ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ
Από τον Απρίλη στον Οκτώβρη

Ο ιμπεριαλισμός, είναι καπιταλισμός στο ανώτατο στάδιό του. Είναι η εποχή της κυριαρχίας των μονοπωλίων σ' όλες τις σφαίρες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι η εποχή που η αστική τάξη έχει περάσει από κοινωνική και πολιτική άποψη, ολοκληρωτικά στην αντίδραση. Είναι η εποχή που ήδη έχει ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος για το ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και η Ρωσία συμμετέχει σ' αυτόν.

Σ' αυτή την ιστορική εποχή το καθήκον που βάζει μπροστά της η ανθρωπότητα είναι το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Ετσι, λίγες ημέρες πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση, στα μέσα του Σεπτέμβρη του 1917, ο Λένιν τοποθετεί το ζήτημα ως εξής:

«Ολοι μιλάνε για ιμπεριαλισμό. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτ' άλλο, παρά μονοπωλιακός καπιταλισμός. Οτι και στη Ρωσία ο καπιταλισμός έχει γίνει μονοπωλιακός, αυτό το δείχνουν αρκετά παραστατικά οι εταιρείες "Προντούγκολ", "Προνταμέτ", της ζάχαρης κλπ. Η ίδια η εταιρεία της ζάχαρης μάς δείχνει ξεκάθαρα τη μετεξέλιξη του μονοπωλιακού καπιταλισμού σε κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό». Για να καταλήξει σε μια τοποθέτηση που δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. «Αυτή ακριβώς είναι η διαλεκτική της Ιστορίας. Οτι ο πόλεμος επιτάχυνε σε εξαιρετικό βαθμό τη μετατροπή του μονοπωλιακού καπιταλισμού σε κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό και έφερε έτσι την ανθρωπότητα στο σοσιαλισμό. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η παραμονή της σοσιαλιστικής επανάστασης. Και αυτό όχι μόνο γιατί ο πόλεμος γεννάει με τις φρίκες του την προλεταριακή εξέγερση - καμιά εξέγερση δε θα δημιουργήσει το σοσιαλισμό, αν δεν έχει ωριμάσει οικονομικά - αλλά και γιατί ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός είναι η πληρέστερη υλική προετοιμασία του σοσιαλισμού, είναι τα πρόθυρά του, είναι το σκαλοπατάκι εκείνο της ιστορικής κλίμακας που ανάμεσα σ' αυτό και στο σκαλοπατάκι που λέγεται σοσιαλισμός, δεν υπάρχουν άλλα ενδιάμεσα σκαλοπάτια».

Το ξέσπασμα της επανάστασης σημαίνει ότι οι αντιφάσεις του συστήματος έχουν ωριμάσει. Ποιο είναι το βασικό κριτήριο που προσδιορίζει ότι έχουν ωριμάσει οι αντιφάσεις του καπιταλισμού; Η όξυνση της βασικής του αντίθεσης, η οποία είναι: Η κοινωνικοποίηση της παραγωγής, της εργασίας και η ατομική - καπιταλιστική ιδιοποίηση του προϊόντος, με τη θεώρηση ότι ο άνθρωπος και η εργατική του δύναμη είναι η σπουδαιότερη παραγωγική δύναμη. Αυτό φαίνεται καθημερινά από τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, από την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, το ξέσπασμα των οικονομικών κρίσεων του καπιταλισμού. Και που κάτω από ορισμένες συνθήκες γενικευμένης κρίσης, μπορεί να οδηγούν στην επαναστατική κατάσταση και να δημιουργούν, με δεδομένη τη σωστή στρατηγική και ταχτική του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, τις προϋποθέσεις για την επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας. Τέτοιες συνθήκες διαμόρφωσε ο πόλεμος στη Ρωσία, που ήταν ο πιο αδύνατος κρίκος του ιμπεριαλισμού.

Κρίκοι στην επαναστατική πολιτική δράση των Μπολσεβίκων για την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, ήταν τα συνθήματα - αιτήματα για ειρήνη, μοίρασμα της γης στους αγρότες και 8ωρη δουλιά στους εργάτες. Αλλά μ' αυτά τα συνθήματα στη δοσμένη ιστορική στιγμή ξεδίπλωναν την ταχτική τους που, γενικευμένα και σε διάκριση από τα άλλα κόμματα της Β' Διεθνούς, έθετε το θέμα της μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο κατά της αστικής τάξης, για την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας.

Αλλά έχοντας από τα πριν καθορίσει ως στρατηγικό ζήτημα την εργατική εξουσία, οι Μπολσεβίκοι δρουν έτσι που συνδέουν την πάλη για τα παραπάνω αιτήματα με το ζήτημα της εξουσίας. Που το φέρνει στο προσκήνιο η ίδια η επαναστατική δράση των μαζών με την επανάσταση του Φλεβάρη 1917, η οποία όμως φέρνει στην κυβερνητική εξουσία τα αστικά και μικροαστικά κόμματα.

Ο Λένιν εκτιμά τις εξελίξεις προκειμένου να καθορίσει τα καθήκοντα της πάλης των Μπολσεβίκων.

«Η ιστορική στιγμή - αναφέρει - που περνά η Ρωσία χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω βασικά γνωρίσματα:

1. Η παλιά τσαρική εξουσία που εκπροσωπούσε μόνο μια χούφτα φεουδάρχες - τσιφλικάδες, οι οποίοι διηύθυναν όλη την κρατική μηχανή (το στρατό, την αστυνομία, την υπαλληλία), συντρίφτηκε και παραμερίστηκε, μα δεν εξοντώθηκε....

2. Η κρατική εξουσία στη Ρωσία πέρασε στα χέρια μιας νέας τάξης, δηλαδή της αστικής τάξης και των αστοποιημένων τσιφλικάδων. Απ' αυτή την άποψη η αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία τελείωσε».

Και καθορίζει με τις Θέσεις του Απρίλη το χαρακτήρα της επανάστασης ως σοσιαλιστικό και της εξουσίας ως δικτατορία του προλεταριάτου.

1. (...) «Για έναν επαναστατικό πόλεμο - εκτιμά στη δοσμένη στιγμή ο Λένιν - που πραγματικά δικαιολογεί τον επαναστατικό αμυνιτισμό, το συνειδητό προλεταριάτο μπορεί να συμφωνήσει μόνο με τον όρο: α) περάσματος της εξουσίας στα χέρια του προλεταριάτου και των πιο φτωχών τμημάτων της αγροτιάς που κλίνουν προς αυτό, β) παραίτησης από όλες τις προσαρτήσεις στην πράξη και όχι στα λόγια, γ) ολοκληρωτικής ρήξης στην πράξη με όλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Πρέπει πολύ διεξοδικά, επίμονα και υπομονητικά, να εξηγούμε στις μάζες την αδιάρρηκτη σύνδεση του κεφαλαίου με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να τους αποδείχνουμε ότι χωρίς την ανατροπή του κεφαλαίου ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει με μια ειρήνη αληθινά δημοκρατική, όχι εξαναγκαστική.

2. Η ιδιομορφία της σημερινής στιγμής στη Ρωσία βρίσκεται στο πέρασμα από το πρώτο στάδιο της επανάστασης που έδωσε την εξουσία στην αστική τάξη εξαιτίας της ανεπαρκούς συνειδητότητας και οργάνωσης του προλεταριάτου, στο δεύτερο στάδιό της που πρέπει να δώσει την εξουσία στα χέρια του προλεταριάτου και των φτωχών στρωμάτων της αγροτιάς.

Η ιδιομορφία αυτή απαιτεί από μας ικανότητα προσαρμογής στις ιδιαίτερες συνθήκες της κομματικής δουλιάς μέσα στις πρωτάκουστα πλατιές μάζες του προλεταριάτου, που μόλις τώρα ξύπνησαν στην πολιτική ζωή.

Να εξηγήσουμε στις μάζες ότι το Σοβιέτ των εργατών βουλευτών είναι η μόνη δυνατή μορφή επαναστατικής κυβέρνησης και ότι γι' αυτό, όσο η κυβέρνηση αυτή θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή της αστικής τάξης, το καθήκον μας μπορεί να είναι μόνο η υπομονητική, συστηματική, επίμονη και προσαρμοσμένη στις πρακτικές ιδιαίτερα ανάγκες των μαζών, εξήγηση των λαθών της τακτικής τους...

3. Καμιά υποστήριξη στην Προσωρινή κυβέρνηση, να εξηγούμε ότι είναι πέρα για πέρα ψεύτικες όλες οι υποσχέσεις της, ιδιαίτερα η υπόσχεση για παραίτηση από τις προσαρτήσεις. Ξεσκέπασμα, αντί της απαράδεκτης "απαίτησης" - που σπέρνει αυταπάτες - να πάψει η κυβέρνηση αυτή, κυβέρνηση καπιταλιστών, να είναι ιμπεριαλιστική.

(...)

5. Οχι κοινοβουλευτική δημοκρατία - επιστροφή από τα Σοβιέτ των εργατών βουλευτών σ' αυτή θα ήταν βήμα προς τα πίσω - αλλά δημοκρατία των Σοβιέτ των εργατών, των εργατών γης και των αγροτών βουλευτών σε όλη τη χώρα, από τα κάτω ως τα πάνω».*

Με αυτές τις θέσεις ο Λένιν επιμένει στην καθοδήγηση των Μπολσεβίκων, έτσι που να δρουν ενιαία και ολοκληρωμένα, για την προώθηση της στρατηγικής, αλλά και σε συγκεκριμένη πολιτική γραμμή συσπείρωσης. Παίρνει υπόψη του το επίπεδο συνείδησης των μαζών στη δοσμένη στιγμή σχετικά με τον πόλεμο, τον οποίο κατανοούν ως άμυνα της πατρίδας και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η αιτία του είναι η «αδιάρρηκτη σύνδεση του κεφαλαίου με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Θέτει το καθήκον «να τους αποδείχνουμε ότι χωρίς την ανατροπή του κεφαλαίου ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει με μια ειρήνη αληθινά δημοκρατική». Αρα, δε θέτει μόνο το αίτημα για ειρήνη, αλλά το συνδέει με την ανατροπή του καπιταλισμού. Δε χάνει ούτε στιγμή, και με δεδομένη την ανώριμη πολιτική συνείδηση των μαζών, την προβολή της αναγκαιότητας της πάλης για την εξουσία και κατευθύνει την πάλη για την κατάληψη της εξουσίας.

Ταυτόχρονα θέτει το ζήτημα της αποκάλυψης της κυβέρνησης ως κυβέρνησης του κεφαλαίου άρα καμιά υποστήριξη σ' αυτήν, κανένας συμβιβασμός μ' αυτήν, σε συνδυασμό με το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, τα οποία όμως πρέπει να απαλλαγούν από την επιρροή των αστών και μικροαστών. Επίσης θέτει παραστατικά το χαρακτήρα της νέας εξουσίας και χαράζει τα πρώτα βασικά βήματα στο επίπεδο της οικονομίας (εθνικοποίηση τραπεζών, γη στους αγρότες, έλεγχος από τη νέα εξουσία της κοινωνικής παραγωγής και διανομής των προϊόντων) για να μπορέσει η νέα εξουσία να οικοδομήσει το σοσιαλισμό. Πάνω σ' αυτή την πολιτική γραμμή επιδιώκει το Κόμμα των Μπολσεβίκων να συσπειρώσει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και να οικοδομήσει τη συμμαχία της με τη φτωχή αγροτιά. Με πολιτικό στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την εγκαθίδρυση της εξουσίας απ' αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη.

Απ' αυτή την άποψη η Οχτωβριανή Επανάσταση διδάσκει επίσης πως χωρίς την ενιαία απ' όλο το Κομμουνιστικό Κόμμα πολιτική δράση για την προώθηση της στρατηγικής του, χωρίς η ταχτική να υπηρετεί τη στρατηγική, το Κόμμα δεν μπορεί να ισχυροποιηθεί, να κατακτήσει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, να οικοδομεί συμμαχίες για την εξουσία. Η πορεία από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη έδειξε ότι αν και οι Μπολσεβίκοι ήταν μειοψηφία στα Σοβιέτ, κατέκτησαν την πλειοψηφία και καθοδήγησαν την επανάσταση ως την κατάληψη της εξουσίας. Εδειξε επίσης ότι ανεξάρτητα από το καθήκον για το Κόμμα, της κάθε φορά ιστορικής στιγμής, με δεδομένο το χαρακτήρα της εποχής ως εποχής του ιμπεριαλισμού, και ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης, ο σοσιαλισμός είναι άμεση και ρεαλιστική ανάγκη και όχι υπόθεση του μακρινού μέλλοντος. Πολύ περισσότερο η πείρα της δράσης των Μπολσεβίκων έδειξε ότι το καθήκον της στιγμής πρέπει να συνδέεται οργανικά με τη στρατηγική, θέτοντας το ζήτημα της εξουσίας. Διδάγματα ζωντανά και επίκαιρα για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στις σύγχρονες συνθήκες και πείρα που, τηρουμένων των αναλογιών, είναι πολύτιμη για το δικό μας πολιτικό αγώνα.

* Στα εισαγωγικά παρατίθενται αποσπάσματα από τις «Θέσεις του Απρίλη»


Σ. Κ.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Μ' ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, οι ΚΟ του ΚΚΕ τιμούν την επέτειο αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος, που χάραξε με ανεξίτηλη σφραγίδα ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην Αθήνα

Ολες οι Αχτιδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης.

-- Στις 25/11 προγραμματίζονται εκδηλώσεις από τη Βορειοανατολική Αχτίδα στο Χολαργό (Δημαρχείο, αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και στο Γαλάτσι από την Αχτίδα 3ου-4ου Διαμερίσματος.

-- Στις 28/11 από τις Αχτίδες Εκπαιδευτικών και Κατασκευών.

-- Στις 2/12 από τις Αχτίδες 5ου και 6ου Διαμερίσματος, 1ου και 7ου Διαμερίσματος.

-- Στις 5/12 από τις Αχτιδικές Οργανώσεις στις Τηλεπικοινωνίες, στην Ενέργεια, στη Βιομηχανία και την ΚΟ Δικηγόρων.

-- Στις 7/12 από την Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας.

-- Στις 9/12 από τις Αχτίδες Υπηρεσιών, Μεταφορών, 2ου Διαμερίσματος, Νοτίων, Βορείων, Νοτιοδυτικών Συνοικιών (σε Περιστέρι και Αιγάλεω), Νοτιοανατολικών Συνοικιών (σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη).

-- Στις 10/12 στην Ηλιούπολη.

-- Στις 11/12 από την Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού.

-- Στις 12/12 στο Ελληνικό, αλλά εκδηλώσεις και από την Ανατολική Αχτίδα και την Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης.

-- Στις 13/12 από την Αχτίδα των ΕΒΕ.

-- Στις 16/12 από την Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών και τη Βορειοανατολική Αχτίδα (σε Γαλάτσι).

Επίσης, μια σειρά από εκδηλώσεις προγραμματίζονται από την Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Κυριακή 9 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Στην Αττική

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στον «Ποντιακό Ελληνισμό για τη συμβολή του στην Επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου και Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στα Γραφεία του Συλλόγου «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στο Μενίδι. Στην εκδήλωση, που γίνεται στα πλαίσια των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, ομιλητής θα είναι ο Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού.

-- Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας, αρχειακού υλικού και απαγγελία ποιημάτων.

Στον Πειραιά

-- Η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά του ΚΚΕ, η Αχτίδα Α΄ Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση την Κυριακή 25 του Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αττικόν». Ομιλητής ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση, την Κυριακή 25 του Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι. Ομιλητής ο Κύριλλος Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση στις 28 του Νοέμβρη στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στις 6.30 μ.μ. Ομιλητής ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζονται και από την Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, οι κεντρικές εκδηλώσεις των νομών έχουν οριστεί ως εξής: 26 του Νοέμβρη στο Ρέθυμνο, 28 του Νοέμβρη στα Χανιά, 2 του Δεκέμβρη στο Ηράκλειο.

Στη Σάμο

Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οχτώβρης του 1917, η εποχή των παγκόσμιων επαναστάσεων ξεκίνησε». Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία του μουσικού συγκροτήματος της ΝΕ Σάμου «Συντροφιά».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο μεταβαίνει ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ σε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα, που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 10 Νοέμβρη.

Η διάσκεψη έχει θέμα «Βενεζουέλα: Δημοκρατία και Κοινωνική Πρόοδος» και διοργανώνεται από το Βενεζουελάνικο Κέντρο Πληροφόρησης, ομάδα εργατικών βουλευτών φίλων της Βενεζουέλας, την «Le Monde Diplomatique» και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

-- Εκδήλωση με θέμα «οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ αύριο Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αντιγόνη». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

-- Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια» διοργανώνει, την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, με ομιλήτρια την Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.

ΚΡΗΤΗ
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Δεξιός Οπορτουνισμός»

To βιβλίο: «Ο Σύγχρονος Δεξιός Οπορτουνισμός» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», παρουσιάζουν τις επόμενες μέρες οι Κομματικές Οργανώσεις Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Χανίων του ΚΚΕ με κεντρικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί:

-- Στο Ρέθυμνο, την Τρίτη 13 Νοέμβρη στις 2.30 το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου.

-- Στο Ηράκλειο, την Τρίτη 13 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα στη δημοτική αίθουσα «Ανδρόγεω».

-- Στα Χανιά, την Τετάρτη 14 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Αποστόλης Παπάς, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εκθεση και εκδηλώσεις για την 34η επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» πραγματοποιεί έκθεση με αντιδικτατορικό υλικό και εκδηλώσεις που αφορούν τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Το Επιμορφωτικό μας Κέντρο, σε συνεργασία με μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ Αθήνας, διοργανώνει σήμερα Σάββατο 10 Νοέμβρη συζήτηση με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αντιδικτατορική πάλη», με εισηγητές τον Τάκη Τσίγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Δημήτρη Πρωτοψάλτη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και αύριο Κυριακή 11 Νοέμβρη, σε συνεργασία με εργατικές οργανώσεις της ΚΝΕ συζήτηση με θέμα: «Η δράση του ΚΚΕ στην παρανομία και η συμβολή του στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων», με ομιλητές τον Σήφη Κωτσαντή, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τη Λόλα Ζαζοπούλου, στέλεχος της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις, λόγω του περιορισμένου χώρου, γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις. Η έκθεση όμως του αντιδικτατορικού υλικού θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, το διάστημα 12-16 Νοέμβρη, 9 π.μ.-5 μ.μ. Το Επιμορφωτικό Κέντρο συνεχίζει σταθερά τον εμπλουτισμό του Αρχείου με ντοκουμέντα του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Ετσι υπάρχει πλέον πρόσβαση και σε ένα σημαντικό τμήμα αρχειακών υλικών του αντιδικτατορικού αγώνα.

Επανάσταση και κινηματογράφος

Οι προβολές του αφιερώματος στα 90χρονα της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με ταινίες - μνημεία τόσο για το σοβιετικό, όσο και για τον παγκόσμιο κινηματογράφο συνεχίζονται ως εξής: Κινηματογράφος «Αφαία»: Σήμερα: «Η επιστροφή του Μαξίμ» Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (5.30 μ.μ.), «Η απροσδόκητη του κ. Γουέστ στη χώρα των Μπολσεβίκων» Λεβ Κουλεσόφ» (7.20 μ.μ.), «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης» Βσεβολόντ Πουντόβκιν (8.30 μ.μ.), «Στη φωτιά δεν τη γλιτώνεις» Γκλεμπ Πανφίλοβ (10 μ.μ.). Αύριο: «Ο Μαξίμ στην εξουσία» Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (5.30 μ.μ.), «Απεργία» Σεργκέι Αϊζενστάιν (7.30 μ.μ.), «Ευτυχία» Αλεξάντρ Μεντβέντκιν (9.10 μ.μ.), «Ο Λένιν τον Οχτώβρη» Μιχαήλ Ρομ (10.00 μ.μ.).

Κινηματογράφος «Αστυ»: Σήμερα: «Ο Μαξίμ στην εξουσία» (5.30 μ.μ.), «Απεργία» (7.30 μ.μ.), «Ευτυχία» (9.10 μ.μ.), «Ο Λένιν τον Οχτώβρη» (10.00 μ.μ.), «Αερογκράντ» Αλεξάντρ Ντοβζένκο (11.50 μ.μ.). Αύριο: «Ο κομμουνιστής» Γιούλι Ράισμαν (5.30 μ.μ.), «Ο Λένιν το 1918» Μιχαήλ Ρομ (7.30 μ.μ.), «Η δική σου γνώμη» Γιούλι Καράσικ (9.30 μ.μ.), «Η Γη» Αλεξάντρ Ντοβζένκο (11.15 μ.μ.).

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Σοβιετικού Κινηματογράφου συνεχίζεται και δεύτερη εβδομάδα από 15-21/11 οπότε θα προβληθούν οι ταινίες: «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οχτώβρης», «Γενική γραμμή», «Ο άνθρωπος με την κάμερα», «Τρία τραγούδια για τον Λένιν», «Ο Λένιν στην Πολωνία», «Ιστορίες για τον Λένιν», «Θωρηκτό Αβρόρα», «Η μάνα» κ.ά. Συνολικά θα προβληθούν 22 ταινίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ