ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα ακουστούν δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα

Σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν απάντηση στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι «δεν θα γιορταστεί το Πολυτεχνείο»

Από την περσινή κινητοποίηση στην αμερικάνικη πρεσβεία
Από την περσινή κινητοποίηση στην αμερικάνικη πρεσβεία
«Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού και της νεολαίας θα ακουστούν δυνατά στις 17 Νοέμβρη», διαμηνύουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιστασιακές οργανώσεις στην κυβέρνηση και σε όσους «ανακοινώνουν» ότι το Πολυτεχνείο «δεν θα γιορταστεί».

Η συζήτηση γύρω από τον μη εορτασμό συντηρείται από κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ, στο όνομα του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας. «Βγάζει μάτι» ότι αυτή η συζήτηση στο στόχαστρο έχει το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του μεγάλο ξεσηκωμού και όχι την υγεία του λαού.

Η κυβέρνηση με δηλώσεις στελεχών της και επικαλούμενη την «προστασία από τον κορονοϊό» ανοίγει συνολικά θέμα περιστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, ως ένα ακόμα κομμάτι του παζλ για να πέσει σιωπητήριο, και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, επανέλαβε αυτά που λέει εδώ και μέρες η κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις παρελάσεις που δεν έγιναν για την 28η Οκτώβρη και την 25η Μάρτη, οπότε - όπως είπε - «έτσι, δεν θα γίνει και η πορεία του Πολυτεχνείου».

Ομως το Πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό πάλης για το εργατικό - λαϊκό κίνημα και συνδέεται με τις σύγχρονες διεκδικήσεις και τους αγώνες, αυτό είναι το στίγμα του και το περιεχόμενό του κάθε χρόνο. Δεν μπορεί λοιπόν να συγκριθεί με εκδηλώσεις εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα. Το ίδιο αφορά και την Πρωτομαγιά, που τιμήθηκε ανάλογα τον περασμένο Μάη, σε συνθήκες καραντίνας.

Εξάλλου, αν και η κυβέρνηση και το κράτος έχουν δείξει πλήρη ανικανότητα να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, δεν ισχύει το ίδιο, αλλά το αντίθετο για το οργανωμένο εργατικό κίνημα, που έχει αποδείξει στην πράξη ότι ταυτόχρονα με την οργάνωση της πάλης μπορεί να μην αφήνει τίποτα στην τύχη, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας όσων συμμετέχουν σε αγωνιστικές συγκεντρώσεις.

Μέρα μνήμης και κυρίως μάχης ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Για μια τέτοια, ιδιαίτερη κινητοποίηση προετοιμάζονται και φέτος σωματεία και μαζικοί φορείς, παίρνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της περιόδου, που απαιτούν αυξημένα μέτρα προστασίας. Ηδη έχουν πάρει αποφάσεις τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και μια σειρά Φοιτητικοί Σύλλογοι (βλ. σχετικό θέμα). Θυμίζουμε επίσης ότι ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 - 1974) έχει αποφασίσει από την Τετάρτη 4/11 τη διοργάνωση της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 17 Νοέμβρη.

Δηλώσεις στον «Ριζοσπάστη» για τη φετινή επέτειο κάνουν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, και η Χρυσάνθη Κόκκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

«Η 17η Νοέμβρη είναι φέτος, όπως και κάθε χρόνο, μέρα μνήμης αλλά κυρίως μάχης για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είναι μέρα που θα ακουστούν δυνατά τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού μας», σημειώνει ο Ν. Μαυροκέφαλος. Και αναφερόμενος ειδικά στη φετινή επέτειο τονίζει:

«Ειδικά σήμερα, που είναι σε εξέλιξη τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών της περιοχής, είναι ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα "Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ", που ενέπνευσε χιλιάδες λαού το Νοέμβρη του 1973».

Απαντώντας στις «ανησυχίες» της κυβέρνησης, ο Ν. Μαυροκέφαλος σημειώνει: «Τα συνδικάτα και τα σωματεία, το οργανωμένο εργατικό κίνημα ξέρουν καλά πώς να διαδηλώνουν παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων, για τη μη διάδοση της πανδημίας.

Κι αυτό το αποδείξαμε με την ιστορική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στέλνοντας διεθνώς το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας. Αλλωστε, η προστασία της υγείας για τα συνδικάτα δεν αποτελεί "κόστος", όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα.

Αυτή είναι η απάντηση των εργαζομένων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κάθε λογής "παπαγαλάκια" της, που νομίζουν ότι φέτος βρήκαν την ευκαιρία, στο όνομα της πανδημίας, να χτυπήσουν το αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Κακά τα ψέματα: Δεν τους απασχολούν τα "υγειονομικά πρωτόκολλα". Αυτά άλλωστε είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας, και αυτό φαίνεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, κάτι που θάβεται επιμελώς από τα αστικά ΜΜΕ.

Αυτό που τους απασχολεί είναι η επιβολή σιωπητηρίου στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αυτό που δεν αντέχουν είναι τα αντιΝΑΤΟικά - αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ο υψηλός αυτός συμβολισμός της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο.

Τα εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα βρισκόμαστε ήδη σε πολύμορφες κινητοποιήσεις για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού, παλεύουμε για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, όπως και για τη σημερινή μέρα δράσης για την Υγεία και στις 19 Νοέμβρη για τις αστικές συγκοινωνίες.

Τιμάμε ταυτόχρονα αγωνιστικά το Πολυτεχνείο και τα διαχρονικά του μηνύματα, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως έχουν αποφασίσει τα μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής. Αυτό θα σηματοδοτήσει στην πράξη ότι "Το Πολυτεχνείο ζει" στους αγώνες τού σήμερα, κάτω από όλες τις συνθήκες!».

Η νεολαία μαζί με το λαό κόντρα στην ένταση της καταστολής

Η Χρυσάνθη Κόκκου υπογραμμίζει ότι «για τους φοιτητές η 17η Νοέμβρη θα είναι και φέτος μέρα που η νεολαία θα δώσει το "παρών" στον αγώνα του λαού μας, με τα αντιιμπεριαλιστικά μας συνθήματα, παίρνοντας προφανώς όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αυτό άλλωστε κάνουμε καθημερινά, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που ενώ ευθύνεται για τα χάλια του συστήματος Υγείας, εξακολουθεί να κουνάει το δάχτυλο στη νεολαία για τη διάδοση της πανδημίας».

Σε σχέση με το περιεχόμενο της επετείου, αναφέρει: «Το αιματοβαμμένο σύνθημα "Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ", που 47 χρόνια τώρα συγκλονίζει κάθε χρόνο την Αθήνα, αποδεικνύοντας ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν να οργανωθούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, θα ακουστεί και φέτος δυνατά, κάτω από τις μάσκες μας.

Ταυτόχρονα, με τον φετινό, διαφορετικό αλλά αγωνιστικό Νοέμβρη θα δώσουμε ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια καταστολής των αγώνων μας, στην ένταση του αυταρχισμού, στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα προβοκατόρικα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους συλλόγους μας».

«Οι "ειδικές συνθήκες" απαιτούν "ειδική αγωνιστική παρέμβαση" και όχι αναστολή, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση», προσθέτει. «Είναι λοιπόν γελασμένοι όσοι έσπευσαν για πολλοστή φορά φέτος να ανακοινώσουν ότι "δεν θα γιορταστεί το Πολυτεχνείο". Ξέρουμε καλά ότι ο "κίνδυνος διάδοσης της πανδημίας" αποτελεί πρόσχημα. Αυτό που τους απασχολεί είναι το επίκαιρο μήνυμα του Πολυτεχνείου, η νεολαία που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει "η γενιά της υποταγής".

Γι' αυτό όσοι στάζουν χολή για τους αγώνες μας, όσοι στάζουν χολή για το Πολυτεχνείο θα πάρουν και φέτος την αγωνιστική απάντησή τους. Το αγωνιστικό μας μήνυμα θα εξασφαλιστεί και μέσα από τα μέτρα που θα πάρουμε, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει προστασία της ζωής και της υγείας μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ