ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
G-20: Στήριξη του κεφαλαίου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη συνέχιση της στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών του G-20 κατά τη σύνοδο που πραγματοποίησαν στο Σεντ Αντριους στη Σκοτία, ενώ αποφάσισαν να ορίσουν το Γενάρη την ημερομηνία της προσεχούς συνεδρίασής τους.

Παράλληλα, έβαλαν ένα χρονοδιάγραμμα για την αμοιβαία επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν στις χώρες τους, όπως προκύπτει από το τελικό ανακοινωθέν που σημειώνει ότι μέχρι το Γενάρη θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει το δικό τους πλαίσιο εργασίας στο θέμα της οικονομίας, πριν από μια πρώτη συλλογική αξιολόγηση, με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία ορίστηκε τον Απρίλη.

Η άσκηση της πολυμερούς επιτήρησης θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια του ΔΝΤ, ο ακριβής ρόλος του οποίου στο συγκεκριμένο θέμα ακόμη συζητείται.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, που έκανε μία αιφνίδια παρέμβαση στη Σύνοδο, κάλεσε τις χώρες του G-20 να εξετάσουν την επιβολή ενός φόρου για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, πρόταση που δεν απασχόλησε τους συμμετέχοντες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φόβοι για νέο μακελειό

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μαίνεται
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μαίνεται
ΚΟΥΝΤΟΥΖ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε νέο μακελειό παραπέμπουν οι δηλώσεις του ΝΑΤΟ, για τις εκτελέσεις περισσότερων από 130 ανθρώπων, από τα κατοχικά και τα κυβερνητικά στρατεύματα του Αφγανιστάν, στην επαρχία Κουντούζ. Φυσικά, οι νεκροί αναφέρονται ως μαχητές των Ταλιμπάν και οι απώλειες παρουσιάζονται ως επιτυχία των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων. Ωστόσο, μόλις την περασμένη Τετάρτη κάτοικοι της Χελμάντ βγήκαν στους δρόμους με τις σορούς των νεκρών τους στα χέρια διαμαρτυρόμενοι για σφαγές 11 αμάχων κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, τη στιγμή που ο κατοχικός στρατός πανηγύριζε για ακόμα μία επιτυχία εναντίον των «Ταλιμπάν».

Σύμφωνα με τις εγκάθετες αφγανικές αρχές, οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Κουντούζ, που βρίσκεται στα βόρεια του Αφγανιστάν, πραγματοποιήθηκαν κατά την περασμένη βδομάδα και το αποτέλεσμα είναι υπέρ της κατοχής...

Αναστάτωση επικρατεί και στις φυλακές της Κανταχάρ, οι κρατούμενοι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης, το φαγητό, το νερό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τις κατοχικές δυνάμεις για το αγαθό των προθέσεών του να σταθεί αρωγός στα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, υποστηρίζοντας ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και κανείς υπουργός που θα αναλάβει στη νέα κυβέρνηση δε θα πρέπει να κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλα...

Στο Πακιστάν, συνεχίζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ ο κυβερνητικός στρατός εξακολουθεί να προχωρά τις επιθέσεις του εναντίον «ανταρτών των Ταλιμπάν», στις περιοχές του Νότιου Ουαζιριστάν, σύμφωνα με τις εντολές των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, τραγική παραμένει η κατάσταση στα σχολεία της χώρας,, αφού οι επιθέσεις «ισλαμιστών μαχητών» τείνουν να μετατραπούν σε καθημερινό φαινόμενο. Αρκετοί είναι οι γονείς που λόγω του φόβου των επιθέσεων επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία θεωρώντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Θέμα ημερών φαίνεται, πλέον, ότι είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στη σύσταση της οποίας κατέληξαν μετά από μήνες διαβουλεύσεων οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, ο φιλοαμερικανικός συνασπισμός υπό τον σουνίτη Σάαντ Χαρίρι, που επικράτησε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, κατέληξε σε συμφωνία με τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Χαρίρι, που έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για δεύτερη φορά μετά την αποτυχία του πρώτου γύρου συνομιλιών, προχώρησε σε ορισμένες υποχωρήσεις. Σε βασικό σημείο αντιπαράθεσης είχε αναδειχθεί η διανομή των υπουργείων, με έναν από τους βασικούς συμμάχους της «Χεζμπολάχ», τον μαρωνίτη χριστιανό πρώην στρατηγό, Μισέλ Αούν, να διεκδικεί το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών.

Μέχρι χτες δεν είχε γνωστοποιηθεί πώς ακριβώς «μοιράστηκαν» τα υπουργεία. Το βέβαιο είναι ότι 15 υπουργεία αναλαμβάνει ο συνασπισμός του Χαρίρι, 10 υπουργεία ο συνασπισμός υπό τη «Χεζμπολλάχ» και πέντε θα οριστούν από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ψηφίστηκε ο «εκλογικός νόμος»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υιοθετήθηκε, κατά πλειοψηφία, μετά από μήνες αποτυχημένων διαβουλεύσεων, ο νέος εκλογικός νόμος, ανοίγοντας το δρόμο για διεξαγωγή γενικών εκλογών τον Ιανουάριο, μετά από ένα μαραθώνιο επαφών που είχε, τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Χιλ με όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ψηφοφόροι μπορούν, πλέον, να επιλέγουν βουλευτή και όχι κόμμα, επίσης στο Κιρκούκ, τελικά, φαίνεται ότι επικράτησε, κυρίως, η κουρδική άποψη. Οι Κούρδοι επέμεναν οι εκλογικοί κατάλογοι στο Κιρκούκ να αναφέρονται σε «μία εκλογική περιφέρεια» και όχι δύο, όπως ζητούσαν οι Αραβες και οι Τουρκμένοι που ζουν εκεί. Ο Ιρακινός κατοχικός πρωθυπουργός Μάλικι μίλησε για «ιστορική ημέρα» ενώ την είδηση καλωσόρισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί αδιάλλακτος ο Νετανιάχου

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Πρόθυμος «να κάνει όσες υποχωρήσεις χρειαστούν, εκτός, όμως, από την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές ότι το Τελ Αβίβ επιμένει αδιάλλακτα, αφού τα πάντα ανάγονται «παραδοσιακά» στην προστασία της ισραηλινής ασφάλειας. Οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν κατά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον, όπου μετέβη, για να συμμετάσχει σε παγκόσμιο συνέδριο Εβραίων ηγετών. Οπως φαίνεται, θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Πίσω στο Ισραήλ, πάντως, «τα νερά τάραξε» χθες ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Καντίμα»), Σαούλ Μοφάζ. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ παρουσίασε ένα «σχέδιο ειρήνευσης», όπως είπε στους δημοσιογράφους, το οποίο προβλέπει άμεση ίδρυση «προσωρινού παλαιστινιακού κράτους», το οποίο θα είναι αποστρατιωτικοποιημένο και θα εκτείνεται στη Λωρίδα της Γάζας και στο 60% της Δυτικής Οχθης. Ο Μοφάζ εκτίμησε ότι «έτσι, θα δοθεί ώθηση, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα κομβικά ζητήματα, όπως είναι τα τελικά σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ κλπ». Πάντως, αρκετά ισραηλινά ΜΜΕ συμπέραιναν ότι πιθανώς το «ειρηνευτικό σχέδιο» Μοφάζ να στοχεύει περισσότερο στην ηγεσία του «Καντίμα» παρά σε κάτι άλλο.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη συνεχίζονταν οι εκκλήσεις τοπικών οργανώσεων της «Φατάχ» αλλά και οπαδών προς τον Μαχμούντ Αμπάς να παραμείνει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκε χθες ο γενικός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ που διαπίστωσε «τεράστια καθυστέρηση» στην πορεία ανοικοδόμησης από τις καταστροφές που σημειώθηκαν κατά την ισραηλινή εισβολή του Ιανουαρίου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Σινικά δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων

ΚΑΪΡΟ.--

Ιδιαίτερα χαμηλότοκα δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων με προνομιακούς όρους, μέσα στην επόμενη τριετία, υποσχέθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο προχτές, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου Κίνας - Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέικχ με τη συμμετοχή 20 ηγετών και αξιωματούχων από 50 αφρικανικές χώρες. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της ιδιαίτερα δραστήριας παρουσίας του Πεκίνου σε δεκάδες χώρες της Αφρικής λέγοντας πως οι κατηγορίες που εκτοξεύονται από διάφορες μεριές «για την λεηλασία του αφρικανικού ορυκτού πλούτου και πρακτικές νεοαποικιοκρατίας είναι εντελώς αβάσιμες».

Ωστόσο, ο Κινέζος ηγέτης δεν παρέλειψε να δώσει «νουθεσίες» προς τις ΗΠΑ, τις οποίες κάλεσε να διατηρήσουν το έλλειμμα σε «κατάλληλο μέγεθος... για να εξασφαλιστεί η βασική σταθερότητα του δολαρίου».

Το εμπόριο ανάμεσα σε Αφρική και Κίνα αυξήθηκε κατά 45% (με τζίρο περίπου 107 δισ. δολάρια) το 2008, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε μέσα σε μία οκταετία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισλαμική Διάσκεψη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Στην Τουρκία βρίσκονται όλοι οι ηγέτες των ισλαμικών χωρών και ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε ακόμα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα τις εργασίες της Συνόδου, τις διμερείς σχέσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Συνάντηση που δίνει έναυσμα στην Τουρκία να συνεχίσει να παρουσιάζεται ως ο νέος διαμεσολαβητής, μεταξύ δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων και λαών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι της συνδιάσκεψης μπαίνει η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Την επίσκεψή του στην Τoυρκία για τις εργασίες της Συνόδου ακύρωσε την Κυριακή ο Σουδανός πρόεδρος, Ομάρ Ελ Μπεσίρ, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του, με την κατηγορία της γενοκτονίας στο Σουδάν, για να «μην προκαλέσει προβλήματα στην Τoυρκία». Την ίδια στιγμή ο Ρ. Ερντογάν δήλωσε ότι δε θεωρεί ότι ευσταθούν οι κατηγορίες που απευθύνονται στο Σουδανό πρόεδρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ