ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
Καλούν σε άμεση συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο

Η νίκη Τραμπ κυριάρχησε στο διεθνή Τύπο

Copyright 2016 The Associated

Η νίκη Τραμπ κυριάρχησε στο διεθνή Τύπο
Μούδιασμα προκάλεσε στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αντίθετα στην έδρα του ΝΑΤΟ ο γγ του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος σημειώνοντας ότι μία «ισχυρή συμμαχία είναι καλή και για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη»...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυναν από κοινού πρόσκληση προς τον Τραμπ, για μία συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, θέτοντας στην ουσία και την ατζέντα, αφού έβαλαν επί τάπητος θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι «απειλές» κατά της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση...

Γιούνκερ και Τουσκ, στην κοινή τους συγχαρητήρια επιστολή, σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Μόνον μέσω της στενής συνεργασίας μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» και ότι οι μεταξύ τους δεσμοί «είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή».

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τον Τραμπ για την «ξεκάθαρη» νίκη του, τονίζοντας: «Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στη Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μείγμα υπευθυνότητας, συγκράτησης και ηγεσίας...». Νωρίτερα ο Σουλτς μιλώντας σε γαλλικό ραδιοσταθμό εξέφρασε «έκπληξη και απογοήτευση» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Στην «ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης», αναφέρθηκε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, μίλησε για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο», εκτιμώντας ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη».

Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «πιο ήρεμη από την αγορά» μετά την αστάθεια που επικράτησε ύστερα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Υποδοχή» της εκλογής Ντ. Τραμπ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντ. Τραμπ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας το κοινό πλαίσιο εντός του οποίου δρουν: «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με μια μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία (...) Σήμερα, οι δύο χώρες μας είναι σημαντικοί σύμμαχοι, συνδεόμενοι τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρω-ατλαντικής Κοινότητας, όσο και με τα εκατομμύρια Αμερικανών με ελληνική καταγωγή. Εχω την πεποίθηση ότι, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας, οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται...».

Στο ίδιο πνεύμα ήτα και η επιστολή του Αλ. Τσίπρα στον Ντ. Τραμπ, με την οποία τον συγχαίρει για την εκλογή του. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, «ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας».

Νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης επεσήμαναν ότι «η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα (εξωτερική πολιτική, χρέος) δεν αλλάζει», αν και θα υπάρξουν «αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα». Δήλωναν, πάντως, «προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένες τις πρόσφατες αποτυχίες των δημοσκοπικών εταιρειών στις μεγάλες εκλογικές μάχες».

«Αρνητικό σοκ» χαρακτήρισε την εκλογή Τραμπ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αναφέροντας ότι αποτελεί «μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα σε όλο τον πλανήτη».

«Συστηματικές σχέσεις με το επιτελείο Τραμπ»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε διαύλους επικοινωνίας και με το επιτελείο Τραμπ ήδη από το Σεπτέμβρη, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Tραμπ. Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις, τόσο με το Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Είχαμε συζητήσεις για τα θέματα της περιοχής,πολλές φορές και με το επιτελείο του κ. Tραμπ, αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές και για τελευταία φορά στα τέλη του Σεπτέμβρη».

Επιβεβαιώνοντας τη στοίχιση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις γεωστρατηγικές επιλογές των κυρίαρχων τμημάτων της ντόπιας αστικής τάξης, συμπλήρωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις, όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση, με την αμερικανική πολιτεία και τον αμερικάνικο λαό. Συνεχίζουμε να φροντίζουμε για να έχουμε σταθερές, καλές και δημιουργικές σχέσεις, με το αμερικάνικο πολιτικό σύστημα και τον αμερικάνικο λαό».

Αναφερόμενος, τέλος, ο Ν. Κοτζιάς και στην επικείμενη έλευση Ομπάμα στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, εκτίμησε ότι «θα είναι θετική και δημιουργική».

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε: «Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο Τραμπ - σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Παπαδόπουλου για την Ελλάδα».

Αναφέρεται σε σύμβουλο επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του νεοεκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος φημολογείται πως είναι ένθερμος οπαδός της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και της κατασκευής του προτεινόμενου από ελληνικής πλευράς (ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση) αγωγού EAST MED, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ στις αγορές της Ευρώπης. Για να προχωρήσει, βέβαια, το σχέδιο, από αμερικανικής πλευράς λέγεται ότι μπαίνουν ως προϋποθέσεις να κλείσει το Κυπριακό και να υπάρξει συμφωνία για τις ΑΟΖ, θέμα που βάζει στο παζάρι και την Τουρκία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ διαχέεται: «Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα παραμείνουν ισχυρές και δεν επηρεάζονται από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα». Τοποθέτηση που αντικατοπτρίζει την προσήλωση του κόμματος στον ευρωατλαντικό άξονα, ανεξαρτήτως ποιοι εμφανίζονται μπροστάρηδές του.

Στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τη νίκη Τραμπ ως «ένα ακόμα ισχυρό σοκ για τους προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο. Ομως το να δηλώνουμε διαρκώς έκπληκτοι και σοκαρισμένοι με την επικράτηση δήθεν αντισυστημικών, αλλά στην πραγματικότητα βαθιά συντηρητικών, αναχρονιστικών και λαϊκιστικών επιλογών, είναι φανερό ότι δεν αρκεί. Χρειάζεται άμεσα τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των απλών ανθρώπων (...) Μόνο έτσι οι πολίτες που βιώνουν τις ανισότητες και την περιθωριοποίηση θα πάψουν να είναι ευάλωτοι σε κάθε μορφής λαϊκισμό, που πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι οξύνει, αντί να λύνει τα προβλήματα» πρόσθεσε, παρακάμπτοντας ότι το σύστημα που υπηρετεί η ίδια και και ο χώρος της τσακίζει τα λαϊκά στρώματα και οξύνει τις ανισότητες.

Το Ποτάμι δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει επίδειξη αντικομμουνισμού με αφορμή την ανακοίνωση για τον Τραμπ: «Η Ευρώπη γιορτάζει αυτές τις μέρες την επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που διαιρούσε την ήπειρο επί μισό αιώνα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, επικράτησε ένας άνθρωπος που θέλει να χτίσει παντού νέα τείχη. Από το εμπόριο μέχρι τα σύνορα» αναφέρει, εκφράζοντας την αγωνία του για τη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, έσπευσε να σημειώσει πως «η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι ισχυρή» και να καλέσει τον νεοεκλεγέντα «να στηρίξει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων».

Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, πανηγυρίζοντας για τη νίκη Τραμπ, αναφέρει: «Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών, υπέρ της αυτάρκειας στην εθνική οικονομία. Μία μεγάλη παγκόσμια αλλαγή έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με την επικράτηση των εθνικιστών στην Αυστρία, της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα». Ο ίδιος ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε «θετική» τη νίκη Τραμπ, προσθέτοντας ότι «η ώρα των εθνικών κρατών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έρχεται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ