ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ
«Ενθάρρυνση» για πρωτοβουλίες στα μέτρα των ιμπεριαλιστών

Το σύνολο των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής βρέθηκε στο επίκεντρο της ημίωρης συζήτησης στο Βερολίνο

Την ενθάρρυνση από τους Αμερικανούς να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα Βαλκάνια, για να διασφαλίσει την ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής και να εξασφαλίσει μερίδιο από τη λεία των αγορών για λογαριασμό της ντόπιας άρχουσας τάξης, με υποθήκη το σύνολο των εξωτερικών θεμάτων της χώρας, δέχτηκε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Βερολίνο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον.

Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να διαβεβαιώσει την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τα μέγιστα για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, θέτοντας ταυτόχρονα κάτω από την επιδιαιτησία τους τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Η τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού ικανοποίησε απόλυτα την Χ. Κλίντον, η οποία εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες».

Είναι αυτονόητο ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρεται σε «πρωτοβουλίες» αρεστές στις ΗΠΑ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη της ΝΔ.

Ιμάντας για τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων

Στη διάρκεια της 30λεπτης άτυπης συνάντησης που την προκάλεσε η ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε λεπτομερώς τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεών του με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου τόνισε στην Χ. Κλίντον ότι «η Ελλάδα να πάρει πάνω της την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, βεβαίως και των Σκοπίων». Σημειώνουμε ότι η αμερικανική πλευρά είναι ενήμερη για την επιστολή Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, με την οποία η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα «συζήτηση εφ' όλης της ύλης» (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες), ενώ μέσα στον Νοέμβρη ο Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα.

Στο θέμα του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλυσε την πρότασή του για τη δημιουργία «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα επιχειρηθεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «πακέτο» με την επίλυση του Κυπριακού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα και αφού ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, τόνισε ότι «πρέπει να αφήσουμε τις δύο κοινότητες, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, να διαπραγματευτούν, να συζητήσουν ανοικτά και ελεύθερα το κοινό τους μέλλον κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ».

«Φρέσκος αέρας» για τα μονοπώλια

Αφού ο Γ. Παπανδρέου ικανοποίησε πλήρως τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ρίχνοντας στη μέγκενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τη «λύση» των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, στη συνέχεια παρουσίασε και τις «προϋποθέσεις» που θέτει η Ελλάδα. «Προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι βεβαίως η προηγούμενη επίλυση του θέματος του ονόματος», είπε ο πρωθυπουργός, θέτοντας την ελληνική θέση για «σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ν. Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρνει με ανοικτό μυαλό, με φρέσκο αέρα αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιωθεί και η ατμόσφαιρα, το κλίμα των συνομιλιών με την πλευρά των Σκοπίων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βήμα βήμα ξεδιπλώνει την ταξική πολιτική της

Με βιτρίνα τις κινήσεις εντυπωσιασμού γύρω από την υποτιθέμενη «διαφάνεια», προχωρά ακάθεκτη σε μέτρα που χτυπάνε στην καρδιά τους εργασιακά και άλλα δικαιώματα

Οι χιλιάδες υπό απόλυση νέοι των «stage» είναι από τους πρώτους που είδαν τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της κυβερνητικής πολιτικής
Οι χιλιάδες υπό απόλυση νέοι των «stage» είναι από τους πρώτους που είδαν τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της κυβερνητικής πολιτικής
Η προώθηση των νέων αντιλαϊκών - αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που θα ακολουθήσουν τη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκού εισοδήματος, όπως αυτή καταγράφεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με υπουργούς της κυβέρνησης την Κυριακή το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος των συναντήσεων ήταν «να προχωρήσει καλύτερα το κυβερνητικό έργο». Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες για τα «δημοσιονομικά ελλείμματα» που, εκτός από τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και το νέο μπαράζ φόρων, προβλέπει και σειρά από αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Με στόχο να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να καμουφλάρει το πλέγμα των αντιλαϊκών πολιτικών της, ειδικότερα μετά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των απολυμένων από τα προγράμματα «stage», που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα ψαλιδισμένα «ψίχουλα» που πέταξε με το επίδομα της «κοινωνικής αλληλεγγύης», η κυβέρνηση καταφεύγει για μια ακόμη φορά στις φανφάρες περί «διαφάνειας».

Μάλιστα, για να γίνει πιο αποτελεσματική η επιχείρηση χειραγώγησης του λαού, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να διαπιστώνει «αρρυθμίες στην πορεία του κυβερνητικού έργου» και «λάθους χειρισμούς» στα «stage» και τους «συμβασιούχους του Δημοσίου», ασκώντας δήθεν κριτική στους υπουργούς, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι». Στο «προπέτασμα καπνού» για να θαμπώσουν οι αντιδραστικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί εντάσσεται και η χτεσινή ανακοίνωση για τη «καινούριες διαδικασίες πρόσληψης» που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Δημοσιεύματα και απαντήσεις

Την στιγμή που η κυβέρνηση ποντάρει στη «διαφάνεια», δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο («Πρώτο Θέμα») εμφανίζει τη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ευαγ. Σιούτη σαν «συνήγορο του διευθύνοντα συμβούλου της "Ζήμενς" στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκου το 2007», γνωστού για την εμπλοκή του στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία», μέσω των οποίων η πολυεθνική χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευαγ. Σιούτη εκπροσωπούσε νομικό γραφείο που χειρίστηκε υπόθεση «προστασίας των νομικών δεδομένων» του Μ. Χριστοφοράκου, τα οποία επικαλέστηκε το στέλεχος της «Ζήμενς» «για να καθυστερήσει τη νομική έρευνα». Απαντώντας στο δημοσίευμα, η Ευαγ. Σιούτη έκανε λόγο για «απαράδεκτη επίθεση για παραποίηση γεγονότων που χειρίστηκε με απόλυτα νόμιμο τρόπο».

Η κυβέρνηση μέσω του Γ. Πεταλωτή έδωσε πλήρη κάλυψη στην Ευαγ. Σιούτη αναφέροντας ότι «εξηγεί, με τη δική της ανακοίνωση, τη σχέση που έχει με το πρωθυπουργικό γραφείο (...) οι οποίες νομίζω ότι καλύπτουν τις απορίες των δημοσιευμάτων».

Εύσημα επικίνδυνα για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση Παπανδρέου - Κλίντον

Σε σχόλιο για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει ο ζήλος του πρωθυπουργού να αποσπάσει τα εύσημα από την αμερικανική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησής του».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απάντηση στις επικρίσεις για το περιουσιακό

Δεν υπάρχουν παραχωρήσεις αρχής από τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τις συζητήσεις που έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχετικά με το περιουσιακό, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από κόμματα επί του θέματος. Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο για «θλιβερή κατάσταση», η οποία δημιουργείται από τις αντιδράσεις αυτές, σημειώνοντας: «Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι εργολαβικά ορισμένοι έχουν αναλάβει, με τις τοποθετήσεις τους, τη συνεχή, να μου επιτρέψετε να πω, όχι απλώς κριτική, όχι απλώς μηδενισμό, αλλά είναι θλιβερό γιατί υποσκάπτονται και οι προσπάθειές μας».

Ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι δε θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που τον θέλουν να εισηγείται διακοπή των συνομιλιών έως τις επόμενες «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι καμία παραχώρηση αρχής δε γίνεται. Ατόφια λύση, άμα ήμαστε παλικάρια δεν έπρεπε να φέρουμε τα πράγματα ως το πραξικόπημα και να έχουμε εισβολή και κατοχή. O τελευταίος που ευθύνεται, δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι δυνάμεις από τις οποίες προέρχεται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ