ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προς αναζήτηση όρων για «εποικοδομητικές συνεργασίες» και με την Τουρκία

Ενώ πιθανολογείται τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό με τον γγ του ΟΗΕ, τον Νοέμβρη, στο Παρίσι

Από τις πρόσφατες συνομιλίες της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο
Από τις πρόσφατες συνομιλίες της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα ορμή στα αντιλαϊκά παζάρια που φουντώνουν με την καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ έδωσε και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, στο Κάιρο, προχτές, παρά τις θριαμβολογίες των αστικών τάξεων ότι δήθεν στήνεται φραγμός και ασπίδα στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Κι αυτό καθώς σε μια περίοδο που η Αγκυρα εντείνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, συνολικά στην περιοχή, αλλά και ενώ προετοιμάζεται για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, αυτό που αναζητούν Κάιρο, Αθήνα αλλά και Λευκωσία (από τη σκοπιά των συμφερόντων των μονοπωλίων που εκπροσωπούν) δεν είναι παρά οι κατάλληλοι όροι και τα κατάλληλα μέσα πίεσης, για να παζαρέψουν με την Αγκυρα με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται καθαρά και στην Κοινή Διακήρυξη, παρά τις θριαμβολογίες που «μοίρασαν» οι τρεις κυβερνήσεις και ενώ η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει διαρκώς ότι κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες καμία συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο δεν πρέπει να αποκλείεται (ούτε με την Τουρκία). Είναι ενδεικτικό ότι οι τρεις πλευρές «καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες», αλλά και «να συμβάλει εποικοδομητικά» στη διευθέτηση του Κυπριακού, ζητήματος - κλειδί για τη διαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο και όχι μόνο, «κατά τρόπο απτό στην επανέναρξη μιας δομημένης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού...». Καθόλου τυχαία, η Διακήρυξη ανακυκλώνει το χαρακτηρισμό του σημερινού «συστήματος εγγυήσεων» ως «αναχρονιστικού», επαναφέροντας ουσιαστικά την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του συστήματος ασφαλείας για το νησί, στο πλαίσιο όλων των σχεδιασμών που επανέρχονται σταθερά με όχημα τη - δήθεν - επανένωση της Κύπρου, εμπλέκοντας άμεσα λυκοσυμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ κ.τ.λ.

Κατά τα άλλα, η Διακήρυξη εκφράζει «μεγάλη ανησυχία αναφορικά με την παρούσα κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στο ανατολικό μέρος της Μεσογείου», αλλά και «για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, κάτι που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια στη Μεσόγειο», ζητώντας μεταξύ άλλων «τον άμεσο τερματισμό όλων των παράνομων διερευνητικών δραστηριοτήτων», στη βάση της διερεύνησης συνεργασιών αμοιβαίου οφέλους για όσο το δυνατόν περισσότερους.

Τριμερής στο Παρίσι;

Στο μεταξύ, όλο και πιο πιθανή φαίνεται η νέα όξυνση των παζαριών, με «όχημα» τη διευθέτηση του Κυπριακού, μετά και από την πρόσκληση που ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φέρεται να απηύθυνε στους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο, για να γίνει τριμερής συνάντηση. Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ακόμα, λέγεται ότι η πρόταση Γκουτέρες είναι να συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα μέσα Νοέμβρη, στο Παρίσι.

Σε προχτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι επειδή η κυβέρνηση συναισθάνεται το «ιστορικό χρέος» για «μια λύση επί του εθνικού μας ζητήματος», κινείται «με σταθερή βούληση και υπευθυνότητα» και σε αυτό το πλαίσιο «απάντησε θετικά για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Παρίσι τον προσεχή Νοέμβριο, ώστε να συζητηθούν τα απαραίτητα προκαταρκτικά για την πορεία του Κυπριακού». Συμπλήρωσε πάντως ότι «είναι ξεκάθαρο πως όσο η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναρχίσουν».

Νέα «κινητικότητα» στις συζητήσεις για το Κυπριακό αναμένεται να δώσει και η συζήτηση που αυτές τις μέρες αναθερμαίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο απευθείας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Κατεχόμενων. Το θέμα αναμένεται σήμερα να συζητηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πολλές δυνάμεις - ειδικά από τις ευρωομάδες των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και της GUE - τάσσονται υπέρ, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης και της «βόρειας πλευράς» του νησιού και της περαιτέρω προσέγγισης των «δύο κοινοτήτων».

Τέλος, χτες αναμενόταν να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το ζήτημα της Αμμόχωστου, σε σχέση με την οποία επίσης επιταχύνονται μια σειρά σχεδιασμοί, ειδικά μετά την «ειδική επιτροπή» που συγκρότησε το ψευδοκράτος για την «αξιολόγηση» αλλά και «αξιοποίηση» της περιοχής, όπου βρίσκονται μεγάλα τουριστικά «φιλέτα» και πριν από την τουρκική εισβολή λειτουργούσε μεγάλο εμπορικό λιμάνι σημαντικό για όλη την περιφέρεια.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν τα παζάρια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν το «στενό μαρκάρισμα» της ηγεσίας Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων στα Δυτικά Βαλκάνια, σε βάρος ανταγωνιστών τους με πρόσχημα την επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων.

Στην Πρίστινα αναμένεται σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, που την περασμένη βδομάδα διορίστηκε παράλληλα «ειδικός απεσταλμένος» του Προέδρου των ΗΠΑ για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Στην Πρίστινα μεταβαίνει άμεσα και ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ για τα Δυτικά Βαλκάνια, υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, που σκοπεύει επίσης την επόμενη βδομάδα να μεταβεί στο Βελιγράδι για να συμμετάσχει στο ομώνυμο Φόρουμ Ασφαλείας. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Κόσνετ, θα είναι παρών στις επαφές που θα έχει σήμερα στην Πρίστινα ο Γκρένελ με τον πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι και τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο Αλμπιν Κούρτι, που κατά πολλούς δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ενώ υποστηρίζει τις στενότερες σχέσεις με την Αλβανία και οραματίζεται μία «αλβανική ομοσπονδία» εκτός ΕΕ...

Νωρίτερα, ο 72χρονος, υποψήφιος νέος επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια (Ισπανός σοσιαλδημοκράτης πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Χοσέπ Μπορέλ, καταθέτοντας στην επιτροπή Ξένων Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ανήγγειλε ότι το πρώτο ταξίδι που θα κάνει στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα θα είναι στο Κοσσυφοπέδιο. Υποστήριξε ότι το σημερινό στάτους κβο στην περιοχή «δεν είναι βιώσιμο», προτείνοντας στο Κοσσυφοπέδιο να καταργήσει όλους τους δασμούς για Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Σερβία να ξεκινήσει διάλογο «με ειλικρίνεια». Ως ΕΕ «έχουμε διαφωνίες στην αναγνώριση (του Κοσσυφοπεδίου) αλλά ενιαία στάση για τη συμμετοχή στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας», κατέληξε ο Μπορέλ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μερικώς ή πλήρως αναλφάβητοι 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη Γερμανία, μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σοβαρές δυσκολίες στη γραφή και την ανάγνωση, τέτοιες ώστε να χαρακτηρίζονται αναλφάβητοι, σύμφωνα με την έρευνα LEO του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Για το 12% του γερμανικού πληθυσμού από 18 μέχρι 64 ετών αποτελεί καθημερινότητα μια ζωή χωρίς γραφή και ανάγνωση, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να συνδέσουν προτάσεις ή να κατανοήσουν ένα εκτενές κείμενο. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα αδυνατούσαν να διαβάσουν και να απολαύσουν ένα βιβλίο, ή δεν εγκαταλείπουν τον τόπο διαμονής τους επειδή δεν είναι σε θέση να διαβάσουν δρομολόγια μέσων συγκοινωνίας ή πινακίδες στους δρόμους. Αλλοι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν τα φύλλα οδηγιών χρήσης φαρμάκων, να επικοινωνήσουν μέσω email ή να κατανοήσουν δημόσια έγγραφα κ.λπ.

Σύμφωνα με την έρευνα LEO, το 52% των αναλφάβητων στη Γερμανία έχουν μητρική τους γλώσσα τα Γερμανικά, ενώ το 47% έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. Πάνω από το 66% των αναλφάβητων εργάζονται σε δουλειές που σχετίζονται με την καθαριότητα ή την οικοδομή. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν στην έρευνά τους ότι ο αναλφαβητισμός δεν σχετίζεται με την απουσία ευφυΐας. Αντίθετα, οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στους ταξικούς αποκλεισμούς, στην κοινωνική και οικονομική ανισότητα, στην περιθωριοποίηση, στο απάνθρωπο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, που από την ηλικία των 10 ετών σπρώχνει τα παιδιά προς την Τεχνική Εκπαίδευση, στερώντας τους βασικές γνώσεις, και στη μεγάλη διαφοροποίηση των σχολείων ανά κρατίδιο και περιοχή.

ΙΤΑΛΙΑ
Προχωρούν οι ρυθμίσεις για μείωση βουλευτών και γερουσιαστών

ΡΩΜΗ.--

Με 553 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 2 αποχές, η ιταλική Βουλή ενέκρινε πρόταση νόμου που μειώνει τον αριθμό των γερουσιαστών (από 315 στους 200) αλλά και των βουλευτών (από 630 στους 400), με στόχο τη διασφάλιση ενός πιο ευέλικτου αστικού κρατικού μηχανισμού. Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης «M5S» και PD, αλλά και τα μικρότερα που τη στηρίζουν, Italia Viva και Leu. Ακόμα, υπέρ ψήφισαν και τα αντιπολιτευόμενα «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια», «Αδελφοί της Ιταλίας».

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του Συντάγματος και η οριστική του έγκριση προϋποθέτει δύο ψηφοφορίες, σε Κοινοβούλιο αλλά και Γερουσία. Πρόκειται για ρυθμίσεις που τα τελευταία χρόνια επιταχύνονται σε μια σειρά καπιταλιστικές χώρες, με στόχο τη διασφάλιση πιο ευέλικτου κρατικού μηχανισμού προς όφελος των συμφερόντων των ντόπιων μονοπωλίων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ψάχνουν συμφωνία, δεν αποκλείουν αδιέξοδο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την αναβολή της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ πρότεινε χτες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με φόντο τις σφοδρές κόντρες στο Λονδίνο αλλά και την αδυναμία Βρετανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία για το Brexit.

Το ίδιο 24ωρο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως εξακολουθεί να εργάζεται για μία συμφωνία, απορρίπτοντας «το παιχνίδι των κατηγοριών που άρχισε στο Λονδίνο». Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας την ύστατη στιγμή.

Επιπλέον, η Τίτι Τουπουράινεν, υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε στους ευρωβουλευτές πως η ΕΕ είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει» ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα «επικίνδυνα ρεαλιστικό σενάριο».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit με τη Βρετανία πριν από τις 31 Οκτώβρη είναι «πολύ δύσκολη» και πως η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί την τελευταία πρόταση που έφερε το Λονδίνο.

Ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, μιλώντας στο ιρλανδικό δίκτυο RTE διαπίστωσε «μεγάλα κενά» στις θέσεις Βρετανίας και ΕΕ, τονίζοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχτεί την επίτευξη μίας συμφωνίας «με κάθε κόστος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ