ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«ΝΑΤΟ και ΗΠΑ χρηματοδοτούν έρευνα για την πολεμική τους μηχανή»

Ανακοίνωση με αφορμή τη χρηματοδότηση έρευνας στο ΙΤΕ από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρηματοδοτεί ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) για την «ανάπτυξη υλικών με απώτερη εφαρμογή της έρευνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου μπορεί να προκύψει ένα εξελιγμένο ραντάρ που θα "βλέπει" περιοχές που σήμερα παραμένουν "τυφλές"». Το γεγονός καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση αυτή «δεν μπορεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τον αιματοβαμμένο ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή, σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη μετατροπή της Κρήτης σε πολεμικό ορμητήριο αξιοποιώντας τη βάση της Σούδας. Σχεδιασμοί στους οποίους συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο για την ελληνική αστική τάξη, και που εμπλέκουν τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αντιθέσεις για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ χρηματοδοτούν την έρευνα με σκοπό τα περισσότερα κέρδη, την τελειοποίηση της πολεμικής τους μηχανής, με σκοπό την καταστροφή κι όχι την ανάπτυξη προς όφελος των λαών. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι με την Ερευνα υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία, ακόμα κι αν υπάρχει ένας γενικά καλός κοινωνικά σκοπός, αυτός περιορίζεται όταν υποτάσσεται στο κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους, των πολεμικών σχεδίων κι όχι στο κίνητρο της ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το ΙΤΕ και από το Ηράκλειο επιβεβαιώνουν ότι και αυτή η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην υποταγή της Ερευνας και της προοπτικής των εργαζομένων στους ερευνητικούς φορείς στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πάλι η Ερευνα θα είναι δεσμευμένη στα στενά όρια των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, πάλι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα κληθεί να εργαστεί με τη δαμόκλειο σπάθη της σύμβασης με ημερομηνία λήξης πάνω από το κεφάλι τους. Δεσμεύσεις που υποτάσσουν την Ερευνα και την Καινοτομία ακόμη πιο βαθιά στους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων και της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, για το κυνήγι της μέγιστης κερδοφορίας κι όχι όπου υπάρχουν λαϊκές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στην Ερευνα γνωρίζουν από την πείρα τους τι σημαίνει η Ερευνα και η Καινοτομία να αξιοποιούνται προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού. Γνωρίζουν τι σημαίνει να απαξιώνεται η δουλειά τους, να μη μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα την ερευνητική τους δραστηριότητα.

Η "δίκαιη" ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και η "βιώσιμη ανάπτυξη" της ΝΔ δεν αφορά τους εργαζόμενους στην Ερευνα, συνολικά την εργατική τάξη και το λαό, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αδικία των μισθών πείνας, της ανασφάλιστης εργασίας, της απληρωσιάς, της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει.

Τώρα απαιτείται συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την οργάνωση της πάλης με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες, για την ανάκτηση των απωλειών των χρόνων της κρίσης! Κανένας ερευνητής να μη δεχτεί η έρευνά του να χρησιμοποιείται προς όφελος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ!

Η επιστημονική έρευνα μπορεί να αναπτυχθεί ολόπλευρα και να συμβάλει καθοριστικά για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού. Αυτό προϋποθέτει συμπαράταξη με το ΚΚΕ και πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Γιατί ανάπτυξη και Ερευνα προς όφελος του λαού απαιτούν αλλαγή τάξης στην εξουσία, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου!», καταλήγει η Τ.Ε. του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αφιέρωμα στον κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα

Την ευκαιρία να γνωριστούν με μία ηρωική μορφή του κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος είχαν νέες και νέοι από γειτονιές του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο», η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι «ο Τσε μπήκε στο "πάνθεον" των ηρώων της επανάστασης, πήρε τη θέση του δίπλα σε μεγάλους επαναστάτες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, που έδωσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για την ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, για το χτίσιμο της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ για τη ζωή και δράση του μεγάλου επαναστάτη κομμουνιστή και βιντεοπροβολή.

Από την εκδήλωση αναδείχθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πλευρές, όπως ότι ο Τσε με τους συντρόφους του, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, συγκρότησαν επαναστατικό στρατό και παράλληλα με τη δράση των κομμουνιστών στις πόλεις, την παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν στους χώρους δουλειάς, την αγροτιά, τη νεολαία, πραγματοποίησαν την Κουβανική Επανάσταση για να οικοδομήσουν τη νέα ανώτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό.

Στην αίθουσα «ζωντάνεψαν» το ταξίδι που έκανε ο Τσε μόλις 15 ετών σε ολόκληρη την Αργεντινή, το δεύτερο ταξίδι του στη Λ. Αμερική, όπου στα ορυχεία χαλκού στη Χιλή είδε την άγρια εκμετάλλευση των εργατών, η γνωριμία του με τον Φιντέλ και η μετάβαση στην Κούβα με το θρυλικό πλοίο «Γκράνμα», ο ένοπλος αγώνας, η ανάληψη πόστου υπουργού στη σοσιαλιστική Κούβα, αλλά και η συνέχιση του αντάρτικου.

Και, τέλος, το γράμμα του προς τα παιδιά του: «Αν μια μέρα χρειαστεί να διαβάσετε τούτο το γράμμα, θα πει πως πια δεν είμαι ανάμεσά σας. Σχεδόν δεν θα με θυμάστε πια και τα πιο μικρά θα με έχουν ξεχάσει. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έπραττε όπως σκεφτόταν, και που σίγουρα ήταν πιστός στις πεποιθήσεις του. Να μεγαλώσετε σαν καλοί επαναστάτες. Να μελετάτε πολύ, για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση. Να θυμάστε πως είναι η επανάσταση που είναι σημαντική και ο καθένας μας, από μόνος του, δεν αξίζει τίποτα. Να 'στε κυρίως ικανά να αισθάνεστε, όσο πιο βαθιά μπορείτε, κάθε αδικία που γίνεται απέναντι σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι το πιο ωραίο χάρισμα ενός επαναστάτη».

  • Ρεπορτάζ και αποσπάσματα από την ομιλία στην εκδήλωση θα υπάρχουν στο αυριανό 4σέλιδο «Νεολαία».
Εκδηλώσεις στην Πάτρα

Οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ της ΚΝΕ στην Πάτρα πραγματοποιούν συσκέψεις - εκδηλώσεις με θέμα «Νέα χρονιά: Ωρα για δράση με το ΚΚΕ, γιατί το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

  • Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 13.30 (Αίθουσα ΑΘΕ), εκδήλωση των Οργανώσεων της Φυσικομαθηματικής, με ομιλητή τον Δημήτρη Γρίβα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας.

-- Στις 14.00 (Αίθουσα ΗΛ8 Ηλεκτρολόγων), εκδήλωση των Οργανώσεων του Πολυτεχνείου, με ομιλήτρια την Μπέσυ Τζάνη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

-- Στις 19.00, στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Δάβουλο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

  • Την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, στις 19.00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, εκδήλωση των Οργανώσεων της Υγείας και των Οικονομικών Σχολών, με ομιλήτρια την Ρακέλε Κακατσίδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 14.00, στο Μικρό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ, εκδήλωση με ομιλητή τον Γιάννη Αποστολόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
Εκδηλώσεις στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, στις 12.00, στο ΤΕΙ Αθήνας - αμφιθέατρο ΣΑΕΤ, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η Θέση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση». Ομιλητής: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα, στις 13.00, στο ΤΕΙ Πειραιά - Αίθουσα Α 011, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποιούν εκδήλωση με το ίδιο θέμα. Ομιλήτρια: Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ