ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Προσκλητήριο στα μονοπώλια με διαφήμιση των αντεργατικών ανατροπών

Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού φόρουμ η ενεργειακή συνεργασία των μονοπωλίων των δύο χωρών

Eurokinissi

Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού φόρουμ η ενεργειακή συνεργασία των μονοπωλίων των δύο χωρών
Τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τους χαμηλούς μισθούς και το πλήθος των φιλομονοπωλιακών νόμων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση διαφήμισε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας προχτές στο Ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ, απευθύνοντας ταυτόχρονα προσκλητήριο στους ισραηλινούς επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα κατατάσσεται ήδη στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με προσανατολισμό την ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο ακροατήριο από επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το Ισραήλ, παρουσιάζοντας το πλήθος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα με στόχο την περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Επίσης, πρόβαλε τα κίνητρα που προσφέρει στους επιχειρηματίες ο νέος επενδυτικός νόμος με τη χορήγηση φοροαπαλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «στρατηγική σχέση μακράς πνοής που οικοδομούν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ», και ισχυρίστηκε ότι «αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ειδική αναφορά στην ομιλία του έκανε στις μεγάλες ενεργειακές πηγές που υπάρχουν στις δύο χώρες, που όπως είπε μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για «κοινή εκμετάλλευση στην παραγωγή και στη διακίνησή τους». Ουσιαστικά προανήγγειλε την παράδοση του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών και σε μεγάλα μονοπώλια του κλάδου.

Με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ενεργειακού τριγώνου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την εκμετάλλευση των «τεράστιων ενεργειακών πόρων στη θάλασσά τους στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο φόντο των σχεδίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και από εκεί με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «νέα κίνητρα για μακροπρόθεσμη συνεργασία στη μεταφορά των ενεργειακών πόρων».

Από την πλευρά του, υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Σ. Σαλόμ, μιλώντας στην εκδήλωση υποστήριξε ότι στόχος του Ισραήλ είναι ο «αγωγός να περάσει μέσα από την Ελλάδα στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να «περάσει μέσω της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός, επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους όρους για να ενισχυθούν οι συνεργασίες «μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών» στους τομείς του φαρμάκου, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, των τηλεπικοινωνιών, της γεωργίας, του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ψάχνει «περιθώριο» για παρουσία του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή

Την πιο ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ στην αναθέρμανση του «ειρηνευτικού διαλόγου» για την επίλυση του Παλαιστινιακού, ζήτησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ρ. Μαλκί στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγ. Βενιζέλο.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος αμέσως μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ, μετέβη χτες στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ -κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014- «θα συμβάλει στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας». Από την πλευρά του, ο Ρ. Μάλκι ζήτησε να υπάρξουν «εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της διαδικασίας» από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ, ώστε να καμφθούν οι Ισραηλινές πιέσεις.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με το Ισραήλ, και υποστήριξε ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν είναι κάτι αντιπαραγωγικό στην ιστορικά στενή και φιλική σχέση μας με τον Παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή» και ισχυρίστηκε: «Αυτή η διμερής σχέση στην προοπτική της προβλέπει και τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής ακόμη και στη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης διαπραγματευτικής περιόδου».

Στη διάρκεια της συναντήσεων του Ευάγ. Βενιζέλου με τους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής αρχής συμφωνήθηκε η άμεση δημιουργία μιας Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής «που θα εξετάσει σε πρακτικό επίπεδο θέματα τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, επενδύσεων και ανάπτυξης» και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός κοινού ελληνο-παλαιστινιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. «Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για την ελληνική επιχειρηματική παρουσία εδώ, καθώς και για την ενίσχυση του εμπορικού μας ισοζυγίου», δήλωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος, εκφράζοντας ουσιαστικά τη στόχευση της κυβέρνησης να ανοίξει νέους κερδοφόρους δρόμους για το ελληνικό κεφάλαιο στην περιοχή.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τετραμερή και λύση μέχρι το Μάρτη θέλει η Αγκυρα

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση. Εάν επιδειχθεί ισχυρή πολιτική βούληση, μπορεί να εμφανιστεί η δυνατότητα ειρήνης στην Κύπρο, που είναι επιθυμητή εδώ και μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε και επικείμενη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, πριν τη σχεδιαζόμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, στις 4 Νοέμβρη.

Ο Α. Νταβούτογλου, στο πλαίσιο των πυρετωδών διεργασιών και εντατικών μεθοδεύσεων που προωθούνται στο Κυπριακό, είχε χτες συνάντηση με τον αποκαλούμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμπί στην Αγκυρα και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις επισκέψεις των απεσταλμένων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων διαπραγματευτών στην Αθήνα και την Αγκυρα. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών «αυτό εξασφαλίζει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα», προσθέτοντας ότι «ευχής έργο είναι να συνομιλήσουμε οι τέσσερις πλευρές».

Ο Ο. Ναμπί, από την πλευρά του, επανέλαβε τη θέση του κατοχικού καθεστώτος για χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συνομιλιών, μέχρι το Μάρτη του 2014 και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο νησί.

Αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κάρολο Παπούλια, με επίκεντρο των συνομιλιών τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ενεργειακά θέματα.

Συναντήσεις Σαμαρά με επιχειρηματίες

Συνεχίζοντας τις επαφές του με εκπροσώπους μονοπωλιακών ομίλων, σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Χου Γουέι Γκι, επικεφαλής της κινεζικής πολυεθνικής ZTE που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στη συνέχεια με τον εκτελεστικό πρόεδρο της «Google» Ερικ Σμιντ.

Παραβίαση χωρικών υδάτων από τουρκική κορβέτα

Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο έλαβε χώρα χτες με τουρκική κορβέτα να φτάνει λίγα μίλια ανοικτά των ακτών της Κέας. Συγκεκριμένα, η κορβέτα «Heybeliada» παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες της «αβλαβούς διέλευσης» (δεν κράτησε σταθερή πορεία, ούτε γνωστοποίησε τον προορισμό της) προχώρησε σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στις 7 το πρωί, έπλευσε διά μέσου του ακρωτηρίου Καφηρέας φτάνοντας ανοιχτά της Κέας και της Μακρονήσου. Την πορεία του τουρκικού πλοίου, που βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα δυτικά της Κύθνου δυο ώρες αργότερα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, παρακολούθησαν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το περιστατικό έλαβε χώρα ένα μόλις 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, την ανακαίνιση δυο τζαμιών στην Αθήνα και την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που κινήθηκε το τουρκικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήθηκε προχτές η αεροναυτική ελληνοϊσραηλινή άσκηση «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ 2013», η οποία ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συνεχιστεί και χτες, τελικά μετατέθηκε για σήμερα. Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι η «μετάθεση» της άσκησης οφειλόταν στη διέλευση της τουρκικής κορβέτας, ωστόσο στελέχη του υπουργείο Εθνικής Αμυνας υποστήριζαν ότι η αλλαγή ήταν προγραμματισμένη. Η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους αποτελεί μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ και φανερώνει τα επικίνδυνα παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Ευαγ. Βενιζέλο και αύριο με τον Αντ. Σαμαρά. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή και η ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις επαφές θα συζητηθεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Συρία, η διάθεση δυνάμεων και μέσων των μελών του ΝΑΤΟ για αποστολές της λυκοσυμμαχίας, η πορεία διεύρυνσης του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, καθώς και η «παράνομη μετανάστευση» την οποία το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει σαν «ασύμμετρη απειλή».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί επίσης αύριο με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ