ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία

Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Απάντηση στη νέα επίθεση που σχεδιάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο - κεφάλαιο στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής, οργανώνοντας παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 12/10 στις 5 μ.μ.

Στο κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ ανταποκρίνονται συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργαζομένων.

«Κάτω τα χέρια από την απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και την οργάνωση των εργαζομένων», είναι το σύνθημα με το οποίο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου καλεί στην κινητοποίηση.

«Η "δίκαιη ανάπτυξη" που υπόσχονται απαιτεί μέτρα καταστολής, "σιωπή νεκροταφείου" για να εξασφαλιστούν κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, προσθέτοντας πως «τόσο "δίκαιη" είναι η ανάπτυξή τους που από τώρα "τρέχουν" να πάρουν μέτρα για να δέσουν πιο σφιχτά τις αλυσίδες γύρω από τη ζωή των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το κεκτημένο δικαίωμά μας να συζητάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων» τονίζει στο δικό της κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Γεωργίας.

Συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες για την επιτυχία της κινητοποίησης

Το Συνδικάτο Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, σε ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησής του, με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων της «Λορεάλ», της «Μπέρινγκερ» και του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτης και για την επιτυχία της διοργανώνουν συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, για να συζητηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν στην παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ οργανώνουν σύσκεψη αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Ανάλογη σύσκεψη είχε προγραμματίσει χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), μπροστά στην κινητοποίηση της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας ότι «η απάντηση των εργαζομένων θα έρθει μέσα από την οργάνωση της πάλης μας».

«Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι με νόμο θα καταργήσουν τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι με νόμο θα σταματήσουν τις απεργίες», διαμηνύει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και για την επιτυχία της κινητοποίησης διοργανώνει εξορμήσεις σε χώρους εργασίας και ξενοδοχεία. Σήμερα εξόρμηση θα γίνει στο «Λυκαβηττός», αύριο στην «Γευσήνους» (μονάδα παραγωγής στην Κηφισιά), στο «ATHENS CYPRIA» και την Πέμπτη στην «NEWREST».

Το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας ετοιμάζεται να δώσει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο δίνει παράλληλα τη μάχη ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση», κόντρα «στις μεγάλες πιέσεις που δεχτήκαμε από μηχανισμούς της εργοδοσίας, τη διασπορά ψεμάτων από ξεπουλημένους συνδικαλιστές και το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης».

«Τα εργατικά δικαιώματά μας τα έχουμε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν. Οργανωμένα, μέσα από το σωματείο μας, και όχι ο καθένας μόνος του, μπορούμε να τους σταματήσουμε», σημειώνει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), η οποία σε Γενική της Συνέλευση αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας όταν το αντιδραστικό νομοθέτημα έρθει στη Βουλή.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, μπροστά στο κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης" και με την απόλυτη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οργανώνει χτύπημα στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και στο απεργιακό δικαίωμα, ετοιμάζεται να βάλει τους εργατικούς διεκδικητικούς αγώνες στον πάγο. Δεν θα τους περάσει!».

Σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία και συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Πάλη ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών

Κάλεσμα για κινητοποιήσεις αύριο στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Λαυρίου και Κορωπίου

Εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ειρηνοδικεία της Αττικής.

Αύριο Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 16.00 στα εξής Ειρηνοδικεία:

-- Αθήνας, Κυρίλλου Λουκάρεως 14

-- Λαυρίου, Γλάτζη & Κακαβά

-- Κορωπίου, Κάσου 18 (πίσω από το αστυνομικό τμήμα)

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί κάθε συνδικάτο να οργανώσει αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Μέσα από τη δράση στις Λαϊκές Επιτροπές να δυναμώσει η οργάνωση και η αλληλεγγύη σε όλες τις φτωχογειτονιές της Αττικής.

Η πάλη αυτή γίνεται ακόμα πιο αναγκαία σήμερα, καθώς όπως σημειώνει στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, «γινόμαστε μάρτυρες της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα και την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, στις απολύσεις και στα λουκέτα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να "κοκκινίσουν" τα δάνειά τους. Τόσα χρόνια δουλειάς και αγώνα για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σπίτι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και τώρα οι τράπεζες και τα αρπαχτικά απειλούν να τους το κατασχέσουν. Η επίθεση της κυβέρνησης και των αρπαχτικών θα κλιμακωθεί. Οι κατασχέσεις χρημάτων για χρέη θα διευρυνθούν. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρεις φορές τη βδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια σε εταιρείες - κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες!».

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, «όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό». Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265. Σύντομα θα ανακοινωθεί σταθερή μέρα και ώρα, όπου η Επιτροπή θα βρίσκεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχο κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο απευθύνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ (τηλ. επικοινωνίας: 261.301.57.65).

Τα σωματεία του Πειραιά, επίσης, αποφάσισαν σε σύσκεψή τους να οργανώσουν την παρουσία δικηγόρου μια μέρα τη βδομάδα στο Εργατικό Κέντρο, ώστε να παρέχονται νομικές συμβουλές και βοήθεια, αλλά και να έχουν παρουσία κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία Πειραιά και Νίκαιας, στέλνοντας μήνυμα πως θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την κατοικία που με κόπους και θυσίες απέκτησαν τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ»
Μεθοδεύσεις και πιέσεις για το στήσιμο ελεγχόμενου «σωματείου»

Με τις πλάτες της εργοδοτικής πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, η εργοδοσία της «Selecta Hellas» συνεχίζει την προσπάθεια να στήσει εργοδοτικό «σωματείο», εκβιάζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων, απέναντι στον αγώνα που δίνουν για την επιστροφή στην εργασία όλων των συναδέλφων τους, για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας και η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στη «Selecta» υπογραμμίζουν ότι ο φόβος της εργοδοσίας από την αγωνιστική και ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων την οδήγησε να προσπαθεί να στήσει ένα τέτοιο «σωματείο», προκειμένου να βάλει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι την περασμένη Τετάρτη, «η εργοδοσία καλούσε έναν - έναν τους εργαζόμενους με τη δικαιολογία ότι θέλει να τους δει η γιατρός εργασίας. Οι συνάδελφοι φτάνοντας στο χώρο του ιατρείου αντίκριζαν 2 στελέχη της εταιρείας, έναν που περίμενε απ' έξω και τον άλλο μέσα. Με κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, με την απειλή ότι θα χάσουν την δουλειά τους, εξανάγκαζαν τους συνάδελφους να υπογράψουν ένα χαρτί. Είναι πολλοί αυτοί που δεν κατάλαβαν καν τι υπέγραφαν.

Μάλιστα "δασκάλευαν" τους συναδέλφους, σε περίπτωση που κάποιος τους ρωτούσε, να ισχυριστούν ότι η γιατρός απλά τους ρώτησε αν πονάνε τα πόδια τους από τα παπούτσια εργασίας... Κάποιοι συνάδελφοι αντέδρασαν άμεσα, όμως πολλοί ήταν σε κατάσταση πανικού όταν έβγαιναν από ιατρείο.

Χέρι - χέρι αφεντικά και εργοδοτικοί συνδικαλιστές

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα, λίγες ώρες νωρίτερα, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Καβάλας (ΕΥΚ), με ανακοίνωσή της στον τοπικό Τύπο, δήλωνε υπερήφανα την ύπαρξη του νέου "σωματείου" της εργοδοσίας της "Selecta". Στην ίδια ανακοίνωση ανέφεραν, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι ΕΥΚ και αφεντικά πάνε χέρι - χέρι. Επίσης είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο ρόλος αυτός του νέου "σωματείου"».

Το κλαδικό Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή των Εργαζομένων στη «Selecta» καλούν όλους τους εργαζόμενους που εξαναγκάστηκαν κάτω από απειλές να βάλουν την υπογραφή τους, να μη συναινέσουν στο αντεργατικό σχέδιο της εργοδοσίας και των ανθρώπων της στο κίνημα.

Στο μεταξύ, στα δεκάδες σωματεία που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «Selecta», προστίθεται το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ