ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου

Από την αυτοκινητοπορεία με τα ταξί στο υπουργείο Μεταφορών
Από την αυτοκινητοπορεία με τα ταξί στο υπουργείο Μεταφορών
Κινητοποίηση για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, την υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις, την παραπέρα «απελευθέρωση» κ.ά., πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση με ταξί στη Μεσογείων, μεταξύ των νοσοκομείων «Σωτηρία» και Γενικού Κρατικού, και στη συνέχεια ακολούθησε αυτοκινητοπορεία μέχρι το υπουργείο Μεταφορών, όπου κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκης, από τις Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ και μέλος της διοίκησης του ΣΑΤΑ, σε δηλώσεις του κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12. Συγκεκριμένα επισήμανε: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την παραπέρα απελευθέρωση του κλάδου. Μετά την "πράσινη" απελευθέρωση του Ραγκούση και την "μπλε" του Χατζηγάκη έρχονται τώρα οι "ροζ" να προχωρήσουν παραπέρα. Παράλληλα, αντιπαλεύουμε την πολιτική υπερφορολόγησής μας, μιλάμε για τρία και τέσσερα χιλιάρικα στα δέκα χιλιάρικα καθαρό εισόδημα. Αυτό είναι εξόντωση. Μιλάμε για κατασχέσεις, ακόμα και αυτοκινήτων. Δεν θα το επιτρέψουμε, καλούμε όλο τον κλάδο, όλη την κοινωνία να βγει μπροστά, να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Και ένα μεγάλο ραντεβού θα είναι η 8η Δεκέμβρη, με την πανεργατική απεργία. Εκεί θα απεργήσει και το ταξί».

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ, προβάλλουν, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα:

Αφορολόγητο όριο εδώ και τώρα. Αύξησή του στις 20.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Κατάργηση όλων των ληστρικών νόμων και χαρατσιών. Αφορολόγητο πετρέλαιο και αέριο κίνησης. Δραστική μείωση του ΦΠΑ στα ταξί. Κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας, εργαλείων δουλειάς. Αμεσα διαγραφή τόκων προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις. Κατάργηση όλων των νόμων της λεγόμενης «απελευθέρωσης».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Θέλει να διώξει τη Λαϊκή Επιτροπή από το στέκι της

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης πραγματοποίησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να διώξει τη Λαϊκή Επιτροπή από το στέκι της, το κυλικείο του παλιού νοσοκομείου, που της παραχωρήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό από την προηγούμενη διοίκηση.

Η νέα διοίκηση του νοσοκομείου χρησιμοποιεί ως πρόφαση την ανάγκη να εγκατασταθεί στο χώρο το ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) Πιερίας, ενώ υπάρχουν σειρά άλλων δομημένων χώρων στην έκταση του παλιού νοσοκομείου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό.

Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης εξέφρασαν γραπτά αλλά και προφορικά την έντονη διαφωνία τους στην απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου και απαίτησαν να υπάρξει νέα ανοιχτή συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε για σήμερα στη 1 μ.μ. Αποδέκτης των διαμαρτυριών έγινε και ο πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο του διοικητική του νοσοκομείου.

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κατήγγειλαν τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε με σκοπό να διακοπεί η δράση της, αδιαφορώντας μάλιστα για το γεγονός ότι εδώ και 15 μήνες στέκεται δίπλα στη λαϊκή οικογένεια και ότι αυτή η δράση της αγκαλιάζεται από εκατοντάδες οικογένειες της Πιερίας.

Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης ζητά από τη διοίκηση να υπάρξει υπογραφή νέου ιδιωτικού συμφωνητικού για παραχώρηση του χώρου για τουλάχιστον ένα χρόνο, για δύο λόγους:

«Ο χώρος που στεγάζεται η Λαϊκή Επιτροπή ήταν ένας σκουπιδότοπος, εστία μόλυνσης για τους ανθρώπους της γύρω περιοχής και της πόλης γενικότερα για 6 ολόκληρα χρόνια. Με την εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή και από το υστέρημα των λαϊκών νοικοκυριών, αυτός ο σκουπιδότοπος μετατράπηκε σε ένα χώρο φιλόξενο, δημιουργικό, χώρο στήριξης των λαϊκών οικογενειών.

Για να δοθεί η δυνατότητα στη Λαϊκή Επιτροπή να βρει τα απαραίτητα χρήματα και τον κατάλληλο χώρο όπου θα συνεχίσει με ομαλό τρόπο τη δραστηριότητά της».

Και ξεκαθαρίζει ότι «οποιαδήποτε άλλη απόφαση στρέφεται ενάντια στη λαϊκή οικογένεια και γενικότερα ενάντια στο λαό της Κατερίνης».

Ξεκινά αύριο το Συνέδριο της ΟΓΕ

Από αύριο, Παρασκευή, μέχρι και την Κυριακή 13/11 θα πραγματοποιηθεί το 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών, αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν από τις συνελεύσεις των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών σε όλη τη χώρα. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών).

«Γυναίκα, βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», είναι το σύνθημα του Συνεδρίου, με το οποίο η ΟΓΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στις γυναίκες να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, διεκδικώντας κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, στη δουλειά, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο και τη δημιουργική ζωή.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο που θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του Συνεδρίου, η ΟΓΕ έχει προβλέψει για την παράλληλη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς μεγάλο μέρος των αντιπροσώπων είναι μητέρες μικρών παιδιών. Επιπλέον, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Η σύγχρονη γυναίκα μέσα από το φακό», με φωτογραφίες που στάλθηκαν στην Ομοσπονδία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήρε για να τιμήσει την 40ή επέτειο της δράσης της, τον περασμένο Ιούνη.

Παρεμβάσεις για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ Καλλιθέας πραγματοποίησε χτες το ΔΣ της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας για τα μεγάλα προβλήματα της Ασφάλισης και της συνταξιοδότησης των αυτοαπασχολούμενων. Ακόμα, η Ενωση καλεί στη γενική συνέλευση που οργανώνει τη Δευτέρα 14/11, στις 7 μ.μ. (Αριστείδου 92), προκειμένου «να αποφασίσουμε την αντεπίθεσή μας στη σαρωτική επίθεση που δεχόμαστε. Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 Δεκέμβρη».

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, η Ενωση συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΟΑΕΕ, στον οποίο κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα. Σε αυτό σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ, εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών «οδηγείται σχεδιασμένα σε άμεση χρεοκοπία (...) και με την ενοποίηση των ταμείων η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Η απελευθέρωση επαγγελμάτων, η οικονομική κρίση, η ανεργία, η φοροληστεία, τα χρέη, τα υπέρογκα έξοδα υποχρέωσαν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να περικόψουν τις ανάγκες τους. Ανάμεσα σε αυτές και τις πιο σημαντικές, το δικαίωμα στην υγεία και τη σύνταξη.

Ο κάθε αυτοαπασχολούμενος που δεν μπορεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ, χρωστάει μόνο στον εαυτό του. Αντίθετα, το μεγάλο κεφάλαιο που ωφελήθηκε για δεκαετίες από την λεηλασία των Ταμείων χρωστάει δισεκατομμύρια στο ασφαλιστικό σύστημα».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ενωση προβάλλει ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ακόμα διεκδικεί κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων χρόνων και αναπλήρωση των απωλειών. Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην Εφορία, πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Αλεξανδρούπολης της ΠΑΣΕΒΕ, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή φοροεπιδρομή και τις κατασχέσεις της κυβέρνησης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Λάρισας, δεκάδες συνταξιούχοι πήραν μέρος χτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», οι συγκεντρωμένοι έκαψαν τις περιβόητες επιστολές του υπουργείου Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία τους παρέδωσε στον διευθυντή του τοπικού καταστήματος ΙΚΑ επιστολή - απάντηση στην απαράδεκτη επιστολή του υπουργείου Εργασίας.

Σε δήλωσή του, ο Θανάσης Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μαζί με όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις, με το Εργατικό Κέντρο, με όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους γιατί θα έχουμε δύσκολες μέρες, θα έχουμε κι άλλες περικοπές».

  • Νέες κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα Πέμπτη:

Από την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Εύβοιας, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (μπροστά από το ΙΚΑ Χαλκίδας).

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων νομού Καβάλας, στις 10.30 π.μ., έξω από το ΙΚΑ.

Αγροτική κινητοποίηση στον Πύργο

Σε τρίωρη κατάληψη της Εφορίας Πύργου προχώρησαν χτες το πρωί αγρότες - μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν πρόσφατα στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ