ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η συνεργασία είναι καρπός της κοινής δράσης

Ξεκίνησε χτες η τριήμερη επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλία

Για τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε, χτες βράδυ, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά της Λάρισας, η Αλέκα Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της αγροτιάς και στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι αναφέρθηκε, επίσης, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία των ενωτικών, αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων του πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφορά έκανε στις θέσεις του ΚΚΕ για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Τα ίδια θέμα απασχόλησαν και τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το απόγευμα, στη Λάρισα.

Η συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ, στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΔΗΚΚΙ για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό που υπάρχει, ως τώρα, είναι η επιτυχημένη, κατά τη γνώμη μας, κοινή δράση με δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ και με άλλες δυνάμεις - όπως με την Κομμουνιστική Ανανέωση, την ΑΚΟΑ, σε ορισμένους χώρους και μ' άλλες δυνάμεις - σε κινήματα, όπως είναι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, όπου συμμετέχουν άνθρωποι που ανήκουν στα περισσότερα κόμματα της ελληνικής κοινωνίας. Κοινή δράση έχει εκφραστεί, κατά περιόδους, στο αντιπολεμικό κίνημα, στο αγροτικό κίνημα, στο κίνημα Παιδείας.

Από τη συγκέντρωση στην Αγιά Λάρισας
Από τη συγκέντρωση στην Αγιά Λάρισας
Η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι κι εκεί που δεν υπάρχει δυνατότητα γενικής πολιτικής συνεργασίας, λόγω πραγματικών διαφορών κι όχι άλλων αντιδικιών, μπορεί σε ορισμένα, επιμέρους, σημαντικά μέτωπα πάλης να εκφράζεται η κοινή δράση, μέσα, δηλαδή, στους κοινωνικούς αγώνες. Κι έχουμε δώσει δείγματα, για να μην πω ισχυρές αποδείξεις, γραφής.

Από κει και πέρα θεωρούμε ότι στο τοπικό επίπεδο μπορεί να υπάρξει συνεργασία - πάλι με κοινωνικές δυνάμεις, με κινήματα, με δυνάμεις που ανήκουν σε άλλα κόμματα - πάνω, όμως, σ' ένα πλαίσιο ριζικής εναντίωσης στην πολιτική των δυο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκεί, μπορεί να υπάρξει συσπείρωση χωρίς να ζητάμε την κομματική ταυτότητα καθενός. Δε θα είναι, αν θέλετε, μια στενά διακομματική συσπείρωση, θα είναι μια συσπείρωση στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι εφόσον στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει υπήρχε κοινή δράση. Δεν είναι δυνατόν μέχρι τώρα να βρισκόμαστε σε αντίθετες τοποθετήσεις κι αποτόμως, την παραμονή των εκλογών, ν' ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Γιατί, κοιτάξτε, η συνεργασία είναι καρπός κοινής δράσης, λιγότερο, ή περισσότερο.

Και μ' αυτή την έννοια θεωρούμε ότι και με δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ, εκεί που είχαμε συνεργασία, μπορεί να γίνει, ή, αν θέλετε, μπορεί και να διευρυνθεί, εφόσον σε μια σειρά μέτωπα υπήρχε κοινή δράση. Αυτό, όμως, είναι κάτι που μπορεί να κριθεί στο τοπικό επίπεδο, με βάση, οπωσδήποτε, μια γενικότερη κατεύθυνση που υπάρχει από το ΚΚΕ.

Από τη Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λάρισα
Από τη Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λάρισα
Εμείς δώσαμε στη δημοσιότητα, τον Ιούνη και τον Σεπτέμβρη, δυο κείμενα: Την πολιτική μας αντίληψη για τη μάχη των τοπικών εκλογών και τις θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλα κόμματα, προς το παρόν, δεν έχουν δώσει θέσεις για την ΤΑ.

Επίσης, για να το ξεκαθαρίσω, θα πάρουμε υπόψη και τη στάση των κομμάτων, ή των συνδυασμών που υποστήριξαν τα κόμματα τοπικά, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Π.χ. ο ΣΥΝ στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων και των νομαρχιών, ήταν «ένα» με το ΠΑΣΟΚ, είτε είχαν συνεργαστεί προεκλογικά, είτε μετά τις εκλογές.

Μ' αυτή την έννοια, οι τοπικές μας οργανώσεις έχουν την ευθύνη στα πλαίσια της γενικότερης κατεύθυνσης που έχουμε, να δουν τι ποικιλία συνεργασιών μπορεί να υπάρξει, που δεν αναιρεί, όμως, τη γενική κι ενιαία κατεύθυνση του ΚΚΕ. Γιατί, ξέρετε, οι ιδιομορφίες έχουν και κάποια όρια και δεν μπορούν ν' ανατρέψουν μια γενική κατεύθυνση. Ωστόσο, σε κάθε χώρο μπορεί να υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα δυνάμεων, που ανήκουν σ' όλα τα κόμματα, αλλά που, σε συγκεκριμένα ζητήματα, προϋπήρξε κοινή δράση, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και να διευρυνθεί και στις εκλογές».

Στο β` γύρο

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ στο β` γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε: «Απ' τη στιγμή που τα δυο κόμματα εξουσίας είναι «ο νους και η ψυχή» των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων - εκσυγχρονισμούς τις λένε οι άλλοι - που προωθούνται στην Ελλάδα και διαμορφώνουν μια καινούρια εξέλιξη, πώς είναι δυνατόν ν' αποκόψουμε το πεδίο των τοπικών εκλογών που είναι αναπόσπαστα δεμένο με την πολιτική της κεντρικής εξουσίας και να πούμε ότι εδώ μπορούμε να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ στο β` γύρο; Για ποιο σκοπό; Εμείς, μάλιστα, απορρίπτουμε τη λογική που λέει «ενωθείτε όλοι κατά του ΠΑΣΟΚ, ενωθείτε όλοι κατά της ΝΔ». Αυτή τη λογική δεν την είχαμε ποτέ. Δεν μπορεί να κυριαρχήσει αυτή η λογική. Πρέπει να αποδυναμωθούν και τα δυο κόμματα, με όποιο κόστος μπορεί αυτό να έχει. Να το πω καθαρά: Δε θα πάμε, δηλαδή, καιροσκοπικά να ψηφίσουμε ένα συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, για να μας ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ κάπου αλλού, ή το ίδιο να γίνει με τη ΝΔ.

Αυτοί που πρέπει να δώσουν απάντηση είναι οι ψηφοφόροι. Αυτοί είναι που θ' αποφασίσουν αν πρέπει να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, με άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις. Οι ψηφοφόροι είναι που πρέπει ν' απεγκλωβιστούν από τα δυο κόμματα και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει κανένα χειρισμό που συμβάλλει στο να παραμένουν εγκλωβισμένες λαϊκές δυνάμεις».

Για τους αγώνες της αγροτιάς

Σε ερώτηση σχετικά με τους αγώνες των αγροτών και την ενότητα του αγροτικού κινήματος, η Αλέκα Παπαρήγα, απάντησε: «Αναφέρθηκα πολύ συνοπτικά ότι υπάρχουν προβλήματα στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αγρότες δε βγαίνουν στο δρόμο, έτσι, από μόνοι τους, ακόμα και όταν έχουν οξυμένα προβλήματα, αν δεν υπάρχει μια πρωτοπορία, η οποία θα τους βοηθήσει, που είναι έμπειρη κι οργανώνει αυτούς τους αγώνες, όχι ερήμην των αγροτών, αλλά στηριγμένη στους αγρότες. Και εδώ στη Θεσσαλία πάρα πολλοί αγώνες έγιναν με πολύ πρωτότυπο τρόπο, οργανωμένοι με τη συμμετοχή των αγροτών. Επομένως, υπάρχει πολύ θετική πείρα στη Θεσσαλία, σ' αυτούς τους αγώνες και πολύ μεγάλη συμβολή στην πείρα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα και εδώ πρέπει να αναζητηθεί το γεγονός ότι ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια, δεν εκφράζεται αυτή αντίστοιχα με διάφορες μορφές κινητοποίησης. Οι αγώνες δεν παραγγέλλονται, ούτε πατάει κουμπί το ΚΚΕ για να γίνουν. Αυτό που ξέρουμε, όμως, πάρα πολύ καλά είναι ότι η αγροτιά έχει προβλήματα. Δηλαδή, δεν είναι ότι οι αγώνες δε βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων διότι οι αγρότες είναι ευχαριστημένοι. Δε βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων διότι εδώ δεν ανταποκρίνονται οι κεντρικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, διότι υπάρχει μια πολιτική εκφοβισμού, εξαγοράς και διαφθοράς.

Η φτωχή αγροτιά χτυπιέται και δε νομίζω ότι λέω πράγματα που δεν είναι και στη δική σας εμπειρία. Υπάρχουν μηχανισμοί, οι οποίοι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των αγώνων, υπάρχει σύστημα εξαγοράς και εκφοβισμού. Και όταν, επίσης, οι αγρότες νιώθουν ότι κάποιοι τους «πούλησαν», σε ορισμένες περιπτώσεις, περνάνε και σε μία φάση απογοήτευσης, ενώ εμείς λέμε ότι πρέπει να πρωτοστατούν, ακριβώς, για να παρεμποδίζουν και τις υποχωρήσεις ηγεσιών.

Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι κομμουνιστές και όχι μόνο οι αγρότες αλλά οι κομμουνιστές ανεξαρτήτως αν είναι εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι κλπ., προσπαθούν και παλεύουν, με τις δυνάμεις που έχουν και στη Θεσσαλία και γενικότερα, να βοηθήσουν στην οργάνωση και στην ανάπτυξη της πάλης των αγροτών.

Οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι μόνοι τους δε θα μπορέσουν να βρουν λύση στα προβλήματά τους ακόμα κι αν έχουν μαζικούς αγώνες, αν δεν αναζητήσουν τη συμμαχία με τους εργατοϋπάλληλους, με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, διότι η αγροτική παραγωγή είναι μία παραγωγή που αφορά όλους. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν αφορούν μόνο την αγροτιά, αλλά όλο τον ελληνικό λαό. Κι επομένως, πρέπει να υπάρξουν και κοινωνικές συμμαχίες και συμπαράσταση από τα εργατοϋπαλληλικά σωματεία, τους μικρομεσαίους, ώστε ο αγώνας να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός και προοπτικά να γίνει πραγματικά αποτελεσματικός. Και, τέλος, πρέπει και πολιτικά οι αγρότες να αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική και όχι μόνο συνδικαλιστικά».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνεχίζει σήμερα την επίσκεψή της στη Θεσσαλία με ομιλία, στις 7 μ.μ. σε πλατιά σύσκεψη στο ξενοδοχείο ΔΙΒΑΝΙ στη Λάρισα. Αύριο, Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας με θέμα:«Η απάντηση του ΚΚΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα κρίσιμα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα του λαού και της χώρας», ενώ στη 1.30 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Δήμο Ταμασίου και θα έχει συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Γραμματικού με το δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Μόνο εθιμοτυπική συνάντηση με τον Κ. Λαλιώτη

Αν μας έλεγε ότι θέλει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε πολιτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα του απαντούσαμε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο τέτοιας συζήτησης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα συναντηθεί με το νέο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Ερχόμενη προς τα δω πληροφορήθηκα για την τοποθέτηση του νέου Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ότι πρόκειται να αρχίσει συναντήσεις με την ηγεσία - όπως είπε - του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΚΕΠ, με στόχο να διερευνηθούν θέματα συνεργασιών.

Ο Κ. Λαλιώτης με πήρε στο τηλέφωνο και μου ζήτησε μια καθαρά εθιμοτυπική συνάντηση, ως νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συνάντηση που, όπως είπε, θα επιδιώξει με όλα τα κόμματα. Σε μια εθιμοτυπική συνάντηση απαντήσαμε «ναι». Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί ο Κ. Λαλιώτης αλλάζει την «ατζέντα» της συζήτησης. Αν, π.χ., μας έλεγε ότι θέλει να συναντηθούμε για να συζητήσουμε πολιτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, θα του απαντούσαμε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο τέτοιας συζήτησης. Ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σαφώς, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συναντηθεί μαζί μας, για μια εθιμοτυπική συνάντηση, για μια αλληλογνωριμία, αλλά δηλώνουμε ότι εμείς δεν έχουμε καμιά διάθεση, καμιά πρόθεση πολιτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ούτε βεβαίως και με τη ΝΔ. Επομένως οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται, με βάση το αντικείμενο που αναγγέλλεται και να μην τροποποιούνται στην πορεία.

Εμείς, ξαναλέω, δεν έχουμε αντίρρηση να τον συναντήσουμε, αλλά έτσι όπως συμφωνήσαμε. Δε δεχόμαστε να αλλοιωθεί το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης. Κι ευχαριστώ για την ερώτηση, ήταν αναγκαία για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Το ΚΚΕ δεν είναι δίγλωσσο, ούτε δίμορφο. Αυτά που σκεφτόμαστε, αυτά λέμε κι αυτά κάνουμε. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί αλλά δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για διπροσωπία».

Το «τέλος» της δεξιάς αντιπολίτευσης

Η άτακτη υποχώρηση της Ρηγίλλης στο ζήτημα της κατάθεσης πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, δε δείχνει απλώς την αμηχανία και τη σύγχυση που επικρατεί στην ηγεσία της ΝΔ. Σηματοδοτεί το «τέλος» της αντιπολίτευσης «από τα δεξιά». Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι «Φιλελεύθεροι» του Στ. Μάνου κατέβασαν ρολά, ενώ το κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου φυτοζωεί. Την ίδια ώρα, η ΝΔ ολοένα και περισσότερο χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της και απεγνωσμένα αναζητεί σοβαρούς λόγους που να δικαιολογούν την ύπαρξή της.

Ο λόγος είναι απλός: έχει υπερκεραστεί από την κυβέρνηση Σημίτη, όχι μόνο πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά και στον τύπο και τους ρυθμούς της διαχείρισης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν υπάρχουν, με άλλα λόγια, πολλά περιθώρια στην ηγεσία της ΝΔ να ασκήσει τη γνωστή κριτική της, που συνοψιζόταν στο σύνθημα «πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά», πράγμα που της επέτρεπε να διεκδικεί το ρόλο του «καλύτερου διαχειριστή». Ο μόνος τομέας που είχε αφήσει έξω από την «εθνική (σ.σ. δικομματική) συνεννόηση» ήταν αυτός της οικονομίας. Τώρα όμως, μετά το διορισμό του Ν. Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος τις διακηρύξεις και τις εξαγγελίες του Κ. Καραμανλή και του υπουργού, γνωστού και ως «κόκκινου μονεταριστή». Λένε τα ίδια πράγματα με τα ίδια λόγια και συναγωνίζονται για το ποιος θα ικανοποιήσει περισσότερο την «αγορά».

Αυτό ακριβώς είναι το βασικό χαρακτηριστικό της «νέας φάσης» που εισέρχεται ο δικομματισμός και ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι είναι έτοιμος: «Οι πολιτικές δυνάμεις, αντί της στείρας αντιπαράθεσης του παρελθόντος, έχουμε χρέος να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας στον ανταγωνισμό προσφοράς προς τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες». Στο πλαίσιο αυτό είναι φανερό ότι δεν έχει θέση η σκανδαλολογία, η οποία μπορεί, όταν πρέπει, να διευκολύνει πολιτικές ζυμώσεις και αναδιατάξεις του πολιτικού σκηνικού, αλλά χαλάει το «καλό κλίμα» που θέλει η «αγορά». Η τελευταία, που είναι ο υπέρτατος κριτής των ηγεσιών των δύο κομμάτων, φαίνεται ότι δίνει «περίοδο χάριτος» 4 - 6 μηνών στην κυβέρνηση Σημίτη για να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που της έχει ανατεθεί (σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, απελευθερώσεις αγορών, Γ' ΚΠΣ, ολυμπιακά έργα, κλπ.). Ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί παρά να στηρίξει και όχι να καταθέτει προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές και μάλιστα για το χρηματιστήριο. Είναι κι αυτή μια χαρακτηριστική απόδειξη για τις δεσμεύσεις και τις δουλείες της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στα μεγάλα αφεντικά (Κανείς βέβαια δε θυμάται άλλωστε τη «σταυροφορία κατά των διαπλεκομένων»).

Τώρα, που η πλήρης ταύτιση και «ομοιομορφία» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία δεν είναι άσχετη με το «στρατιωτικό νόμο» που επιβάλλουν τα αφεντικά της νέας τάξης στο «αντιτρομοκρατικό στρατόπεδο», τώρα γίνεται πιο έντονα φανερό «το κενό αντιπολίτευσης». Τώρα, αναδεικνύεται πιο επιτακτικά η ανάγκη του «άλλου πόλου», του Λαϊκού Μετώπου. Θα χρειαστεί λοιπόν πιο σκληρή δουλιά, γιατί αυτή η ανάγκη και κυρίως η έκφρασή της δε συνειδητοποιείται «αυτόματα» από τις λαϊκές μάζες.


Π.Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ