ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΖΗΤΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στρώνουν το χαλί στα επόμενα μέτρα

Στρογγυλό τραπέζι ΣΕΒ - ιδρυμάτων και φορέων του κεφαλαίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση με θέμα: «Φορολογικό Σύστημα: Μέτρα ή Μεταρρύθμιση;» διοργάνωσαν, προχτές Πέμπτη, το ΙΟΒΕ (όργανο των βιομηχάνων του ΣΕΒ), από κοινού με τους ΕΛΙΑΜΕΠ, Κίνηση Πολιτών, Διεθνή Διαφάνεια, την εταιρεία Κάντορ, σε «συνεργασία» με τη Megaron Plus.

Η «πρωτοβουλία» των παραπάνω...ευαγών ιδρυμάτων του κεφαλαίου, με την εποικοδομητική συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου από τη συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με το οποίο ετοιμάζουν μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, τη παραπέρα διάλυση των «φοροελαφρύνσεων», τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες κ.ά.

Μέτρα όπως τα παραπάνω κρύβονται πίσω από τη λεγόμενη απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την οποία με φραστικές διαφοροποιήσεις στήριξαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές.

Συγκεκριμένα:

Ο εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ Χ. Κυριαζής, εστίασε στην «ανάγκη» για την «αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από εκπτώσεις φόρου». Για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού «πρότεινε» αυτό που ετοιμάζει και η συγκυβέρνηση, την «απαλλαγή κάτω από το όριο διαβίωσης». Και από την άλλη μπάντα την «ενθάρρυνση για διανομή κερδών και ανάπτυξη της έρευνας», μέτρα δηλαδή που έρχονται να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «φορολόγηση από τους ΟΤΑ», δηλαδή τα διάφορα χαράτσια στους δημότες, θα «πρέπει να διακρίνονται από την ανταποδοτικότητα».

Ο τομεάρχης «ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, εστίασε στην ανάγκη να «υπάρχει ενιαίος τρόπος φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος», προσθέτοντας ότι το «ίδιο πρέπει να συμβεί και για τις εταιρείες, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών τους». Τέτοιου είδους θέσεις και απόψεις όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή οσμή ...αριστερής πρότασης, αλλά είναι επιλογές βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου, επιταγές που η συγκυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Το εισόδημα των φυσικών προσώπων, είτε μισθός και σύνταξη, είτε κέρδη από μετοχές και μερίσματα, είτε κάποιο μικρό ή μεγάλο εισόδημα από νοίκι, θα φορολογείται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, με «ενιαίο τρόπο και ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος», δηλαδή με βάση μια φορολογική κλίμακα. Η ενιαία φορολόγηση για τις εταιρείες «ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους» που υποστηρίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ταυτόχρονα και το σχέδιο που έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση. Το όποιο φραστικό περιτύλιγμα, για ...«ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους», είναι μια θέση αντιδραστική που συμβάλει στην άμεση ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, αφού στην πράξη μεταφράζεται τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου των αυτοαπασχολούμενων, όσο και τη φορολόγηση του μικρού μπακάλικου της γειτονιάς με την πολυεθνική, στον τομέα των τροφίμων. Πρακτικά η πρόταση οδηγεί στην «ενιαία» φορολόγηση του μεροκάματου που βγάζει ο μπακάλης, με τα υπερκέρδη της πολυεθνικής. Ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε πως το «ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει μεν ευρωπαϊκή δομή, αλλά απέχει πολύ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του», με «ροπή στην φοροαποφυγή». Υποστήριξε ακόμη πως με «διάφορες προφάσεις ποτέ δεν επιδιώχθηκε πραγματική μεταρρύθμιση».

Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην τραπεζίτης Β. Ράπανος που σημείωσε πως «μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προσπάθεια για ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση», κάνοντας λόγο για «οριακές αλλαγές που έχουν βαπτιστεί μεταρρυθμίσεις»...

ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Στα «παζάρια» με τις ελβετικές τράπεζες

Στα παζάρια με την κυβέρνηση της Ελβετίας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμφωνήσουν για τη φορολόγηση των καταθέσεων που η ντόπια πλουτοκρατία έχει φυγαδεύσει στις ελβετικές τράπεζες. Στόχος σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι να καταλήξουν σε συμφωνία αντίστοιχη με αυτές που έχουν υπογράψει και άλλα κράτη της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια συμφωνία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και την ανωνυμία των τρωκτικών που φυγάδευσαν κεφάλαια, ενώ το μόνο προς διευθέτηση ζήτημα είναι το ύψος του φόρου που θα επιβάλλουν οι ελβετικές αρχές, προκειμένου στη συνέχεια να το αποδώσουν στην κυβέρνηση της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι μετά και τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν, οι ντόπιοι πλουτοκράτες μετέφεραν τις καταθέσεις σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερός ο εμπαιγμός και η ξετσιπωσιά. Στην πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων καταθέσεων είναι ποσά που, νομότυπα και με βάση την ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, μπορούν να βρίσκονται σε τράπεζες της Ελβετίας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Επιταχύνεται η κατρακύλα, 6,7% το Σεπτέμβρη

Σε διαδικασία βύθισης 23 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους

Σε διαδικασία αδιάλειπτης βύθισης συνεχίζει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση - εξόρυξη - ηλεκτρισμός - παροχή νερού).

Οι κλάδοι της μεταποίησης, για το μήνα Σεπτέμβρη του 2012, καταγράφουν ρυθμό υποχώρησης 6,7%, με την κατρακύλα σε μέσα επίπεδα 9μηνου (Γενάρη με Σεπτέμβρη) να διαμορφώνεται στο 6%. Στην τετραετία 2008 - 2011, η βύθιση της παραγωγής στη μεταποίηση έφτασε στο 27,2%, διαδικασία που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 9μηνο Γενάρη με Σεπτέμβρη του 2012:

Μεταποίηση: Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι 23 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Τρόφιμα 4,5%, ποτά 10,5%, δέρμα - υπόδηση 36,3%, μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντα κ.ά. που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική και την ευρύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα) 18,9%, έπιπλα 31,6%, κ.λα.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 4,8%.

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται οι «κύριες ομάδες» των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 19,8%, κεφαλαιουχικά αγαθά 15,9%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά 7,4%, ενδιάμεσα αγαθά 11,4%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας που εμφανίζει ενίσχυση 4,1%.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προς αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά

Ζητούμενο η προσαρμογή με την ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, προς όφελος των μονοπωλίων του κλάδου

Την αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προωθούν κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) «εν όψει των υποχρεώσεων συμμετοχής της χώρας μας στην ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», όπως σημειώνεται επακριβώς στην ανακοίνωση της Αρχής με την οποία μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 30 του Νοέμβρη, σχετική μελέτη που περιγράφει και αξιολογεί 3 βασικά σενάρια αλλαγών. Η αναδιάρθρωση της εσωτερικής αγοράς είναι απαίτηση και των ντόπιων ενεργειακών επιχειρήσεων, που εκτός από την αύξηση των κερδών τους, προσδοκούν ακόμη περισσότερα οφέλη από τη δυνατότητα σύνδεσης με τις αγορές άλλων χωρών, ιδίως μετά την επέκταση του Δικτύου Μεταφοράς για πώληση της παραγόμενης ενέργειας από το Αιγαίο, την Κρήτη και ακόμη παραπέρα, στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, η προσαρμογή με την ενιαία αγορά, με το λεγόμενο «Target Model» που κι αυτό βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενέχει κόστη, νέους μεθόδους αγοραπωλησίας της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανεξάρτητες διμερείς συμβάσεις παραγωγών - προμηθευτών, αναδιαρθρώνει και τους τρόπους «αναπλήρωσης» κόστους, με τους οποίους έχουν θησαυρίσει αρκετοί ιδιώτες παραγωγοί στην Ελλάδα (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους κ.λπ.).

Με τη ...σιγουριά που δίνει η ασκούμενη πολιτική, ότι κάθε πρόσθετο επιχειρηματικό κόστος της μετάβασης θα καλυφθεί με νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, η σχετική μελέτη θέτει προς συζήτηση 3 σενάρια: Προσαρμογή του σημερινού μοντέλου με ελάχιστες αλλαγές. Ενέχει τον κίνδυνο να μην αποφέρει το ζητούμενο αποτέλεσμα, αλλά έχει μικρότερο κόστος. Υιοθέτηση του μοντέλου της Βορειοδυτικής Ευρώπης, που κρίνεται και ως το πιο κοντινό στις απαιτήσεις της ενιαίας αγοράς, με πλήρη κατάργηση της ημερήσιας αγοράς. Απαιτεί και τις μεγαλύτερες αλλαγές, μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής, αλλά είναι πιο αποδοτικό ως προς τις συνδέσεις. Υβριδικό μοντέλο. Εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία, «όπου διατηρείται μη υποχρεωτική οργανωμένη ημερήσια αγορά, ως συμπληρωματικός μηχανισμός πρόσβασης στην αγορά για τις μονάδες εκείνες που δεν έχουν συνάψει διμερείς συμβάσεις».

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Μείωση 3,38% στο 10μηνο

Μικρή σχετικά μείωση στις αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών παρατηρήθηκε την περίοδο Γενάρης - Οκτώβρης 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από 15 αεροδρόμια της χώρας. Οι αφίξεις στα 15 αυτά αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και το 72% των συνολικών αφίξεων (με κάθε μέσο) αλλοδαπών στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο 10μηνο, οι αφίξεις παρουσίασαν κάμψη κατά 3,38% φτάνοντας συνολικά στα 10.957.013 από 11.340.744 το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011.

Οι περισσότεροι προορισμοί που συνδέονται με τα αντίστοιχα αεροδρόμια κατέγραψαν μεγαλύτερη ή μικρότερη κάμψη.

Μειώσεις σημειώθηκαν: Στην Αθήνα, κατά 12,10% με 2.326.255 αφίξεις. Στη Ρόδο, κατά 7,26% με 1.606.357 αφίξεις. Στην Κω, κατά 5,70% με 802.938 αφίξεις. Στο Ηράκλειο Κρήτης κατά 2,48% με 2.104.200 αφίξεις. Στη Ζάκυνθο, κατά 5,37% με 423.850 αφίξεις. Στη Σάμο, κατά 8,56% με 108.154 αφίξεις. Στη Σαντορίνη, κατά 0,97% με 200.159 αφίξεις. Στο Ακτιο, κατά 1,37% με 142.082 αφίξεις. Στη Καβάλα, κατά 14,66% με 67.687 αφίξεις.

Αυξήσεις σημειώθηκαν: Στη Θεσσαλονίκη κατά 6,43% με 1.195.764 αφίξεις. Στην Κέρκυρα, κατά 6,41% με 838.646 αφίξεις. Στα Χανιά, κατά 8,84% με 714.687 αφίξεις. Στην Κεφαλλονιά κατά 13,08% με 168.332 αφίξεις. Στη Μύκονο κατά 6,88% με 139.983 αφίξεις. Στη Σκιάθο κατά 4,24% με 117.919 αφίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ