ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Μεθαύριο το πανελλαδικό ραντεβού του αγώνα

Χιλιάδες εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, φτωχοί αγρότες, μικροί ΕΒΕ και φοιτητές θα ανταμώσουν στο Πεδίον του Αρεως

Μεθαύριο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα. Στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως. Η μάχη που δόθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες στους χώρους δουλιάς, στην ύπαιθρο, στα μικρομάγαζα της πόλης και του χωριού, στα φοιτητικά αμφιθέατρα και στις συνοικίες, προμηνύει μια μαζική λαϊκή κινητοποίηση. Για να εκφραστεί μυριόστομη η καταδίκη στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Για να αντηχήσουν στους δρόμους της Αθήνας τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Για να γίνει ένα ακόμη βήμα στην αγωνιστική συμπόρευση των εργατών και των υπαλλήλων με τους αγρότες, τους μικρούς ΕΒΕ, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών.

Εκατοντάδες είναι οι αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και σωματείων που καλούν στο Συλλαλητήριο. Ανάμεσά τους και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαστηριακού Προσωπικού ΤΕΙ, αλλά και ο Σύλλογος Παρασκευαστών Πανεπιστημίου Αθηνών, που καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βάλουν με την πάλη τους «φρένο στον αντεργατικό κατήφορο». Από κοντά και το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος», με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης καλεί στο Συλλαλητήριο, με προσυγκέντρωση στα γραφεία του σωματείου στις 8:30 το πρωί. Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα συμμετέχουν και στη στάση εργασίας που κήρυξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για το Σάββατο (8 π.μ.- 3 μ.μ.), ενώ 4ωρη στάση εργασίας έχει αποφασίσει και ο Σύνδεσμος Ξενοχοϋπαλλήλων Αθήνας (10 π.μ.- 2 μ.μ.).

Τη συμμετοχή των μελών του στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αποφάσισε το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηλίου, εκτιμώντας ότι το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ ευθυγραμμίζεται με τα αιτήματα του κλάδου ο οποίος απειλείται με αφανισμό. «Πιστεύουμε στην κοινή δράση, στο κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, ως μόνη διέξοδο για την προώθηση των αιτημάτων μας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Ξεχωριστής σημασίας είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους ανάπηρους, στους γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο. Η προσυγκέντρωση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος γίνεται στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Χαλκοκονδύλη, στην Πλατεία Βάθης.

Τις αποφάσεις συμμετοχής από δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα ενισχύουν και οι φοιτητές της Πάτρας, από τα τμήματα Φιλολογίας, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Θεατρικών Σπουδών, Οικονομικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Χημικού. Κάλεσμα συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο απευθύνουν και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομού Αχαΐας και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στη Ζάκυνθο.

Στην Αθήνα, οι εξορμήσεις και οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συνεχίζονται και κορυφώνονται: Σήμερα Πέμπτη 10/11, στο «Πράκτικερ» στη Μεταμόρφωση, στην ΕΥΔΑΠ Λαοδικίας, στις καθαρίστριες στο Ωνάσειο και στους εργάτες του Δήμου Ηλιούπολης. Την Παρασκευή 11/11 στην «ΤΕΛΛΑΣ».

Παράλληλα, συνεχίζονται και σήμερα οι πικετοφορίες στους δήμους της Αθήνας, στο εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας (6.30 μ.μ.), στου Ζωγράφου (6.30 μ.μ.), στην πλατεία Κύπρου, στην Καλλιθέα και τη Ν. Σμύρνη (6.30 μ.μ.).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΟΦΤΕΞ»
«Ο αγώνας δεν είναι μόνο δικός μας... »

Στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση, επιβεβαίωσαν την απόφασή τους το Σάββατο να βρεθούν μαζικά στο Συλλαλητήριο

Από παλιότερη πορεία στην Αθήνα, με ξεκάθαρο το μήνυμα στο πανό
Από παλιότερη πορεία στην Αθήνα, με ξεκάθαρο το μήνυμα στο πανό
Την ομόφωνη απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων της εργοδοσίας και την ανάκληση των τεσσάρων απολύσεων, επιβεβαίωσαν και στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ». Απορρίπτοντας την εξαγορά τους, υπό τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» και αναδεικνύοντας τη σημασία της ενότητας, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν μέσα απ' τις τοποθετήσεις τους την ανάγκη να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, γιατί τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τους ίδιους. «Ο αγώνας δεν είναι μόνο ο δικός μας. Ολος ο κόσμος έχει το σπαθί πάνω απ' το κεφάλι του...», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

«Το Σάββατο, θα είμαστε στην κεφαλή της πορείας, μαζί με τους εργαζόμενους από άλλα εργοστάσια που κλείνουν, από χώρους που υπάρχουν ανάλογα προβλήματα», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου, Χρ. Κατσούλιας. «Απαντάμε με πλατύ, ταξικό μέτωπο αγώνα», τόνισε αναφερόμενος στις συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που είναι «υπάλληλοί του».

Ενάντια στην αντεργατική συμμαχία

Στην κουβέντα, τονίστηκαν οι ευθύνες της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ για τη διάλυση της «ΣΟΦΤΕΞ» και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Απ' την άλλη, οι κινητοποιήσεις που διεξάγουν εδώ και τρεις βδομάδες μεθοδευμένα, οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους σωματείο, έχουν «στριμώξει» την εργοδοσία. Οι απανωτές τετράωρες στάσεις εργασίας έχουν «σμπαραλιάσει την παραγωγική διαδικασία». Η ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή των τεσσάρων απολύσεων, μαρτυρά ακριβώς τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να διασπάσει την ενότητά τους. Γι' αυτό κι οι εργαζόμενοι εστίασαν στην ανάγκη να τη διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού», να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια διάσπασής τους, κόντρα στις απειλές.

Στη Συνέλευση, μεταφέρθηκε η αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Φάρμακο, από αντιπροσωπεία του κλαδικού συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις τετράωρες - ανά βάρδια - στάσεις εργασίας, ως την επόμενη Τρίτη. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της οποίας θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

«Οπλο μας ο αγώνας και η ενότητα»

«Πάντοτε η ενότητα κι ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι άλλο όπλο εκτός από την ενότητα και τον αγώνα δεν έχουν» υπογράμμισε στο «Ρ» ο Στράτος Καβαρνός, εξηγώντας γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει στις 12 του μήνα να 'ναι στο Πεδίον του Αρεως, με το ΠΑΜΕ. Ο Στράτος, εργάτης 26 χρόνια στη «ΣΟΦΤΕΞ», είναι ένας από τους τέσσερις εργαζόμενους που η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι απολύει την περασμένη βδομάδα. Η ενότητα για την οποία μιλά δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που «πιπιλίζει» η ΓΣΕΕ, για να κρύψει την ενοχή της. «Ενότητα για να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα, με την πολιτική των μονοπωλίων...».

Αυτόν τον ενωμένο αγώνα αλλά και τον προσανατολισμό τους, υπέδειξαν ως αναγκαιότητα κι οι εργαζόμενοι όταν, την περασμένη βδομάδα σύσσωμη η βάρδια έβαλε τους «υπό απόλυση» συναδέλφους μέσα στο εργοστάσιο, κανονικά. Αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη «μας βοηθά να παλεύουμε την εργοδοσία, να μην αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Μας εμψυχώνει...», τονίζει ο Γιώργος Κατεχάκης, ένας ακόμα από τους «απολυμένους». Ο Γιώργος έχει τέσσερα παιδιά. Για μερικούς θα 'πρεπε να σκύψει το κεφάλι, εκείνος όμως στέλνει το μήνυμα πως η αντίσταση είναι μονόδρομος. «Αν εμείς δεν αντισταθούμε που είμαστε οι πρώτοι, από πίσω ακολουθούν κι οι υπόλοιποι...».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ούτε ώρα χαμένη

Η νεολαία και ο εργαζόμενος λαός του Εβρου ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα
Η νεολαία και ο εργαζόμενος λαός του Εβρου ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα
Συνεχίζεται σήμερα και αύριο μέχρι την τελευταία ώρα η πανεξόρμηση των συνδικαλιστών και των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο να φτάσει παντού στη Μακεδονία και τη Θράκη το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο. Ούτε ώρα χαμένη. Καθημερινά τα στελέχη του ΠΑΜΕ μπαίνουν στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, εξορμούν στα γιαπιά, στα καταστήματα, στα ξενοδοχεία, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σε κάθε χώρο δουλιάς και μόρφωσης, στις γειτονιές και τα χωριά. Και μέρα με την ημέρα πληθαίνουν οι εργάτες και οι υπάλληλοι που δηλώνουν «παρών» στο προσκλητήριο εργατικής αντεπίθεσης.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, στελέχη του σωματείου εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιούν εξορμήσεις στα καταστήματα της κεντρικής αγοράς. Επίσης στελέχη του ΠΑΜΕ περιοδεύουν στο κέντρο Μετρητών - Οργάνων της ΔΕΗ και στη ΔΕΗ Ευόσμου. Αύριο πανεξόρμηση θα γίνει στα ξενοδοχεία «ABC», «Ηλέκτρα Παλλάς», «Αμαλία», «Σίτι», «Ανδρομέδα» και «Λούξεμπουργκ».

Σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης από τη Φλώρινα μέχρι τον Εβρο, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη και στους χώρους δουλιάς και στα σωματεία, με στόχο να πληθαίνουν και οι αποφάσεις συμμετοχής.

Στην Κοζάνη, αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γουνεργατών και Οικοδόμων. Στα Γρεβενά, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποφάσισαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Στον μεγάλο αυτό κατάλογο προστέθηκαν και τα Σωματεία Οικοδόμων Κατερίνης, Λιτοχώρου και η ΕΛΜΕ Πιερίας.

Εντείνονται οι μαζικές εξορμήσεις σε όλες τις πόλεις. Στην Κοζάνη οι οικοδόμοι εξορμούν στα γιαπιά, στο εργοτάξιο στο Φράγμα του Ηλαρίωνα. Επίσης περιοδείες γίνονται στους ΑΗΣ και στα Ορυχεία της ΔΕΗ στις υπηρεσίες, τα Νοσοκομεία, στα σχολεία και το ΤΕΙ.

Στην Κατερίνη, εξορμήσεις γίνονται σήμερα και αύριο σε σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες, καταστήματα, υπηρεσίες και πανεξόρμηση στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Στην Καβάλα στα εργοστάσια ιματισμού, στη βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, στις ΔΕΚΟ και τα καταστήματα.

«ΚΟΣΜΟΤΕ»
Με τη ... ματσούκα της συναίνεσης

Συνδικαλίστρια της ΠΑΣΚΕ και διοίκηση επιχείρησαν να εμποδίσουν εξόρμηση του ΠΑΜΕ στο κτίριο της Αχαρνών

Ενα ακόμα κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος των στοιχειωδέστερων συνδικαλιστικών ελευθεριών, σημειώθηκε με τη στήριξη στελέχους της ΠΑΣΚΕ, όταν χτες το πρωί στελέχη των ταξικών δυνάμεων, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΕΣΚ ΟΤΕ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, Τ. Κλάδης και Λ. Παπακωνσταντόπουλος, επισκέφτηκαν το κτίριο της επιχείρησης στην Αχαρνών, προκειμένου να περιοδεύσουν στους χώρους δουλιάς, ενόψει του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΚ ΟΤΕ, η διοίκηση της «Κοσμοτέ» (Cosmote), «έδωσε εντολή στα υπηρεσιακά της στελέχη να μην επιτρέψουν την είσοδο στους εργασιακούς χώρους στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΚ, με διάφορα αστήριχτα επιχειρήματα -προσχήματα». Αρωγός της εργοδοσίας στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης «στάθηκε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην "Κοσμοτέ" Δήμητρα Μακρή».

Η Δ. Μακρή είναι στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, μέλος της ΕΕ της ΟΜΕ ΟΤΕ και αντικατέστησε, προφανώς «επάξια», στην προεδρία του σωματείου, την Μαρία Ματσούκα (επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές). «Με τηλεφωνική της παρέμβαση (άραγε με ποιανού εντολή και από πού άντλησε αυτό το δικαίωμα;) στους δύο εκλεγμένους μας και χρησιμοποιώντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, ουσιαστικά τους αρνήθηκε το δικαίωμα να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους της "Κοσμοτέ", υιοθετώντας τα προσχήματα της εταιρίας και ότι τάχα οι εργαζόμενοι στην "Κοσμοτέ" δε θέλουν παρατάξεις, έχουν το σωματείο τους».

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καταγγέλλοντας τις ενέργειες της διοίκησης της «Κοσμοτέ» σημειώνει: «Προειδοποιούμε ότι δε θα αφήσουμε να περάσει η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής μας δράσης και η ελεύθερη επικοινωνία μας με τους εργαζόμενους μέσα στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι κανενός και έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση για ό,τι αφορά τη ζωή τους και την εργασία τους. Τους καλούμε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να συμπαραταχτούν με την ΕΣΚ ΟΤΕ και το ΠΑΜΕ ενάντια στην αντεργατική επίθεση που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Να δώσουν μια πρώτη απάντηση με τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ». Επίσης, για τη στάση του στελέχους της ΠΑΣΚΕ τονίζει: «Φαίνεται ότι για την ΠΑΣΚΕ και την συναδέλφισσα Μακρή δημοκρατία είναι ό,τι εξυπηρετεί την ΠΑΣΚΕ και την εργοδοσία. Ας τους κρίνουν οι εργαζόμενοι και με τη δράση τους και με την ψήφο τους στις εκλογές που έρχονται στα συνδικάτα του ΟΤΕ, γυρίζοντάς τους οριστικά την πλάτη».

Με το ΠΑΜΕ όλοι στον αγώνα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης καλεί τα μέλη της και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όλους τους Ελληνες πατριώτες και δημοκράτες, να πάρουν μαζικά μέρος στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: Κάτω τα χέρια από το εισόδημα του φτωχού λαού! Οχι στην αντιλαϊκή πολιτική που στραγγαλίζει τη φτωχολογιά και αυξάνει τα άνομα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας! ΝΑΙ στη ζωή και στον αγώνα!


Βασίλης Φυτσιλής
Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ

Διεκδικούμε
  • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις.
  • ΟΧΙ στη «διευθέτηση» και την απελευθέρωση του ωραρίου. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και στα καύσιμα.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (σύνταξη, υγεία, πρόνοια).
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από δημόσιο, δωρεάν σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Ενιαίο, 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Δημόσια -δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο. Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές - σπουδαστές.
  • Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλιάς. Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες.
Οι προσυγκεντρώσεις

Για τους εργαζόμενους απ' όλη τη χώρα που θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις, στις 10 π.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, δάσκαλοι, καθηγητές και ΕΒΕ.
  • Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς από τις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, το υπόλοιπο Αττικής και τα νησιά.
  • Πλατεία Βικτορίας: Οι εργαζόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Οι εργαζόμενοι από την Πελοπόννησο, την Ηπειρο, και τη Δυτική Στερεά.
  • Στα Χαυτεία: Το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ