ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Την Κυριακή 25 Νοέμβρη στο ΣΕΦ κορυφώνεται ο γιορτασμός

Στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα κορυφωθεί ο γιορτασμός των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Στη μεγάλη αυτή πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος.

Βασικός άξονάς της θα είναι το ποίημα του δικού μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, «Στο ΚΚΕ», που άλλωστε οι στίχοι του συνόδευαν και όλη αυτήν την 5χρονη διαδρομή γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος: «Τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Στη σκηνή του ΣΕΦ θα ακουστούν τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της Ελλάδας, που η Τέχνη τους συνάντησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας. Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου και Μάνου Χατζιδάκι. Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν τα αντάρτικα καθώς και διεθνή επαναστατικά τραγούδια. Τραγούδια που ενώνουν το χτες με το σήμερα και το αύριο. Τραγούδια που μέσα σε αυτά τα χρόνια μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές κομμουνιστών, τραγούδια που σηματοδότησαν εποχές και γεγονότα. Τραγούδια αντλημένα από τον πλούτο της δημιουργίας που εμπνεύστηκε και ενέπνευσε τους αγώνες, από την ένδοξη Ιστορία του Κόμματός μας και του κομμουνιστικού κινήματος.

Στη σκηνή θα δώσουν το «παρών» ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του τόπου μας: Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη.

Θα ακουστούν οι ηθοποιοί Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Κιμούλης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φίλιππος Σοφιανός.

Την ορχήστρα διευθύνει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Δανάη Κατσαμένη.

Με απαγγελίες αποσπασμάτων από το ποίημα «Στο ΚΚΕ», τα τραγούδια, αλλά και έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών θα διατρέχονται νοερά οι δεκαετίες, οι βασικές αρχές του τιμημένου Κόμματός μας.

Το αφιέρωμα ξεκινά από τον ίδιο τον χαρακτήρα του ΚΚΕ, την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του. Ο «Οδηγητής» του Κώστα Βάρναλη μάς θυμίζει ότι το ΚΚΕ είναι γνήσιο τέκνο της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στη συνέχεια, τονίζονται οι ακατάλυτοι δεσμοί που έχει το Κόμμα με την εργατική τάξη, με τον λαό. Δεν μπορεί να μην υπάρξει αναφορά στη συγκλονιστική δεκαετία 1940 - 1949. Το ΚΚΕ υπήρξε ο βασικός αιμοδότης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ και ακολουθεί η μεγάλη ταξική σύγκρουση του 20ού αιώνα, η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους αυτούς που άντεξαν στις δύσκολες συνθήκες της βαριάς παρανομίας, των φυλακών και των εξοριών. Αναδεικνύεται ότι το Κόμμα στάθηκε μπροστάρης και στους πιο σύγχρονους αγώνες. Στη συνέχεια, τονίζεται ότι το ΚΚΕ από την αρχή κιόλας της ίδρυσής του στάθηκε πιστό στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Η τελευταία ενότητα διατρανώνει την ιστορική συνέχεια. Στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ δεν λιγοψύχησε, δεν τα γύρισε, κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία. Η σκυτάλη ενός αιώνα αγώνων και θυσιών περνάει στα δικά μας χέρια, μέχρι την τελική νίκη!

Παντελής ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Τραγουδοποιός

Το Κόμμα που εκπροσωπεί και στέκεται δίπλα στους αγώνες του αδύναμου, για ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη ζωή, γιορτάζει τα 100 χρόνια του, και μαζί του γιορτάζει κι ο Ανθρωπος αυτή την ανιδιοτελή σχέση. Ο άνθρωπος που θέλει να είναι χρηστός και μέλος μιας κοινωνίας ίσης, που έχει καταλάβει το ρόλο του, για ζωή. Ο άνθρωπος που θέλει να ονειρεύεται, να επιμένει και να ελπίζει, ότι θα φτιάξει τα πράγματα, που ποτέ δεν είναι αργά να αντισταθεί στους λίγους που ελέγχουν τη ζωή των πολλών. Ενάντια σ' αυτούς που ελέγχουν την παραγωγή αγαθών, που μηδενίζουν τις κοινωνικές παροχές, και αντ' αυτών, παράγουν φόβο, αβεβαιότητα, εχθρούς, πολέμους, και βέβαια όπλα και εξοπλισμούς, και εξαρτημένες πατρίδες. Κι όλα αυτά για ξένα συμφέροντα.

Στα 100 χρόνια του ΚΚΕ θα είμαι και 'γω εκεί, στο ΣΕΦ, στις 25 του Νοέμβρη, για να τραγουδήσουμε γι' αυτούς τους ένδοξους αγώνες του, για Ειρήνη, κοινωνική προκοπή, και κουράγιο για οργανωμένη πάλη, κόντρα σ' αυτούς που μας θέλουν αμέτοχους στην ίδια μας την τύχη και τη ζωή...

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΚΕ.

ΖΗΤΩ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Μανόλης ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Συνθέτης

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που ζω τις μέρες που το ΚΚΕ κλείνει 100 χρόνια ύπαρξης, δράσης, αγώνων, καθοδήγησης του λαού μας και πρωτοπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

100 χρόνια και είναι σαν να γεννήθηκε χθες, σαν να γεννήθηκε από την αρχή της Ιστορίας.

Οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων έχουν έναν σταθερό σύμμαχο, έναν αλύγιστο πολεμιστή, που ξέρουν ότι δεν θα τους προδώσει και που αγωνίστηκε, αγωνίζεται και πάντα θα αγωνίζεται για το δίκιο τους.

Εμείς που παλεύουμε για την καθημερινή επιβίωση και θέλουμε να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτήν την άθλια καπιταλιστική ζούγκλα που ζούμε, ξέρουμε ότι έχουμε οδηγό μας και μπροστάρη το ΚΚΕ.

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, το Κόμμα με κάλεσε να συνδράμω με τον τρόπο που γνωρίζω καλύτερα. Στρατεύομαι, λοιπόν, με αίσθημα τιμής, χαράς κι ευθύνης. Ετσι, θα συμμετάσχω οργανώνοντας την πολυμελή ορχήστρα, με κρουστά, πνευστά κι έγχορδα, με πρωτοκλασάτους μουσικούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που έχουν γράψει ιστορία στο είδος τους, όπως ο πνευστός Θύμιος Παπαδόπουλος, ο μπασίστας Σταύρος Καβαλιεράτος, ο μπουζουκτσής Γιάννης Σινάνης ή ο ντράμερ Γρηγόρης Συντρίδης.

Μαζί μας, ονόματα μυθικά, οι κορυφαίοι τραγουδιστές, που και αυτοί ήρθαν με την καλύτερη διάθεση και ορμή: Φαραντούρη, Μητσιάς, Νταλάρας, Παπακωνσταντίνου, Γλυκερία και οι καλύτεροι της γενιάς τους: Λέκκας, Πασχαλίδης, Θαλασσινός, Βέττα, Αντωνοπούλου. Μαζί τους, μεικτή χορωδία δωματίου με επίλεκτους επαγγελματίες χορωδούς από τα σημαντικότερα χορωδιακά σχήματα της χώρας.

Οι κορυφαίοι συνθέτες μας συμμετέχουν λιγότερο ή περισσότερο ενεργά στη συναυλία: Ο αδάμαστος Θάνος Μικρούτσικος δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σκηνή του ΣΕΦ, ενώ ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος επιμελείται το δικό του μέρος. Θα ακουστούν τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη που σημάδεψαν τους αγώνες του Κόμματος και τα σημαντικά τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών Ξαρχάκου, Λεοντή κ.ά.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια καλλιτεχνικά, ιστορική συναυλία, που αντιστοιχεί, όμως, μόνο σε ένα μικρό κομμάτι της ιστορικής διαδρομής του ΚΚΕ. Ευχαριστώ το Κόμμα που με τίμησε αναθέτοντάς μου τη διεύθυνσή της και ελπίζω να ανταποκριθώ στον καλύτερο βαθμό.

Νικολέττα ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ

Ηθοποιός

Μπροστά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, θέλω να πω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι μια σημαντική δύναμη, η οποία εκφράζει όλο τον κόσμο που εργάζεται και δεν έχει άλλο μέσο, πέρα από τη δουλειά του, για να ζήσει.

Είμαστε πολύ περήφανοι, που ακόμα μπορούμε και στεκόμαστε και δυναμώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους.

Γλυκερία

Τραγουδίστρια

Προσέρχομαι στη μεγάλη αυτή Γιορτή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με απέραντο σεβασμό στις μεγάλες θυσίες των ανθρώπων του, αλλά και γιατί σήμερα το ΚΚΕ αποδεικνύεται ότι είναι το πιο ισχυρό ανάχωμα στην επέλαση του βάρβαρου καπιταλισμού και του νεοφασισμού.

Χρόνια πολλά και αγωνιστικά!

Πούλμαν για το ΣΕΦ

Πούλμαν δρομολογούν οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την εκδήλωση στο ΣΕΦ, στις 25 Νοέμβρη. Θα αναχωρήσουν από τα εξής σημεία:

  • Από το κέντρο της Αθήνας:

-- Γαλάτσι, 4.45 μ.μ., Παλιό Τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου)

-- Παγκράτι, 5 μ.μ., λεωφ. Υμηττού στο Εμπορικό Κέντρο

-- Γούβα, 5 μ.μ., λεωφ. Υμηττού (έναντι OPEL)

-- Ν. Κόσμος, 5 μ.μ., Φραντζή και Ηλ. Ηλιού

-- Κουκάκι, 5.15 μ.μ., Συγγρού - κιν/φος «Μικρόκοσμος»

  • Από Δυτικά:

-- Ολυμπιακό Χωριό, 4.45 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21)

-- Μενίδι, 4.45 μ.μ., πλατεία Καράβου

-- Ανω Λιόσια, 4.45 μ.μ., Τριγωνική πλατεία (όπισθεν Δημαρχείου)

-- Ζεφύρι, 5 μ.μ. στάση Προαστιακού Σιδηρόδρομου

-- Καματερό, 5 μ.μ., στάση Μανάρα

-- Ιλιον, 5 μ.μ., ΟΤΕ Ιλίου

-- Πετρούπολη, 4.45 μ.μ., πλατεία Ηρώ

-- Κόκκινος Μύλος, 5 μ.μ., Τριγωνική πλατεία

-- Αγιοι Ανάργυροι, 5 μ.μ., πλατεία Αγ. Αναργύρων

-- Περιστέρι, 5 μ.μ., από πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Δέγλερη, πλατεία Λόφου, ΚΕΠ Ν. Ζωής (Πελοπίδα και Βύρωνος), Αγιο Αντώνιο, Θηβών και Τζων Κέννεντυ, Πελασγίας και Δωδεκανήσου (1ο Λύκειο - Εκατόδεντρα)

-- Χαϊδάρι, 5 μ.μ., από πλατεία Δημαρχείου

-- Αγ. Βαρβάρα, 5 μ.μ., από πλατεία Αγ. Ελεούσας

-- Αιγάλεω, 5 μ.μ., από πλατεία Εσταυρωμένου (επί της Ιεράς Οδού) και από Ιερά Οδό (έναντι ΟΤΕ)

  • Από Πειραιά:

-- Νίκαια, στις 5 μ.μ. από Περιβολάκι, πλατεία Κουμπάκη, πλατεία Χαλκηδόνας και Κρατικό Νοσοκομείο

-- Κορυδαλλός, 5 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού («Πλειάδες», λεωφ. Γρ. Λαμπράκη)

-- Πέραμα, 5 μ.μ., γραφεία της ΚΟ (λεωφ. Ειρήνης 73)

-- Κερατσίνι, 5 μ.μ., από πλατεία Χαραυγής, πλατεία Λαού και από Γρ. Λαμπράκη και Φύσσα (Τσαλδάρη)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ