ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις στο Αμμάν

ΑΜΜΑΝ.-

Τρεις διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν, αργά χθες βράδυ, την ιορδανική πρωτεύουσα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν, με διαφορά λίγων λεπτών, στο πολυτελές ξενοδοχείο «Grand Hyatt» (Γκραντ Χαγιάτ), στη συνέχεια σε αίθουσα εκδηλώσεων στο γειτονικό ξενοδοχείο «Radison SAS» (Ρέντισον ΣΑΣ) και στο τέλος στο ξενοδοχείο «Days Inn» (Ντέις Ιν).

Ιορδανοί αξιωματούχοι, δήλωναν από τον τόπο των εκρήξεων ότι «όπως δείχνουν όλα τα πρώτα στοιχεία, οι εκρήξεις οφείλονται σε βομβιστικές επιθέσεις» και έκαναν λόγω για «τρεις καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν στα ξενοδοχεία». Σύμφωνα, επίσης, με τις πρώτες πληροφορίες, που δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθούν, οι νεκροί αναμένονταν να είναι δεκάδες και πολλαπλάσιοι οι τραυματίες, αφού μόνο την πρώτη μισή ώρα είχαν ανασυρθεί 18 πτώματα και είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία περισσότεροι από 120 τραυματίες.

Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε κεντρικές εμπορικές συνοικίες του Αμμάν (τα δύο πρώτα στην Τζεμπέλ), και συνήθως τα προτιμούν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιχειρηματίες. Επί τόπου έσπευδαν δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, ενώ η περιοχή είχε αποκλειστεί από την αστυνομία.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να εκκενώσουν και να ελέγξουν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παράταση παραμονής των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

Με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές του νέου Μπούντεσταγκ (Βουλή) απέρριψαν την Τρίτη το βράδυ για τέταρτη φορά την υποψηφιότητα του προέδρου του Αριστερού Κόμματος Γερμανίας, ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι, ως αντιπροέδρου της εθνικής γερμανικής Βουλής. Υπέρ της υποψηφιότητας του Μπίσκι, ψήφισαν 249 από τους 595 ψηφίσαντες βουλευτές. 310 βουλευτές ψήφισαν κατά και 36 έριξαν λευκό. Ο Μπίσκι είχε καταψηφιστεί για πρώτη φορά στις 18 Οκτώβρη. Μετά από αυτό - παρά τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει ότι κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα δικαιούται έναν αντιπρόεδρο - η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Αριστερού Κόμματος αποφάσισε να μην προτείνει άλλον υποψήφιο και το προεδρείο του Μπούντεσταγκ θα μείνει ασυμπλήρωτο.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» κυκλοφόρησε την Τετάρτη με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οχι στον Μπίσκι, ναι σε πολεμική χρήση» (του Γερμανικού Στρατό στο Αφγανιστάν). Η Βουλή ψήφισε υπέρ της παράτασης για ένα χρόνο της χρήσης των (τώρα 3.100) Γερμανών στρατιωτών στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Ο (ακόμα) υπουργός Στρατιωτικών σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Στρουκ επανέλαβε τη γνωστή σοσιαλδημοκρατική θέση ότι «η άμυνα της χώρας γίνεται και στο Χιντουκούς (περιοχή ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν)».

Επίσης από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, συζητείται το θέμα της χρήσης της Γερμανικής Αεροπορίας στο εσωτερικό και η κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών. Ο χριστιανοδημοκράτης Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, που θα είναι ο μελλοντικός υπουργός Αμυνας, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου ότι τα δύο κόμματα είναι βασικά σύμφωνα και θεωρούν αναγκαίο και ορθό «ότι στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο εσωτερικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Γερμανική Αεροπορία». Πάντως, η «Μπερλίνκερ Τσάιτουνγκ», επικαλούμενη σοσιαλδημοκρατικές πηγές, γράφει ότι στο θέμα αυτό η CDU-CSU και το SPD δεν μπόρεσαν ακόμα να συμφωνήσουν σε κοινή θέση. Ομως, θα ξεκινήσει νέα συζήτηση στο νέο έτος, αφού πρώτα το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει το λεγόμενο «νόμο ασφαλείας από τον αέρα». Σύμφωνα με το νόμο αυτό που ψηφίστηκε το Γενάρη, «απαχθέντα πολιτικά αεροπλάνα μπορούν να καταρριφθούν, εφόσον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί χειρότερη βλάβη».


Θ. Β.

ΗΠΑ
«Εξολοθρεύτηκε» ο Σβαρτσενέγκερ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Οι πολίτες της Καλιφόρνιας γύρισαν την πλάτη στα οκτώ μέτρα που χαρακτηρίστηκαν «σαρωτικά» και που έθεσε υπό την κρίση τους ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, απορρίπτοντάς τα μαζικώς. Ηττα όμως δεν ήταν μόνο για τον Σβαρτσενέγκερ, αλλά και συνολικά για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, καθώς όσοι προσήλθαν να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές που έλαβαν χώρα την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες για όλα σχεδόν τα επίπεδα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, καταψήφισαν σε μεγάλο βαθμό τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Γεγονός που ερμηνεύεται ως ψήφος καταδίκης της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η ψηφοφορία στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου τέθηκαν στην κρίση των ψηφοφόρων τα οκτώ μέτρα για την «αναδιάρθρωση της» της λειτουργίας της Πολιτείας, που κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η αποψίλωση ακόμη περισσότερο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και αποτέλεσμά τους θα ήταν η ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση του εργασιακού καθεστώτος και του βιοτικού του επιπέδου. Μεταξύ των μέτρων, ο προϋπολογισμός της Πολιτείας, η απαγόρευση των αμβλώσεων από ανήλικες χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους και κυρίως τα 4 μέτρα που αφορούσαν το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες.

Οσο για τα υπόλοιπα αποτελέσματα, εύκολη νίκη για τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ζάμπλουτο Μάικλ Μπλούμπεργκ. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έλαβε 58%, έναντι 30% για τον Φερνάντο Φερέρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ διαδέχτηκε τον Ρούντολφ Τζουλιάνι λίγο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε μια πόλη που παραδοσιακά στηρίζει τους Δημοκρατικούς.

Οπως μετέδωσε το CNN, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών επικράτησαν σε δύο Πολιτείες, όπου εκλέγονταν κυβερνήτες: Στη Βιρτζίνια ο Τιμ Κέιν κέρδισε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων με 52%, ενώ στο Νιου Τζέρσεϊ ο Τζον Κορζάιν επικράτησε του Νταγκ Φόρεστερ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΖΕΝΤΑ.-- Σειρά συναντήσεων με τη σαουδαραβική ηγεσία θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που μετέβη, χτες, στο βασίλειο, με πρώτο θέμα στην ατζέντα του, τις εξελίξεις με τη Συρία. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της συριακής επιτροπής διερεύνησης της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι, Γάντα Μουράντ, κάλεσε τον Γερμανό δικαστικό που εποπτεύει την αντίστοιχη έρευνα του ΟΗΕ, Ντέτλεβ Μέλις, να επισκεφθεί τη Συρία για «συντονισμό και συνεργασία».

ΚΑΪΡΟ.-- Στις κάλπες για την κάλυψη 180 από τις 444 έδρες του Κοινοβουλίου προσήλθαν, χτες, οι ψηφοφόροι 8 διοικητικών περιφερειών της Αιγύπτου, που κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε 1.500 υποψηφίους. Οι υπόλοιπες έδρες θα καλυφθούν στις άλλες δύο φάσεις της διαδικασίας που αφορά 18 διοικητικές περιφέρειες και έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Νοέμβρη και την 1η Δεκέμβρη. Οι εκλογές είναι αρκετά σημαντικές γιατί με βάση το νέο εκλογικό νόμο, μόνο όσα κόμματα συγκεντρώσουν 23 έδρες, θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

ΤΕΝΕΣΙ.-- Δεκατετράχρονος μαθητής άνοιξε πυρ και σκότωσε μέσα στο σχολείο του, σε επαρχία του Τενεσί, τον υποδιευθυντή του Γυμνασίου του και τραυμάτισε σοβαρά το διευθυντή και τον άλλο υποδιευθυντή του σχολείου του. Το κίνητρο του ανήλικου δράστη, που συνελήφθη από την αστυνομία, δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά τέτοιου είδους φονική βία είναι πια συνηθισμένο φαινόμενο στις ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ