ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνέχισαν με μαχητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Καβάλα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες συνταξιούχοι όλων των Ταμείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση την οποία οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Θεόδουλος Ταπανίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Θεσσαλονίκης, και Αννα Βουδούρη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Κάλεσαν τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν ό,τι τους έχουν αφαιρέσει όλες οι κυβερνήσεις. Να καταδικάσουν τη δημαγωγία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν την ίδια αντιασφαλιστική πολιτική. Με όπλο τον αγώνα να μην επιτρέψουν να προχωρήσει το νέο έγκλημα σε βάρος τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη θανατηφόρα προπαγάνδα που χρησιμοποιεί για να παραπλανήσει τους συνταξιούχους, συνολικά το λαό. Και τόνισε: «Οι συνταξιούχοι μαζί με τα παιδιά μας μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνημα με τις προϋποθέσεις που σήμερα χρειάζονται, ώστε και μέτρα να αποκρούσουμε και αντιλαϊκές πολιτικές να αναχαιτίσουμε και να νικήσουμε».

Στη διάρκεια της πορείας προς το υπουργείο, οι συνταξιούχοι έκαναν συμβολική κατάληψη του δρόμου στη συμβολή των οδών Αντιγονιδών και Εγνατίας και του δρόμου στο ύψος της πλατείας Αντιγονιδών.

Ανανέωσαν εξάλλου το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 13/11, στη νέα μεγάλη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των συνταξιούχων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Στον Βόλο

Κινητοποίηση οργάνωσαν χτες και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου του Βόλου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Θανάσης Κοντονίνας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΑΕ Βόλου, Γιώργος Ρούσας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Βούλα Ευθυμίου, από το Σύλλογο Συνταξιούχων Δημοσίου.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου), όπου οι συνταξιούχοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των καθαριστριών, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην απολυθούν και να μην μπουν εργολάβοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου.

Στην Καβάλα

Στην Καβάλα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΝΑΤ - ΒΦΛ πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία.

Οι συνταξιούχοι απαίτησαν μεταξύ άλλων αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες των δομών Υγείας. Κατάργηση των χαρατσιών σε εξετάσεις και φάρμακα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Η φαρσοκωμωδία του νόθου «συνεδρίου» συνεχίζεται...

Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Κατερίνης (ΝΔ) πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας την ενεργό εμπλοκή της δημοτικής αρχής στις παράτυπες διαδικασίες που ακολουθεί η απερχόμενη ΠΑΣΚίτικη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο - φαρσοκωμωδία για να διατηρήσει τους νόθους συσχετισμούς.

Ο δήμαρχος προσπάθησε με αστείες αιτιάσεις να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος ότι προχτές... απλά παραχωρήθηκε χώρος όπως σε κάθε φορέα που υποβάλλει σχετικό αίτημα παραχώρησης χώρων του δήμου. Οπως καταγγέλλει το κλιμάκιο, ωστόσο, δεν είπε κουβέντα για την παρουσία του γραμματέα του δήμου, ο οποίος ήταν παρών στις αντικαταστατικές διαδικασίες, ούτε για την εντολή που δόθηκε - προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον δήμαρχο - στη Δημοτική Αστυνομία να εμποδίσει την είσοδο στο δημαρχείο σε δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και σε εκλεγμένους αντιπροσώπους για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΚ, της οποίας η θητεία έχει λήξει από τις 3/10/18, να κάνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση για εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία υποτίθεται ότι θα διενεργήσει τις εκλογές. Καταγγέλλει επίσης τα όσα τραγικά συνέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας μέσα κι έξω από το δημαρχείο Κατερίνης.

Οπως αναφέρει, «το θράσος της απερχόμενης έκπτωτης διοίκησης ξεπερνά κάθε όριο παραβίασης του καταστατικού του ΕΚ, κάθε όριο συνείδησης και ηθικής. Το κύριο χαρακτηριστικό του συνεδρίου είναι ότι έγινε κρυφά και μακριά από το χώρο του Εργατικού Κέντρου, όπου για μία ακόμα φορά πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση οι ταξικές δυνάμεις. Το συνέδριο - φαρσοκωμωδία έγινε στο σκοτάδι, με τη συνδρομή του δημάρχου Κατερίνης, της Δημοτικής Αστυνομίας και του δικηγόρου - δικαστικού αντιπροσώπου Μήλιου Κωνσταντίνου, ο οποίος δέχτηκε να γίνει αυτό το νόθο συνέδριο κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες στο κτίριο του δήμου. Ποτέ δεν βγήκε δημόσια ανακοίνωση η οποία να καλεί τους αντιπροσώπους για το συνέδριο και να ενημερώνει για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής του».

Το Σωματείο σημειώνει μάλιστα ότι οι ελάχιστοι αντιπρόσωποι που προσήλθαν, τρύπωσαν στο δημαρχείο κρυφά, μέσα από το υπόγειο πάρκινγκ του δήμου, «για να υπηρετήσουν συμφέροντα που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτά των εργαζομένων».

Το υποτιθέμενο «συνέδριο» που έκανε ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στο σκοτάδι, καθοδηγούμενος από την ΠΑΣΚΕ, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ίδια την εργατική τάξη, τονίζει το Σωματείο. «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα συνέδριο που γίνεται μακριά και κρυφά από τους εργαζόμενους. Με παρέμβαση του κράτους και μεθόδους παρακράτους», υπογραμμίζει και καλεί «όλους τους εργαζόμενους να απαιτήσουμε ένα συνέδριο χωρίς σωματεία και αντιπροσώπους - φαντάσματα, χωρίς τον αποκλεισμό αντιπροσώπων του ΣΙΥΝΠ, τους πραγματικά εκλεγμένους μέσα από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι στα σκοτάδια και στα υπόγεια. Να συζητήσουμε για την οργάνωση των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Να απαιτήσουμε καμία παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα από τα δικαστήρια, τους εισαγγελείς και την αστυνομία. Ενα συνέδριο το οποίο στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Κινητοποίηση για συνέδριο χωρίς νοθείες στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

Στο μεταξύ, στα Τρίκαλα, ταξικά συνδικάτα οργανώνουν κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, διεκδικώντας τη διενέργεια ενός καθαρού, απαλλαγμένου από τους νόθους αντιπροσώπους, συνεδρίου στο Εργατικό Κέντρο Νομού Τρικάλων.

Τα Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών απαιτούν εκκαθάριση του μητρώου του Εργατικού Κέντρου, έλεγχο νομιμότητας των αρχαιρεσιών και διαδικασιών των σωματείων, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Τρικάλων για διορισμό διοίκησης αποτελούμενης από τους πρωτεργάτες της νοθείας!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ταξικά σωματεία, αναφέρονται στις συνεχείς προσπάθειες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να οργανώσει ένα συνέδριο νοθείας, οι οποίες απέτυχαν χάρη στις δυναμικές παρεμβάσεις που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις της περιοχής.

«Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος με την αποτροπή ενός συνεδρίου νοθείας», επισημαίνουν τα σωματεία, «δείχνουν ότι έχουμε τη δύναμη. Δείχνουν ότι με τη συσπείρωση στα σωματεία, με την ενίσχυση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπορούν να βάζουν φρένο σ' αυτή την κατάσταση, να εγγυηθούν την προοπτική καθαρού συνεδρίου, απαλλαγμένου από νόθους αντιπροσώπους, να οικοδομήσουμε Εργατικό Κέντρο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι Εργατικό Κέντρο σύμμαχο των κυβερνήσεων και των αφεντικών. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουν τα δίκαια αιτήματα πραγματικότητα. Είναι μια μάχη δίκαιη και αφορά όλη την εργατική τάξη της περιοχής μας, για να απαλλαγεί από τον βραχνά των εργατοπατέρων».

Σήμερα η δίκη για την κινητοποίηση στο Αγαλμα Τρούμαν

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες απαιτεί το ΠΑΜΕ

Για σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση της εξ αναβολής δίκης των νεολαίων αγωνιστών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες εναντίον των διωκόμενων φοιτητών και απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, στις 9 π.μ., στο κτίριο 7.

Στη συγκέντρωση στα δικαστήρια καλούν επίσης μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Δίκη σε βάρος συνδικαλιστών στην Καλαμάτα

Στο μεταξύ, με το σύνθημα «Οχι στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη νέα δίκη σε βάρος συνδικαλιστών - στελεχών του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα, η οποία γίνεται την Παρασκευή 12/10.

Οπως σημειώνει, «τους παραπέμπουν σε δίκη γιατί στις 27/11/2014, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας με θέμα το Ασφαλιστικό, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωναν τα σωματεία έξω από το κατάστημα "Lidl" στην Καλαμάτα. Τη μέρα εκείνη, που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο δρόμο, η συγκεκριμένη πολυεθνική προκλητικά καλούσε σε εγκαίνια με σκοπό να σπάσει το απεργιακό μέτωπο».

Καταγγελία για εκδικητική απόλυση στην PELOPAC

Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από την εργοδοσία της PELOPAC, επειδή συμμετέχει ως υποψήφιος στις εκλογές του Συνδικάτου που θα γίνουν από τις 15 έως τις 21 Οκτώβρη, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Σωματείο απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές και να ισχυροποιήσουν το Σωματείο τους.

«Θέλουν να επικρατεί σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς, οι εργοδότες να μην έχουν κανένα εμπόδιο στα σχέδιά τους», αναφέρει το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους».

«Καλούμε τους συναδέλφους να βάλουν ένα τέλος σ' αυτήν την κατάσταση», καταλήγει το Σωματείο, «η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει (...) Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συνάδελφο μόνο του απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας και των υφισταμένων της».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ