ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Απλή σύζυγος» του αρχηγού το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης...

Eurokinissi

Σε «χρόνο dt» ολοκληρώθηκε χτες στη δίκη της Χρυσής Αυγής η απολογία της χρυσαυγίτισσας πρώην βουλευτή και συζύγου του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Ελ. Ζαρούλια. Το «στίγμα» για το τι θα επακολουθήσει στην απολογία της το έδωσε στην αρχή, όταν αναρωτήθηκε αν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου: «Μέλος; Επειδή είμαι σύζυγος του γενικού γραμματέα, τι να σας πω; Είμαι μέλος, δεν είμαι μέλος; Είναι η οικογένειά μου. Γνώρισα τον σύζυγό μου, δεν οδηγεί, τον πηγαινοέφερνα στα γραφεία. Εκανα αμέσως παιδί, έκανα πολύ αργότερα ομιλίες, ήταν ελάχιστες, πολύ πρόσφατες. Αντε να έχω κάνει πέντε, συνήθως ήταν επετειακού χαρακτήρα».

Σημειωτέον ότι η εν λόγω είναι στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης επί δεκαετίες. Σε ομιλία της στη Βουλή αποκάλεσε τους μετανάστες «υπανθρώπους». Στο ίδιο «πνεύμα», και χτες απέδωσε στην απολογία της στους μετανάστες τη δήθεν επανεμφάνιση ασθενειών στη χώρα μας, όπως και την υπερπληρότητα των φυλακών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί, ψέματα είπα; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί; Τι να κάνω τώρα; (...) Ναι αλλά ξέρετε, οι φυλακές είναι γεμάτες με αλλοδαπούς. Αυτά στο εξωτερικό δεν υπάρχουν...». Αργότερα, λόγω των επίμονων ερωτήσεων του δικαστηρίου και προσπαθώντας να «τα μαζέψει» για τα περί «υπανθρώπων», το «έριξε» στο... τρακ και στην απειρία λόγω πρώτης ομιλίας.

Η εν λόγω χρυσαυγίτισσα έχει επιδοκιμάσει τη «δράση» της ΤΟ της Νίκαιας με ομιλίες στα γραφεία της, όπου ενθάρρυνε στο... έργο τους «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», κοινώς τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Απαντώντας σχετικά στο δικαστήριο παρέπεμψε σε «αυτοσχεδιασμό της στιγμής» και σε ατάκα που της ήρθε όταν είδε κάτω ότι οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα...

Οσο για το πότε ενημερώθηκε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης για τη δολοφονία Φύσσα, η Ελ. Ζαρούλια υποστήριξε ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος κοιμόταν στο σπίτι και ενημερώθηκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι. Μάλιστα, όπως είπε, πρώτα το πληροφορήθηκε αυτή όταν την ενημέρωσαν για την έρευνα στα κεντρικά της Μεσογείων. Σημειωτέον ότι ο Αρ. Σπίνος, μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου, έχει καταθέσει - γεγονός που επισημάνθηκε και από την εισαγγελέα - ότι ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης ήξερε από την πρώτη στιγμή τα γεγονότα της δολοφονίας, ότι παρέμεινε ξάγρυπνος τη νύχτα της 17ης προς 18 Σεπτέμβρη 2013, προσπαθώντας να μάθει τι συνέβαινε και ότι έκανε διάφορα τηλεφωνήματα και στον ίδιο τον Σπίνο. «Αυτό που ξέρω εξ ιδίων είναι τα τηλεφωνήματα του κ. Μιχαλολιάκου σε εμένα, να μάθει με αγωνία τι είχε συμβεί, 3, 4, 5 το πρωί...», είχε πει μεταξύ άλλων στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Λαγός είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Μιχαλολιάκο, μετά τον Πατέλη, λίγα λεπτά δηλαδή μετά τη δολοφονία, όπως προκύπτει από τα αναγνωστέα έγγραφα. Σημειωτέον ότι ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος στην ανάκριση έχει πει ότι το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την επόμενη μέρα.

Νωρίτερα απολογήθηκε ο χρυσαυγίτης, πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Αντ. Γρέγος, από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος συμμετείχε ως ομιλητής στο άνοιγμα των γραφείων της ΧΑ στη Θεσσαλονίκη, έξω από τα οποία μετά τη δολοφονία Φύσσα συνελήφθησαν στελέχη της τοπικής (Βαλάκος, Γκολόης κ.λπ.) τα οποία δήλωσαν «περιφρούρηση», φέροντες μαχαίρια, γκλοπς κ.λπ. Ο Γρέγος ηγήθηκε ομάδων της Χρυσής Αυγής που αντιποιούνταν τη δημόσια αρχή κάνοντας ελέγχους μεταναστών. Επίσης, του αφαιρέθηκε η άδεια οπλοφορίας λόγω «εκπυρσοκρότησης» του όπλου του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε τάγμα εφόδου (μαύρα ρούχα και στειλιάρια) της ναζιστικής οργάνωσης τον Γενάρη του 2018 στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Κασιδιάρη και χρυσαυγίτες βουλευτές όπως και γνωστούς για τη «δράση» τους χρυσαυγίτες κ.ά.

Στην απολογία του εμφανίστηκε πολύ ...«καθωσπρέπει», απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, αποδέχθηκε - μέλος και ο ίδιος της Χρυσής Αυγής - ότι υπήρχαν μέλη, υποστηρικτές και δόκιμα μέλη και ότι υπήρχε εγκύκλιος όχι για την ενδυμασία αλλά για τη συμπεριφορά μελών. Αποδέχθηκε επίσης ότι η υποψηφιότητά του το 2012 έγινε κατόπιν έγκρισης από την Κεντρική Διοίκηση της Αθήνας, δηλαδή, όπως είπε, από τον γραμματέα, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή.

Οταν όμως το δικαστήριο έφτασε στις εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής οργάνωσης και τις καταδικαστικές αποφάσεις, προσπάθησε να παρουσιάσει τον θύτη, τη Χρυσή Αυγή, ως θύμα, επαναλαμβάνοντας την καραμέλα περί πολιτικής σκευωρίας. Δήλωσε άγνοια για στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ορκωμοσίες μελών, για τα τάγματα εφόδου, ενώ τις αναφορές για τις ξιφολόγχες του Μιχαλολιάκου τις θεώρησε «ρητορική αστοχία». «Δεν ήξερε» για τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, έμαθε μετά τις διώξεις, ενώ για τη δολοφονία Φύσσα ακόμα και σήμερα «δεν έχει ξεκαθαρίσει τι έχει συμβεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε επίσης πως δεν δόθηκε εντολή για τη δολοφονία από κανέναν...

Τις στολές με παραλλαγές και μαύρα μπλουζάκια είπε ότι τα φορούσε κυρίως η ΤΟ στη Νίκαια, όμως, όπως είπε, «εμένα δεν με χαλάνε, αν μου επιτρέπετε την έκφραση»...

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Αυλαία την ερχόμενη Δευτέρα για την Προανακριτική Επιτροπή

Με 173 υπέρ, 85 κατά, 1 λευκό και 4 άκυρα, η Ολομέλεια της Βουλής έκανε αποδεκτή την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο και το ρόλο του στην υπόθεση «Novartis».

Η Επιτροπή θα αποτελείται από 26 βουλευτές και θα έχει χρονικό περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να εξετάσει το αποδεικτικό υλικό και τους μάρτυρες. Από το πόρισμά της θα εξαρτηθεί αν θα γίνει δίωξη των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση από Ειδικό Δικαστήριο, ή αν θα επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Τα κόμματα θα πρέπει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο να έχουν στείλει τα ονόματα των βουλευτών που θα πάρουν μέρος στην Επιτροπή, ενώ τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη αναμένεται η πρώτη της συνεδρίαση προκειμένου να συγκροτηθεί σε Σώμα και την επομένη να εκλέξει το προεδρείο της.

Οσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αξίζει να σημειωθεί ότι επικράτησε κομφούζιο. Αρχικά ανακοινώθηκαν άλλα αποτελέσματα (172 υπέρ, 84 κατά) αλλά διαπιστώθηκε ότι υπήρξε λάθος και έγινε επανακαταμέτρηση. Τα νεότερα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μεν, όμως δεν είχαν επισημοποιηθεί από το προεδρείο της Βουλής μέχρι τουλάχιστον χτες το απόγευμα. Επιπλέον, από τους αριθμούς διαπιστώνεται ότι υπήρξαν διαρροές κατά 6 ψηφοδέλτια από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, γεγονός που έδωσε «πάτημα» για νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Στο μεταξύ, με καταθέσεις πολιτικών προσώπων που ερευνώνται για την υπόθεση «Novartis» συνεχίζεται στον Αρειο Πάγο η έρευνα που διενεργείται για παράτυπους δικονομικούς χειρισμούς και παρεμβάσεις που έγιναν στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη, κατέθεσε χτες ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Ηταν ανάμεσα στα 10 πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά στη συνέχεια, όπως και για άλλους πολιτικούς, η σχετική δικογραφία μπήκε στο αρχείο. Ο Γ. Κουτρουμάνης σε δημόσιες τοποθετήσεις του είχε κάνει λόγο για στοχοποίησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για διασυρμό του χωρίς στοιχεία.

Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Ανδ. Λυκουρέντζος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 10 π.μ., θα τιμήσει την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα Παραρτήματα, τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μαζικά, με τα σύμβολα και τις σημαίες της Αντίστασης.

Συνελεύσεις σε παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου της, που γίνεται 9 - 10 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Το Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης - Κυψέλης - Αχαρνών σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

-- Το Παράρτημα Καλλιθέας την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του, Στοά Καραντινού 2ος όροφος (είσοδος από Αραπάκη 71 ή από Θησέως 140).

-- Το Παράρτημα Αιγάλεω την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω, Θεσσαλονίκης, θύρα 5).

75 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην εκδήλωση που θα γίνει για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, στο Μνημείο Πεσόντων στη μάχη. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org