ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εργαζόμενοι και ασθενείς στενάζουν από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται

«Μαγική εικόνα» προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση, με υποσχέσεις για «αντιστροφή της πορείας» και «επιστροφή στην κανονικότητα»

Με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις, που φορτώνουν ολοένα και περισσότερα βάρη σε υγειονομικούς και ασθενείς, λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την πραγματικότητα «με το κεφάλι κάτω» και να πείσει ότι μετά το «τέλος των μνημονίων» έχει ξεκινήσει η πορεία αντιστροφής της κατάστασης που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία. Χωρίς να καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό μέτρο, βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση, γιατί αυτό επιτάσσει η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, για αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για παροχή υψηλών προδιαγραφών, δωρεάν υπηρεσιών Υγείας για όλους.

Η κυβέρνηση μιλάει για «αύξηση των δαπανών», όταν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία από το 2010 έως το 2018 έχουν μειωθεί προοδευτικά σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%! Παρά τις όποιες προεκλογικές «δεσμεύσεις», στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 δεν προκύπτει καμιά «αναπλήρωση απωλειών», ενώ στην καλύτερη περίπτωση προμηνύεται η παγίωση της σημερινής άθλιας κατάστασης.

Συνθήκες εξάντλησης για γιατρούς και νοσηλευτές

Στο έδαφος της υποχρηματοδότησης, η κυβέρνηση βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, προωθώντας τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του «κόστους λειτουργίας» (συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας) από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Σ' αυτό το φόντο και για να μπορούν να «αντεπεξέλθουν», τα νοσοκομεία στοχεύουν σε εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα, με μικρότερο «μισθολογικό κόστος», με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για να «μπαλώνονται» τρύπες, την ώρα που η υποστελέχωση «σπάει κόκαλα», παίρνοντας υπόψη ότι το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε δραματικά από τις 104.000 το 2010 στις 78.000 το 2018, ενώ αντίστροφα η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 25%. Μέσα στο 2018 θα υπάρξουν άλλες 1.500 αποχωρήσεις - απολύσεις γιατρών.

Ηδη έχουν απολυθεί εκατοντάδες συμβασιούχοι (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ που δούλευαν με «μπλοκάκι») από τα νοσοκομεία, ενώ συνεχίζονται οι απολύσεις των επικουρικών γιατρών. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να απολυθούν διαδοχικά περίπου 14.000 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ, εργολαβικοί κ.ά.), βάζοντας πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών, που απειλούνται ακόμα και με κλείσιμο.

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που υπόσχεται η κυβέρνηση στην Υγεία, ακόμα κι αν γίνουν, είναι σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών υγειονομικών και ασθενών. Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός έκανε σαφές ότι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, είναι ασύμβατη με τις «αντοχές της οικονομίας» κι άρα το μόνο που έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι είναι «μπαλώματα», που δεν λύνουν τα οξυμένα προβλήματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» των γιατρών (για αρχή), ενσωματώνοντας όλες τις αντιδραστικές ευρωπαϊκές Οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο, καταργούν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, επιβάλλουν εφημερίες όλες τις καθημερινές για πάνω από ένα μήνα. Πρόκειται για ρυθμίσεις που βαθαίνουν την εκμετάλλευση του ιατρικού προσωπικού, δημιουργούν προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερης εξάντλησης, άρα και μεγαλύτερων κινδύνων για τους ίδιους τους γιατρούς και για τους ασθενείς.

Αλλά και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης για «εξασφάλιση της ισότητας των ασφαλισμένων» κρύβουν την εξίσωση όλων προς τα κάτω, με ένα ελάχιστο όριο στις δημόσιες δωρεάν παροχές και με αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς. Κι όλα αυτά στο όνομα της «υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος Υγείας»!

«Φαρμάκι» οι πληρωμές στα φάρμακα

Οι συνέπειες από τη λειτουργία του συστήματος με αυτούς τους αντιλαϊκούς όρους αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας και 4 στους 10 (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, με μεγαλύτερες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) τη δαπάνη για φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές των ασθενών για τα φάρμακα έχουν εκτιναχθεί μεσοσταθμικά από το 9% το 2009 στο 30% σήμερα, υπολογίζοντας μόνο τα σκευάσματα της «θετικής λίστας», απ' όπου συνεχίζουν να αφαιρούνται φάρμακα και να μεταφέρονται στα Μη Συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ) και στα μη αποζημιούμενα, τα οποία οι ασθενείς πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους.

Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς με τελευταίες εξαγγελίες της, η κυβέρνηση εισάγει για μια σειρά από φάρμακα «εισοδηματικά κριτήρια με βάση τη χρονιότητα της νόσου», σηματοδοτώντας ουσιαστικά την ανακατανομή του χαρατσώματος για τα φάρμακα και πάλι μεταξύ των φτωχών και των ακόμα πιο φτωχών από τα λαϊκά στρώματα.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάσταση στο ΚΥ Σαλαμίνας

Την τραγική κατάσταση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης, προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά και τη βροχόπτωση στις 29 - 30 Σεπτέμβρη, το Κέντρο Υγείας είναι σε τραγική κατάσταση, με σοβαρές φθορές που έρχονται να προστεθούν στις διαχρονικές ελλείψεις. Το ΚΚΕ είχε αναδείξει τη νοσούσα κατάσταση και βουλευτές του ζητούσαν να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων με την υπ' αριθμ. 662/10.3.2015 Ερώτηση, η οποία όμως ποτέ δεν απαντήθηκε από το υπουργείο.

Σήμερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει για:

  • Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας.
  • Την αναβάθμιση και πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων που λείπουν, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας των κατοίκων του νησιού και να δοθεί επιπλέον βαρύτητα για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα το τμήμα υπερήχων.
  • Τη δημιουργία φαρμακείου εντός του Κέντρου Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα παρέχει δωρεάν φάρμακα στους απόρους.
  • Τη δημιουργία δημόσιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα μπορεί να ανακουφίσει το πλήθος των νεφροπαθών στη Σαλαμίνα.
Στο Κιλκίς

Επικίνδυνο και απαράδεκτο είναι το κτίριο που στεγάζει και το Νοσοκομείο Κιλκίς. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, την προηγούμενη Παρασκευή τραυματίστηκε μία ασκούμενη βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων από πτώση σοβάδων! «Το περιστατικό συνέβη σε είσοδο της Α' πτέρυγας, κατασκευής 1937 (...) Από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Πέρσι στην ίδια πτέρυγα έπεσε μεγάλο κομμάτι σοβά σε θάλαμο κλινικής», ενώ και στους κοιτώνες των ιατρών γίνονται εκτεταμένη αποκόλληση και πτώση σοβάδων, σύμφωνα με την καταγγελία.

Σήμερα η κινητοποίηση των υγειονομικών

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Σε στάση εργασίας στην Αττική (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και σε 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» στις 8 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία - ιδιαίτερα τους επικουρικούς, εργολαβικούς, συμβασιούχους ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ που επιπλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης - να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση διεκδικώντας: Αυξήσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών. Προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, μόνιμης πλήρους απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες. Οχι προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και δαπάνες για τα ΝΑΤΟικά σφαγεία.

  • Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας σε όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, συγκέντρωση από τις 8 π.μ. στα Επείγοντα από κοινού με άλλους μαζικούς φορείς.
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση και στο πλαίσιό της στηρίζει τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων και τη μόνιμη και σταθερή εργασία για τους συμβασιούχους που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω ΟΑΕΔ.
Γυαλιά όρασης ... με το κιάλι για τους ασφαλισμένους

Στην ενεργοποίηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία αλλάζει η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών προχώρησε από 1/10 ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών. Καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, αποζημιώνονταν ένα μέρος της αξίας, μετά από 12 μήνες.

Τώρα εισάγει το νέο μέτρο της έκδοσης voucher αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Τη διαφορά από τη συνολική αξία και πάλι θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Οι ιδιοκτήτες των οπτικών καταστημάτων αντιδρούν, αρνούνται να υλοποιήσουν το μέτρο και να παραλαμβάνουν τα voucher, καταγγέλλοντας ότι έτσι θα οδηγηθούν σε λουκέτο τα μικρά καταστήματα, καθώς «θα εισπράττουν μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ θα φορολογούνται για όλο το ποσό». Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα παραπάνω ως «μέτρο εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων», αποσιωπώντας βέβαια ότι έτσι κι αλλιώς οι ασφαλισμένοι θα χρυσοπληρώνουν τη διαφορά. Παράλληλα, έχουν μειωθεί οι παροχές και σ' αυτόν τον τομέα, καθώς πλέον οι ασφαλισμένοι έχουν το «δικαίωμα» να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια (!), προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ