ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
«Ενα σχολείο για όλους. Δημόσιο και δωρεάν. 15% για την Παιδεία»

Κάτω από το σύνθημα που τους ενώνει, διαδήλωσαν χτες χιλιάδες μαθητές - σπουδαστές - φοιτητές - γονείς και εργαζόμενοι

Ξεσηκωμός! Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς. Ολοι στο δρόμο. Χιλιάδες. Ενωμένοι. Σε μια μεγάλη διαδήλωση. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για ολόπλευρη μόρφωση. Για δουλιά με δικαιώματα. Για το σχολείο και το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Γιατί η μόρφωση είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Αιτήματα δίκαια που παίρνουν πλέον χαρακτήρα ζωτικής σημασίας. Το μήνυμα ξεκάθαρο απ' όλους: «Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες». Και ο αγώνας συνεχίζεται. Μέσα κι έξω από σχολές και σχολεία. Γιατί «έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς» με αυτή την πολιτική. Μια πολιτική που ισοπεδώνει το δικαίωμα στη μόρφωση, κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, κλέβει το δικαίωμα στη ζωή. Ο αγώνας συνεχίζεται. Στο δρόμο του Νοέμβρη. Για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Με «αγώνα, ρήξη, ανατροπή». Γιατί «η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

«Δεν είμαστε εκατό, δεν είμαστε διακόσιοι. Είμαστε χιλιάδες, θα γίνουμε άλλοι τόσοι!», φώναξαν με όλη τους τη δύναμη χτες το πρωί από την Ομόνοια, όπου είχε οριστεί προσυγκέντρωση, χιλιάδες μαθητές, απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση και σε ορισμένα ΜΜΕ που κάνουν λόγο για «υποκινούμενες μειοψηφίες».

Από νωρίς που άρχισαν να καταφτάνουν οργανωμένα τα σχολεία και ξεδίπλωναν τα πολύχρωμα πανό τους, φάνηκε ότι οι μαθητές «έχουν πιάσει το νόημα». Ξέρουν τι τους φταίει και τι διεκδικούν. Ξέρουν ποιους έχουν απέναντί τους και με ποιους έχουν λόγους να βαδίσουν μαζί. «Πού είναι το δημόσιο και δωρεάν σχολείο;», «αναρωτιόταν» το πανό του τοπικού Συντονιστικού Γκράβας. «Η μόρφωση δεν είναι προϊόν. Οχι στα σχολεία των πολυεθνικών», δήλωνε το ΣΑΣ Μεσογείων. «Αγωνιζόμαστε για το μέλλον που μας αξίζει. Λύκειο Θρακομακεδόνων». «Θέλουμε να μπορούμε να ζούμε τα όνειρά μας» και «ΟΧΙ σε όλα που κάνουν κουρέλια τα όνειρά μας», από τα σχολεία της Ν. Ιωνίας και του Περιστερίου. Στο πλευρό τους και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Οι μαθητές άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα. Καταγγέλλουν τους εισαγγελείς και τους διευθυντάδες, τη «δημοκρατία τους, που δεν αναγνωρίζει τις γενικές συνελεύσεις των μαθητών». «Θέλουν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας. Θέλουν να μας φοβίσουν. Δε θα τα καταφέρουν». Απευθύνουν κάλεσμα στους γονείς τους: «Οφείλετε να μας ακούσετε! Εσείς, οι γονείς μας, έχετε πολλούς λόγους να σταθείτε συμπαραστάτες στους αγώνες μας». Φωνάζουν συνθήματα και τραγουδούν: «Εl pueblo unido, jamas sera vencido» (λαός ενωμένος ποτέ νικημένος) και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!». Διαβάστηκε επίσης απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης για στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων και κάλεσμα σε γονείς και καθηγητές να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα τους.

Η πορεία των μαθητών προς τα Προπύλαια, όπου είχε οριστεί η συγκέντρωση των φοιτητών και των σπουδαστών ξεκινά. Μπροστά, το πανό του ΣΑΣΑ δίνει το στίγμα της μεγάλης κινητοποίησης: «Ενα σχολείο για όλους. Δημόσιο και δωρεάν. 15% για την Παιδεία». Δε σταματούν στιγμή να φωνάζουν για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών: «Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία». Στο «στόχαστρό» τους μπαίνει και η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων: «Κωστάκη, Γιωργάκη ακούστε το καλά, οι επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στα σχολειά». Καλούν όλο τον κόσμο σε συμπαράταξη: «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν Παιδεία».

Στα Προπύλαια συναντιούνται με τους φοιτητές, οι πορείες ενώνονται και όλοι μαζί κινούν με ζωντάνια και δυναμισμό προς τη Βουλή.

Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη μαθητές και φοιτητές έκαναν δυναμικές προσυγκεντρώσεις και συναντήθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου. Με δυναμική πορεία οι μαθητές ξεκίνησαν από το Αγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση την πλατεία Συντριβανίου, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται», «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Οι δύο πορείες ενώθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου και με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διέσχισαν τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου. Μπροστά οι μαθητές με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) που έγραφε «Σχολείο που να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει», ακολουθούν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι με σύνθημα «Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Καμία εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Οχι στην κατάργηση του ασύλου....». Μαζί τους και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Με τραγούδια και συνθήματα οι διαδηλωτές προσεγγίζουν το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι μαθητές κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και τα συνθήματα πέφτουνε βροχή. «Δώστε λεφτά για την Παιδεία κι όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Στον ιμπεριαλισμό, καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»... Η διαδήλωση συνεχίζεται δυναμικά έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στον Πειραιά, συμμετέχοντας μαζικά στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Πασαλιμάνι, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, μαθητές σχολείων από όλη την περιφέρεια, με πορεία από κάθε σχολείο προς το Πασαλιμάνι έστειλαν ένα ξεχωριστό αγωνιστικό μήνυμα. «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε», έγραφε το πανό στην εξέδρα και με μουσική από μαθητικά συγκροτήματα και ιδιαίτερη ζωντάνια διεκδίκησαν για μια ακόμα φορά δημόσια ενιαία και δωρεάν Παιδεία.

Μαθητές και φοιτητές, με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, στα Γιάννενα, έδωσαν ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης, η οποία εκφράστηκε και στην πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση για προκαταρκτική εξέταση για καταλήψεις σε σχολεία της πόλης. Για το ζήτημα αυτό νωρίς το πρωί αντιπροσωπεία πρωτοβάθμιων σωματείων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών απαιτώντας να μην προχωρήσει και να μην υλοποιηθεί αυτή η αντιδραστική παρέμβαση.

Στην Αρτα σπουδαστές του ΤΕΙ με πρωτοβουλία του Τμήματος της Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή και τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη και στην οποία παρευρισκόταν ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του ιδρύματος όπου διεξαγόταν η σύνοδος και παρέδωσαν το αγωνιστικό τους ψήφισμα, σπάζοντας το συγκροτημένο «μπλοκ» σεκιουριτάδων, αλλά και εκπροσώπων της ΔΑΠ, που στήθηκαν μπροστά από την είσοδο για να «προστατέψουν» τη σύνοδο από τα αιτήματα και την πάλη των σπουδαστών για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, σε Κοζάνη, Φλώρινα, Κατερίνη, Νάουσα, Πολύκαστρο. Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν σε Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται συνεδριάσεις των συντονιστικών αγώνα σχολείων. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Αγρίνιο και Κέρκυρα,σεΠάτρακαιΚαλαμάτα. Στην Κρήτη συγκεντρώσεις έγιναν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Στη Θεσσαλία διαδηλώσεις έγιναν στη Λάρισα, στο Βόλο και τα Τρίκαλα.

Για πτυχία με αξία, για δουλιά με δικαιώματα

Το δικό τους στίγμα στη διαδήλωση έδωσαν φοιτητές και σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τουλάχιστον 30 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων - μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και ΔΣ. Με απειθαρχία και ανυπακοή στο νόμο - έκτρωμα, γιατί «ακόμη και αν ο νόμος - πλαίσιο έχει ψηφιστεί, έχουμε το δικαίωμα να τον καταργήσουμε, να μην εφαρμοστεί». Ηδη στα αυτιά τους έχουν φτάσει οι πρώτες λέξεις: Δίδακτρα, συγγράμματα... Στέλνοντας «από κει που ήρθε» την κοινοτική οδηγία 36/05 που εξισώνει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα ΚΕΣ και τα τρίχρονα bachelor: «Εξισώνει τις ζωές μας προς τα κάτω».

Τα πανό παραταγμένα το ένα πίσω από το άλλο να δηλώνουν «καμία ανοχή στην ακριβοπληρωμένη υποβάθμιση», καμία υποταγή στα σχέδια «που μας θέλουν άνεργους, ανεπάγγελτους», «που θέλουν τα πτυχία μας κουρελόχαρτα». Τα αιτήματα απλώνονται, το ένα διαδέχεται το άλλο, σχηματίζοντας ασπίδα απέναντι σε κάθε επίθεση που δέχεται η ζωή μας: «ΟΧΙ στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης». Τα συνθήματα ξεκάθαρα: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Ενώνονται με τους μαθητές. Ανανεώνουν το ραντεβού για τις επόμενες μέρες. Με το βλέμμα στραμμένο στον τριήμερο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη. Η ερχόμενη Δευτέρα έχει ήδη οριστεί σαν μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στέγαση. Σε κάθε πόλη στις νομαρχίες, στους δήμους, ενώ στην Αθήνα θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας.

Στηρίζουμε αυτό το δίκαιο αγώνα

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατηγορούν τις καταλήψεις, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές. Θα 'πρεπε και οφείλουν να σκύψουν να αναρωτηθούν γιατί γίνονται οι καταλήψεις, γιατί βρίσκονται στο δρόμο οι φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Σαν ΚΚΕ πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι δίκαιος, στηρίζουμε τον αγώνα αυτό και ενώνουμε τη φωνή μας για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της εκπαίδευσης, παλεύουμε για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια, παλεύουμε για πτυχία με αξία, για να έχουν πλούτο γνώσεων οι μαθητές και όχι για διαδικασίες που θα οδηγούν τα παιδιά να γίνονται φυτά και παπαγάλοι».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για συντεχνίες πίσω από τις κινητοποιήσεις, απάντησε: «Η μεγαλύτερη συντεχνία είναι αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση, μια συντεχνία των ολίγων που ενδιαφέρεται να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια και να σπρώξουν χιλιάδες μαθητές στα φροντιστήρια και σε έξοδα τις λαϊκές οικογένειες».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org