ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
Σκληρά κατασταλτικά μέτρα
  • Εφαρμόζεται από χτες βράδυ το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε σειρά περιφερειακών διαμερισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα
  • Το 73% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, εγκρίνει το μέτρο

Από τις πυρπολήσεις στα προάστια

Associated Press

Από τις πυρπολήσεις στα προάστια
ΠΑΡΙΣΙ.-

Και επισήμως τέθηκε από χτες σε ισχύ, με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νομοθετικό διάταγμα περί επιβολής μέτρων κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και σε πολλές άλλες πόλεις. Ηδη, ένα εικοσιτετράωρο μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις, η ένταση και ο αριθμός των επεισοδίων και των συγκρούσεων μειώθηκε, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται στον ορίζοντα μια οριστική αποκλιμάκωση. Πόσο μάλλον, που η κυβέρνηση, διά στόματος του Νικολά Σαρκοζί, υιοθετεί ολοένα σκληρότερη στάση, ζητώντας απέλαση όσων ξένων υπηκόων συνελήφθησαν στα επεισόδια. Πυρπολήσεις αυτοκινήτων, που όμως χαρακτηρίστηκαν «μεμονωμένα περιστατικά», σημειώθηκαν και στις βελγικές πόλεις Αμβέρσα, Γάνδη, Μάλιν, Λιέγη, Ναμίρ, όπως και σε Βερολίνο και Κολωνία.

Σε 116 περιφερειακά διαμερίσματα της Γαλλίας σημειώθηκαν επεισόδια τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έναντι 226 διαμερισμάτων την περασμένη νύχτα. Ως ένδειξη «σταδιακής αποκατάστασης της ηρεμίας» ερμήνευσαν οι γαλλικές αρχές και το γεγονός ότι σε όλη τη Γαλλία, την ίδια νύχτα, πυρπολήθηκαν μόνο 618 αυτοκίνητα. Τα σημαντικότερα επεισόδια σημειώθηκαν εκτός της περιφέρειας του Παρισιού. Συγκεκριμένα, στην Τουλούζη πυρπολήθηκαν 10 αυτοκίνητα, στη Μασσαλία έγινε επίθεση κατά πολυκαταστήματος το οποίο και λεηλατήθηκε, ενώ έγιναν και 9 συλλήψεις, κυρίως ανηλίκων. Στο Μπορντό πυρπολήθηκε κενό λεωφορείο, στο Γκρας τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Πρωινή Νίκαια» και στη Λυόν διακόπηκε η λειτουργία του μετρό μετά από επίθεση με μολότοφ. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος επανατέθηκε σε λειτουργία τα ξημερώματα στην πόλη, αλλά για τις επόμενες ημέρες όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα σταματούν στις 7 το απόγευμα.

Πρόστιμα και αστυνομικοί έλεγχοι σε σπίτια

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αφορά στην ευρύτερη αστική περιοχή του Παρισιού και στις πόλεις Στρασβούργο, Λίλλη, Νίκαια, Μασσαλία, Ρουέν, Τουλούζη, Αμιέν, Ντιζόν και Χάβρη. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μέτρο αφορά τους ανηλίκους κάτω των 16 ετών, στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία χωρίς ενήλικο συνοδό. Στο Ερβέ, όμως, συγκεκριμένα η απαγόρευση αφορά όλους τους κατοίκους των προαστίων. Το πρόστιμο για τους ενηλίκους παραβάτες είναι 3.750 ευρώ και 2 μήνες φυλάκιση, ενώ για τους ανηλίκους είναι το ίδιο χρηματικό ποσό καθώς και 1 μήνας κράτησης. Στις περισσότερες περιοχές το μέτρο εφαρμόστηκε για τα επόμενα μόνο 24ωρα. Σε Νίκαια, όμως, και Σαν Λορέν ντι Βαλ, στη νότια Γαλλία, ανακοινώθηκε ότι το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 19 Νοέμβρη.

Οπως ανακοίνωσε η ηγεσία της γαλλικής αστυνομίας, στα «ευαίσθητα» προάστια έχουν, πλέον, αναπτυχθεί περισσότεροι από 11.500 αστυνομικοί που πραγματοποιούν διαρκείς περιπολίες. Με βάση την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι αστυνομικοί έχουν επίσης το δικαίωμα πραγματοποίησης αιφνιδιαστικών ελέγχων μέσα σε σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται «ύποπτοι». Ειδικά στη Νίκαια η εντολή δόθηκε ήδη από χτες.

Φέρεται να επικροτεί τις απαγορεύσεις η πλειοψηφία

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, που δέχτηκε τις περισσότερες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, εμφανίστηκε, χτες, ενθαρρημένος από τη μερική αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε. Ετσι, δεν έχασε ευκαιρία να «σκληρύνει» τη στάση του, καλώντας τους κατά τόπους νομάρχες να απελάσουν όσους ξένους υπηκόους έχουν συλληφθεί στις περιοχές τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οπως ο ίδιος ο Σαρκοζί υποστήριξε, μεταξύ των 1.800 ατόμων που έχουν συλληφθεί από την έναρξη των επεισοδίων στις 27 Οκτώβρη μέχρι σήμερα, οι 120 είναι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν άδεια παραμονής, αλλά κάποιοι άλλοι όχι. Αναφερόμενος σε αυτούς μίλησε για απέλαση. Αντίθετα, σαφέστερος, ως συνήθως, εμφανίστηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου». Ο Ζαν Μαρί Λεπέν προκάλεσε για άλλη μια φορά, ζητώντας να αφαιρεθεί η υπηκοότητα από όλους όσοι συμμετέχουν στα επεισόδια.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται στον γαλλικό και ευρωπαϊκό Τύπο η συζήτηση για το κατά πόσο η επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αποτελεί καλή επιλογή ή όχι εκ μέρους της κυβέρνησης Σιράκ για να κατευνάσει τα πνεύματα, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» δείχνει ότι το 73% των Γάλλων συμφωνεί με το μέτρο. Αντίθετα, πολλοί εκπρόσωποι της γαλλικής δικαιοσύνης το χαρακτήριζαν «επικίνδυνο για τα δικαιώματα των πολιτών».

ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Βολές κατά της κυβέρνησης

Στο πλευρό των εξεγερμένων, τρεις βασικοί παίκτες των «τρικολόρ»

Επίθεση στην κυβέρνηση της Γαλλίας τόσο για τους χειρισμούς της στο θέμα των εξεγερμένων στα «γκέτο» της χώρας, αλλά και γενικότερα για την πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια όσον αφορά τους μετανάστες, εξαπέλυσαν χθες πρωτοκλασάτα ονόματα της ποδοσφαιρικής Εθνικής Γαλλίας. Ας σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παίκτες που έχουν χριστεί διεθνείς με τους «τρικολόρ», αλλά ήταν παιδιά μεταναστών όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Τιερί Ανρί.

Χτες από τη Μαρτινίκα όπου βρίσκεται η Εθνική Γαλλίας, για φιλικό παιχνίδι (ως φόρο τιμής στα 152 θύματα αεροπορικής τραγωδίας που είχε συμβεί πριν από λίγο καιρό) ο Λιλιάν Τουράμ που αγωνίζεται στη Γιουβέντους ήταν ιδιαίτερα καυστικός προς τους κυβερνώντες της Γαλλίας, αλλά και παράλληλα αποκαλυπτικός για την προβολή του θέματος όπως παρουσιάζεται από τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

«Μεγάλωσα στα προάστια και αισθάνομαι πολύ κοντά σε αυτά τα παιδιά. Η όλη κατάσταση με αηδιάζει. Κανείς δεν κάνει τις σωστές ερωτήσεις. Κανείς δεν προσπαθεί να κοιτάξει τα πραγματικά προβλήματα. Ολοι ασχολούνται με την ανασφάλεια αυτών των ανθρώπων, όμως κανείς δε συζητά πώς θα τους εξασφαλίσουμε μια δουλιά. Οι ταραχές που συγκλονίζουν το Παρίσι και τις υπόλοιπες γαλλικές μεγαλουπόλεις οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στα προβλήματα ρατσισμού και ανεργίας. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως πρόκειται για απλούς βανδάλους, όμως δεν είναι έτσι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνής παίκτης, ενώ έκανε κριτική και στον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. «Πριν τρία χρόνια οι εκλογές κρίθηκαν στο θέμα της ασφάλειας. Στις επόμενες μάλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το ίδιο ζήτημα. Προσπαθούν να βρουν κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο μια και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας», κατέληξε. Από την πλευρά του ο μέσος της Λυών, Φλοράν Μαλουντά, κρίνει πως η παρούσα κατάσταση ήταν αναπόφευκτη: «Οι άνθρωποι στα προάστια είναι απελπισμένοι, επομένως ήταν αναμενόμενη μια παρόμοια εξέλιξη».

Ο Ερίκ Αμπιντάλ δηλώνει ότι κατανοεί απόλυτα το σκεπτικό των επαναστατημένων ανθρώπων, καθώς έχει μεγαλώσει και αυτός σε ένα προάστιο της Λυών αναφέροντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οταν ζούσα εκεί, υπήρχε ένα σούπερ - μάρκετ, όμως οι διευθυντές αρνούνταν να προσλάβουν άτομα από τη γειτονιά μας. Μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι βαρέθηκαν να έχουν μια τέτοια αντιμετώπιση από την κοινωνία».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους «καταφρονεμένους»

Κάλεσμα στα συνδικάτα να συσφίξουν τους δεσμούς τους και να ενώσουν τον αγώνα με τους οικονομικούς μετανάστες στη χώρα μας

Μήνυμα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους του Παρισιού και των άλλων πόλεων της Γαλλίας απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και απαιτεί να σταματήσει η χρήση κρατικής βίας από τη γαλλική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, καλεί τα συνδικάτα της χώρας να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους οικονομικούς μετανάστες και από κοινού να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αφού ανήκουν στην ίδια τάξη.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι προκλητικά "καταφρονεμένοι" από το γαλλικό κράτος εξεγέρθηκαν και διαμαρτύρονται με μορφές που μυρίζουν απόγνωση, θυμό και αυθορμητισμό.

Οσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτή την κοινωνική διαμαρτυρία με θρησκευτικά, φυλετικά και πολιτισμικά γυαλιά, δε θα μπορέσουν να εξηγήσουν αυθεντικά τις εξελίξεις.

Η πείρα και του ελληνικού εργατικού κινήματος από την εποχή όπου χιλιάδες συμπατριώτες μας στοιβάζονταν στα σαπιοκάραβα για Καναδά, Αυστραλία και Αμερική ή στα γκέτο της Στουτγκάρδης, του Μονάχου και στου Βελγίου τις στοές, επιβεβαιώνει ότι οι πραγματικές αιτίες αυτών των φαινομένων είναι η κοινωνική αδικία, η εκμετάλλευση, οι ταξικοί φραγμοί, οι ρατσιστικές αντιλήψεις και η φτώχεια. Οταν ο άνθρωπος πεινάει δε λογαριάζει τίποτα! Αρα οι θιασώτες του καπιταλιστικού συστήματος, που προσπαθούν με επιδερμικές αναλύσεις και ανούσιες εμβαθύνσεις να καναλιζάρουν τις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων, δε θα καταφέρουν να κρύψουν την αλήθεια.

Μια αλήθεια που υπογραμμίζει την ορθότητα των θέσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για συμπόρευση και ταύτιση συμφερόντων ανάμεσα στους Ελληνες εργαζόμενους και στους οικονομικούς μετανάστες. Γιατί είμαστε τμήματα της ίδιας τάξης.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους εξεγερμένους του Παρισιού, απαιτούμε να σταματήσει η χρήση κρατικής βίας από τη γαλλική κυβέρνηση. Καλούμε ταυτόχρονα τα συνδικάτα της χώρας μας να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους οικονομικούς μετανάστες, να διεκδικούν ανυποχώρητα τα δικαιώματά τους και να τους μπολιάζουν με τον αγώνα μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης».

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία απευθύνει έκκληση στους ίδιους τους οικονομικούς μετανάστες να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μεθαύριο, Σάββατο 12 του Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Αρεως.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ