ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Στους δρόμους σήμερα

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια η κινητοποίηση στην Αθήνα. Την ίδια ώρα στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές και σπουδαστές για να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Φοιτητές και σπουδαστές βάζουν στο στόχαστρο την αντιδραστική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων. Αλλωστε, φοιτητές και σπουδαστές βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, από την πρώτη μέρα που πατούν το πόδι τους στις σχολές. Πρώτα και κύρια έρχονται αντιμέτωποι με την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και της νέας ρύθμισης για τη διανομή των συγγραμμάτων που ανοίγει το δρόμο για την περικοπή και την κατάργηση της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων. Την ίδια στιγμή, φοιτητές και σπουδαστές αντιδρούν στην επιχειρούμενη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 με την οποία αναγνωρίζονται ίσα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΚΕΣ με εκείνα των πτυχιούχων των πανεπιστημίων.

Αιτήματα αιχμής των σημερινών διαδηλώσεων είναι: Να δοθούν όλα τα βιβλία σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και σπουδαστές δωρεάν. Να μην περάσει η κάρτα και η «λίστα» συγγραμμάτων. Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια, να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ. Να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζονται κινητοποιήσεις σε: Αθήνα (Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (πλατεία Χημείου), Ηράκλειο (πορεία στην Περιφέρεια), Ρέθυμνο (Δημαρχείο), Χανιά (Αγορά), Γιάννενα (Ακαδημία).

Ακόμα, σε συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας καλεί η ΠΚΣ φοιτητές και σπουδαστές σε: Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Κομοτηνή, Λάρισα, Κοζάνη, Φλώρινα και σε άλλες πόλεις.

Στις κινητοποιήσεις καλούν με αποφάσεις τους οι σύλλογοι φοιτητών: Φυσικού, Οικονομικού και Φαρμακευτικής Αθήνας, Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Φιλοσοφικής Ρεθύμνου, Ιατρικής Ηρακλείου Κρήτης, Επιστήμης Τέχνης Ιωαννίνων και οι σύλλογοι σπουδαστών: ΣΓΤΚΣ Αθήνας, Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής Αρτας και ΤΕΙ Ρεθύμνου.

  • Μαζική ήταν η πρώτη φοιτητική κινητοποίηση στην Πάτρα, στην οποία καλούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Νηπιαγωγών, Φυσικού, Χημικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Φιλολογικού και Εστίας. Οι φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με συνθήματα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, το νόμο για τα ΚΕΣ και την κοινοτική οδηγία 36/05. Οι φοιτητές έκαναν μια αγωνιστική «στάση» - παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία απαιτώντας δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πλήρως ενταγμένο στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Ενταγμένο στην επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου να παίξει ρόλο «ρυθμιστή» στην περιοχή των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΠΕ), του οποίου τη διαφήμιση επιχείρησε χτες το υπουργείο Παιδείας, με μια ειδική εκδήλωση - παρουσίαση του ιδρύματος. Πρόκειται για ένα ίδρυμα, που από τα «γεννοφάσκια» του λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και παρέχει σπουδές προσανατολισμένες στις δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την κερδοφορία του και είναι δεμένο με την κινητικότητα - περιπλάνηση των εργαζομένων.

Στο συγκεκριμένο «μαγαζί» λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα (μάστερ) στην αγγλική γλώσσα, ενώ στη Διοικούσα Επιτροπή του συμμετέχουν δυο επιχειρηματίες! Επίσης, «είναι μεν κρατικό αλλά εισπράττει δίδακτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά στη χτεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Κ. Γραμμένος. Το ΔΠΕ εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας και με τον τόπο λειτουργίας του και τον στόχο, αφ' ενός, να αποτελέσει «πόλο έλξης» φοιτητών - πελατών από τα Βαλκάνια και, αφετέρου, «παραγωγής» στελεχών για τις θυγατρικές που ανοίγουν ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

«Κορύφωση της μεταρρύθμισής μας στο πεδίο της εξωστρέφειας», χαρακτήρισε το ΔΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης, και πρόσθεσε ότι το ΔΠΕ «χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, εδραιώνοντας μια νέα αντίληψη, μια διαφορετική φιλοσοφία και μια σύγχρονη νοοτροπία στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Πρόκειται για τη «νοοτροπία» εκείνη που προωθεί η στρατηγική της Λισαβόνας και η διαδικασία της Μπολόνια, με την ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών και των εργαζομένων, με τη μετατροπή της γνώσης σε σκόρπιες και εφήμερες δεξιότητες, προσανατολισμένες στην εφαρμογή, με την πλήρη υποταγή των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς.

Τα προγράμματα του ΔΠΕ δεν καλύπτουν επιστημονικές και μορφωτικές ανάγκες, αλλά τις ανάγκες του κεφαλαίου να στελεχώσει τις επιχειρήσεις του με εργαζόμενους, που θα έχουν «εκπαιδευτεί»... σχεδόν από τους ίδιους τους εργοδότες. Οπως σημείωσε ο Ε. Στυλιανίδης, ένας από τους στόχους του ΔΠΕ είναι «να συνδέσει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, παρέχοντας προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές γνώσεις και δεξιότητες σε στελέχη επιχειρήσεων που δρουν στην ευρύτερη αγορά της περιοχής».

Αποκαλυπτικότερος για το ρόλο του ΔΠΕ και για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων από το ίδρυμα, ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γιώργος Μυλωνάς. Μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση, επισήμανε: «Σήμερα, 15 χρόνια μετά την έναρξη της διεθνοποίησης των επιχειρήσεών μας στις χώρες αυτές, μπαίνουμε σε φάση ωριμότητας και έχουμε πλέον την ανάγκη να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας με στελέχη που θα έχουν καταγωγή από τη χώρα εγκατάστασης της εταιρείας μας. Αυτά τα στελέχη θέλουμε να εκπαιδεύσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Στελέχη που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, θα δεχτούν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, θα γίνουν κοινωνοί της νοοτροπίας με την οποία εργάζονται οι επιχειρήσεις μας, θα κατανοήσουν την αξία του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως άξιοι πρεσβευτές της Ελλάδας» (σ.σ. του ελληνικού κεφαλαίου!).

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, το ΔΠΕ πρέπει να είναι «φυτώριο ανάπτυξης στελεχών για τις επιχειρήσεις μας (...) και ταυτόχρονα θα επιδιώξει να τερματίσει τη διαιώνιση της αναντιστοιχίας μεταξύ των προγραμμάτων των ΑΕΙ της χώρας και της αγοράς εργασίας. Με τον όρο αγορά εργασίας, εννοώ κυρίως τη ζήτηση για στελέχη που θα προκύψει από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες».

Θα τους μάθουν και οι μαθητές...

Μυρίστηκαν «ψητό» και εμφανίστηκαν. Ο λόγος για τη Νεολαία ΣΥΝ, που έσπευσε χθες να βγάλει ανακοίνωση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, με τις απαιτούμενες ...υποδείξεις προς τους μαθητές. Υποδείξεις του τύπου να είναι «αυτόνομο» το μαθητικό κίνημα, να «συντονιστεί με τα συνδικάτα των καθηγητών», «για την ανατροπή της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ».

Μόλις η κυβέρνηση έπιασε τη γνωστή καραμέλα περί υποκίνησης των κινητοποιήσεων, από κοντά και η Νεολαία ΣΥΝ να σιγοντάρει περί ανάγκης «αυτονομίας»! Και τι εννοούν δηλαδή με την «αυτονομία»; Δεν έχουν οι μαθητές τα δικά τους συμβούλια, τα 15μελή τους και τα Συντονιστικά τους μέσα στα οποία συζητούν και αποφασίζουν; Μήπως τελικά, αυτή η οργάνωση του μαθητικού κινήματος είναι που ενοχλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Νεολαία ΣΥΝ; Ο,τι και να λένε, πάντως, οι του ΣΥΝ, οι μαθητές έχουν τα δικά τους Συντονιστικά σ' όλες τις πόλεις, που τα φτιάχνουν οι ίδιοι, τα γνωρίζουν και τα εμπιστεύονται. Αντίθετα, δεν είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν τη Νεολαία ΣΥΝ...

Μπορεί στην πορεία να τη μάθουν. Να μάθουν, δηλαδή, ότι είναι αυτή η πολιτική δύναμη που τους υποδεικνύει το συντονισμό με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, με τις συμβιβασμένες ηγεσίες που έβαλαν και βάζουν πλάτη στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στα σχολεία, που κλείνουν τα μάτια στη διαφοροποίηση της εκπαίδευσης, στην αποκέντρωση. Είναι αυτή που καλεί τους μαθητές να αγωνιστούν ενάντια στην «κυβέρνηση της ΝΔ», δίνοντας συγχωροχάρτι στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που άνοιξαν το δρόμο για την εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία, που σχεδίασαν τα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία της αμορφωσιάς!

Είναι αυτή η δύναμη που ανάγει σήμερα σε κύριο πρόβλημα στα σχολεία το εξεταστικό, δίνοντας πάτημα στην κυβέρνηση που ανοίγει φέτος ένα νέο ψευδεπίγραφο «διάλογο» γι' αυτό το θέμα. Είναι η δύναμη που κοροϊδεύει τους μαθητές, τάζοντάς τους δήθεν «ελεύθερη πρόσβαση» στα ΑΕΙ, ενώ στην ουσία εννοεί να μεταφερθούν οι εξετάσεις και τα φροντιστήρια ένα χρόνο μετά. Μιλάει τώρα για τα κολέγια, ενώ τα στελέχη του κόμματός της είναι αυτά που πρωταγωνίστησαν στην ΕΕ για την αναγνώριση των εμπόρων της γνώσης. Λέει ότι συρρικνώνονται οι δαπάνες για την Παιδεία, αλλά δεν απαιτεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, τα 'χει καλά και με τους ιδιώτες εμπόρους της γνώσης...


Γ.Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ