ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Προσδοκούν» ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ

Eurokinissi

Την προσδοκία τους για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έσπευσαν να εκφράσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπόλοιπων ευρωατλαντικών κομμάτων, με πρώτο πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, εξέφρασε χτες εκ μέρους της κυβέρνησης «θερμά συγχαρητήρια» στον Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις, «ήδη εξαιρετικές, θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές». «Προσδοκούμε να συνεργαστούμε για την ενίσχυση των διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας στις ΗΠΑ ρόλο επιδιαιτητή για τα κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες για το ρόλο της Ουάσιγκτον, τους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Τουρκία, είπε ότι «παντού στον διεθνή Τύπο υπάρχει μια αναφορά πως μια από τις λίγες ηγεσίες που δεν έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Μπάιντεν, είναι η ηγεσία της Τουρκίας. Και αυτό κάτι λέει για ένα άγχος στη γειτονική μας χώρα».

«Εμείς, όμως, δεν εξετάζουμε το άγχος ορισμένων, εξετάζουμε τις σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Αν η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν συμβάλει σε αυτό, με καθοριστικό τρόπο, θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε, αναθέτοντας ξανά στις ΗΠΑ επιδιαιτητικό ρόλο και παρουσιάζοντας ως «ασπίδα» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που οδηγούν σε συνεκμετάλλευση και επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών της περιοχής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να βαθύνει παραπέρα την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό λέγοντας πως «η σχέση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που έχει αφήσει στην άκρη τις ίσες αποστάσεις που παραδοσιακά κρατούσαν οι ΗΠΑ ανάμεσα στις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία), θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του τέως συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλου, που με άρθρο του (στην «Καθημερινή»), με διαπιστώσεις όπως ότι «η Τουρκία, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, σε μια κρίσιμη και στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή. Μια γεωπολιτική έκλειψη της Τουρκίας θα δημιουργήσει κενό ισχύος, το οποίο δεν πρόκειται να καλυφθεί από κάποιον σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά από τη Ρωσία και το Ιράν», εκτιμά πως το πιο πιθανό είναι ότι ΗΠΑ και Τουρκία θα επιχειρήσουν «μια επανεκκίνηση των σχέσεων». Στο πλαίσιο αυτό ζητάει την ενεργότερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στο καθαρά διμερές επίπεδο, είναι πια καιρός η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) να γίνει πολυετής (και όχι να ανανεώνεται κάθε χρόνο), γεγονός που θα συμβολίζει τη μακροχρόνια δέσμευση συνεργασίας των δύο πλευρών. Τέλος, σε επιχειρησιακό επίπεδο, θα πρέπει να απαλλαγούμε από ταμπού του παρελθόντος. Θέλουμε την παρουσία του 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να συμβάλουμε διαθέτοντας μονάδες μας οργανικά, ως συνοδεία της αμερικανικής ναυτικής δύναμης».

«Βασιλικότερος του βασιλέως» και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

«ΑμερικανοΝΑΤΟικότερος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών» και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του - πρώτα κι απ' τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς - να σπεύδει με ανάρτησή του ν' απαρνηθεί τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, με τον οποίο απογείωσε την εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά όχι και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά: «Η εμπειρία και η υποστήριξη του εκλεγμένου Προέδρου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυσή τους και για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε και συγχαρητήρια επιστολή - αγιογραφία του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, σπεύδοντας να αναπαραγάγει τις γνωστές αυταπάτες, κατατάσσοντας τον Τζο Μπάιντεν στις «προοδευτικές ηγεσίες που θα δώσουν προοδευτικές λύσεις» και ότι η εκλογή του σηματοδοτεί «νέα εποχή τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη διεθνή κοινότητα».

Κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι η πολιτική των ΗΠΑ ελάχιστα επηρεάζεται απ' το πρόσωπο του Προέδρου, ο πρώην πρωθυπουργός διατείνεται ότι παρουσιάζεται μια «μοναδική ευκαιρία για την ενδυνάμωση της πολυμερούς διπλωματίας και των διεθνών οργανισμών, ειδικά στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και του ελέγχου εξοπλισμών, την προστασία του Διεθνούς Δικαίου καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ σε ισορροπημένη βάση»!

Παραπέρα, κρύβοντας προκλητικά πως επί ημερών Ομπάμα - Μπάιντεν οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία βάζοντας φωτιά στην περιοχή που ακόμα καίει τους λαούς της, καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο που ο Τζ. Μπάιντεν μπορεί να παίξει σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυριζόμενος ότι «(...) η πολυετής υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να συμβάλουν στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή, αλλά και στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ».

Επισημαίνει εξάλλου, προς... επιβεβαίωση, την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στην ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτή εκφράστηκε στη συνάντηση που είχαν το Φλεβάρη του 2019.

«Ξέπλυμα» επιφυλάσσει και για το ρόλο των ΗΠΑ στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, μιλώντας για «υποστήριξη Ομπάμα - Μπάιντεν στον ελληνικό λαό τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης 2015 - 2016 και των προσπαθειών για υπέρβαση των πολιτικών λιτότητας», κρύβοντας ξετσίπωτα ότι η υποτιθέμενη «υποστήριξη» ήταν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Γερμανία και την ΕΕ, και περιλάμβανε άλλο «μείγμα» για να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στο λαό, με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει πως «θα συνεχίσω να λέω ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη οικονομία».

Μετά απ' όλα αυτά ο Αλ. Τσίπρας καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι «οι αμερικανικές εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για προοδευτικές ηγεσίες που θα δώσουν προοδευτικές λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις», όπως «για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την προώθηση του κράτους δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων φύλου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, που μίλησε για «μέρα χαράς και ελπίδας για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον κόσμο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Θα διαψευστούν όσοι καλλιεργούν φρούδες ελπίδες ότι μέσω της εναλλαγής θα υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής

Σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει τα εξής:

«Η αντιδραστική διακυβέρνηση Τραμπ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές των ΗΠΑ, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν ηττήθηκε συνολικά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ και του αιματοβαμμένου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Πολύ σύντομα θα διαψευστούν όσοι - και εδώ στην Ελλάδα - καλλιεργούν φρούδες ελπίδες, ότι μπορεί μέσω αυτής της εναλλαγής να υπάρχει ριζική αλλαγή πολιτικής είτε απέναντι στον αμερικανικό λαό είτε στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αλλωστε, είναι πολύ νωπές οι μνήμες "δημοκρατικών" Προέδρων των ΗΠΑ οι οποίοι εξαπέλυσαν πολέμους και επεμβάσεις, στη Γιουγκοσλαβία, στη Μέση Ανατολή κ.α., διέλυσαν κράτη, αιματοκύλησαν λαούς, αλλά και επιτέθηκαν στα δικαιώματα των εργαζομένων στις ΗΠΑ, κατέφυγαν στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Συνεπώς, είναι αποπροσανατολιστικές και επικίνδυνες οι εκτιμήσεις που ακούγονται από κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα, ότι δήθεν η Προεδρία Μπάιντεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσήλωση και του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στη ΝΑΤΟική συνοχή δεν είναι παράγοντας ασφάλειας, αλλά ο νούμερο 1 παράγοντας κινδύνου για τους λαούς της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Κατά συνέπεια, η λαϊκή αντίθεση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, η διεθνιστική αλληλεγγύη στον αμερικανικό λαό και τους άλλους λαούς, είναι σήμερα εξίσου σημαντική και ακόμη περισσότερο αναγκαία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ