ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΥΦΛΩΝ
Αθωώνουν την πολιτική που χτυπά τους αναπήρους

Να δυναμώσουν την ΕΣΚ καλούνται οι τυφλοί στις εκλογές που ξεκινούν σήμερα

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Εκλογές ξεκινούν σήμερα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών και συνεχίζονται και αύριο στην Αθήνα στα γραφεία του Συλλόγου (Βερανζέρου 1) και στη Θεσσαλονίκη στη Σχολή Τυφλών από 7 π.μ.-7 μ.μ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο την Κυριακή στις έδρες των Περιφερειακών Ενώσεων.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών καλεί τους τυφλούς της χώρας να στηρίξουν και με την ψήφο τους την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, για δωρεάν φάρμακα, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα στα ΑμεΑ, καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις και άλλα.

Οι τυφλοί έχουν πολλούς λόγους να καταψηφίσουν την πλειοψηφούσα παράταξη «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία» (κοινό ψηφοδέλτιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που αξιοποιεί τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» και ζητά να εξαιρεθούν οι τυφλοί από τα αντιλαϊκά μέτρα. Λες και είναι δυνατόν, όταν ιδιωτικοποιείται η Υγεία, διαλύονται τα δημόσια νοσοκομεία, τα ειδικά σχολεία, όταν η ανεργία έχει μπει σε κάθε σπίτι, να μη θιχτεί ο τυφλός κι ο ανάπηρος, που στην πλειοψηφία τους στηρίζονται από την οικογένειά τους. Αλλωστε, η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, την οποία η ΠΔΣ υποστηρίζει έστειλε 3 γράμματα στους τελευταίους πρωθυπουργούς με ευχές για «επιτυχία» στο έργο της κυβέρνησης για τη «σωτηρία της χώρας». Εφτασαν στο σημείο να «μαλώνουν» την κυβέρνηση γιατί παραβιάζει το μνημόνιο που είχε δήθεν ως πρόβλεψη, την προστασία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων!

Ταυτόχρονα, εφησύχαζαν τους ανάπηρους, πως δε θα θιχτούν ενώ τα μέτρα που τους επηρεάζουν σχεδιάζονται εδώ και χρόνια. Η ΕΣΚ Τυφλών τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια προειδοποιούσε για τα σχέδια κατάργησης των επιδομάτων, το είχε θέσει επανειλημμένα στο ΔΣ αλλά αντιμετώπιζε τη χλεύη.

Τέλος, η ΕΣΚ Τυφλών καταγγέλλει: «Τολμούν να μιλούν για κομματικοποίηση της ΕΣΚ Τυφλών αυτοί που είχαν κάνει για χρόνια το Σύλλογό μας προέκταση των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Τώρα βέβαια που το σύστημα αλλάζει φρουρά έχουμε αναδείξει ξανά ως διαμεσολαβητή των αιτημάτων μας, τον κύριο Κουρουμπλή -πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ που τώρα μετακόμισε στον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ- που ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε το νόμο για τη διάλυση της πρόνοιας και είχε ψηφίσει το 1ο μνημόνιο και τον εφαρμοστικό νόμο».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ανακοινώνει απεργίες που δεν έχουν αποφασιστεί

Καταγγελία της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ

Την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι πέρα από το γεγονός ότι καλλιεργεί αυταπάτες για μια άλλη δίκαιη διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ, που δήθεν θα ικανοποιεί ταυτόχρονα και εργαζόμενους και κεφάλαιο λειτουργεί και τυχοδιωκτικά παρακάμπτοντας συστηματικά το ΔΣ του ΕΚΗ, εμφανίζοντας «αποφάσεις» και «συντονισμούς» που ουδέποτε αποφασίστηκαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «χθεσινή (8/11/12) 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» που δήθεν κήρυξε το ΕΚΗ, καθώς και η συμμετοχή του σε ένα «συντονιστικό φορέων» με το ΣΥΡΙΖΑ και τους αναρχικούς. «Αραγε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΕΚΗ ζήλεψε τη δόξα των τηλεοπτικών σόου και των απροετοίμαστων απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ή δίνει εξετάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για το βουλευτιλίκι;»...

Κλείνοντας την ανακοίνωση η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους τίμιους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην νέα κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία που διαμορφώνεται από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚΗ. Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να δώσουν τη μάχη τώρα μέσα στους χώρους δουλειάς να κηρύξουν οργανωμένη ανυπακοή και απειθαρχία στο κεφάλαιο και τα τσιράκια του.

Σχετική ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζοντας ότι «κανένα νόημα δεν έχει η προκήρυξη μιας απεργίας χωρίς ενημέρωση σε συνδικαλιστές, κατ' επέκταση και σε εργαζόμενους. Κανένα νόημα δεν έχει η προκήρυξη απεργίας χωρίς πρόγραμμα για συγκέντρωση και παραπέρα οργάνωση της δράσης των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ
Σήμερα διαδηλώνουν μαζί με φορείς της περιοχής

Πικετοφορία στους δρόμους του Ηρακλείου Αττικής θα κάνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της κλινικής Γρηγοριάδη μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Ηρακλείου και το κλαδικό συνδικάτο Ιδιωτικών Κλινικών - Γηροκομείων - Διαγνωστικών Κέντρων Αθήνας, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για τις διεκδικήσεις τους. Οι 50 εργαζόμενοι είναι ως και 25 μήνες απλήρωτοι και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, όπως και να μη γίνουν απολύσεις με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, ενώ 20 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ Σεφέρης» εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της κλινικής.

«Λογιστικό έλεγχο» ζητά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Οι εργαζόμενοι της κλινικής «Γρηγοριάδη - Θεραπευτήριο Σωτήρ ΑΕ», στο Ηράκλειο Αττικής, διεκδικούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις τα δεδουλευμένα ως και 25 μηνών. Προχτές, εμφανίστηκε στην κλινική, την ώρα που οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν την απεργία τους, ένα μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαδίδοντας πως έχει μια φοβερή ιδέα για την επιτυχία του αγώνα τους.

Ποια ήταν αυτή η ιδέα; Πρότεινε στους εργαζόμενους με τη βοήθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνουν... λογιστικό έλεγχο στην επιχείρηση για να δουν τα έσοδα και τα έξοδά της. Οι εργαζόμενοι τότε του έθεσαν το ερώτημα, τι θα γίνει στην περίπτωση που βγει αρνητικός ο ισολογισμός ή σε περίπτωση που «μαγειρευτούν» τα οικονομικά στοιχεία; Αυτό θα σημαίνει πως δεν πρέπει να πληρωθούν, ενώ όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται κανονικά; Η απάντηση ήταν πως... δε θα βγει αρνητικός ο ισολογισμός!

Φυσικά, οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιούν στοιχεία για την κερδοφορία της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια - ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης - για να αναδείξουν πόσο βαθαίνει η εκμετάλλευσή τους, τον πλούτο που παράγεται με τη δική τους εργασία. Μα τα κέρδη ή οι ζημιές της εταιρείας δεν έχουν να κάνουν με το αν θα πληρωθούν για δεδουλευμένα. Ούτε θα πρέπει να τους απασχολούν οι ζημιές μιας επιχείρησης, πολύ περισσότερο να δεχτούν να σηκώσουν στις δικές τους πλάτες αυτές τις υπαρκτές ή ανύπαρκτες ζημιές.

Είναι η ίδια λογική για λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, που αναγνωρίζει πως ένα μεγάλο μέρος του το προκάλεσε ο λαός και πρέπει να το πληρώσει με αντιλαϊκά μέτρα, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες κ.λπ. Η λογική που θέλει τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να υποστούν τα σπασμένα της κρίσης, ενώ δεν ευθύνονται σε τίποτα.

Επιπλέον, το να συνδέει κανείς την καταβολή δεδουλευμένων ή γενικά την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τον ισολογισμό ή την τύχη της εκάστοτε εταιρείας αποτελεί υπονόμευση γιατί καλλιεργεί στους εργαζόμενους την υποταγή. Καλλιεργεί την επικίνδυνη αυταπάτη ότι οι επιχειρήσεις μοιράζονται τα κέρδη και τις επιτυχίες τους με τους εργαζόμενους. Κατά συνέπεια, καλλιεργεί την αναμονή, το συμβιβασμό, την παραίτηση των εργαζομένων, στο όνομα του «ίσως και να σωθεί η επιχείρησή μας». Ομως, κανείς εργαζόμενος δε σώθηκε κι ούτε πρόκειται να σωθεί σκύβοντας το κεφάλι στις ανάγκες ή στην ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Ισα ίσα. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι που σαρώνουν τις ανάγκες των εργαζομένων και σε καιρό κρίσης αλλά και σε καιρό καπιταλιστικής ανάπτυξης.


Ε. Μ.

Εκτακτη συνέλευση του ΠΦΣ

Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) γίνεται σήμερα, ώρα 10 πμ, στα γραφεία του Συλλόγου.

Στη συνέλευση θα συζητηθεί το θέμα των κινητοποιήσεων καθώς τα νέα μέτρα πλήττουν και τον κλάδο, καθώς και για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να εξοφλήσει τα χρωστούμενα για τις εκτελεσμένες συνταγές παρελθόντων μηνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ