα δεν διακρίνει «βήματα από τη συριακή κυβέρνηση που θα μπορούσαν να διακόψουν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου». Πρόσθεσε πως οι ρωσικές αρχές διατηρούν στενές επαφές με Σύρους αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα και αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα με συνεργασία. Πρόσθεσε ότι το υπό συγκρότηση «Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου» θα μπορούσε να γίνει μία νέα πλατφόρμα για διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, κατήγγειλε την προώθηση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από Συρία και Ιράκ στη Λιβύη και τη δημιουργία μίας νέας κατάστασης «στρατηγικής ανισορροπίας», που αναγκάζει την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, προσθέτοντας: «Πρέπει να έχουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες που θα μας αποζημιώσουν γι' αυτή την ανισορροπία στην περιοχή ώστε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, που συνιστά επιπρόσθετη απειλή όχι μόνο για μας αλλά και για την Ευρώπη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες ο έκτος διαπραγματευτικός γύρος ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, υπό την πίεση τελεσίγραφου δύο - τριών βδομάδων που φέρεται πως έχουν θέσει οι ανώτατοι ευρω-ενωσιακοί αξιωματούχοι, προκειμένου οι Βρετανοί να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους μεταξύ άλλων και σε σχέση με το κόστος του «διαζυγίου» που θα έχει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Ο έκτος γύρος ολοκληρώνεται σήμερα και αφορά τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας στην ΕΕ, το καθεστώς των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και το μέλλον των πολιτών των άλλων χωρών της ΕΕ στη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, επέμεινε πως μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος και πως η βρετανική κυβέρνηση «εννοεί σοβαρά πως θέλει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ» που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Επανέλαβε επίσης τη βούληση του Λονδίνου να ξεκινήσει το συντομότερο παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.

Το ίδιο 24ωρο, πηγή της ΕΕ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν παράλληλες εμπορικές διαπραγματεύσεις μετά τα Χριστούγεννα εάν διευθετηθεί το θέμα του κόστους του «διαζυγίου», που κατά την ΕΕ ανέρχεται σε τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, συναντώντας στη Ρώμη πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (πλην της Βρετανίας) προκάλεσε το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων, εάν θέλει να ακολουθήσει το «κοινωνικοοικονομικό μοντέλο» των ΗΠΑ ή αυτό της Ευρώπης. Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, που βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο συζητώντας μία μελλοντική διαπραγμάτευση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας με φόντο τη διαδικασία του Brexit, απαιτώντας μεταξύ άλλων να άρουν οι Βρετανοί τις ρήτρες της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, τις αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές για την πώληση π.χ. πουλερικών, απαιτώντας να επιτραπούν στο μέλλον οι εξαγωγές αμερικανικών πουλερικών που έχουν υποβληθεί σε χλωρίωση.

Στο Λονδίνο, πάντως, οι πιέσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εντείνονται και εσωκομματικά, μετά την υποχρεωτική παραίτηση της έως πρότινος υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ (λόγω των μυστικών συνομιλιών που είχε με την ισραηλινή κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο εν αγνοία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών) και την αντικατάστασή της χτες από την έως πρότινος υφυπουργό για Θέματα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, Πένι Μόρντοντ, που ήταν από τους υποστηρικτές του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Οι πιέσεις εντείνονται και από την πλευρά των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Τομ Γουότσον, να προβλέπει ότι η πρωθυπουργός Μέι «μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύμορφο παζάρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σειρά επαφών με στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών είχε τις τελευταίες μέρες η τουρκική ηγεσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλίσει τη θέση των ντόπιων μονοπωλίων σε ένα φόντο πυκνών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Ενδεικτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ», που επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας εμφάνιζε την Αγκυρα να υπέγραψε «επιστολή προθέσεων» με Γαλλία και Ιταλία, για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών προγραμμάτων, καταρχήν για συστήματα αντιαεροπορικής αλλά και ειδικότερα αντιπυραυλικής άμυνας. Συγκεκριμένα, ο γαλλο-ιταλικός όμιλος «Eurosam» και τουρκικές εταιρείες ξεκίνησαν επαφές με στόχο τη διερεύνηση της κατασκευής ενός συστήματος βασισμένου στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T (που ήδη κατασκευάζει η «Eurosam»).

Ταυτόχρονα, μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Ελον Μασκ στην Αγκυρα (μεταξύ άλλων συνάντησε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν), ιδρυτή κολοσσών όπως η «Tesla» και η «SpaceX» που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαστημικής τεχνολογίας κ.τ.λ. Χτες, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν, ανακοίνωσε πως οι δύο δορυφόροι που αναμένεται να εκτοξευτούν προσεχώς στο Διάστημα έχουν συστήματα της «SpaceX», στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνολικής αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ