ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΛΑΡΑΣ
Αναδεικνύεται η ανάγκη οργανωμένου, έγκαιρου και εκτεταμένου εμβολιασμού

...την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να «βγάλει λάδι» την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της «ατομικής ευθύνης»

Από την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες της και να «αθωώσει» συνολικότερα την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, χαρακτηρίστηκε η συζήτηση για την επιδημία της ιλαράς, στις 3/10 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλοι επιστήμονες ανέδειξαν την ανάγκη έγκαιρου και εκτεταμένου εμβολιασμού, ενώ έγινε αναφορά και σε ελλείψεις και προβλήματα που παρατηρούνται στην τρέχουσα περίοδο επιδημικής έξαρσης της ιλαράς.

Μεταξύ άλλων, ο Π. Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μια έναρξη, λάβετε υπόψη ότι η επιδημία δεν έχει μπει ακόμα στα σχολεία. Είμαστε στην ώρα της μάχης. Πρέπει να γίνουν εκτεταμένα εμβολιασμοί, ώστε να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης, που αφορά αφενός την ατομική κάλυψη των εμβολιαζόμενων και αφετέρου αυτό το φράγμα προστασίας».

Από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών, μπροστά στην ολοφάνερη απουσία ενός εκτεταμένου κρατικού συστήματος πρόληψης, ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος, επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες αποκλειστικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, την αντιλαϊκή πολιτική των οποίων διατηρεί και βαθαίνει η σημερινή κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», ανέφερε, «ότι έχει καταργηθεί η εθνική δημόσια υποδομή εμβολιασμών στη χώρα. Αυτό είναι αλήθεια. Θυμάστε τα ΠΙΚΠΑ, θυμάστε πώς κάναμε τα εμβόλια εμείς; Τα θυμάστε όλα αυτά; Εχουν καταργηθεί επί συγκεκριμένων κυβερνήσεων».

Ο δε υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, πέρα από διάφορα ευχολόγια, δεν ανέφερε κανένα επιπρόσθετο ουσιαστικό μέτρο. Προετοιμάζοντας μάλιστα το έδαφος για τα χειρότερα, ανέφερε ότι «υγειονομικά σύνορα δεν υπάρχουν στον κόσμο. Και προφανώς, οι επιδημικές εξάρσεις οποιωνδήποτε νοσημάτων, ακόμα και ξεχασμένων νοσημάτων, θα έρθουν και στην Ελλάδα όσο καλά και αν είναι τα "στάνταρ" της επιδημιολογικής επιτήρησης, όσο καλά και αν λειτουργούν οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας». Την ίδια ώρα μάλιστα που ανέφερε ότι απαιτούνται «διαρκής εγρήγορση, διαρκής ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και φυσικά μηχανισμός έγκαιρης προληπτικής και αποτρεπτικής παρέμβασης», υπέδειξε ως «σημαντική παρέμβαση πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας» την νέα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις περιβόητες ΤΟΜΥ...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, στην παρέμβασή του υπογράμμισε: «Ηταν γνωστό πριν την επιδημία το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: Γιατί το κράτος δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Η καταγραφή του ποσοστού των ανεμβολίαστων που ασθένησαν είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος. Κατά τη γνώμη μας, η αιτία δεν είναι άλλη από τις τεράστιες ελλείψεις των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν να κάνουν με τη στελέχωσή τους, με τις κινητές μονάδες, συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την αξία του εμβολιασμού, την επάρκεια σε εμβόλια και βεβαίως τον εμβολιασμό των Ρομά, αυτής της κατηγορίας που εκεί υπήρχε μεγάλη έξαρση της νόσου».

Πρόσθεσε ότι στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε, «ενώ προσδιορίζονται οι κατηγορίες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα», το ίδιο το κράτος «πετάει το μπαλάκι στο λαό, δηλαδή στην ατομική ευθύνη καθενός να εκτιμήσει αν συγκαταλέγεται σε αυτούς που πρέπει να εμβολιαστούν (...) Χτίζεται ακριβώς στη βάση της ατομικής ευθύνης η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και της εμπορευματοποίησης, αδυνατίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο πρακτικά την εφαρμογή ενός κεντρικού σχεδίου για τη δημόσια υγεία, που μόνο ένα κρατικό σύστημα Υγείας μπορεί να παρέχει, με πλήρεις υπηρεσίες και πλήρη ευθύνη για την παροχή αυτών των υπηρεσιών Υγείας».

Το πρόβλημα, τόνισε, δεν είναι θέμα «κακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης, αλλά «είναι ζήτημα του χαρακτήρα της ανάπτυξης και ποιον υπηρετεί αυτή η ανάπτυξη. Το κράτος είναι αποτελεσματικό στο να φτιάχνει μηχανισμούς για τη δραστική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όμως δεν έχει ιδέα για το πόσοι και ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως, πού και πώς θα εξασφαλίσει τον εμβολιασμό τους».

Επισήμανε ότι «η διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό, είτε της ιλαράς, είτε των άλλων εμβολίων, επιτυγχάνεται με πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με κρατική ευθύνη και όχι ατομική».

Σχολιάζοντας δε το ζήτημα του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», επισήμανε ότι αυτό αποκτά έδαφος όσο η ενημέρωση αποτελεί κυρίως «ατομική ευθύνη».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στην αυριανή κινητοποίηση των υγειονομικών

Στην πανυγειονομική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, με απεργία στην Περιφέρεια και στάση εργασίας στην Αττική (8 π.μ. - 1 μ.μ.), καθώς και στη συγκέντρωση έξω από τα νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα, στις 8 π.μ., καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Εχουμε ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο, βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία των υγειονομικών, των ασθενών και των περιθαλπόμενων. Ασθένειες που είχαν εξαλειφτεί επανεμφανίζονται!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να μας γονατίσει με νέες περικοπές, κατά 500 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ παράλληλα απογειώνεται η φοροληστεία του λαού κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Συγκεκριμένα, το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 έχει κατά 350 εκατομμύρια ευρώ μειωμένα τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και κατά 226 εκατομμύρια ευρώ τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Στη λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξή" τους δεν χωράνε τα αιτήματά μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Γιατί όλα αυτά μειώνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Να για ποιον στερούμαστε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθούς!».

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους να απέχουν οργανωμένα και αποφασιστικά από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης», να κάνουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, είτε ως κυβερνητικοί συνδικαλιστές, είτε ως «αντιπολιτευόμενοι».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα», σημειώνει, «αποτελεί η πλειοψηφία του Σωματείου της Δράμας, που αποτελείται από ψηφοδέλτιο όπου συνεργάζονται ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και έτρεξαν να "αυτοαξιολογηθούν"! Ηγήθηκαν της "αξιολόγησης" στο νοσοκομείο! Οι παρατάξεις αυτές έχουν στηρίξει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο, είναι υπέρ της επιχειρηματικής του λειτουργίας, της παράδοσης κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Οι ίδιες δυνάμεις βρίσκονται και στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, γι' αυτό το λόγο η υπόθεση του αγώνα βρίσκεται στα χέρια των υγειονομικών».

Μεταξύ άλλων, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς να διεκδικήσουν:

-- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους. Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

-- Αμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις, να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών. Αμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα Πρόνοιας.

-- Αποκλειστικά κρατικές δωρεάν υπηρεσίες και κέντρα για τις ανάγκες των ΑμεΑ και των υπερήλικων.

-- Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.

-- Καμιά απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου, συμβασιούχου ή επικουρικού.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη απεργία των υγειονομικών και πραγματοποίηση συγκέντρωσης έξω από την 3η ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους, στις 9.30 π.μ., αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

ΟΓΕ
Διεκδικεί την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού από το κράτος

Την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού από το κράτος και τους φορείς του διεκδικεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς που καταγράφονται στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Τα εμβόλια, όπως και κάθε επιστημονικό επίτευγμα, πρέπει να αξιοποιούνται για να συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων της υγείας του λαού», τονίζει η ΟΓΕ και απαιτεί το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν «την πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, που αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Διεκδικεί:

  • Υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού από τις κρατικές μονάδες Υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη.
  • Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση, που θα καλύπτουν πανελλαδικά και τις εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς.
  • Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες - μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.λπ.
  • Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων Υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό, με τους εξειδικευμένους επιστήμονες και τους φορείς τους.
  • Συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τα εμβόλια και εμβολιαστική κάλυψη όλων των υγειονομικών.
  • Ενταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ