ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ασφαλίτες «μαύρισαν στο ξύλο» 29χρονο οδηγό!

Το θύμα κρατήθηκε όλο το βράδυ, με σπασμένο χέρι και αιμόφυρτος, στα κρατητήρια και καταδικάστηκε στο Αυτόφωρο για μέθη και αντίσταση κατά της αρχής!

Ο Χαράλαμπος Περιστέρης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Ο Χαράλαμπος Περιστέρης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από ασφαλίτες έπεσε 29χρονος Λαρισαίος τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, επειδή, υπό το κράτος του πανικού, διέφυγε από το μπλόκο της Τροχαίας, σε κεντρικό δρόμο της Λάρισας, αφού αρχικά είχε σταματήσει και το αλκοτέστ που του έγινε βγήκε θετικό. Το αλκοόλ που είχε καταναλώσει ήταν παραπάνω από το επιτρεπτό όριο - 0,95 έδειξε το αλκοτέστ - και ο 29χρονος, φοβούμενος τα χειρότερα, τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητό του, όταν οι άνδρες της Τροχαίας Λάρισας του είπαν να περιμένει λίγα λεπτά για τη διενέργεια δεύτερου αλκοτέστ.

Τότε άρχισε η καταδίωξή του κι ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός του από άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Λάρισας. Στη συνέχεια, αν και σακατεμένος και μέσα στα αίματα, η κατάστασή του «πέρασε απαρατήρητη», από τα «άγρυπνα βλέμματα» της αστυνομίας, όπου κρατήθηκε για ένα βράδυ, αλλά και από «τα μάτια» της Δικαιοσύνης, όταν το μεσημέρι του Σαββάτου δικάστηκε στο Αυτόφωρο.

Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Περιστέρη, κάτοικο Λάρισας, ο οποίος καταγγέλλει στο «Ρ» τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους άνδρες της Ασφάλειας και σημειώνει πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου εισήχθη μετά την περιπέτειά του, κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση στο δεξί χέρι του - του προστέθηκε «βίδα» - ενώ στο αριστερό μάτι του είναι εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης και, όπως λένε οι γιατροί, δεν αποκλείεται να του δημιουργηθούν προβλήματα όρασης στο μέλλον.

Επιπλέον, για μεγάλο χρονικό διάστημα δε θα μπορέσει να δουλέψει - εργάζεται σε συνεργείο αυτοκινήτων - κι αυτό τον ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς ζει μόνον από το μεροκάματο. Οπως λέει, στη δουλιά αυτή βρίσκεται την τελευταία εξαετία, ακολουθώντας σταθερά το δρόμο της βιοπάλης, μετανιωμένος για κάποια «παραστρατήματα» και «μικροπαραπτώματα» που τον είχε σπρώξει, στα δεκαεφτά του, η εφηβική επιπολαιότητα, για τα οποία, άλλωστε, «πλήρωσε» και δε θέλει ούτε να τα θυμάται.

Χτυπούσαν χωρίς οίκτο

Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου, όλα ξεκίνησαν, περίπου, στις 3.15 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το Ανακριτικό της Τροχαίας τον σταμάτησε στην οδό Βενιζέλου. Κατά την καταδίωξη που ακολούθησε, ένα συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας έπεσε πάνω στο δικό του και στη συνέχεια, στο Αλκαζάρ, στο δρόμο Λάρισας - Κοζάνης, έπεσε πάνω στο μπλόκο που είχαν στήσει δύο με τρία ασφαλίτικα αυτοκίνητα, επίσης, συμβατικά. Οπως καταγγέλλει, εκεί τον σταμάτησαν, τον έβγαλαν έξω από το αυτοκίνητό του, τον έριξαν κάτω και τέσσερις ασφαλίτες άρχισαν να τον χτυπούν ανελέητα, παρουσία και των αστυνομικών που επέβαιναν στο περιπολικό της Τροχαίας. Και προσθέτει πως, αν δεν ερχόταν ένας ακόμα άνδρας της Ασφάλειας, που υπέδειξε ψυχραιμία, δεν ξέρει αν σήμερα θα ήταν ζωντανός.

Κι ενώ μετά οδηγήθηκε στο Τμήμα της Τροχαίας κι από κει σακατεμένος στο κρατητήριο, η οικογένειά του, την επόμενη μέρα, έμαθε από τον ίδιο για το τι του είχε συμβεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η αδελφή του απευθύνθηκε, στις 3 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, στον αξιωματικό υπηρεσίας της Τροχαίας για να μάθει τι ακριβώς έγινε πήρε την απάντηση να ρωτήσει τον ίδιο τον αδελφό της. Η ίδια λέει στο «Ρ» ότι δεν έλειψαν και τα σχόλια σε ειρωνικό ύφος, όπως, π.χ., «οι δικοί μας δε χτυπούν». Την ίδια ακριβώς, απάντηση, ότι, δηλαδή, δεν ξέρει τίποτα, πήρε και η μητέρα του 29χρονου από τους αρμόδιους του Τμήματος Ασφάλειας, που την παρέπεμψαν στο Τμήμα της Τροχαίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν περάσει αυτόφωρο, οι άνδρες της Τροχαίας έριχναν το «μπαλάκι» στους ασφαλίτες και οι ασφαλίτες στους τροχονόμους, αρνούμενοι αρχικά να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας, προφανώς, για να αποποιηθούν των ευθυνών τους για τον ξυλοδαρμό. Τελικά, ως μάρτυρες κατέθεσαν οι αστυνομικοί της Τροχαίας και ο Χ. Περιστέρης καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τις κατηγορίες της μέθης και της αντίστασης κατά της αρχής.

Αστυνομοκρατία

Μιλώντας στο «Ρ», η μητέρα του θύματος, Μαρίνα, επισημαίνει: «Είναι οδυνηρό αυτό που συνέβη στο παιδί μου. Και θέλουμε ν' ακουστεί το γεγονός για να μη συμβεί κάτι ανάλογο σε άλλα παιδιά, που, ίσως, τους κοστίσει και την ίδια τους τη ζωή».

Τα λόγια της καταδεικνύουν το φόβο που κυριεύει την πλειοψηφία του λαού, για το «κράτος του αστυνόμου». Γιατί είναι φανερό πως η περιπέτεια του Χ. Περιστέρη δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της εντεινόμενης αστυνομοκρατίας, που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την τακτική του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαίρετης και βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών, ενώ στην πόλη παρατηρείται μια ένταση της αστυνόμευσης - η Τροχαία επιδίδεται σε κυνηγητό των οδηγών και καιροφυλακτεί να κόβει πρόστιμα για να γεμίζει τα ταμεία του κράτους και των δήμων - που αγγίζει τα όρια της αστυνομοκρατίας.


ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Σκέψεις για άρση της ασυλίας Μαντούβαλου

Η άρση της ασυλίας του πρώην βουλευτή της ΝΔ Π. Μαντούβαλου απασχολεί έντονα τις ανακριτικές αρχές, που διενεργούν την έρευνα για τα παραδικαστικά κυκλώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικές αρχές προσανατολίζονται να υποβάλουν αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή, προκειμένου να ελεγχθεί αν ισχύει το αδίκημα της δωροδοκίας, το οποίο, όταν διαπράχτηκε, ήταν πλημμέλημα και παραγράφεται στις 29 Νοέμβρη. Βέβαια, μετά την άρση της ασυλίας, το επόμενο στάδιο για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ είναι η άσκηση ποινικής δίωξης με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Η «υπόθεση Μαντούβαλου» αφορά στην κατάθεση του ποσού των 7.000.000 δραχμών στο λογαριασμό του υπόδικου πρώην δικαστικού λειτουργού Ε. Καλούση από τον συνεργάτη του Π. Μαντούβαλου, τον Χρ. Χατζηπαναγιώτου. Οταν κλήθηκε ο συνεργάτης του Π. Μαντούβαλου από τις εισαγγελικές αρχές να δώσει εξηγήσεις για τον επίμαχο λογαριασμό, απάντησε ότι το συγκεκριμένο ποσό προερχόταν από την Αν. Δελλή, ηλικιωμένη συνεργάτιδα του πρώην βουλευτή της ΝΔ και η οποία έχει αποβιώσει, ενώ ο λογαριασμός αφορούσε στην αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισχυρισμοί του Χ. Χατζηπαναγιώτου δεν πείθουν, ούτε μπορούν να αποδειχτούν. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι των τραπεζικών λογαριασμών του Π. Μαντούβαλου που έχουν ζητηθεί από τον περασμένο Ιούνη, καθώς η ροή των στοιχείων είναι πλέον ομαλή, μετά το έγγραφο που έστειλε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ι. Σίδερης στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου κατηγορούσε τις τράπεζες για κωλυσιεργία. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι αν και δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα κάτι τρανταχτό, δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον, όταν θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Στο μεταξύ, ο εφέτης ανακριτής Ι. Σίδερης ετοιμάζει το κατηγορητήριο των έξι επίορκων δικαστών και των τριών δικηγόρων και σύμφωνα με πληροφορίες δε θα είναι έτοιμο πριν από την επόμενη βδομάδα.

Πολυσέλιδο θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και το συμπληρωματικό κατηγορητήριο για την πρώην ανακρίτρια Α. Ηλία, αφού διαρκώς προκύπτουν νέα στοιχεία για ανάμειξη και άλλων προσώπων.

Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος απέστειλε έγγραφο στον Ι. Σίδερη, ζητώντας να καλέσει εκ νέου σε ανάκριση τον Γ. Ιατρίδη, τον πατέρα του, καθώς και τον καθηγητή της Νομικής Γ. Κουμάντο. Ο Μ. Σταθόπουλος φέρεται να μεσολάβησε ως υπουργός Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του Γ. Ιατρίδη, κατηγορούμενου για υπόθεση ναρκωτικών. Ο Μ. Σταθόπουλος επρόκειτο να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Ιατρίδη, αλλά την απέσυρε την περασμένη βδομάδα, όταν τον διαβεβαίωσε ότι θα ανασκευάσει δημοσίως τους ισχυρισμούς του.

Τέλος, ο Ε. Καλούσης προσέφυγε στο Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά, ζητώντας την άρση της προσωρινής κράτησής του, επικαλούμενος λόγους υγείας. Επίσης, ο προφυλακισμένος πρώην δικαστής Ε. Καλούσης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ανέφερε ότι αγνοήθηκαν οι σχέσεις του με τους επτά δικηγόρους και πως έγγραφα αποφασιστικής σημασίας δεν ελήφθησαν υπόψη από τους εφέτες ανακριτές.


Παρακολουθήστε σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.45, την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ». Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με τον Θεόδωρο Αβραμίδη, νευρολόγο, επιμελητή Α` του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», με θέμα: «Τι είναι το BOTOX και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων διαφόρων παθήσεων».
  • Στις 23.00, την πολιτική, ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ