ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
Δεν ξεχνάμε αυτούς που ξεπλένουν τους ναζί!

Δεκέμβρης 2016: Φάτσα κάρτα ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρης δίπλα - δίπλα με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ

Eurokinissi

Δεκέμβρης 2016: Φάτσα κάρτα ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρης δίπλα - δίπλα με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ
«

Εγκληματική οργάνωση δεν τους έχουν βγάλει. Τους ταλαιπωρούν και τους σέρνουν σε μια δίκη κρατώντας τους ομήρους».

«Η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται. Μάλλον, έχουμε λιγότερη βία απ' όση είχαμε πριν από τρία χρόνια».

«Είναι αυθεντικό κίνημα μετά τη μεταπολίτευση».

«Μια σοβαρή Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη».

* * *

Είναι μερικές φράσεις που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια από εξέχουσες πολιτικές και δημοσιογραφικές προσωπικότητες. Αφορούν τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Πολλοί από τους παραπάνω, την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, μίλησαν για «νίκη της Δημοκρατίας». Κάποιοι, μάλιστα, δήλωσαν και περήφανοι... Ομως, έχουν καταγραφεί στην Ιστορία σαν τα «καλύτερα πλυντήρια» των ναζιστών!

Δεν είναι τυχαίο... Δεν αφορά μόνο έναν, δύο ή τρεις που έκαναν κάποιες άστοχες δηλώσεις στήριξης της Χρυσής Αυγής. Είναι απλά η ξεδιάντροπη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος, των αστικών κομμάτων και των μηχανισμών τους, σε ένα γέννημα του συστήματός «τους», του καπιταλισμού. Ο λαός μας είδε όλους αυτούς κι άλλους τόσους, την Τετάρτη, να πανηγυρίζουν. Είδε σύσσωμα τα αστικά κόμματα να θριαμβολογούν. Είδε εκείνους που προκλητικά έκαναν πλάτη στους ναζί με διάφορους τρόπους, ακόμα και την περίοδο που ήταν υπόδικοι και ξερνούσαν τις φασιστικές τους αντιλήψεις μέσα στο δικαστήριο, να βγάζουν δακρύβρεχτους λόγους ...«δικαίωσης». Ομως, επειδή κανείς δεν έχει ή δεν πρέπει να ξεχάσει, η πραγματικότητα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

25η Μαρτίου 2019: Δίπλα στον υπόδικο τότε φασίστα και πλέον ένοχο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Ν. Μίχο (δεύτερος από δεξιά) στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
25η Μαρτίου 2019: Δίπλα στον υπόδικο τότε φασίστα και πλέον ένοχο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Ν. Μίχο (δεύτερος από δεξιά) στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
Για αυτό δεν ξεχνάμε. Αξίζει να θυμόμαστε και μάλιστα με όλες τις λεπτομέρειες.

«Διασυνδέσεις» και «επαφές»

Ποικίλλουν οι περιπτώσεις «διασυνδέσεων», «επαφών», «συνομιλιών» εκπροσώπων των αστικών κομμάτων με τους χρυσαυγίτες.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Μπαλτάκου, που ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΝΔ μιλάει με τον Κασιδιάρη σαν γνωστοί από παλιά, και ενώ μάλιστα είχε κινηθεί η διαδικασία ενάντια στη Χρυσή Αυγή... Τον Απρίλη του 2014 ο Κασιδιάρης «καρφώνει» τις επίσημες πια συνομιλίες της Χρυσής Αυγής με τη ΝΔ. Ο τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της ΝΔ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, εμφανίζεται να έχει απευθείας συνεννοήσεις με τον νεοναζί βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη για ζητήματα που αφορούν τις συλλήψεις των ναζί, με αξιοσημείωτη τη μεταξύ τους οικειότητα...

Ομως το ζήτημα δεν περιορίζεται εκεί. Αφορά και άλλα στελέχη της ΝΔ, αλλά και άλλων κομμάτων. Οπως είχε αποκαλύψει και ο «Ριζοσπάστης» με αρθρογραφία του, στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές του 2014 και του 2019 έχει καταγράψει το όργιο αλισβερισιού ανάμεσα σε κομματικά στελέχη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, που τους είχαν μη βρέξει και μη στάξει, για να τους στηρίξουν στους δεύτερους γύρους, ή τους έβαζαν στα ψηφοδέλτιά τους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα όχι από τις «μακρινές» του 2014, αλλά από τις τελευταίες εκλογές του 2019:

Δήμος Αχαρνών: Εκεί ένας πρώην και ένας νυν αντιδήμαρχος της τότε διοίκησης (στηριγμένη από τους συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους Πράσινους), γνωστοί για τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή, αφού έδιναν το «παρών» και σε εκδηλώσεις των φασιστών στην πόλη, παρέχοντας στήριξη σε κάθε ακροδεξιά ρατσιστική κίνηση, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι συμπαρατάσσονται με άλλον υποψήφιο που τελικά εξελέγη. Ο ένας από τους δύο μάλιστα συνεχίζει να είναι αντιδήμαρχος!

Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού: Ο δήθεν «ανεξάρτητος» και μέλος της ΝΔ, τότε υποψήφιος για τον δήμο, Στ. Τσίρμπας, δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίσει τις σχέσεις του με φασιστοειδή της πόλης: Από αναρτήσεις φωτογραφιών σε κοινωνικά δίκτυα μέχρι την παρουσία του σε Δημοτικά Συμβούλια, συνοδευόμενος από φουσκωτούς, επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά των φασιστικών συμμοριών.

Δήμος Καλλιθέας: Η τότε δημοτική αρχή ουκ ολίγες φορές είχε πάρει επ' ώμου το «ξέπλυμα» των φασιστών της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα ευχαριστήριά της προς τους ναζί δολοφόνους για τη φιλανθρωπική δράση (!) που αναπτύσσουν στην πόλη.

Δήμος Λέσβου: Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε - έστω προσωρινά - στον συνδυασμό της χρυσαυγίτη γνωστό για τη δράση του στα Ιωάννινα, όπου εμφανίζεται ως ιδρυτής της τοπικής της εγκληματικής οργάνωσης. Ο εν λόγω απομακρύνθηκε από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στο νησί.

Δήμος Νέας Ιωνίας: Την υποψηφιότητά του, με την υποστήριξη τμήματος της ΝΔ (ενώ επίσημα η τοπική της ΝΔ στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Π. Μανούρη), είχε ανακοινώσει ο Νίκος Κουκουλάρης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο δήμο Αθήνας, στηρίζοντας τον υπόδικο ναζί Ηλ. Κασιδιάρη!

Και ο κατάλογος... δεν έχει τέλος.

Θεσμικές και νομικές δεσμεύσεις

Επικαλούμενοι «θεσμικές» και «νομικές δεσμεύσεις», αρνούνταν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική δράση των χρυσαυγιτών σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών αρχών τοπικές αρχές όλων των αστικών κομμάτων. Δεν δίσταζαν μάλιστα ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - όπως ο τότε υπουργός Ν. Βούτσης - να εκφράζουν τη διαφωνία τους στη Βουλή με τη στάση της δημοτικής αρχής της Πάτρας και του κομμουνιστή δημάρχου, Κ. Πελετίδη, να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη δράση των χρυσαυγιτών, υποδεικνύοντας μάλιστα στους ωρυώμενους χρυσαυγίτες ότι υπάρχουν «νομικές δικλίδες» να καταφύγουν σε βάρος του δημάρχου.

Τον Ιούνη του 2015 γίνεται στη Βουλή μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να μη διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Τα φασιστοειδή έφεραν το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη, θέτοντας τα εξής θέματα για τον δήμαρχο Πατρέων: «Εχει παραβεί τη διάταξη που αφορά κατάχρηση εξουσίας, τη διάταξη που αφορά παράβαση καθήκοντος και τη διάταξη που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμιση. Με ποιο λόγο περιφρονεί τους αντιπροσώπους του έθνους; Ζητώ από εσάς, κύριε υπουργέ, να μου πείτε τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε κατά του παρεκτραπέντος δημάρχου».

Τι απάντησε ο Νίκος Βούτσης σε αυτές τις εμετικές αναφορές;

«Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα. Σας το λέω ευθέως, παρότι δεν συμφωνώ - διαφωνώ - με την πολιτική θέση αυτού του δημάρχου».

Το ...«θεσμικό» σκεπτικό

Με το ίδιο «θεσμικό» σκεπτικό και πίσω από τη θέση «αφού τους ψήφισε ο κόσμος» (!) βρέθηκαν πλάι πλάι, μαζί τους σε εκδηλώσεις, επετείους, όπως όταν πόζαραν όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο... τον Δεκέμβρη του 2016. Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του δηλώνει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης, δηλαδή ο εκδημοκρατισμός». Μάλιστα, σε ερώτηση αν «τον τελευταίο καιρό η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται», ο Ν. Παρασκευόπουλος απαντά: «Μάλλον, έχουμε λιγότερη βία απ' όση είχαμε πριν από τρία χρόνια».

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλοι τους δίνανε βήμα, χώρο για να καταθέσουν τα στεφάνια τους ως «νόμιμο πολιτικό κόμμα», και ήταν οι λαϊκές κινητοποιήσεις που εμπόδιζαν τους ναζί.

Η τελευταία επέτειος της 25ης Μαρτίου κατά την οποία έγιναν οι σχετικές εκδηλώσεις ήταν το 2019 (το 2020 δεν έγιναν λόγω κορονοϊού).

Τι έγινε τότε;

-- Στην Αθήνα δόθηκε η δυνατότητα στον υπόδικο φασίστα και καταδικασμένο πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλ. Κασιδιάρη, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, να χύσει το φασιστικό ρατσιστικό του δηλητήριο. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της περιφερειακής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ), που τυπικά διοργάνωσε την εκδήλωση, ο φασίστας αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος του «τυπικού» της τελετής.

-- Την ίδια μέρα, στο Χαλάνδρι, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης, ο δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Ρούσσος, καθώς και η Ελενα Χριστούλη, αντιδήμαρχος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να φιγουράρουν μαζί με τον Νίκο Μουζάκη, γνωστό ακροδεξιό στοιχείο στην περιοχή, που πήρε θέση δίπλα τους ως «επίσημος», προσκαλεσμένος στην παρέλαση.

-- Επίσημο βήμα για πολλοστή φορά έδωσε και εκείνη τη μέρα στον υπόδικο τότε βουλευτή της ναζιστοσυμμορίας και καταδικασμένο πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γ. Λαγό η δημοτική αρχή Σαλαμίνας. Ο χρυσαυγίτης συνόδευε την δήμαρχο σε κάθε της βήμα, στον εκκλησιασμό και στην παρέλαση, ενώ στην κατάθεση στεφάνου έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες από κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, στις αποδοκιμασίες οι φασίστες απάντησαν με προπηλακισμούς, με μέλη και στελέχη του ΚΚΕ να δέχονται τραμπούκικες επιθέσεις από τα θρασίμια της συνοδείας του χρυσαυγίτη.

-- Στη Χαλκίδα, από εκείνη τη μέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μία υπέροχη αναμνηστική εικόνα με φασίστες στο φωτογραφικό τους άλμπουμ. Ούτε κι εκεί - αυτοί που την Τετάρτη μίλησαν για νίκη της δημοκρατίας - ενοχλήθηκαν από τον Νίκο Μίχο, τότε υπόδικο (και πλέον καταδικασμένο) πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Δίπλα του «πόζαραν» στην εξέδρα των επισήμων ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, οι βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Πρατσόλης και Γ. Ακριώτης, ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου, ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ Φ. Σπανός, ο δήμαρχος Χαλκιδέων και εκ νέου εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για τον δημαρχιακό θώκο, Χρ. Παγώνης.

Μαζί στη Βουλή

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και όσα έγιναν μέσα στη Βουλή. Με την ψήφο των χρυσαυγιτών ψηφίζονταν σημαντικά αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν, μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρόταν για τον αποκλεισμό υπόδικων βουλευτών από συμμετοχή στις ψηφοφορίες.

Ηταν βουλευτές της ΝΔ (Κεφαλογιάννης, Ιωαννίδης, Καράμπελας) τον Μάρτη του 2013, που δεν ψήφισαν την άρση ασυλίας του Κασιδιάρη για την επίθεση στην βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ομολογία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση, δεχόταν από τον Μπαλτάκο πιέσεις για να στηρίξει νομοσχέδια με αντίβαρο τη Χρυσή Αυγή: «Είχαμε ομολογημένο δημόσιο λόγο ότι "αν δεν ψηφίσετε εσείς της ΔΗΜΑΡ το τάδε νομοσχέδιο, δεν θα πέσει η κυβέρνηση, διότι θα συνεργαστούμε με τη Χρυσή Αυγή"», έχει δηλώσει ο Φ. Κουβέλης.


Κ. Πασ.

Οι κολεγιές μέσα στη Βουλή από το κινητό του Κασιδιάρη

Ενα αποκαλυπτικό στοιχείο για το πόσο βαθιά ήταν η διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με την κυβέρνηση της ΝΔ για ζητήματα που αφορούσαν τη στήριξη σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και ψηφοφορίες στη Βουλή, είναι ένα SMS από το κινητό του Κασιδιάρη που αναγνώστηκε στη διάρκεια της δίκης. Μάλιστα, αυτό το μήνυμα το ανέγνωσε ο Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στην αγόρευσή του.

Λέει λοιπόν το SMS στο κινητό του Κασιδιάρη:

«MΟΥ EIΠE Ο MΠAΛTAKOΣ OTI AYPIO 12.00 ΣTHN EΠITPOΠH ΓIA TA NAPKΩTIKA ME TA APΘPA 62 KAI 83 TOY POYΠAKIΩTH, ΠPEΠEI NA MAΣTE ΠAPONTEΣ - H ΨHΦOΦOPIA ΘA ΓINEI ME ANATAΣH XEPIΩN. EΠIΣHΣ MOY ΠE ΓIA ΠEMΠTH, THN TPOΠOΛOΓIA TΩN 85 ΓIA ΓENOΣ ΣTIΣ ΣTPATIΩTIKEΣ ΣXOΛEΣ. TOY ΠA EIMAΣTE ENHMEPOI!».

Και σχολιάζει ο Μ. Μαλαγάρης συνεχίζοντας την αγόρευσή του: «Τόσο αντισυστημικοί δηλαδή!!! Υπενθυμίζω ότι η υπεράσπιση επικαλείται δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη, για να στηρίξει τον ισχυρισμό της ΧΑ για πολιτικές διώξεις της, ενώ προκύπτει ότι ανταλλάσσανε κολεγιές!!!! Απ' ό,τι φαίνεται, υπήρχαν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ τους...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ